Opinie
Ruim een half miljoen euro aan munten en drinkbekers in omloop
Feyenoord introduceerde afgelopen seizoen in het stadion de herbruikbare drinkbekers. Supporters betalen sindsdien twee euro voor een drinkbeker bovenop de drankprijs, waarna de beker kan worden ingewisseld voor een munt. Op deze munt zit geen statiegeld, maar kan wel bij een volgende aankoop weer worden gebruikt. Een systeem dat theoretisch klinkt als een klok, maar de praktijk wijst uit dat de ijzeren inwisseldiscipline onder de supporters verre van aanwezig is en zorgt voor een wildgroei aan munten en bekers die in omloop zijn. Tegelijkertijd rijst de vraag wat de club volgend seizoen gaat doen. Daarover straks meer.
Naar schatting is er voor een half miljoen euro aan bekermerchandise in omloop die niet tegen geld inwisselbaar is. Dat blijkt uit een steekproef die 1908.nl deed onder ruim 400 supporters. Van de deelnemers geeft 22% aan prima met één muntje overweg te kunnen. Zij denken er elke wedstrijd aan om het muntje mee te nemen, kopen een drankje en wisselen de beker daarna weer in voor een muntje. Eigenlijk precies zoals de voorschriften van het duurzaamheidsinitiatief zijn gepresenteerd aan het Legioen.
Pokertoernooi
Er zijn echter ook supporters die minder snel aan de munten denken of die nog weleens wat kwijt raken. In meer of mindere mate. Zo koopt 35% van de deelnemers 35% soms wat munten bij, oplopend tot maximaal 5 stuks. Bij 21% komt het regelmatiger voor dat zij zonder munten bij de drankuitgifte staan. Zij hebben 6 tot 10 munten, terwijl er ook nog een groep is die zeer moeizaam kan wennen aan de werkwijze. Zij hebben zeker meer dan 10 munten en overwegen de organisatie van een Kameraden Pokertoernooi.
Half miljoen euro
Met ruim 400 respondenten kan het onderzoek worden gezien als een representatieve steekproef. Wanneer de uitslag over een Kuip aan bezoekers (45.000 supporters) wordt gelegd, kan worden geconcludeerd dat er munten in omloop zijn met een waarde die oploopt tot ruim een half miljoen euro. De conservatieve ondergrens ligt daarbij op 350.000 euro, terwijl de bovengrens is vastgesteld met eveneens een conservatieve inschatting waarbij supporters nooit meer dan 12 muntjes bezitten.
Verder dient er te worden opgemerkt dat alleen is gevraagd naar het aantal munten dat iemand in zijn bezit heeft en niet naar drinkbekers. De verwachting is dat er ook veel drinkbekers in omloop zijn, die mensen als cadeau of collectors-item hebben meegenomen naar huis. Die waarde is buiten beschouwing gelaten, maar in de praktijk wel aanwezig. Dat er voor ruim een half miljoen euro aan waarde rondzweeft kan dan ook als reëel worden gezien.
Commercieel product
De introductie van het muntensysteem legt Feyenoord vooralsnog geen windeieren. Stiekem zijn de munten en bekers toegetreden tot het lijstje van meest verkochte merchandise-items van de club. Toch kan de verkoopwaarde niet geheel als winst worden gezien. De club investeerde immers in de aanschaf van tienduizenden bekers en de productie van de plastic munten. Ook moesten alle seizoenkaarthouders worden aangeschreven om de nieuwe werkwijze uit te leggen en ontvingen zij kosteloos een eerste munt. Dat dit uiteindelijk allemaal door Heineken werd gesponsord kan worden gezien als een goed uit onderhandelde commerciële deal door de club, waarvoor zij de credits verdienen. Naar inschatting komen de bekers, munten, mailings en portokosten uit op circa 50.000 euro.
Wanneer we deze gesponsorde kosten wel in ogenschouw nemen, blijft er nog altijd een conservatief ingeschatte marge over van 350-450 duizend euro die wordt verdiend sinds de invoering van drinkbekers. Daar komt bij dat de schoonmaakkosten van het stadion lager uitvallen, want de aanpak werkt en er zijn bijna geen zwervende bekers meer te bekennen na afloop van een wedstrijd. Daar staat het inzamelen en reinigen van de bekers tegenover.
Komende seizoen
Wat interessant gaat worden, is wat de club volgend seizoen gaat doen. Eerder gaf de club al aan dat het gefaseerd met nieuwe drinkbekers zal komen. Daarbij is het onduidelijk of de nieuwe designs enkel instromen om er voldoende in omloop te laten zijn, of dat hier een commerciële gedachte achter zit. Een nieuw design zal immers verzamelaars aanspreken. Wanneer de club ervoor kiest om volledig over te stappen op nieuwe bekers, kan worden gesteld dat de duurzaamheidsgedachte zich op een hellend vlak begeeft.
Ook is vooralsnog onduidelijk wat met de munten gebeurt die momenteel in omloop zijn. Komt er per seizoen een nieuwe munt, zoals dat voorheen ook met de betaalmunten was? Zijn de oude munten dan nog te gebruiken of komt er een methode waarbij munten in een kort tijdsbestek moeten worden ingeruild en anders verliest het zijn waarde? De komende tijd zal de club hier duidelijkheid over moeten geven.