van-persie3

Series

Seizoensoverzicht deel 4 • Het tijdperk Robin van Persie

Karst

Het seizoen 2024/2025 is ten einde, en dus is het tijd om terug te blikken op een bewogen voetbaljaar. Feyenoord begon het seizoen met de Johan Cruijff Schaal in Eindhoven en sloot het af op de derde plaats. Daartussen kende het een historische Champions League-campagne.

Het was een seizoen waarin Feyenoord begon met Brian Priske, maar eindigde met Robin van Persie. Een seizoen waarin de Rotterdammers niet wisten te winnen van promovendi als FC Groningen en Willem II, maar wél van Europese grootmachten als Bayern München en AC Milan. In een vierdelige serie 1908.nl blikt terug op een bijzonder seizoen.

Nieuw tijdperk
Op maandag 23 februari bracht Feyenoord naar buiten dat Robin van Persie, op dat moment nog hoofdtrainer van sc Heerenveen, was aangesteld als de man die het teleurstellende Eredivisieseizoen alsnog in goede banen moest leiden. Samen met René Hake en Brian Pinas kreeg de 41-jarige Rotterdammer de taak om de derde plaats veilig te stellen.

En zo begon Van Persie aan zijn klus. Er waaide een frisse wind door Rotterdam: een clubicoon op de trainersstoel gaf hoop en energie. Van Persie erfde de selectie van Brian Priske: een elftal met veel kwaliteit, maar geteisterd door een ernstige blessuregolf. Zijn debuut tegen NEC was dan ook meteen een valse start. In De Kuip kwam Feyenoord niet verder dan een bloedeloos gelijkspel tegen de Nijmegenaren.

Ook in zijn tweede thuiswedstrijd wist Van Persie niet te winnen, al kan je hem dat niet kwalijk nemen. In De Kuip kwam een van de beste ploegen ter wereld op bezoek: Internazionale van voormalig Feyenoorder Stefan de Vrij. Over twee duels moest Feyenoord het opnemen tegen deze Italiaanse grootmacht, met als inzet een plek in de kwartfinale van de Champions League, gaat er maar aan staan. 

Met een gehavend elftal begon Feyenoord aan de heenwedstrijd in eigen huis. Met onder meer Jeyland Mitchell en Ibrahim Osman in de basis, en Gijs Smal als controlerende middenvelder, kreeg Van Persie direct de vuurdoop tegen een wereldploeg. Al snel werd duidelijk dat het krachtsverschil te groot was. Feyenoord was niet kansloos, maar verloor uiteindelijk terecht met 0-2 door doelpunten van Marcus Thuram en wereldkampioen Lautaro Martínez.

sfeeractie-inter
Feyenoord vs Inter (0-2).

Een 0-2 achterstand goedmaken in de return, tegen de toenmalige koploper van Italië, was een bijna onmogelijke opgave. Dat wisten de supporters ook wel. Toch zat het uitvak in Milaan, ruim drie weken na de wedstrijd tegen AC Milan, stampvol. Meer dan 4.300 supporters reisden af om hun club te steunen in de achtste finale van het miljardenbal. Wat één club!

Met jeugdspeler Aymen Sliti die zijn basisdebuut maakte op San Siro kwam Feyenoord al vroeg op achterstand: binnen tien minuten scoorde Thuram opnieuw voor de Nerazzurri. Toch gaf Feyenoord zich niet zomaar gewonnen. Voor rust kwam de ploeg terug dankzij een benutte strafschop van Jakub Moder. In de tweede helft kreeg Inter een makkelijk gegeven penalty, die via Hakan Çalhanoğlu achter doelman Timon Wellenreuther werd geschoten: 2-1. Feyenoord verlaat de Champions League met opgeheven hoofd en flink wat miljoenen erbij!

Galavoorstelling in Enschede
Na de uitschakeling in Milaan wachtte voor Robin van Persie en zijn ploeg een bezoek aan FC Twente. Tot dan toe had de nieuwe trainer nog geen overwinning geboekt en was Feyenoord onder zijn leiding slechts één keer tot scoren gekomen, en dat ook nog via een strafschop. Alle voortekenen wezen dus op een lastige middag in De Grolsch Veste. Maar niets bleek minder waar.

In wat misschien wel de beste wedstrijd op Nederlandse bodem van het seizoen was, stond Feyenoord na iets meer dan twintig minuten al met 0-3 voor. De doelpunten kwamen op naam van Igor Paixão en tweemaal Ayase Ueda. FC Twente deed nog iets terug via een penalty van Sem Steijn, de zomerse versterking die toen nog geen Feyenoorder was.

Feyenoord had echter weinig te vrezen. Met een ontketende Paixão, die speelde als een kruising tussen Ronaldinho en Neymar, walste Feyenoord over de thuisploeg heen. De Braziliaan maakte een hattrick én gaf twee assists. In de slotminuut bekroonde Aymen Sliti, die een week eerder zijn debuut maakte in Milaan, het feest met zijn eerste doelpunt voor Feyenoord. Eindstand: 2-6.

yv2025316yv2025316a1b06801

Reeks
De overwinning op FC Twente bleek de eerste van velen. Robin van Persie begon vervolgens aan een ijzersterke reeks, waarin niet altijd goed werd gevoetbald, maar wel steevast werd gewonnen. In De Kuip rekende Feyenoord af met Go Ahead Eagles (3-2) en FC Groningen (4-1). Ook uit bij AZ (0-1) gingen de drie punten mee naar Rotterdam. Daarna moesten ook Fortuna Sittard (0-2, twee keer Jakub Moder), PEC Zwolle (4-0) en Heracles Almelo (1-4) eraan geloven. Het was niet altijd sprankelend, maar Feyenoord was dodelijk effectief en boekte zeven overwinningen op rij. Daarmee behoort Robin van Persie tot de best startende trainers uit de clubgeschiedenis.

Aan de ongeslagen reeks van Van Persie in de Eredivisie kwam helaas een einde in de topper tegen PSV. Feyenoord, dat de Eindhovenaren tot op vijf punten was genaderd, kon de druk opvoeren in de strijd om de tweede plek. En even leek het erop dat de Rotterdammers op zondag 11 mei zouden uithalen: via Igor Paixão en Givairo Read stond het na tien minuten al 2-0 in een zonnige Kuip. Na rust kantelde de wedstrijd volledig. PSV begon te voetballen en kwam terug tot 2-2. In de 99e minuut trokken de Eindhovenaren alsnog aan het langste eind, toen Noa Lang de winnende treffer maakte. Door dat doelpunt werd niet Ajax, maar PSV een week later kampioen. Voor Feyenoord betekende de nederlaag in eigen huis dat het seizoen als derde werd afgesloten.

RKC-thuis
De laatste thuiswedstrijd van het seizoen was op woensdag 14 mei tegen RKC. Een bijzondere datum in de Rotterdamse geschiedenis. Zo werd Feyenoord de afgelopen twee keer kampioen op deze datum, maar 85 jaar geleden viel er weinig te juichen op 14 mei. Voorafgaand aan het duel vond daarom een indrukwekkende sfeeractie plaats ter nagedachtenis aan het bombardement van 14 mei 1940, toen Nazi-Duitsland de Rotterdamse binnenstad in puin legde. Het idee voor de sfeeractie lag er al vijf jaar, maar werd telkens uitgesteld door corona en het kampioensfeest. Nu, 85 jaar later, kwam het eerbetoon er alsnog.

Daarnaast nam het stadion afscheid van een icoon: Peter Houtman. Al 27 jaar was hij de vertrouwde stem in De Kuip. Bescheiden als hij is, kwam hij voorafgaand aan de wedstrijd uit de spelerstunnel en werd hij door de aanwezige supporters toegezongen en bedankt. Hij ontving uit handen van Willem van Hanegem de ‘Willem van Hanegem Trofee’ en mocht nog één keer zijn bekende woorden roepen: “Doei doei!” Een onvergetelijke avond voor een geliefd clubmens.

Feyenoord sloot het seizoen af zoals het begon, met puntverlies. Weliswaar in een ander stadion en met een andere trainer aan het roer, maar het resultaat bleef gelijk: geen drie punten. Waar voor Feyenoord niets meer op het spel stond, vochten de Friezen nog voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. Gezien de uitslag en het veldspel houden we het er maar op dat de wedstrijd tegen RKC de echte seizoensafsluiter was.

In die laatste thuiswedstrijd bracht Feyenoord op indrukwekkende wijze een eerbetoon aan het bombardement op Rotterdam en aan iedereen die daarna hielp met het wederopbouwen van de stad. Ook werd afscheid genomen van enkele sterkhouders, waaronder David Hancko en Igor Paixão. 

Slotwoord
Het was een seizoen van uitersten: hoge pieken en diepe dalen. Een seizoen waarin Feyenoord werd geteisterd door een blessuregolf, waarin Feyenoord het uitgaande transferrecord verbrak en waarin het meer dan 70 miljoen euro verdiende in een onvergetelijke Champions League-campagne. Een seizoen waarin Bayern München met 3-0 werd verslagen, maar ook twee keer werd gelijkgespeeld tegen degradatiekandidaat Willem II. Een seizoen waarin Brian Priske de onmogelijke opdracht kreeg om in de voetsporen van Arne Slot te treden, en waarin clubicoon Robin van Persie terugkeerde op het oude nest. Het was een seizoen dat alle kanten op ging en uiteindelijk de boeken in zal gaan als een typisch Feyenoord-seizoen.

DOEI DOEI

Datum: Wedstrijd: Uitslag: Competitie: Doelpuntenmakers:
1 maart 2025 Feyenoord -N.E.C. 0-0 Eredivisie -
5 maart 2025 Feyenoord - Inter 0-2 Champions League -
11 maart 2025 Inter - Feyenoord 2-1 Champions League

Moder (42')

16 maart 2025 FC Twente - Feyenoord 2-6 Eredivisie Ueda (10', 23'), Paixão (14', 53', 62'), Sliti (90')
30 maart 2025 Feyenoord - Go Ahead Eagles 3-2 Eredivisie Moder (33'), Hadj Moussa (57'), Paixão (74')
2 april 2025 Feyenoord - FC Groningen 4-1 Eredivisie Hadj Moussa (10'), Paixão (33', 82'), Osman (90')
5 april 2025 AZ - Feyenoord 0-1 Eredivisie Buurmeester e.d. (32')
12 april 2025 Fortuna Sittard - Feyenoord 0-2 Eredivisie Moder (58', 65')
25 april 2025 Feyenoord - PEC Zwolle 4-0 Eredivisie Ueda (14'), Milambo (22'), Paixão (25', 79')
3 mei 2025 Heracles Almelo - Feyenoord 1-4 Eredivisie Hadj Moussa (9', 36'), Hwang (45+2'), Read (78')
11 mei 2025 Feyenoord - PSV 2-3 Eredivisie Paixão (5'), Read (10')
14 mei 2025 Feyenoord - RKC  2-0 Eredivisie Paixão (45+4'), Ueda (69')
18 mei 2025 SC Heerenveen - Feyenoord 2-0 Eredivisie -

Delen