Nieuws

Slot over AZ-ontslag: “Snap de teleurstelling, maar kan er geen begrip voor opbrengen”

Dennis

Toen bekend werd dat Arne Slot in 2021 de nieuwe trainer van Feyenoord zou worden, werd hij ontslagen door zijn toenmalige werkgever AZ. Slot heeft het moeilijk gehad met dat ontslag, zo vertelt hij uitgebreid in de podcast ‘Met open vizier’.   

“Voor het eerst in de historie van het betaalde voetbal werd iemand ontslagen, omdat die een gesprek had met een andere club terwijl hij een aflopend contract had”, zo begint Slot. “De voetballerij staat bol van mensen die met doorlopende contracten gesprekken voeren met clubs. En ik met een aflopend contract heb een gesprek gehad, en dat was de reden van AZ om mij te ontslaan.”

Dat aflopende contract speelde volgens Slot een sleutelrol. “Als ik een doorlopend contract had gehad, dan had ik AZ op de hoogte moeten brengen. Ik heb wel aangegeven dat ik in gesprek was met andere clubs, voor wanneer we er met AZ niet uit zouden komen. Waarbij ik heel graag mijn contract wilde verlengen. En toen kwam Feyenoord tussendoor. Ook omdat het vrij lang duurde vanuit Alkmaar dat ik de aanbieding kreeg waarom ik had gevraagd.”

Dat het bij de afhandeling van het ontslag vooral ging over zijn integriteit als mens, heeft Slot geraakt. “Voor mijn gevoel begreep iedereen dat ik ontslagen werd. Dat vond ik erg lastig. De perceptie van de mensen in Alkmaar was dat ik een slang en een NSB'er was." Slot zijn kinderen gingen destijds in de omgeving van Alkmaar naar school en kregen daar alle teksten mee. Om die reden gaan zij nu niet in de omgeving van Rotterdam naar school. “Dat is wel een uitvloeisel van het ontslag in Alkmaar geweest”, aldus Slot.

“Ik snap heel goed dat ze bij AZ teleurgesteld waren dat ze niet van mij hoorden dat ik in gesprek was met Feyenoord. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want bij Feyenoord zat destijds nog een trainer”. Volgens Slot was het geen optie om AZ vroegtijdig te informeren. “Wij zaten met AZ middenin het wel of niet overwinteren in de Europa League en dat gold ook voor Feyenoord. Voor alle partijen was het niet een goed moment dat het naar buiten zou komen. Eigenlijk had het nog anderhalve week moeten duren, dan was de groepsfase in de Europa League achter de rug. Dat was een beter moment geweest. Maar zoals wel vaker in de voetballerij – en zeker bij Feyenoord – lekken dingen uit, terwijl het helemaal niet zeker is dat je daar naar toe gaat.”

Over het moment dat hij werd ontslagen; “Dat vergeet je nooit meer. En al helemaal niet de blik in de ogen van de mensen die tegenover mij zaten. Dat heeft voor mij heel lang een enorme impact gehad. Ik snap de teleurstelling vanuit Alkmaar wel, maar kan er geen begrip voor opbrengen. Vanuit hun standpunt kan ik misschien wel snappen waarom ze dat deden. We waren in concurrentie met Feyenoord en je wilt een trainer die niet naar de concurrent gaat. Ik vond het alleen heel moeilijk om te ervaren dat je met een aflopend contract zo wordt aangepakt.”

Delen

Reacties

Een mens heeft het recht om met een andere werkgever te gaan praten net zoals die het recht heeft om homoseksuele te zijn of met een One Love band om zijn arm te lopen.
Vond je destijds ook, dat Kokcü het recht heeft, die band te weigeren? Verder snap ik niet helemaal wat dit met Slot te maken heeft. Treurig dat zijn kinderen niet in Rijnmond naar school kunnen.
Wat het met Slot te maken heeft? Veel. Want blijkbaar zijn mensenrechten belangrijk in de voetbalwereld nu de One Love band dagelijks onderwerp van gesprek is. Maar in diezelfde voetbalwereld mag je dus blijkbaar niet met een andere werkgever praten. Dat is ook gewoon een recht. Wie is een werkgever om tegen jou te zeggen dat je niet met iemand anders mag gaan praten.