slot-1

VK Sportphoto

Nieuws

Slot wijst naar data: "We dienen er te staan op wedstrijdbepalende momenten"

Stan

De standaardsituaties zijn bij Feyenoord dit seizoen een behoorlijk item. Waarom lijken de vaak dominante Rotterdammers zich niet te belonen via corners en vrije trappen, maar zijn ze tijdens een dood spel moment van de tegenstander juist kwetsbaar? Arne Slot gaat er bij Voetbal International op in. 

Slot pakt de statistieken rondom de standaardsituaties in de Champions League er maar eens bij. "Daarin hebben we negen keer gescoord en tien doelpunten tegen gekregen. Drie goals kwamen uit een standaardsituatie, inclusief de directe vrije trap van Calvin Stengs. Vijf doelpunten incasseerden we uit een standaardsituatie, waarvan 88 procent high impact goals, wat wil zeggen: niet de 3-0, maar de 1-0 of 2-1."

Uit de data blijkt ook, dat Feyenoord onderpresteert wat betreft het aantal verwachte doelpunten uit vrije trappen en hoekschoppen. "Als je naar de cijfers kijkt, zijn er maar twee ploegen die qua corners voor en tegen beter hebben gescoord dan wij. Maar als je kijkt naar hoeveel doelpunten daaruit zijn gevallen dan kun je concluderen dat we te weinig uit onze hoekschoppen halen en ze zelf daaruit te makkelijk weggegeven."

In Nederland doen de Rotterdammers het op dat vlak beter. "Neem je nu de stats uit de Eredivisie, hebben we 48 doelpunten gemaakt en veertien tegen, waarvan máár vier uit een standaardsituatie. Alleen wel weer een superbelangrijke, thuis tegen PSV, die kopbal van Olivier Boscagli. High impact. In de Eredivisie scoren we er daarentegen wel veel uit."

Slot wil maar aantonen dat zijn ploeg helemaal niet zo slecht is in standaardsituaties. "We zijn nummer één qua balans in de Eredivisie. In de Champions League derde als het gaat om het aantal hoekschoppen dat we meekrijgen, maar wel een-na-laatste qua wat we eruit incasseren. Daar gaat het me om; de doelpunten die we te makkelijk tegen kregen en die ons echt pijn hebben gedaan."

Hieronder zie je de data waar Slot onder andere op doelt: als het gaat om het aantal verwachte doelpunten (xG) uit standaardsituaties, behoort Feyenoord tot de Europese top. 

In de praktijk ziet Slot het bij standaardsituaties nog te vaak fout gaan. Hij verwijst daarbij naar een hoekschop van Celtic tijdens het Champions League-duel in Glasgow. "Zie je onze spelers staan? Eentje plukt wat aan zijn sokken… Even daarna krijgen wij een hoekschop mee en zie ik spelers van Celtic alles in het werk stellen om een kopbal van Ayase Ueda ongedaan te maken."

Later die wedstrijd valt de 2-1 van de Schotten net na een corner. "We zijn met genoeg mensen terug in onze eigen zestien, alleen staat er niemand bij de tweede paal, waar later de bal valt en Celtic vrij kan koppen en scoren. Zeg het maar wat het is? Het kan ermee te maken hebben dat we veelal jonge spelers hebben voor wie verbetering op dit vlak onderdeel is van hun ontwikkeling."

Die ontwikkeling hoopt Slot bij zijn elftal geleidelijk te bewerkstelligen. "Ik probeer mijn spelers constant het belang te laten inzien van de standaardsituatie, maar ik wil er ook geen item van maken. Daarom laat ik ze óók zien dat ze het wel kunnen in de Eredivisie. Ik denk dat we meer moeten gaan beseffen dat we er dienen te staan op wedstrijdbepalende momenten."

Delen

Reacties

Feyenoord staat altijd met elf spelers in de eigen zestien bij een corner van de tegenstander. De tegenstander hoeft alleen een doelman en één speler achter te houden. De andere acht spelers kunnen zich volledig concentreren op het scoren van een doelpunt. Valt de bal verkeerd, dan pompt die ene achtergebleven speler de bal er weer in voor de volgende aanval.

Stel Minteh of Paixão gaat niet meeverdedigen bij een corner van de tegenstander? Die tegenstander zal wellicht drie spelers achterhouden. De druk op het eigen doel wordt minder. In de eigen zestien wordt het dan 10-6 in plaats van 11-8 Bijlow meegerekend.

Slot heeft overal een goede reden voor en denkt overal over na. Het zal wel beter zijn om met elven in de zestien te staan.
En hoe is het gesteld met de communicatie achterin? Je kunt elkaar toch waarschuwen voor vrijstaande mensen?
je kan evengoed stellen dat ze teveel dode spelmomenten weggeven...
waarom is het nodig om een corner weg te geven of om een overtreding te maken op een ongunstige plek?
Het verhaal ervoor (context) is minstens zo belangrijk.
Een overtreding is meestal een noodgreep.
neemt niet weg dat de spelers 90 min gefocust horen te zijn.