FSV De Feijenoorder
Nieuws
Statement Feyenoord Supportersraad: Voetbal van én voor supporters
Sinds jaar en dag gaan miljoenen mensen in Nederland wekelijks naar voetbalstadions toe om een club te steunen. Het merendeel van deze supporters geniet van de voetbalbeleving in de stadions. Ieder stadion heeft een unieke sfeer, zo ook Stadion Feijenoord, in de volksmond “De Kuip”. Laten we vooropstellen dat een wedstrijd zonder publiek minder aantrekkelijk is, dit heeft de corona-periode wel aangetoond. Kortom voetbal hoort in een stadion mét supporters.
Halve finale beker
Afgelopen week speelde Feyenoord haar wedstrijd tegen de rivaal uit Amsterdam. Deze wedstrijd is overschaduwd door allerlei incidenten, met name door de gebeurtenissen buiten het veld. Betreurenswaardig. Dit kan niet, dit hoort niet en dit moet niet.
Incidenten
De incidenten worden, helaas, heviger. Dit is steeds vaker te zien in Nederland, maar ook in Europa. In allerlei journaalbulletins wordt aandacht besteed aan incidenten rondom voetbalgeweld. Iedereen spreekt er schande van. Voetbalgeweld verdringt het plezier van miljoenen Nederlanders.
Collectieve aanpak – Handelingskader
Vanuit de gemeenten is begin 2023 een landelijk handelingskader opgesteld om voetbalgeweld te voorkomen: een collectieve aanpak. Iets wat op veel weerstand stuit van de voetbalsupporter. Het heeft de laatste maanden al uitgewezen dat het handelingskader weinig verbetering brengt in de problematiek. Dit omwille van het feit dat een enkeling het voor het overgrote merendeel blijft verpesten. Hoe zit het met de dadergerichte aanpak?
Voetbalwet
Sinds februari 2015 is er een aanscherping op de Voetbalwet (Wet MBVEO). Hierin is een digitale meldplicht opgenomen. Dit zou de meldplicht moeten vergemakkelijken. Echter blijkt uit een evaluatie van de wet tussen maart 2020 en maart 2021, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pro Facto, dat er verbeteringen mogelijk zijn in de toepassing van de wet. Want verreweg het merendeel van de gemeenten dat de wet toepast, gebruikt vooral het gebiedsverbod. De meldplicht blijft vaak onbenut. Dit is dan ook een gemiste kans. Gebruik de maatregelen en middelen waarvoor het bedoeld is, luidt dan ook de boodschap.
Verharding in maatschappij
Tot slot is het van belang dat iedereen zichzelf de spiegel voorhoudt. De getoonde verharding is een doodvonnis voor de supporters van voetbal. Voetbal blijft van én voor supporters. Het is daarom belangrijk dat supporters elkaar aanspreken op hun gedrag. Verandering begint bij het individu, niet door collectieve uitsluiting.
Feyenoord Supportersraad – onderdeel van FSV De Feijenoorder
Reacties
Word hier vaak gesuggereerd dat het een officieel orgaan is, maar dat is niet zo...
Door:
1) overal slimme camera’s zowel binnen als buiten
2) streng toegangsbeleid fouilleren, geen bekers met drank op tribune
3) politie zichtbaar in stadion met cams, ook in burger
4) harde kern 2de ring
5) 0 tolerance beleid. Agressieve figuren verwijderen uit stadion.
6) vuurwerk wordt nu voor de wedstrijd naar binnen gesmokkeld. Door toezicht, slimme camera’s, direct ingrijpen. Wat woensdag afgestoken werd zijn grote rookpotten. Dit kan alleen door een lek in beveiliging binnen gesmokkeld zijn.
Ik zou verder supporters onder invloed van drank en drugs weigeren.
Vak G en Z langs het veld familievakken van maken anders helemaal afsluiten.
Opruiende muziek leuk maar niet van gabbers.
Inde Kuip is de harde kern die bepaalt.
1 van de redenen waarom ze tegen HNS waren.
Feyenoord bestuur (Te Kloese) heeft geen idee met wie ze te maken hebben
Ga je eerst normaal gedragen .
Supporters maken zichzelf veels te belangrijk.
De club moet altijd op de eerste plaats staan.
In meerdere opzichten zou ik bijna zeggen
Beter dat de FSV zichzelf de spiegel voorhoudt...
"Het is belangrijk dat supporters elkaar aanspreken op hun gedrag"
Ik vraag mij af of de mensen die dit opperen wel weten waar ze over praten ?
Er zijn extra beveiligers geweest tijdens de halve finale, dit waren duidelijk andere type beveiligers dan de stewards. Deze beveiligers waren lang en breed. Als deze mensen geen indruk maken en geen gehoord kunnen vinden, wat moet Jan met de pet uithalen dan ? Een target op zijn eigen rug verven voor zijn mede bezoekers ? Ik geloof dat Jan met de pet ook gewoon een kaartje koopt en daarmee mee betaald aan de veiligheid binnen het stadion ?
Om het te nuanceren en duidelijker te maken waar mensen vandaan komen;
Bezoekers moeten hun fysieke kaartje inleveren, om het vak op te komen. Dit zorgt voor de eerste irritatie en confrontatie tussen deze beveiligers en degene die specifiek voor een fysiek kaartje hebben gekozen, omdat ze deze willen bewaren. (Een digitaal ticket kun je ook niet inleveren.) Dit wordt echter een discussie die de bezoeker niet kan winnen en waarbij bezoekers elkaar steunen in deze situatie.
Vervolgens gaan deze beveiligers erop toezien dat de trappen leeg blijven, 3 van deze grote beveiligers lopen een trap op en vragen de bezoekers het vak in te schuiven en de trap vrij te maken. De weerstand die wordt gegeven aan deze beveiligers komt al voort uit het inleveren van de fysieke kaartjes. Maar dit loopt uiteindelijk (bijna) uit op een ordinair gevecht tussen bezoekers en deze beveiligers. Bezoekers geven geen gehoor en geven aan niet te willen luisteren naar iemand die er voorheen ook nooit was en nergens begrip voor heeft, beveiligers wijzen personen aan waarmee ze op de vuist willen achter de tribune.
Als je dit ziet met eigen ogen of nu leest, ga jij je mengen hierin ? En is het jouw taak als supporter om de veiligheid te garanderen in een stadion ?
Ik kom grofweg uit op een kleine 880.000 plaatsen in alle stadions te samen (Ere & KKD)
De helft er van wordt gebruikt, dus dan komen we gemiddeld op 440.000.
Mag ik hetzelfde als de schrijver van dit stuk? 😬