VK Sportphoto
Nieuws
14 mei 1940 • "Steeds als we omkeken, zagen we een brandende stad"
14 mei 1940. Op een zonnige dinsdagmiddag werd Rotterdam plotseling opgeschrikt door het geluid van Duitse vliegtuigen. De vredige stilte maakte plaats voor oorverdovend lawaai. De binnenstad werd vrijwel volledig verwoest, en de schade was met geen pen te beschrijven.
Koos Postema was pas zeven jaar oud tijdens het bombardement, maar hij herinnert zich die dag nog als de dag van gisteren. "De dagen vóór het bombardement was iedereen al erg zenuwachtig. De Duitsers waren namelijk al in de stad", vertelt hij tegenover Feyenoord ONE.
"En toen kwamen ze... ineens dat geluid van vliegtuigen. Godallemachtig, in een blauwe lucht – zo blauw als nu. Enorme vliegtuigen die langzaam vlogen en hun bommen loslieten op een vredige stad. Gigantische klappen, en toen kwam er nóg een.
We zijn zo snel mogelijk Rotterdam uitgegaan. En steeds als we omkeken, zagen we een brandende stad. Met enorme rookwolken die zich tegen die blauwe lucht aftekenden. We zagen de stad voor onze ogen kapotgaan. Dat gaf een vreselijk verdriet."
Ook bij Paul Seesink staan de beelden nog vers op het netvlies. Hij was nog maar drieënhalf jaar oud tijdens het bombardement. "Dat heeft zo'n indruk gemaakt, dat blijft je altijd bij. Het zit zo in mijn geheugen gegrift." Paul woonde op het Noordereiland en zat daar veilig. "We werden meer bedreigd door de mariniers die de stad verdedigden. Zij kregen de opdracht: schiet op alles wat beweegt. Maar dat waren natuurlijk niet alleen Duitse soldaten, dus die schoten dwars door onze straat heen."
Ad Gabreels was al iets ouder toen de Duitse bommenwerpers de stad vernietigden. Als 11-jarige jongen zag hij vanuit Schiedam hoe de bommen neerkwamen. Ook de bezetting was vreselijk. Van het tegenkomen van ledematen tijdens het fietsen tot liquidaties op klaarlichte dag. "Er was een man, die was slechthorend, en er werd gesommeerd om te stoppen, maar die man fietste door naar zijn volkstuintje, want hij kon het niet horen. Dus hij fietste gewoon door en die Duitse soldaat pakt zijn geweer en schiet hem zo in zijn rug dood, die valt zo van z'n fiets af."
Eerbetoon
Precies 85 jaar later na het vreselijke bombardement heeft FSV De Feijenoorder een grote sfeeractie voorbereid, waarmee stil wordt gestaan bij het bombardement en alle gevolgen daarvan. De sfeeractie is tevens een ode aan de wederopbouw van Rotterdam, een stad die bruist en bloeit als nooit tevoren.
De sfeeractie wordt zichtbaar kort voor de aftrap, rondom de opkomst van beide teams. De spelers van Feyenoord zullen deze thuiswedstrijd eenmalig in het groen-wit-groene derde tenue spelen, een speciaal shirt in de stadskleuren van Rotterdam. De supportersvereniging en de club roepen op om met respect stil te staan bij deze inktzwarte bladzijde uit de Rotterdamse geschiedenis.
Bekijk de driedelige miniserie Ooggetuigen via Feyenoord ONE.