Nieuws
Sterrenchef én Feyenoordfan Marco Prins: “Mijn kookkunsten zijn het meest te vergelijken met David Hancko”
Op maandag 9 december ontvangt Rotterdams sterrenchef Marco Prins samen met collega Max Natmessnig twee Michelin-sterren. Prins werkt sinds oktober 2023 bij het New Yorkse sterrenrestaurant Chef’s Table en weet nu in minder dan anderhalf jaar twee Michelin sterren te behalen. In een exclusief interview met 1908.nl vertelt de diehard-Feyenoorder hoe hij als sterrenchef en inwoner van de Big Apple met Feyenoord in zijn hart leeft.
Marco Prins werkte anderhalf jaar geleden nog bij het Rotterdamse restaurant ‘Grace aan de Coolsingel’. De sterrenchef heeft voor die tijd al enige uitstapjes naar het buitenland gemaakt en op dat moment staat de volgende voor de deur. Het is namelijk aan hem en collega Max Natmessnig om Chef’s Table at Brooklyn Fare opnieuw op de kaart te zetten.
Het restaurant in Manhattan staat na een knallende ruzie tussen de eigenaar en de vorige chef weer op ‘nul’. Met het binnenhalen van Prins hoopt de eigenaar de eervolle status weer snel terug te winnen en dat lukt. Nadat de nieuwe keukenleiding in oktober 2023 in dienst treedt, behalen ze op 9 december 2024 in één klap twee Michelin sterren. Een geweldige prestatie, maar hiervoor heeft Prins wel weer zijn geliefde Rotterdam en Feyenoord moeten achterlaten.
Marco Prins en zijn collega Max Natmessnig
Trots
Over zijn prestatie vertelt Prins allereerst: “We leven op een roze wolk. Het is een prestatie van wereldniveau, we zijn er enorm trots op.” Diezelfde trots heeft hij voor Feyenoord: “Ik kom al sinds jonge leeftijd in De Kuip. Ik kwam er voor het eerst in de tijd van Van Hooijdonk, rond 2002. Als je er dan een keer bent geweest zit die liefde zo diep, ik ben er eigenlijk mee opgevoed.” Dat is dan ook direct wat hij het meest mist aan Rotterdam: “Naar De Kuip kunnen gaan en dagelijks over Feyenoord lezen, mis ik het ergste.”
Prins blijft een Rotterdammer, in welke keuken hij zich ook bevindt. “Ik wil laten zien dat mensen uit Rotterdam ook gewoon een wereldprestatie kunnen leveren. Ik blijf Rotterdam altijd vertegenwoordigen en het is toch een beetje New York aan de Maas”, vertelt hij.
Feyenoord
Ondanks dat Prins nu aan de andere kant van de grote plas vertoeft, blijft hij zijn club op de voet volgen. “Ik luister de wedstrijden vaak op de radio, eigenlijk probeer ik iedere wedstrijd wel mee te krijgen", legt hij uit. Het tijdsverschil met New York is zes uur. Dat betekent dat de 12:15 wedstrijden daar om 06:15 plaatsvinden, maar Prins laat zich daardoor niet uit het veld slaan: “Ook die wedstrijden volg ik zeker, ik heb gelukkig kleine kinderen die ook vroeg op zijn.”
Vanuit New York volgt hij Feyenoord samen met zijn gezin
In de keuken voert Prins de ouderwetse Feyenoord mentaliteit door, niet lullen maar poetsen. “We zijn werkpaarden, geen luxe paarden. Wij blijven altijd bescheiden en normaal, daar staan we om bekend”, vertelt Prins. In de keuken is de werkdruk altijd hoog, maar toch ervaart de sterrenchef op andere momenten meer spanning: “Tijdens de laatste minuten van een Feyenoord wedstrijd, als het weer eens billenknijpen is, ervaar ik meer spanning dan in de keuken. Dat is toch een beetje Feyenoord-eigen.”
De druk in een keuken van een sterrenrestaurant is voor weinigen weggelegd, maar als Prins een Feyenoorder zou moeten kiezen om hem een dag te helpen zou hij het wel weten: “David Hancko zou dat wel kunnen denk ik, die loopt daar niet voor weg. Hij zou er perfect passen.” De chef kan zich sowieso wel vinden in de Slowaakse verdediger. “Mijn kookkunsten lijken van alle spelers het meeste op de talenten van hem. Wij moeten altijd leveren en consistent zijn, dat doet Hancko ook”, legt hij uit.
Koken in de Kuip
Prins droomt ervan zijn kookkunsten in te zetten voor zijn club: “Het liefst zou ik willen dat ze De Kuip renoveren en dat er een restaurant in komt zoals je bij andere stadions wel eens ziet. Die clubs vragen chefs dan om te koken voor een wedstrijd, dat zou ik dan wel heel erg leuk vinden. Die faciliteiten zijn er nu niet helaas, maar in de toekomst zou ik dat prachtig vinden.”
Als hij voor de Feyenoord-selectie zou mogen koken, weet hij wel wat er op menu staat: “Een mooi stukje vlees, namelijk wagyu. Dat kunnen ze wel waarderen denk ik. Verder zou ik kiezen voor stoere en frisse internationale gerechten, dat past goed bij de multiculturele selectie.”
Maar voor nu zit hij nog in New York en of ze Feyenoord en Rotterdam daar een beetje kennen? “Het is hier zeker wel bekend. Er komen hier veel mensen van over heel de wereld. Die vragen er wel eens naar. Dan leg ik ze vaak uit dat Rotterdam mooier dan Amsterdam is, Rotterdam heeft alles en heeft ook nog eens een mooiere voetbalclub”, vertelt Prins lachend. De sterrenchef is gelukkig niet de enige Feyenoordfan in de Big Apple: “Ik ken een aantal Feyenoordfans in New York. Dan is het altijd leuk om weer over voetbal te praten.”
De sterrenchef heeft al de nodige sterren bij elkaar gekookt in het verleden, maar hij blijft gedreven. In veertien maanden van nul naar twee sterren is fantastisch, maar als het aan Prins ligt kan het nog beter: "We hebben nu die twee sterren, maar we gaan nu vol door voor die derde."
Prins bij de uitreiking van de Michelin sterren
Reacties
succes verder met je kookkunsten .
groetjes een oud horecaman