Opinie
Supporters verbolgen over uitblijven VAR bij penaltymoment Gimenez
Direct na afloop van de deceptie in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-2), gaat het onder Feyenoordsupporters op social media niet alleen om het gebrek aan scorende vermogen, maar ook over de willekeurige beslissingen van de VAR die niet in het voordeel uitpakken van de Kuipploeg.
Daarbij doelen veel supporters op het moment van in de eerste helft, toen Santiago Gimenez in kansrijke positie aan zijn shirt werd getrokken in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bas Nijhuis beoordeelde dit als een correct spelmoment, ondanks dat het shirt van de Mexicaanse spits kapot was gescheurd.
De VAR kwam bij het discutabele moment opvallend genoeg ook niet op de lijn bij de arbiter. Videoscheidsrechter Allard Lindhout besloot zich niet te melden bij Nijhuis. Dat deed niet alleen bij de Feyenoordsupporters de wenkbrauwen fronsen. Mario van der Ende was op X direct duidelijk. "Zijn genoeg scheidsrechters (en VAR's) die voor het vasthouden van Gimenez een strafschop geven”, aldus de voormalig topscheidsrechter.
Dat Feyenoord volgens velen een penalty was onthouden, wordt als een cruciaal moment uitgelegd. De Rotterdammers hebben het hele seizoen al moeite om het verschil in speloverwicht uit te drukken in doelpunten. Een mogelijke openingstreffer vanaf elf meter had de club tegen FC Utrecht in het zadel kunnen brengen. Dat bleef echter uit en Gimenez kon langs de lijn een nieuw shirt gaan uitzoeken.
Invloed op competitie
Wat de ergernis groter maakt, is dat op andere velden de beslissingen anders uitvallen. Feyenoord is in een felle strijd verwikkeld om de bovenste plaatsen en zag de naaste concurrenten PSV en Ajax eerder dit seizoen al makkelijke strafschoppen meekrijgen. Struikelpartijen en van dichtbij aangeschoten handsballen, ze werden bijna allemaal gegeven en anders greep de VAR in.
Vooral de Amsterdamse club zit het niet tegen. In de thuiswedstrijden tegen FC Groningen (3-1) en de uitwedstrijden tegen Heracles Almelo (3-4) en Sparta (0-2) werden zij op weg geholpen door opzichtige buitelingen in het zestienmetergebied, waaronder in twee gevallen door toenmalig scheidsrechter Lindhout. In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles werd bovendien een overduidelijke handsbal van Davy Klaassen door de VAR over het hoofd gezien. Ternauwernood werd er zodoende een punt behaald. De ene kant wel, de andere niet.
De volstrekte willekeur bij het scheidsrechters korps begint daarmee beslissende vormen aan te nemen. De ene worstelende club wordt over het dode punt heen geholpen, terwijl de andere langs een afwijkende meetlat wordt gelegd.
Feyenoord
Soms zit het mee, soms zit het tegen. Het kan allemaal. Feyenoord had misschien ook van FC Utrecht verloren als het wel een strafschop had gekregen. Een trap die eveneens gemist kan worden natuurlijk. En andere clubs zien met hun belangen ook de willekeur aan VAR-momenten voorbij trekken. Dat de videoscheidsrechter echter door de KNVB nog steeds als objectief en eerlijk wordt uitgelegd, is inmiddels behoorlijk aan erosie onderhevig. Vanuit die hoek heeft het dit seizoen voor Feyenoord nog niet meegezeten.
De VAR mag er dit seizoen dan een potje van maken, bovenal moet de ploeg van Brian Priske de kansen eens gaan afmaken. Dat zal al heel veel schelen. Want door gepruts achterin scoort de tegenstander altijd wel een keertje.
Ziedaar het gat op de ranglijst.
Reacties
Geloof je echt in complottheorieën dat scheidsrechters willekeurig beslissingen manipuleren?
Het is echt niet meer zo van soms zit het mee, soms zit het tegen... Wie de VAR vaak mee heeft, heeft daar uiteindelijk baat mee, lees meer punten...