geluidsniveau-in-de-kuip

Opinie

Supporters vinden muziekvolume in De Kuip te hard: ‘Liever wat minder hard en betere kwaliteit’

Dennis

Een meerderheid van de Feyenoordsupporters vind dat de muziek in De Kuip te hard staat. Opmerkelijk is dat de geluidservaring niet op alle plekken in het stadion als hetzelfde wordt ervaren. Verder worden er kanttekeningen gezet bij de kwaliteit van de geluidsinstallatie en de playlist van DJ Bootsy Paul.

Dat blijkt uit een poll van 1908.nl. Van de 359 deelnemers is 63% van mening dat het geluidsniveau in De Kuip onplezierig hard staat. 37% is het daar niet mee eens of zegt dat het wel meevalt. In de comments zijn door de supporters een aantal interessante toelichtingen gegeven.

Plaatsafhankelijk
Om te beginnen is er geen eenduidige ervaring vanuit alle vakken. Supporters die een plaats hebben op de eerste ring beklagen zich voornamelijk over het harde geluid. Men geeft aan dat praten met de buurman alleen kan wanneer zij zich op de toppen van de longen verstaanbaar maken. Vooral op de stoeltjes onder de overhellende tweede ring laat de muziek de trommelvliezen trillen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat het geluid daar blijft hangen, als een soort klankkast.

Waar supporters op de eerste ring worden weggeblazen, wordt de hardheid van het geluid op de parterrevakken als minder storend ervaren. Op de tweede ring zijn er zelfs supporters die vinden dat het volume nog iets verder omhoog kan. Als mogelijke oorzaak van de verschillende ervaringen per vak, wordt veelal de richtingsstand van de geluidsspeakers genoemd.

Kwaliteit
Waar ook veelvuldig naar wordt verwezen, is de kwaliteit van de speakers. Supporters stellen dat het harde geluid als ergerlijk wordt ervaren, omdat de kwaliteit te wensen over laat. Men spreekt over krakende, piepende en schelle klanken en niet over een mooi helder geluid. De verouderde geluidsinstallatie kan volgens hen de hoge en lage tonen van de muziek niet op een ruime volumestand aan.

Tot slot zijn er ook supporters die de klachten wijten aan de muziekkeuze van DJ Bootsy Paul. Zijn playlist is volgens hen inmiddels grijsgedraaid met standaard nummers, waarvan een groot deel met stampende nummers die elke wedstrijd door De Kuip knallen zonder onderscheid te maken tussen niemendalletjes en Europese krakers.

Delen

Reacties

Bootsy Paul mag veters van Willie Batenburg nog niet strikken. Graag meer harde muziek, hardcore, metal zo lang het maar opzwepend is rond topwedstrijden. Rondom gewone wedstrijd prima als het eerst wat zachter staat met vlak voor de westrijd harde muziek.
Als ik ergens gek van word, dan is het dat monotone sirenedeuntje. Dat zit standaard in het repertoire.

We zitten in de Kuip.

Hoe vaak per seizoen horen we Feyenoord is het toverwoord of het 1992-lied We houden van die club? Drie keer, hooguit. Er zijn wel 50 Feyenoord-liederen. Alleen Niets is sterker dan dat ene woord, de zingende buschauffeurs, hand in hand en wat gaan we doen vandaag zijn vaak te horen.
Nog iets muzieksgerelateerd. Bij de championsleague wedstrijden wordt bij de opkomst van de spelers de CL tune gespeeld. Wat een raar verhaal. Meezingen is op slechts voor sopranen weggelegd en het verziekt de authentieke sfeer in het stadion. Voor de thuiskijker boeit het ook niet, die kan de tune gewoon voor zijn of haar oren kregen. En zonder de "deze wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Heineken" o.i.d. is er ook geen commerciele reden. Dus waarom zo'n sfeerverziekende actie van UEFA?
Weg ket de shit herrie alleen maar om een kleine groep te pleasen het grotendeel van het stadion kan elkaar niet eens verstaan
Sorry hoor maar die ‘muziek’die je soms hoor gaat helemaal nergens over, gabber muziek hoort niet in een voetbalstadion, leuk in Parkzicht of de energiehal vroeger, maar te onsamenhangend in de Kuip, maar dat is mijn mening.
Het hoge gabbergehalte past volgens mij wel bij het ongepolijste karakter dat bij Rottterdam en Feyenoord hoort. Ergens geeft die muziek ook wel weer wat authenticiteit aan de club, maar betere argumenten kan ik eigenlijk niet bedenken. Het is in mijn ogen net zo’n hol cliché als dat Feyenoord altijd maar met hard werken wordt geassocieerd.

Helaas is en blijft het voor mij kutmuziek, ik hoor toch liever wat anders. Al gun ik iedereen zijn pleziertjes, die pyro-acties hoeven van mij trouwens ook niet.
Muziek staat niet te hard, het is gewoon een oude pauper installatie waardoor het voor geen meter klinkt en Peter Houtman niet verstaanbaar is
Is gewoon tering herrie met dat hoenkeboenk gedoe
die tering herrie zorgt er anders wel voor dat onder andere het stille vak X opgezweept wordt wat voor een betere sfeer zorgt
Dat is toch dat vak waar alle wannaby vakS lui zich willen bewijzen en lekker onder gezichtsbedekking zich uitleven? Snuifje, drankje en aanstekertje erbij, achter netten ipv tralies? Die sfeer, lekker man, je kunt elkaar niet verstaan, maar die raddraaiers moeten ook niks te zeggen hebben.
Ja, das war einmal en dan heb ik het over Marseille thuis.

In de jaren 90 kwam Leen Huizer vlak voor de wedstrijd het veld op om het YNWA te zingen, de eerste keer werd iedereen gek en zongen er 45000 man mee. De tweede keer was het al iets minder speciaal en de derde keer was het ; ‘oh ja, daar heb je Lee weer’.

TLDR; sfeerverhogende acties werken vaak maar één keer.
Vergrijzing, nieuwe installatie en harder