priske-ueda-proshots

Pro Shots

Analyse

Tactische analyse Feyenoord · Het 'heilige' 4-3-3 is een wassen neus

Moreno

Feyenoord gaat met een heerlijk gevoel de interlandperiode in. Brian Priske moest het onder analisten en een deel van de supportersschare al ontgelden vanwege de prestaties, maar de recente zeges op Girona (2-3) en FC Twente (2-1) zullen hem en de ploeg goed doen. Maar op basis van welke tactische foefjes heeft Feyenoord die overwinningen behaald?

“We moeten terug naar 4-3-3”, riepen veel Feyenoord-supporters na de matige eerste wedstrijden. Toen Priske op papier zette dat Feyenoord met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers speelde, was het gros ineens een stuk tevredener. Eindelijk af van die 3-4-3!

Maar niets is minder waar. Tijdens de succesvolle wedstrijden tegen Girona FC en FC Twente van afgelopen week had de speelwijze van Feyenoord heel weinig van doen met een klassieke 4-3-3. Inmiddels noemt Priske het weliswaar een 4-3-3, maar lijkt het zowel in balbezit als in balbezit van de tegenstander in niets op een 4-3-3. Zie illustratie hieronder (klik om te vergroten).

Balbezit
Wanneer Feyenoord de bal in de ploeg heeft, opereert het elftal van Brian Priske in een veldbezetting die verdacht veel weg heeft van een 3-4-3, of een 3-4-2-1: de welbekende formatie waar de Deen in Praag successen mee beleefde. 

We zien Bueno zich als linksback hoger op het veld posteren, terwijl Lotomba wat meer terugzakt op de lijn van de centrale verdedigers. Osman zorgt voor breedte aan de rechterkant, waar Paixão naar binnen speelt en een 'vierkantje' op het middenveld maakt. Milambo schuift iets op en speelt wat meer vanaf de rechterkant. Hiermee probeert Feyenoord een overtal te creëren op het middenveld. Zie hieronder ter illustratie (klik om te vergroten). 

feyenoord-in-bb
De opbouw van Feyenoord, met de hierboven beschreven organisatie. Bron: ESPN

De openingsgoal van Feyenoord is een perfect voorbeeld van wat Brian Priske graag van zijn elftal ziet. Je zou het bijna een 'typische 3-4-3-goal' kunnen noemen. Onderstaande video plaatste Priske zelf op zijn Instagram-account: een aanval waar hij als trainer terecht trots op mag zijn. Hierbij mag de rol van Hwang niet onderschat worden. De middenveld ontpopt zich nu al tot dirigent, en herkent hier dat Sem Steijn naar buiten stapt, waardoor de passlijn van Beelen naar Ueda open komt te liggen. Hwang komt meteen onder Ueda, verplaatst de bal richting Bueno, die op zijn beurt met een afgemeten voorzet naar de Japanse spits komt: 1-0.

Verdedigen
In defensief opzicht valt de formatie van Feyenoord ook geen 4-3-3 te noemen. Deze structuur heeft veel weg van een 4-4-2, waarbij de '10', in dit geval Milambo, naast de spits komt en zij zo met z'n tweeën druk kunnen geven op de centrumverdedigers (en soms keeper) van de tegenstander. Arne Slot noemde dit vaak '9-10 druk', doelend op de nummers die gekoppeld zijn aan de posities. Hiermee probeert Feyenoord de tegenstander met twee man naar de zijkanten te dwingen, om ze daar vervolgens op te sluiten. Zie de veldbezetting hieronder ter illustratie (klik om te vergroten). 

Hieronder zien we Ueda en Milambo de centrale verdedigers van FC Twente vastzetten, waarbij Ueda probeert om Twente-keeper Unnerstall onder druk te zetten, terwijl hij de passlijn naar Hilgers probeert af te schermen. 

drukzetten-feyenoord-2-spitsen
Ueda en Milambo zetten samen druk op het centrum van Twente. Bron: ESPN

Priske haalde halverwege de tweede helft Ibrahim Osman naar de kant. Hwang schoof door naar de '10'-positie, Paixão verhuisde naar rechts en Milambo speelde aan de linkerkant. In onderstaand moment is de teamorganisatie van Feyenoord erg goed zichtbaar, Hwang probeert de linkercentrale verdediger van Twente onder druk te zetten terwijl hij de passlijn naar middenvelder Vlap afschermt. Zo heeft Twente geen opties meer om vooruit en over de grond te kunnen voetballen. In de tweede helft ging het druk zetten sowieso een stuk beter; Feyenoord deed dit toen in een hogere intensiteit en slaagde erin om de onderlinge afstanden beperkter te houden. 

drukzetten-feyenoord-na-wissel
De verdedigende organisatie na het wisselmoment. Bron: ESPN

Conclusie
In balbezit speelt Feyenoord in balbezit nu tóch het 3-4-3 (of 3-4-2-1) waarmee Priske bij Sparta Praag succesvol was, en wanneer de tegenstander de bal heeft, komt de formatie het dichtst bij een 4-4-2. Deze speelwijze van Feyenoord toont aan dat discussies over systemen en formaties gedateerd zijn. Het hedendaagse voetbal is dusdanig geëvolueerd dat we het moeten hebben over de positionele invulling, en niet over welke naam je het geeft.

Delen

Reacties

Wat was het weer slecht tegen Twente . Wordt met de week armoediger
Interessante analyse. Priske verdient sowieso meer krediet. Het is niet makkelijk instappen en hij kan echt wel wat. Wel raar dat er weer een staflid weggaat. Dtk? Moet wel een technisch directeur bij. Gemiddeld genomen is het niveau veel hoger dan de Dick Advocaat tijd. Dick heeft het goed gedaan qua niet verliezen maar ik heb die docu gezien en dat was gewoon schandalig. Sunderland was erger. Toch nog een vraag: hoe goed is Milambo analytisch gezien? Wat vond Slot van hem inhoudelijk naast groot talent? Ik zie iets goeds maar weet niet wat precies.
Eens. Ik hoor ook veel misverstanden onder supporters. Voor de duidelijkheid:

Als Stengs terugkomt, komt hij erop voor Milambo en niet voor Osman

Als Nieuwkoop terugkomt, komt hij erop voor Osman en niet voor Lotomba
Dat is niet zeker hoor. Priske is erg pragmatisch en baseert het ook op z'n spelers. Als Milambo de sterren van de hemel speelt, gaat ie hem er niet uithalen op basis van een speelwijze. Dan wordt het gewoon aangepast. Zelfde als Osman presteert en Lotomba niet. Dan gaat Nieuwkoop gewoon rechtsback spelen en wordt het aangepast. De speelwijze is niet heilig.
Dat ben ik met je eens, de speelwijze is niet heilig. Maar in de huidige speelstijl zie ik niet Nieuwkoop in de Lotomba rol of Stengs in de Osman rol
Nieuwkoop rechtsbuiten is belachelijk …
Als je een beetje verstand heb van voetbal wist je dit al lang, beetje gek dat dit nu pas komt, net zoals je onder slot in balbezit ook 3-4-3 voetbalde, hoe zeer ook met wat andere accenten. Hoe het ook zij, dit is natuurlijk wel het beste bewijs dat er inde media niemand zit die er ook maar wat van begrijpt, die lullen maar 4-3-3 en 3-4-3. En alle media hè…Maar ja, als de resultaten niet goed zijn moet je heel hard iedereen napapegaaien, ook onze domme supporters deden daar aan mee.
Inderdaad bizar dat je werkelijk niemand in de media hier over hoort, je hebt volledig gelijk, elkaar napapegaaien... Wat dat betreft hoeven we ook geen kritisch inhoudelijke vragen van de media aan het adres van Priske of Te Kloese te verwachten.
Slot speelde in balbezit - wat hoger op het veld - meestal in een soort 2-3-5, met de backs die naast de '6' kwamen, en de 8/10 die wat hoger speelden. Maar het klopt inderdaad dat dat ook niet op een 4-3-3 leek!
Hele hordes die meteen geloven wat ze horen of lezen hoor.
Zelf kijken en nadenken is er niet bij.

Deze mensen denken ook dat Slot vorige seizoenen altijd en overal een klassieke 433 speelde.....
Het gaat niet zozeer of het 3-4-3 of 4-3-3 systeem, maar meer om de poppetjes die jij daarbij opstelt. Priske begon dit seizoen bijvoorbeeld met 5 verdedigers in de basisopstelling. Dit heeft duidelijk invloed op hoe je gaat spelen.
Dat gebeurde onder Slot ook al, dus niets nieuws. Dat gebeurt in veel teams. Bij balbezit schuift een verdediger het middenveld in om zo een overtake te creëren. Alleen de startopstelling is met 4 achterop. Zo'n wassen neus is het dus niet.
Uitstekende analyse, vind het ook vrij bijzonder dat je hier in de media werkelijk niemand over hoort. Beelen staat nu als centrale opbouwer, waarbij vooral tegen Twente Bueno erg voor vrij kwam aan de linkerkant, gezien Van Rooij steeds de keuze moest maken tussen Paixao, Bueno en Timber. Paixao had wel meer vrij moeten komen aan de binnenkant, dan hadden we meer gevaar kunnen stichten.

Vraag is wel op welke positie Stengs moet komen wanneer hij weer fit is. In deze formatie verwacht ik niet dat Stengs op de plek van Osman kan gaan voetballen, aangezien Osman in dit systeem het veld breed moet houden. De verwachting zou dus zijn dat hij op de plek van Milambo moet komen, wat jammer zou zijn, maar ook geen ramp voor de ontwikkeling van Milambo. Het zou ook een extra wisseloptie bieden om Milambo erin te brengen in plaats van Zerrouki voor meer controle, verwacht niet dat we het hele jaar op Milambo kunnen bouwen als basisspeler.

Hoe dan ook verwacht ik dat Priske zich inderdaad kapot lacht over de non-discussie over systemen. Wat maken mensen zich druk om een aantal cijfers achter elkaar vooraf, in de praktijk komt het helemaal niet uit.
Yep, goed stuk! Tegen Twente was de 3-4-2-1 - of beter gezegd 3-2-4-1 in aanval - goed te zien. Het enige echte verschil met de formatie die we speelde in de voorbereiding is dat je een verdediger minder op het veld hebt staan.

Zelf zou ik het nóg sterker vinden als Priske - in de Eredivisie - hoger durft te gaan staan staan en dit de formatie wordt

In aanval 3-4-2-1 / 3-2-4-1
GK = Wellenreuther
CV = Beelen
CV = Hwang
CV = Hancko
RWB = Lotomba
CM = Milambo
CM = Timber
LWB = Bueno
RCAM = Osman
LCAM = Paixao
SP = Ueda

Dit is exact hoe Duitsland speelde onder Nagelsman op het EK, waar de positie als 3e centrale verdediger (hierboven Hwang) door Toni Kroos ingevuld werd. Als spelverdeler werd hij zo vroeg mogelijk aangespeeld en hij mocht het gaan verzinnen. Zo kun je nóg hoger staan en tegen zwakkere teams een nóg groter overwicht creëren op het middenveld.

Dit zou ik tegen zwakkere tegenstanders dus een nog sterkere oplossing vinden, omdat het risico op een tegengoal dan kleiner is en je in aanval Hwang niet als pure centrale verdediger hoeft te gebruiken. Hij kan dan eventueel inschuiven naar het middenveld of waar hij nodig acht.

In verdediging 4-4-2 /4-2-4
GK = Wellenreuther
RB = Lotomba
CV = Beelen
CV = Hancko
LB = Bueno
RM = Milambo
CM = Hwang
CM = Timber
LM = Paixao
SP = Osman
SP = Ueda

Papieren formatie 4-3-3 voor alle ouderwetse zeikerds
GK = Wellenreuther
RB = Lotomba
CV = Beelen
CV = Hancko
LB = Bueno
CVM = Hwang
CM = Timber
CAM = Milambo
RV = Osman
LV = Paixao
SP = Ueda
De vraag is of we in de praktijk ook aanvallender spelen met Hwang centraal achterin, wanneer dit zorgt voor Lotomba op de rechtervleugel. In dit systeem lijkt het me beter werken wanneer je iemand met een individuele actie op de vleugel hebt, gezien beide vleugels vaak in de 1-tegen-1 kunnen komen wanneer ze gebruik maken van de kantwissel. Ook is het belangrijk dat de twee 10'en balvast kunnen zijn, wat ik me wel eens af vraag bij Paixao en Osman..
''Hiermee probeert Feyenoord de tegenstander met twee man naar de zijkanten te dwingen, om ze daar vervolgens op te sluiten. Zie de veldbezetting hieronder ter illustratie (klik om te vergroten).

Hieronder zien we Ueda en Milambo de centrale verdedigers van FC Twente vastzetten, waarbij Ueda probeert om Twente-keeper Unnerstall onder druk te zetten, terwijl hij de passlijn naar Hilgers probeert af te schermen. ''

Dit klinkt wel een beetje tegenstrijdig. In het eerste stukje tekst beweer je dat Ueda probeert druk te zetten op de backs (dus van binnen naar buiten drukzetten). Waarbij je juist op de 2de foto en in het 2de stukje tekst ziet dat hij van buiten naar binnen druk zet en je ziet dat Feyenoord de bal in de as wilt veroveren. Moeilijk te begrijpen zo waar Feyenoord exact de bal wilt veroveren.
In dit geval joeg Ueda door op de keeper, waarna de keeper hem weer naar Hilgers speelde en Ueda Hilgers weer naar buiten dwong. Dat druk zetten op de keeper lijkt alleen de bedoeling als je daarmee een lange bal kan forceren, alleen pakte dat hier wat minder goed uit omdat Ueda de passlijn naar Hilgers niet goed dichthield. Nadat Unnerstall Hilgers inspeelde, slaagde Ueda er alsnog in om Hilgers vanuit de as onder druk te zetten.
In het begin leken de ruimtes echter stukken groter tussen de linies, waardoor die extra man (staan bijna met 5 tegen de achterste linie van Twente) nooit de combinatie aan konden gaan. Nu is de afstemming tussen backs en centrale mannen ook beter, al blijft het verdedigend kwetsbaar.
Vanuit de "echte" 3-4-3 dan aan het begin van het seizoen.
Het nadeel aan nu ten opzichte van de voorbereiding is dat de linksbuiten en rechtsbuiten - in dit geval bueno en osman - altijd al op hun positie staan. Afgelopen zondag stond iedereen stil op zijn positie waardoor Twente de passlinies makkelijk dicht kon gooien.

Wat we tegen PSV in de JC Schaal bijvoorbeeld zagen is dat de Wingback/Buitenspelers op de positie moeten komen (omdat ze lager beginnen) en ze daardoor in de diepte aangespeeld konden worden en je altijd ''een oplossing'' kunt vinden. De oplossing afgelopen dinsdag was vaak een lange bal naar Ueda die geen afspeelmogelijkheid kon vinden omdat iedereen dus stil staat.
Volgens mij was het de bedoeling dat Ueda de bal vasthield en we van daaruit door konden combineren. Alleen hield Ueda geen bal vast.