priske-ueda-proshots

Pro Shots

Analyse

Tactische analyse Feyenoord · Het 'heilige' 4-3-3 is een wassen neus

Moreno

Feyenoord gaat met een heerlijk gevoel de interlandperiode in. Brian Priske moest het onder analisten en een deel van de supportersschare al ontgelden vanwege de prestaties, maar de recente zeges op Girona (2-3) en FC Twente (2-1) zullen hem en de ploeg goed doen. Maar op basis van welke tactische foefjes heeft Feyenoord die overwinningen behaald?

“We moeten terug naar 4-3-3”, riepen veel Feyenoord-supporters na de matige eerste wedstrijden. Toen Priske op papier zette dat Feyenoord met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers speelde, was het gros ineens een stuk tevredener. Eindelijk af van die 3-4-3!

Maar niets is minder waar. Tijdens de succesvolle wedstrijden tegen Girona FC en FC Twente van afgelopen week had de speelwijze van Feyenoord heel weinig van doen met een klassieke 4-3-3. Inmiddels noemt Priske het weliswaar een 4-3-3, maar lijkt het zowel in balbezit als in balbezit van de tegenstander in niets op een 4-3-3. Zie illustratie hieronder (klik om te vergroten).

Balbezit
Wanneer Feyenoord de bal in de ploeg heeft, opereert het elftal van Brian Priske in een veldbezetting die verdacht veel weg heeft van een 3-4-3, of een 3-4-2-1: de welbekende formatie waar de Deen in Praag successen mee beleefde. 

We zien Bueno zich als linksback hoger op het veld posteren, terwijl Lotomba wat meer terugzakt op de lijn van de centrale verdedigers. Osman zorgt voor breedte aan de rechterkant, waar Paixão naar binnen speelt en een 'vierkantje' op het middenveld maakt. Milambo schuift iets op en speelt wat meer vanaf de rechterkant. Hiermee probeert Feyenoord een overtal te creëren op het middenveld. Zie hieronder ter illustratie (klik om te vergroten). 

feyenoord-in-bb
De opbouw van Feyenoord, met de hierboven beschreven organisatie. Bron: ESPN

De openingsgoal van Feyenoord is een perfect voorbeeld van wat Brian Priske graag van zijn elftal ziet. Je zou het bijna een 'typische 3-4-3-goal' kunnen noemen. Onderstaande video plaatste Priske zelf op zijn Instagram-account: een aanval waar hij als trainer terecht trots op mag zijn. Hierbij mag de rol van Hwang niet onderschat worden. De middenveld ontpopt zich nu al tot dirigent, en herkent hier dat Sem Steijn naar buiten stapt, waardoor de passlijn van Beelen naar Ueda open komt te liggen. Hwang komt meteen onder Ueda, verplaatst de bal richting Bueno, die op zijn beurt met een afgemeten voorzet naar de Japanse spits komt: 1-0.

Verdedigen
In defensief opzicht valt de formatie van Feyenoord ook geen 4-3-3 te noemen. Deze structuur heeft veel weg van een 4-4-2, waarbij de '10', in dit geval Milambo, naast de spits komt en zij zo met z'n tweeën druk kunnen geven op de centrumverdedigers (en soms keeper) van de tegenstander. Arne Slot noemde dit vaak '9-10 druk', doelend op de nummers die gekoppeld zijn aan de posities. Hiermee probeert Feyenoord de tegenstander met twee man naar de zijkanten te dwingen, om ze daar vervolgens op te sluiten. Zie de veldbezetting hieronder ter illustratie (klik om te vergroten). 

Hieronder zien we Ueda en Milambo de centrale verdedigers van FC Twente vastzetten, waarbij Ueda probeert om Twente-keeper Unnerstall onder druk te zetten, terwijl hij de passlijn naar Hilgers probeert af te schermen. 

drukzetten-feyenoord-2-spitsen
Ueda en Milambo zetten samen druk op het centrum van Twente. Bron: ESPN

Priske haalde halverwege de tweede helft Ibrahim Osman naar de kant. Hwang schoof door naar de '10'-positie, Paixão verhuisde naar rechts en Milambo speelde aan de linkerkant. In onderstaand moment is de teamorganisatie van Feyenoord erg goed zichtbaar, Hwang probeert de linkercentrale verdediger van Twente onder druk te zetten terwijl hij de passlijn naar middenvelder Vlap afschermt. Zo heeft Twente geen opties meer om vooruit en over de grond te kunnen voetballen. In de tweede helft ging het druk zetten sowieso een stuk beter; Feyenoord deed dit toen in een hogere intensiteit en slaagde erin om de onderlinge afstanden beperkter te houden. 

drukzetten-feyenoord-na-wissel
De verdedigende organisatie na het wisselmoment. Bron: ESPN

Conclusie
In balbezit speelt Feyenoord in balbezit nu tóch het 3-4-3 (of 3-4-2-1) waarmee Priske bij Sparta Praag succesvol was, en wanneer de tegenstander de bal heeft, komt de formatie het dichtst bij een 4-4-2. Deze speelwijze van Feyenoord toont aan dat discussies over systemen en formaties gedateerd zijn. Het hedendaagse voetbal is dusdanig geëvolueerd dat we het moeten hebben over de positionele invulling, en niet over welke naam je het geeft.

Delen

Reacties

❤️ Jongens! Beoordeel mijn sexy kutje, alsjeblieft

🍓👉 𝐖𝐖𝐖.𝟐𝐆𝐈𝐑𝐋.𝐅𝐔𝐍 💦
Priske probeert een systeem te vinden waarin de onevenwichtigheid van de selectie zo min mogelijk tot uiting komt. Toen Slot kwam had hij duidelijke ideeën hoe er gespeeld moest worden en wat voor type spelers hij nodig had. Er spelers werden spelers zoals Trauner gehaald, waardoor er een selectie ontstond die, binnen de financiële en daarmee sportieve beperkingen van Feyenoord, de ideeën van Slot kon uitvoeren. Zo ontstond er een elftal dat niet overliep van kwaliteit, maar wel al heel snel aanstekelijk, goed georganiseerd, herkenbaar en moeilijk te bestrijden voetbal speelde. De reden dat dit het huidige Feyenoord (met waarschijnlijk meer individuele kwaliteit) nog niet lukt ligt in de aanloop van het seizoen. Blijkbaar is daar niet heel duidelijk bepaald hoe je wilt spelen en hoe je de selectie daarvoor moet inrichten of is hier onvoldoende uitvoering aan gegeven. Daardoor moet Priske voortdurend sleutelen. Om een paar voorbeelden te geven: er is geen concurrent voor Zerrouki gehaald. Nu vult Hwang die positie aardig in, maar mis je wel zijn spelmakerkswaliteit hoger op het veld. Er is geen echte rechtsbuiten gehaald. Nu kan Osman dat (wisselvallig) invullen, maar die was bij zijn voorgaande clubs het gevaarlijkst vanaf links. Lotomba is de vervanger van Geertruida. Bij Nice had hij een aandeel in de opbouw, maar bleek hij tegen sterke tegenstanders vaak kwetsbaar in de 1 tegen 1. Bueno is volgens mij zelfs heel goed in de opbouw, maar defensief ook wat kwetsbaar. Ik vrees dat deze spelers, die individueel echt wel wat te bieden hebben, zijn gehaald zonder een heel duidelijk idee hoe ze elkaar moeten aanvullen. Die puzzel is Priske nu nog aan het leggen, terwijl dat al had moeten gebeuren voordat ze werden gehaald.
Kan iemand even de analyse van Kees over de analyse even analyseren en kort weergeven?
Het klinkt alsof je vraagt om een analyse van een analyse die door iemand, genaamd Kees, is gemaakt. Om je goed te kunnen helpen, heb ik meer informatie nodig over waar Kees' analyse over gaat. Kun je misschien een korte samenvatting of de belangrijkste punten van zijn analyse delen? Dan kan ik je helpen met een beknopte analyse daarvan!
De openingszin "Feyenoord gaat met een heerlijk gevoel de interlandperiode in", nodigt niet echt uit tot verder lezen, want is natuurlijk de grootst mogelijke onzin. Er zijn twee kostbare overwinningen gehaald met 'kunst en vliegwerk-voetbal', op basis van vooral, zo al niet louter, strijdlust.
Maar verder lezen, loont wel degelijk want het is een informatief stuk. Maar de echte waarde ervan is mijns inziens twijfelachtig en wel om twee redenen.
1. De analyse is te veel gebaseerd op de onjuiste aanname dat cijfercombinaties als 4-3-3, 3-4-3 of 4-4-2 een 'systeem' zijn, maar dat is Van Gaaliaanse onzin. Het gaat hier altijd om de veldbezetting van waarUIT wordt gespeeld en niet het systeem waarIN. De zgn opstelling is geen statisch gegeven.
Het systeemidee gaat volkomen voorbij aan de enorme dynamiek van voetbal en de enorme actieradius van spelers. Het is dat aspect dat voetbal juist als kijksport zijn enorme aantrekkingskracht geeft. Er gebeurt veel en dat vele is ook nog eens goed te volgen.
Gevolg van een en ander is dat je gedurende een wedstrijd dus ook nooit een spelsituatie zult terug zien waarin de de posities van de spelers op basis van een vaste veldverdeling zijn bezet. Wellicht met uitzondering van de aftrapmomenten. Het stilzetten van een wedstrijd om vervolgens te beweren dat de positionering van de spelers op dat specifieke moment iets zegt over een standaard gehanteerde veldbezetting of nog onjuister 'het gehanteerde systeem' is dus onzin.
2. De wel degelijk heel interessante analyse is dan ook nog eens te veel gebaseerd op wat er goed gaat en verheft dat dan tot norm. Minimaal zou op een vergelijkbare wijze moeten worden gekeken naar wat er fout gaat in wedstrijden om tot een afgewogen oordeel te komen maar dan nog blijft veel van het onder punt 1 genoemde geldig. Belangrijker de wenselijkheid van het loslaten van de aanvankelijke 3-4-3 veldbezetting (waar dus vanUIT werd gespeeld en niet IN!) lag vooral op de zichtbare chaos die er met name achterin bij Feyenoord heerste in de wedstrijden waarin met 3 'pure' verdedigers werd gespeeld. Denk aan het nuchtere commentaar van Kenneth Perez na de JC-schaal die de Feyenoord-verdedigers vergelijk met verkeersagenten die iedereen om hen heen een kant op stonden te dirigeren.
Ten slotte leidt de eenzijdige focus er ook toe dat er nauwelijks oog is voor wat er structureel misgaat, bv het gebrek aan bruikbare ballen voor de centrumspits in en om het zestienmeter gebied of de matige verdedigende kwaliteiten van de (beschikbare) vleugelverdedigers. Ja, het eerste doelpunt was het gevolg van een prima aanval maar het aantal prima aanvallen is onveranderd akelig gering.
Zal deze selectie kwalitatief minder zijn dan die van de afgelopen twee seizoenen, en daar lijkt het op, dan zou de vergelijking met het eerste Slotseizoen toch realistischer mogen zijn. Maar de overtuigende manier waarop er toen vrijwel consequent druk gezet werd (over het hele veld), hebben we nog niet gezien. En over de interlandbrak heen kijkend moet dat direct anders zijn in de daarop volgende wedstrijden om te voorkomen dat we een spek en bonen-seizoen gaan beleven waarin alle zeilen moeten worden bijgezet om ons te plaatsen voor de Conference League.
helder, hier zou ik niets van samenvatten er staat namelijk geen woord te veel in!
Het moderne voetbal in 2050 gaat 3-3-4 zijn met buitenspelers die breed en hoog spelen en middenvelders die inschuiven. Dit in reactie op de minder financieel-gezonde clubs die steevast 5-3-2 spelen.

De buitenspel-regel is dan al even afgeschaft en de doelen zijn gewisseld met de dug-outs. En dat is niet voor niets want technische staf en wisselspelers werden steeds agressiever naar elkaar tijdens wedstrijden.

De stadions zijn niet groter maar juist kleiner geworden en worden bevolkt met uitsluitend journalisten, vloggers en influencers. Het publiek kan kiezen uit ontelbare social-mediakanalen en zit thuis met VR-bril de wedstrijd te volgen.
het verschil zit het hem in de poppetjes, begin van het seizoen stonden we met 5 verdedigers in het veld tijdens de 343. en ook nog met wat minder technisch begaafde voetballers ( lopez, nieuwkoop, zerrouki). met name de twee jongens aan de zijkant konden geen potten breken als we tegen tegenstanders speelden die de ruimtes klein hielden. nu sta je in een 343 met 4 verdedigers, en heb je met hwang en bueno gewoon aanzienlijk meer kwaliteit in de basis elf. niet te vergelijken met het begin van dit seizoen dus
Ik zou met dit elftal verder gaan, ook als Stengs weer terug is. Dan moet je in de 2e helft niet Zerrouki in brengen, maar Stengs
Als Stengs terug is en weer wedstrijd fit dan zou ik hem als aanvaller aan de rechterkant opstellen. Alleen aangezien Milambo wel heel getalenteerd is maar eerder een box-to-box middenvelder, heb je dan eigenlijk geen goede nummer 10. Ik heb het al eerder gezegd nu het zgn doorselecteren grootspraak is gebleken, zou ik maar heel snel Jahanbakhsh alsnog vast leggen. Die hoeft zich niet aan te passen en levert de arbeid die bij pressievoetbal hoort.
Jahanbakshs voor 1 seizoen zou niet eens verkeerd zijn. Alleen zou dat wel weer zonde zijn voor Mousa en Osman
Volgens mij wordt hier uitgelegd wat Priske zelf ook elke keer vertelt. maar wel prettig verwoord in dit artikel.
Het kan ook niet allemaal in één keer in elkaar vallen. Ik had vooraf nooit gedacht dat Feyenoord van Girona en Twente zou winnen. Winnen van sterke ploegen geeft vertrouwen om stappen vooruit te blijven maken. Dus de tactische missers die je nu ziet zullen moeten verbeteren in de komende wedstrijden. We zullen in de loodzware komende reeks nog vaak genoeg op ons bek gaan, als we qua spel maar vooruit blijven gaan. Hopelijk komt Stengs relatief snel terug en kan hij het niveau verder omhoog trekken.

Na NEC leek Priske’s kop eraf te gaan. Het is toch best knap om deze twee potjes te winnen van zowel Priske als het team. Je gaat nu veel potjes krijgen waar de top 5/6 tegen elkaar gaat spelen. Zullen dus veel punten worden verspeeld. Zaak om bij te blijven bij de 2e/3e plek, hopelijk na de winter een goede eindsprint. Perfect is het (vooral na Slot) totaal niet, maar wel belangrijk dat we er vol achter gaan staan.
Klopt als een bus, viel mij al langer op dat Fey gewoon 3-4-3 speelt (of 3-4-2-1). Ook valt op dat bij snelle omschakelingen van aanval naar verdediging, Fey positioneel niet goed staat of dat spelers moeite hebben met 'overnemen' van spelers en daardoor gaten ontstaan (bijv. in eerste 30 mins tegen Twente).
Tot slot blijft het vreemd dat bij aanvallen met slechts 3 verdedigers achter de bal en een blok van 4/6 middenvelders, Feyenoord niet de bal kwijt kan en regelmatig wandelvoetbal toont of de lange (kansloze) bal naar voren hanteert. Misschien wil iedereen te graag naar voren en loopt men daardoor uit positie. Waarschijnlijk waar Priske op doelde dat hij vooral tijd nodig heeft om wat meer structuur/rust aan te brengen in het team.
Maar wel met een buitenspeler die op de zijkanten in balbezit komt (Osman) ipv Pedersen of Nieuwkoop. Dat scheelt een slok op een borrel.
Osman is duidelijk nog niet balvast genoeg, net als Minteh in het begin, maar hij mist wel vaak de langs stormende Lotomba. Of hij acht de kans op balverlies te groot bij een pass ri Lotomba. Maar die gast moet wel vaak denken dat hij een sprintje voor jan doedel aanzet.
Mooi gedaan deze uitwerking en eens met de conclusie.
Het elftal moet snel ingespeeld raken er is genoeg kwaliteit voor de tweede plek.
Oja, wat mij betreft speelt Lotomba ook hoger. Zodat Osman hulp krijgt en er meer afspeelmogelijkheden zijn. Arme jongen heeft op een natige dag echt een overlap nodig. Beelen en Koning David zijn snel en sterk zat om het centrum te klaren samen.
Alleen geef je dan achterin wel veel ruimte weg, tenzij de linksachter de discipline heeft om dan terug te zakken.
Helemaal correct. Bueno moest van erg ver komen bij de kans van Rots. Deels door inschattingsfout/te laat reageren en deels door die positie. Elftal moet tijdig kantelen en knijpen. Maar bij persoonlijke fouten krijg soms gewoon geen tijd en gelegenheid om te corrigeren/terug te plooien... Spelen we om te winnen of om niet te verliezen? 😉 Als je wil winnen moet je eigen nul misschien wrl loslaten...
Leuke bijdrage! Het oerconservatieve voetbal gaat in de verdere toekomst misschien wel meer lijken op American football. Die hebben 100 wedstrijdsituaties collectief uit het hoofd geleerd. Iedereen weet wat ze moeten doen in een poging de tegenstander te verrassen. Nu vallen bij het grote publiek alleen dooie spelmomenten op als die ingestudeerd overkomen tenminste. Terwijl er zoveel standaard momenten zijn als de leren knikker rolt...
Het grootste verschil met de eerste wedstrijden is naar mijn idee de spelers die aantreden. Nu speel je met technisch sterkere spelers (Bueno vs Lopez/Smal, Hwang vs Zerrrouki), en met een verdediger minder. Daarmee kun je veel aanvallender spelen. Laten we hopen dat Stengs na de interland break ook weer minuten kan maken. Dan kan het wel eens heel mooi gaan worden!
Dit is wat we vorig seizoen ook deden. 3 4 3 in aanval en 4 4 2 in verdediging.

Verschil met begin van het seizoen is dat hij wel spelers opstelt om te starten vanuit 4 3 3, dat was eerst vanuit 5 3 2 of 5 4 1. Dus 4 verdedigers ipv 5. De type spelers zegt vaak meer dan de formatie op papier.
Wat was het weer slecht tegen Twente . Wordt met de week armoediger
Interessante analyse. Priske verdient sowieso meer krediet. Het is niet makkelijk instappen en hij kan echt wel wat. Wel raar dat er weer een staflid weggaat. Dtk? Moet wel een technisch directeur bij. Gemiddeld genomen is het niveau veel hoger dan de Dick Advocaat tijd. Dick heeft het goed gedaan qua niet verliezen maar ik heb die docu gezien en dat was gewoon schandalig. Sunderland was erger. Toch nog een vraag: hoe goed is Milambo analytisch gezien? Wat vond Slot van hem inhoudelijk naast groot talent? Ik zie iets goeds maar weet niet wat precies.
Eens. Ik hoor ook veel misverstanden onder supporters. Voor de duidelijkheid:

Als Stengs terugkomt, komt hij erop voor Milambo en niet voor Osman

Als Nieuwkoop terugkomt, komt hij erop voor Osman en niet voor Lotomba
Dat is niet zeker hoor. Priske is erg pragmatisch en baseert het ook op z'n spelers. Als Milambo de sterren van de hemel speelt, gaat ie hem er niet uithalen op basis van een speelwijze. Dan wordt het gewoon aangepast. Zelfde als Osman presteert en Lotomba niet. Dan gaat Nieuwkoop gewoon rechtsback spelen en wordt het aangepast. De speelwijze is niet heilig.
Dat ben ik met je eens, de speelwijze is niet heilig. Maar in de huidige speelstijl zie ik niet Nieuwkoop in de Lotomba rol of Stengs in de Osman rol
Nieuwkoop rechtsbuiten is belachelijk …
Heeft Slot vorig jaar een paar keer gedaan als ik me niet vergis. Was ook wel bij gebrek aan beter, maargoed
Zowel Slot als Priske willen gewoon iemand die de rechter flank bestrijkt in plaats van naar binnen komt. Geertruida was dat niet, en ook Lotomba lijkt er niet voor geschikt. Maar Nieuwkoop, Osman en Minteh lijken dat wel. Paixao is ook nog een optie vanaf rechts
Als je een beetje verstand heb van voetbal wist je dit al lang, beetje gek dat dit nu pas komt, net zoals je onder slot in balbezit ook 3-4-3 voetbalde, hoe zeer ook met wat andere accenten. Hoe het ook zij, dit is natuurlijk wel het beste bewijs dat er inde media niemand zit die er ook maar wat van begrijpt, die lullen maar 4-3-3 en 3-4-3. En alle media hè…Maar ja, als de resultaten niet goed zijn moet je heel hard iedereen napapegaaien, ook onze domme supporters deden daar aan mee.
Inderdaad bizar dat je werkelijk niemand in de media hier over hoort, je hebt volledig gelijk, elkaar napapegaaien... Wat dat betreft hoeven we ook geen kritisch inhoudelijke vragen van de media aan het adres van Priske of Te Kloese te verwachten.
Slot speelde in balbezit - wat hoger op het veld - meestal in een soort 2-3-5, met de backs die naast de '6' kwamen, en de 8/10 die wat hoger speelden. Maar het klopt inderdaad dat dat ook niet op een 4-3-3 leek!
Hele hordes die meteen geloven wat ze horen of lezen hoor.
Zelf kijken en nadenken is er niet bij.

Deze mensen denken ook dat Slot vorige seizoenen altijd en overal een klassieke 433 speelde.....
Het gaat niet zozeer of het 3-4-3 of 4-3-3 systeem, maar meer om de poppetjes die jij daarbij opstelt. Priske begon dit seizoen bijvoorbeeld met 5 verdedigers in de basisopstelling. Dit heeft duidelijk invloed op hoe je gaat spelen.
Precies dit. Hij stelt nu, net als Slot, spelers op volgens de 433 formatie. Vervolgens spelen ze andere formaties in de wedstrijd maar je hebt wel bepaalde type spelers staan.
dat klopt natuurlijk, maar dat kwam weer door blessures, selectie nog niet compleet, interlands... het is ook maar welke opdracht je de verdediger geeft. bedoel je ook nieuwkoop? die speelde natuurlijk wel als rechtsbuiten.

priske is niet geholpen door de transferwindow, de kut interlands en blessures. daarbij hadden wij met zon gemankeerd team wel een relatief zwaar openingsprogramma. ik heb liever almere uit dan sparta uit in die staat zeg maag. en groningen was in het begin natuurlijk ook nog overenthousiast, die uit is ook gewoon net ff wat minder leuk. moeten we ook dan nog winnen, maar het is wel moeilijker. ook vorig jaar kon psv er lekker inkomen met een makkelijk schema trouwens. en dan hebben ze vertrouwen en dat presteren ze ook beter in de grote wedstrijden, terwijl wij dan weer een beetje op eieren lopen (oeps het mag niet fout gaan voetbal...)
Helemaal met je eens dat Priske niet geholpen is tijdens deze transfer window. Toch had ik de indruk dat Priske zijn intentie was om het seizoen met 5 verdedigers te spelen en dat is toch anders voetballen in welk systeem dan ook.
Misschien iets voor Leonne om eens naar te kijken, dan krijgen die analyses ook eens wat meer inhoud en nut.
Bij ESPN zie ik zelden analyses, alleen maar gelul.