VK Sportphoto

Nieuws

Terug naar toen • Feyenoord - Lazio Roma (1-0)

Nigel

Santiago Giménez! Dat werd dé man van de avond! Het is 3 november 2022, de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League staat op het spel in De Kuip. Feyenoord moet winnen om kans te hebben op Europese overwintering. Een magische avond in De Kuip volgde.

Het is een bizarre stand in Groep F. Lazio en Sturm Graz bezitten beide 8 punten, terwijl Feyenoord en Midtjylland er 5 hebben. Met Feyenoord- Lazio en Midtjylland- Sturm Graz op het programma in de laatste speelronde kent Groep F een ongekende apotheose. Het zou zomaar kunnen dat aan het einde van de avond alle ploegen 8 punten kunnen hebben.

Het moet voor Feyenoord. De Rotterdammers gingen een week geleden pijnlijk onderuit in Oostenrijk tegen Sturm Graz. In de laatste seconde van de wedstrijd kwamen de Oostenrijkers op een 1-0 voorsprong, waardoor Feyenoord overwintering in de Europa League niet meer in eigen hand had. Door dit resultaat werd Feyenoord- Lazio Roma in één klap een ongekende finalewedstrijd.

jbr-sports-photography-feyenoord-lazio-roma-1-0-03-11-2022-1-1
Het voorprogramma draait op volle toeren

Het belooft een hete avond te worden in De Kuip. Daarom stond er opnieuw een vol programma gepland. De Legioenzaal Outdoor en DJ Panic op het veld hadden het publiek flink opgewarmd in een kletsnatte Kuip. Ook het sfeerteam had weer groots uitgepakt met een verwijzing naar de iconische uitspraak van de Rotterdammer Bep van Klaveren. Toen kon de belangrijke Europa League-wedstrijd beginnen.

De rook was amper verdwenen uit De Kuip of Danilo kreeg al een grote kans op de openingstreffer, deze bleef helaas uit. Daarna kwam Lazio Roma in de wedstrijd, door een misstap van Hancko kreeg Felipe Anderson een gigantische kans op de 0-1 in de derde minuut van de wedstrijd. Maar door een fantastische redding van Bijlow bleef het 0-0 op het scorebord. Lazio kreeg via Cancellieri nog een grote kans op de 0-1, maar de bal ging rakelings naast. Het is even overleven voor Feyenoord, maar de stand blijft 0-0. In de eerste helft lukte het de Romeinen om door de defensie van Feyenoord te combineren en tot kansen te komen in de zestien meter. Feyenoord moet het vooral van afstandsschoten hebben van Dilrosun en Paixão. Marcos Lopez speelde niet zijn beste wedstrijd in dienstverband van de Rotterdammers, hij werd in de tweede helft vervangen door het kind van de club: Quilindschy Hartman.

jbr-sports-photography-feyenoord-lazio-roma-1-0-03-11-2022-25-1

Het is rust in Rotterdam en virtueel is Feyenoord volledig uitgeschakeld in Europa, het staat op de vierde plaats in de groep. Maar de ploeg van Arne Slot weet dat het één doelpunt nodig heeft, dan staat het weer eerste in de groep. Het is stuivertje wisselen, in de rust ligt het stuivertje helemaal verkeerd voor de Rotterdammers.

Justin Bijlow laat na rust nog maar even zien aan bondscoach Louis van Gaal dat hij opgeroepen moet worden voor het WK. Het lukte na rust Felipe Anderson weer niet om het doel te vinden. Feyenoord houdt vol, en gaat wisselen om de ban te breken.

jbr-sports-photography-feyenoord-lazio-roma-1-0-03-11-2022-44-1
Santiago Giménez laat De Kuip exploderen

Misschien was dit wel het begin van de heldenstatus van Santiago Giménez bij Feyenoord. Als trainer Arne Slot de Mexicaan in de ploeg brengt, krijgt de hele Kuip weer vertrouwen als zijn naam galmt door het stadion aan de Maas. En dat vertrouwen, wordt beloond. Door goed drukzetten van Quilindschy Hartman op de helft van Lazio verovert hij de bal en kan Feyenoord weer aanvallen. De linksback geeft vervolgens een geweldige bal op Giménez. De spits van Feyenoord lijkt de bal verkeerd aan te nemen, maar hij zet door en weet via een scrimmage te scoren en laat De Kuip volledig exploderen! De Rotterdammers lijden de wedstrijd met 1-0 in de 64e minuut. Virtuele stand: Feyenoord groepswinnaar!

Maar Feyenoord is nog van helemaal niets zeker. Als Lazio de 1-1 scoort, dan keldert de ploeg van Arne Slot zo weer naar de vierde plaats in de poule. Het worden nog 30 zenuwslopende minuten voor iedereen met een Feyenoordhart. In de 72e minuut scoort Midtjylland de 2-0 tegen Sturm Graz, dat betekent dat Feyenoord heel dichtbij de groepswinst is. Alle teams uit de poule staan nu op 8 punten. Daarentegen betekent het ook dat de Rotterdammers van de hemel in de hel kunnen belanden, een tegendoelpunt betekent Europese uitschakeling.

jbr-sports-photography-feyenoord-lazio-roma-1-0-03-11-2022-62-1
Feyenoord is groepswinnaar!

Maar Feyenoord flikt het, de Rotterdammers winnen de wedstrijd met 1-0 en worden hierdoor op doelsaldo groepswinnaar. De Romeinen kwamen na de 1-0 er niet meer aan te pas. De 6-0 thuis overwinning op Sturm Graz blijkt achteraf een hele cruciale overwinning voor de Rotterdammers.

Het had alle kanten op kunnen gaan, maar het kwartje viel uiteindelijk, op de mooiste kant voor Feyenoord. Het werd een avond voor de geschiedenisboeken.

Herbeleef de magische avond van Feyenoord tegen Lazio Roma nog een keer in de onderstaande video