fr12jim-huldiging-125

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Toornstra: "Achter de voetbalclub Feyenoord staat nog een heel bedrijf waar ik een rol kan spelen"

Van de redactie

Jens Toornstra keerde na acht seizoenen voor Feyenoord afgelopen zomer terug naar FC Utrecht, waar hij zicht had op meer speeltijd. In totaal speelde hij 313 wedstrijden voor Feyenoord en maakte daarin 65 goals (alle competities). Op zijn palmares prijken een landskampioenschap, twee KNVB Bekers, twee Johan Cruijff Schalen, een Europacup finale en de Bronzen schoen. Voetbal International sprak de 33-jarige middenvelder over zijn eerste halfjaar terug in de Domstad en het gemis van 'zijn club' Feyenoord.

Jens Toornstra heeft in totaal vier keer mogen uitkomen voor het Nederlands Elftal. Het WK in Qatar wordt dan ook op de voet gevolgd. "Eigenlijk ben ik best een fanatieke kijker. Tijdens het WK van 2014, keken we met vrienden in het centrum. Dat is met zo’n winters WK anders. Maar in feite doe ik hetzelfde als de gemiddelde Nederlander: ik spreek af met vrienden en trek een oranje shirtje aan. Meestal eentje van mijzelf. Ik heb namelijk niet zoveel oranje shirtjes in de kast liggen. Het is er niet eentje waar ik een officiële interland in heb gespeeld. Daar ben ik zuinig op. Ik kies meestal voor een shirtje uit mijn Jong Oranje-tijd. Dus zonder naam maar met een rugnummer. En dan gewoon lekker een beetje met de meute mee."

Deze zomer keerde hij terug naar de club waar hij voor zijn Feyenoord-periode speelde. Na ruim acht seizoenen Feyenoord, mist hij de Kuip. "Ergens wel natuurlijk. De Kuip heeft een unieke sfeer en al helemaal bij avondwedstrijden. Bij het Europa League-duel met Midtjylland zat ik op de tribune. Ik heb mijn vriendin die avond ook gezegd dat ik er nu eigenlijk veel meer van kan genieten. Het is heel speciaal om als speler dat veld op te lopen. Maar je bent dan toch vooral gefocust. Als supporter krijg je veel meer mee. Die avond zag ik mist uit De Kuip komen. Dat was zo ontzettend gaaf! Dat had ik dus nog nooit gezien. Feyenoord is mijn club, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt. Dat was ik als kind al en dat is de laatste jaren alleen maar verder gegroeid. Maar als wij met FC Utrecht tegen Feyenoord spelen wil ik winnen. De eerste afspraak is direct na de winterstop. Verder gun ik ze de wereld."

Toch heeft de middenvelder geen spijt van zijn keuze om Feyenoord te verlaten. "Eigenlijk niet. Dat komt in de eerste plaats door FC Utrecht. Ik ken de mensen hier. Bovendien speel ik iedere week. Die zekerheid had ik bij Feyenoord niet. Als je dan ook ziet hoe ze nu spelen… Arne Slot is een tijdje zoekende geweest, maar zijn middenveld staat al behoorlijk. Het was waarschijnlijk lastig geworden minuten te maken."

"Ik heb veel met de trainer gesproken. Over mijn rol, mijn positie, het aanvoerderschap. Maar ook hoe ik het laatste jaar als invaller had ervaren. De trainer heeft als speler in een soortgelijke situatie gezeten. Dat je ouder wordt en een bepaalde rol krijgt binnen het elftal. Dat moet je leren accepteren. Daar hebben we heel eerlijk over gesproken. Hij kon mij niks beloven of garanderen en dat begreep ik. Maar ik wilde gewoon heel graag spelen. De trainer heeft me meermaals duidelijk gemaakt dat hij me er graag bij wilde houden en ook Dennis te Kloese heeft dat gedaan. Ook omdat ik iets had neergezet, een bepaalde voorbeeldfunctie had. Maar mijn keuze stond toen al vast."

Na zijn actieve carrière kan Toornstra terugkeren bij Feyenoord. "Ik wil zeker onderzoeken wat er mogelijk is. Feyenoord is een prachtige voetbalclub, maar er zit ook nog een heel bedrijf achter waarin ik misschien een rol kan spelen. Maar dan moet het wel iets zijn wat me ligt. Wat dat is, weet ik nog niet. Ik zit al jaren in de voetbal-bubbel en heb dus geen maatschappelijke carrière opgebouwd."

"Ik weet niet of het écht mijn wereld is. Tegelijkertijd heb ik er ook nooit een afkeer van gehad. Dat kan misschien nog wel komen. Ik ben heel benieuwd waar ik over tien jaar ben. Op dit moment zie ik mezelf geen TD of trainer worden. Eerder een rol op de achtergrond. Iets commercieels misschien? Ik heb Economie en Bedrijfskunde gestudeerd. Een jaartje. Ik heb mijn eerstejaarsvakken gehaald en ben toen bij ADO gaan voetballen. Mijn propedeuse is inmiddels verlopen. Ik ben inmiddels 33 jaar. Dan word je steeds vaker geconfronteerd met het feit dat het een keer ophoudt. Stiekem hoor je toch best vaak over dat zwarte gat, dat wil ik voor zijn. Ik heb nog een contract tot 2024 met een optie voor nog één jaar. Dat pensioen moet nog even wachten."

Delen

Reacties

Nog geen reacties