Nieuws
Top 12 • Wat waren de mooiste wedstrijden van 2024?
Het jaar 2024 zit er bijna op. Tijd om terug te blikken op een bijzonder Feyenoord-jaar. Het was een jaar vol momenten die als Feyenoord-fan lang in het geheugen gegrift zullen blijven staan. In dit artikel nemen we je op chronologische volgorde mee door de mooiste wedstrijden die dit jaar zijn gespeeld. Wat was volgens jou de mooiste?
24 januari: Feyenoord - PSV (1-0)
KNVB Beker
Het is alweer bijna een jaar geleden dat Feyenoord PSV in eigen huis versloeg. Iedereen die terugdenkt aan deze wedstrijd, zal zich vooral herinneren hoe Het Legioen Feyenoord aan het enige doelpunt van de wedstrijd hielp. PSV begon sterk aan de wedstrijd en Feyenoord had het lastig, maar met dank aan een tactische wijziging van Slot en een Kuip die liet zien hoe je je ploeg naar de overwinning moet schreeuwen, scoorde Quinten Timber uit de draai de 1-0.
In de tweede helft was het vooral overleven voor Feyenoord. Mats Wieffer ontsnapte in duel met Noa Lang nog aan een tweede gele kaart en een penalty tegen, maar zowel Higler als de VAR vond het te weinig. Zo sleepte Feyenoord de zege uit het vuur, die later leidde tot het spelen van een prachtige bekerfinale in De Kuip.
31 maart: Feyenoord - FC Utrecht (4-2)
Eredivisie
Niet veel Feyenoorders zullen deze wedstrijd nog in het geheugen gegrift hebben staan, maar toch was het om meerdere redenen een memorabele middag. Feyenoord begon erg zwak aan de wedstrijd, en keek al na een halfuur tegen een 0-2 achterstand aan. Bovendien was het de wedstrijd waarin Quilindschy Hartman zijn vreselijke kruisbandblessure opliep, toen hij ongelukkig terechtkwam na een verdedigende actie. Maar het was ook de wedstrijd van een van de mooiste doelpunten van 2024: het waanzinnige afstandsschot van Igor Paixão. Daarmee bracht hij de Rotterdammers nog voor rust op 1-2, waarna Feyenoord aan de hand van een ontketende Dávid Hancko - die Hartmans positie overnam - voor de ommekeer zorgde. Ook Leo Sauer deed een duit in het zakje; hij maakte de beslissende 4-2 vlak voor tijd.
Het was tot slot tevens de wedstrijd van vervangend stadionspeaker Lars de Klein, die De Kuip wist te vermaken met zijn aanstekelijke enthousiasme en oneliners.
Je kunt de samenvatting hieronder gewoon zien; klik dan even op 'Bekijken op YouTube'.
7 april: Feyenoord - Ajax (6-0)
Eredivisie
Een samenvatting geven van deze wedstrijd is bijna niet meer nodig, want welke Feyenoord-supporter heeft deze wedstrijd niet een keer of vijftig teruggekeken? Het was de wedstrijd waarin de ploeg van Arne Slot wraak nam voor wat er in de hoofdstad gebeurde, toen het duel bij een 0-3 voorsprong werd gestaakt. Slot sprak van een ontnomen kans om iets nog bijzonderders neer te zetten. En dus deed zijn elftal dat maar in De Kuip.
Tussen minuut 34 en 66 scoorde Feyenoord liefst zes keer, en galmde het 'Tien! Tien! Tien' regelmatig door het stadion. Dat gebeurde niet, hoewel je het gevoel had dat het misschien nog had gekund ook. De totale dominantie van Feyenoord is iets wat we vermoedelijk nooit meer zullen zien in een Klassieker. Om dat te onderschrijven: in minuut 82e loste Ajax het enige en eerste schot van de wedstrijd. De afslachting van Ajax is er één die niet gauw vergeten wordt.
21 april: Feyenoord - N.E.C. (1-0 beker)
KNVB Beker
Nee, deze wedstrijd staat niet in het overzicht omdat Feyenoord hier de sterren van de hemel voetbalde. Sterker nog, tegenstander N.E.C. bleek een ontzettend zware kluif voor de Rotterdammers. Arne Slot zag zijn elftal in de moeilijkheden verkeren, zeker in de eerste helft. Na rust werd de wedstrijd kort onderbroken door een spandoek dat in de fik vloog aan de kant van de Feyenoord-supporters, en niet veel later maakte Igor Paixão de enige treffer van de wedstrijd na een prachtige aanval.
Feyenoord leek de wedstrijd weer onder controle te hebben, totdat Yankuba Minteh binnen een minuut tegen twee gele kaarten aanliep. De slotfase werd hectisch, en na veel billen knijpen floot Serdar Gözübüyük voor het laatst: Arne Slot pakte zijn tweede prijs als trainer van Feyenoord.
19 mei: Feyenoord - Excelsior (4-0)
Eredivisie
Deze wedstrijd heeft de top-12 niet gehaald omdat het zo'n ongelooflijk spektakelstuk was. Nee, deze wedstrijd heeft de lijst gehaald omdat er twee bijzondere zaken waren op deze dag. Om te beginnen: Gernot Trauner, die al die tijd droog stond, maar tegen Excelsior dan eindelijk zijn eerste treffer wist te produceren voor de Rotterdammers. Zo blij als een kind was de ervaren Oostenrijker toen hij Feyenoord op 1-0 bracht. Het werd uiteindelijk 4-0, maar de uitslag was bijzaak tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie. Feyenoord was immers al lang en breed verzekerd van de tweede plaats.
Veel bijzonderder was het afscheid van trainer Arne Slot. De coach uit Bergentheim, die inmiddels tot de verbeelding spreekt, maakte in drie jaar tijd weer een topclub van Feyenoord. Supporters konden niet alleen meer trots zijn op de club en op de strijd, maar ook op het geweldige voetbal dat op de mat werd gelegd. De trainer vertrekt naar grootmacht Liverpool, en de rest is geschiedenis.
4 augustus: PSV - Feyenoord (4-4 JCS)
Johan Cruijff Schaal
Na een op zijn zachtst gezegd behoorlijk matige voorbereiding was daar het eerste officiële duel voor de nieuwe trainer, Brian Priske. Feyenoord verloor in de weken ervoor van onder andere Benfica (5-0) en AS Monaco (1-3), en dus kon niet gezegd worden dat Feyenoord met blakend zelfvertrouwen naar Eindhoven afreisde. In de openingsfase van de wedstrijd leek die lijn zich dan ook door te trekken. Noa Lang bracht PSV al heel snel op 1-0, en Feyenoord werd in het eerste halfuur overklast. Totdat Feyenoord met de eerste vlotlopende aanval via Zechiël een penalty kreeg, die Gimenez onberispelijk binnenschoot. Nog geen vijf minuten later maakte Bart Nieuwkoop op prachtig aangeven van de Mexicaan de 1-2 en stond de wedstrijd op zijn kop.
De wedstrijd zou echter nog een paar keer op zijn kop worden gezet. De Jong maakte vlak na rust gelijk, Gimenez schoot daarna zijn tweede penalty raak, vervolgens kwam Guus Til binnen de lijnen en maakte hij een minuut na zijn invalbeurt meteen de 3-3. Wie dacht dat de kous daarmee af was, kwam bedrogen uit. Invaller Antoni Milambo bracht Feyenoord voor de derde keer op voorsprong, maar tien minuten voor tijd kreeg ook PSV een penalty: 4-4.
De Johan Cruijff Schaal kent geen verlenging, en dus begonnen beide ploegen aan een intense penaltyserie. PSV miste twee keer: Wellenreuther stopte de strafschop van Bakayoko en zag Guus Til over schieten. Feyenoord daarentegen was onberispelijk: Geertruida, Ueda, Hancko en Ivanušec maakten geen fout. Zo had Brian Priske zijn eerste prijs in de pocket.
Je kunt de samenvatting hieronder gewoon zien; klik dan even op 'Bekijken op YouTube'.
7 oktober: Girona - Feyenoord (2-3)
Champions League
24 september 2002. Het was de laatste keer dat Feyenoord een uitwedstrijd in de Champions League winnend wist af te sluiten. Brian Priske wist voor elkaar te boksen wat Arne Slot niet lukte: buitenshuis winnen in het miljardenbal. Op bezoek bij Girona, dat net als Feyenoord niet heel lekker draaide, mocht Feyenoord na een bizarre wedstrijd drie punten bijschrijven.
Girona begon sterk en kwam meer dan verdiend op 1-0 voorsprong. De voorsprong was van korte duur; uit een vrije trap van Paixão liep een Girona-verdediger de bal in eigen doel. Zo kwam Feyenoord ietwat tegen de verhoudingen in op 1-1, maar vanaf dat moment tot aan de rust was Feyenoord veel sterker dan Girona. Dat leidde tot de mooie 1-2 van Milambo. Nog geen twee minuten later kregen de Rotterdammers de mogelijkheid om de marge te vergroten naar 1-3, toen Timber na goed druk zetten werd neergehaald. Ueda miste echter vanaf de strafschopstip.
Halverwege de tweede helft kreeg Girona een uitgelezen kans op de gelijkmaker, toen Wellenreuther grabbelde, de bal losliet en daarna een overtreding maakte in een poging het te herstellen. De Duitser herstelde het vervolgens alsnog: de penalty van Miovski werd schitterend gekeerd. Toch kwamen de Catalanen niet veel later alsnog op 2-2 via Van de Beek. Feyenoord leek het kwijt te zijn, maar kwam er tien minuten voor tijd nog één keer uit. Hancko kwam geweldig door over links, zette strak voor, en voor de tweede keer van de avond dacht een Girona-speler: laat ik hem maar binnen tikken. Zo won Feyenoord in een krankzinnig duel met 2-3 van Girona.
Je kunt de samenvatting hieronder gewoon zien; klik dan even op 'Bekijken op YouTube'.
19 oktober: Go Ahead Eagles - Feyenoord (1-5)
Eredivisie
Het was volgens Priske 'bijna een perfecte wedstrijd' die Feyenoord op de mat legde. Daar had de Deen best een punt, want voor het eerst dit seizoen werd er én goed gevoetbald, én gaf Feyenoord nauwelijks iets weg. De Rotterdammers domineerden volledig en stonden al bij rust met 0-3 voor. Een ontketende Ibrahim Osman, die zijn eerste (en vooralsnog enige) echt goede wedstrijd in het shirt van Feyenoord speelde, was belangrijk met een goal en twee assists.
Maar als we één doelpunt nog voor de geest kunnen halen, is het wel de 0-4 van Ayase Ueda. Hancko, Bueno, Timber, Milambo, Paixão, Osman, overstapje Milambo, afronden Ueda. Als het gaat om de mooiste aanval van het seizoen, heeft de goal van de Japanner een goede kans op de prijs. Door de mooie overwinning neemt Feyenoord een lekker gevoel mee naar Lissabon, want vier dagen later wacht daar het treffen met Benfica.
23 oktober: Benfica - Feyenoord (1-3)
Champions League
Het werd een avond om niet snel te vergeten voor de meegereisde Feyenoord-supporters; ook niet voor de thuisblijvende fans overigens. Feyenoord in een uitwedstrijd zien winnen in de Champions League is al bijzonder, maar Feyenoord in grote delen van de wedstrijd zien domineren is nog een heel stuk bijzonderder.
Precies dat gebeurde in het Estadio da Luz, Lissabon. Feyenoord speelde een eerste helft om van te watertanden. Het zorgde voor een 0-2 ruststand, maar het was zeker niet gek geweest als er met 0-3 gerust zou worden. Ueda maakte al snel 0-1 na een mooie aanval en een tweede treffer van Ueda werd afgekeurd, omdat Lotomba bij een corner, bijna twintig seconden ervoor, iemand onderuit zou hebben getrokken. Maar nog geen tien minuten later liet Milambo zien uit welk hout hij gesneden is. Argentijnse wereldkampioen Nicolas Otamendi werd door de stokken gespeeld, waarna hij onberispelijk afwerkte: 0-2.
Ook na rust leek Feyenoord op 0-3 te komen. Maar opnieuw greep de VAR in: Trauner stond een millimeter buitenspel voor de rebound, waardoor Benfica in de wedstrijd bleef. Sterker, ze kwamen helemaal terug in de wedstrijd. Akturkoglu maakte in minuut 66 de 1-2, waarna het peentjes zweten werd voor Feyenoord. Benfica werd dominanter en kreeg hier en daar kansjes, maar ondanks het vele balbezit voor de Portugezen hield Feyenoord goed stand. In blessuretijd maakte Milambo aan alle Benfica-illusies een einde: een teruggetrokken voorzet werd zeer bekeken binnengeschoten: 1-3.
Je kunt de samenvatting hieronder gewoon zien; klik dan even op 'Bekijken op YouTube'.
27 oktober: FC Utrecht - Feyenoord (0-2)
Eredivisie
Met de kennis van nu is het misschien nog wel een knappere prestatie die Feyenoord neerzette in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht draait een uitstekend seizoen en staat, bij het ingaan van de winterstop, boven Feyenoord op de ranglijst van de Eredivisie. Toch liet de ploeg van Brian Priske weinig heel van FC Utrecht.
Al snel kwam Feyenoord op voorsprong tegen de huidige nummer drie van de Eredivisie. Een schitterende assist van Hugo Bueno gaf Julián Carranza een niet te missen kans, en dat deed de Argentijn dan ook niet. Utrecht, dit seizoen gekenmerkt door de energie die de ploeg in de wedstrijd stopt, kwam er geen moment aan te pas. Feyenoord voetbalde zich goed en makkelijk onder de Utrechtse druk uit. Na rust leidde dat dan ook tot de dik verdiende 0-2 van uitblinker Quinten Timber. Vanaf bijna dertig meter schoot hij hard raak. Zo won Feyenoord op zeer comfortabele wijze, en had de ploeg zo ongeveer voor het eerst dit seizoen negentig minuten lang de volledige controle in de wedstrijd.
26 november: Manchester City - Feyenoord (3-3)
Champions League
Manchester City kwam op een goed moment, want de ploeg van Pep Guardiola had daarvoor vijf wedstrijden op een rij verloren. Toch dacht vrijwel iedere Feyenoord-supporter: hier gaan we écht niet met resultaat weg. Die gedachte leek de eerste tien à vijftien minuten dan ook bevestigd te worden. Feyenoord stond onder constante druk en zag geen mogelijkheid onder City uit te voetballen.
Maar na een kwartier kwam Feyenoord een heel stuk beter in de wedstrijd. City was absoluut niet meer zo dominant als in de openingsfase en creëerde weinig meer. Des te groter was de domper dat Feyenoord vlak voor rust op achterstand kwam. Een ongelukkige overtreding leidde tot een makkelijk gegeven penalty, die Haaland benutte. Vlak na rust besliste Man City de wedstrijd - zou je zeggen. Gundogan en Haaland scoorden binnen tien minuten en Feyenoord keek tegen een 3-0 achterstand aan. Maar daarna kwam het kwartier dat geen enkele Feyenoorder in zijn leven meer vergeet.
Hadj Moussa profiteerde in de 75e minuut van een slordigheidje van linksback Gvardiol, omspeelde keeper Ederson en schoot uit een moeilijke hoek knap raak. De 3-1 leek een goal voor de statistieken, maar ineens werd Man City, dat daarvoor zoals eerder gezegd vijf duels op rij verloor, ineens nerveus. Zou het dan toch weer misgaan voor ze? Het antwoord: ja. Feyenoord volbracht een mirakel waar over decennia nog over gesproken gaat worden. Santiago Gimenez maakte zijn rentree en luisterde deze op met de aansluitingstreffer, waarna Feyenoord écht weer geloof kreeg in een resultaat. En die kwam er. Een heerlijke dieptepass van Hadj Moussa lanceerde Paixão, die door middel van een goede loopactie de buitenspelval omzeilde. Ederson kwam uit, maar de kleine Braziliaan was er met de kop eerder bij. Hij zette voor op Hancko, die aan de linkerkant doorgelopen was. De Slowaak knikte raak, en zorgde voor een ontlading die zelden voorgekomen is.
11 december: Feyenoord - Sparta Praag (4-2)
Champions League
De laatste van de twaalf wedstrijden was nog niet zo lang geleden. Feyenoord speelde een cruciaal duel in de Champions League, thuis tegen Sparta Praag. Hoewel Feyenoord al op een knap puntenaantal stond van zeven, werden al deze punten buitenshuis behaald. Winnen van de oude club van Priske en Hancko, en Feyenoord zou zich een uitstekende uitgangspositie verschaffen voor de volgende ronde.
In de eerste vijf minuten leek die druk enigszins beklemmend te werken. Praag won veel duels en kreeg al snel een goede kans. Toch was het Feyenoord dat bij de eerste standaardsituatie op voorsprong kwam. Uitgerekend Trauner, de man die maar niet scoorde, kopte Feyenoord op voorsprong. Vanaf dat moment namen de Rotterdammers de wedstrijd volledig over. Paixão maakte een minuut later de 2-0, en zijn allereerste Champions League-goal. Hadj Moussa maakte binnen het halfuur met een fenomenale, bijna Robbiaanse goal de 3-0. Maar uit het niets kwam Sparta via een verre ingooi terug tot 3-1. Zou het dan toch weer misgaan?
Na rust ging het beduidend moeizamer voor Feyenoord, maar Santiago Gimenez scoorde uit de kluts toch de bevrijdende 4-1. De 4-2, een eigen doelpunt van Beelen, was er uiteindelijk een voor de statistieken. Zo won Feyenoord na een uitstekende eerste helft voor het eerst in 2024 een thuiswedstrijd in Europees verband.
Je kunt de samenvatting hieronder gewoon zien; klik dan even op 'Bekijken op YouTube'.
Poll: Wat was de mooiste Feyenoord-wedstrijd van 2024?
Feyenoord - PSV (1-0, KNVB Beker)
Feyenoord - FC Utrecht (4-2, Eredivisie)
Feyenoord - Ajax (6-0, Eredivisie)
Feyenoord - NEC (1-0, KNVB Beker)
Feyenoord - Excelsior (4-0, Eredivisie)
PSV - Feyenoord (4-4 w.n.s., Johan Cruijff Schaal)
Girona - Feyenoord (2-3, Champions League)
Go Ahead Eagles - Feyenoord (1-5, Eredivisie)
Benfica-Feyenoord (1-3, Champions League)
FC Utrecht - Feyenoord (0-2, Eredivisie)
Manchester City - Feyenoord (3-3, Champions League)
Feyenoord - Sparta Praag (4-2, Champions League)
Reacties