Trauner Oostenrijk - Polen (Proshots)

ProShots

Trauner helpt Oostenrijk met kopgoal aan overwinning op Polen

Stan

Oostenrijk heeft vrijdagavond een overwinning geboekt op Polen en daarin speelde Gernot Trauner een grote rol. De aanvoerder van Feyenoord had een basisplaats in de ploeg van Ralf Rangnick en zorgde al na 9 minuten met het hoofd voor de openingstreffer. Trauner houdt het uiteindelijk 60 minuten vol en ziet vanaf de bank hoe zijn land een 1-3 overwinning over de streep trekt.

In het Olympiastadion in Berlijn gaat Oostenrijk van start op een manier die het spel van bondscoach Ralf Rangnick typeert: met veel enthousiasme en vol op de aanval. Het zorgt ervoor dat de Polen in de eerste paar minuten al behoorlijk onder druk komen te staan.

Al na 9 minuten betaalt het offensieve spel zich uit op een manier die bij veel Feyenoord-supporters minimaal een glimlach op het gezicht zal toveren: Gernot Trauner kopt de openingsgoal met zijn kale kletser binnen op aangeven van Philip Mwene en laat het stadion in de Duitse hoofdstad ontploffen. De Apotheker, die in dienst van Feyenoord één keer het net wist te vinden, scoort daarmee pas zijn tweede interlandgoal en direct een hele belangrijke. Logisch dan ook dat de goal bij de normaal zo nuchtere verdediger voor veel blijdschap zorgde.

Wat volgt na de treffer van Trauner is een op-en-neer golfende wedstrijd waarin beide teams aanspraak maken op een goal. Deze wordt uiteindelijk gevonden door Polen: een inzet van Jan Bednarek wordt in eerste instantie nog geblokt door Trauner, maar valt dan voor de voeten van Krzysztof Piątek, die de 1-1 binnenschiet.

Ook daarna blijven de twee landen kansen creëren. Oostenrijk doet dat via Dortmund-middenvelder Marcel Sabitzer, die een goede aanval niet kan omzetten in een doelpunt. Voor Polen schiet spelmaker Piotr Zieliński vlak voor rust een vrije trap richting het doel, maar wordt knap redding gebracht door de Oostenrijkse doelman Patrick Pentz.

In de tweede helft verandert het spelbeeld niet en blijft de wedstrijd vol spanning met voor beide ploegen kansen op de overwinning. Waar een spectaculaire laatste halve uur in het verschiet lijkt te liggen, maakt Trauner deze niet meer mee in het veld. De doelpuntenmaker lijkt bij een tackle licht geblesseerd te raken en verlaat het veld voor Kevin Danso. De Feyenoord-aanvoerder komt zo niet tegenover Robert Lewandowski te staan. De legendarische Poolse spits begon vanwege blessureleed, zoals hij dat ook tegen het Nederlands elftal deed, maar maakt na een uur zijn eerste minuten op dit EK.

Waar men dan misschien een goal zou verwachten van de all-time topscorer van het Poolse elftal, valt er juist aan de andere kant van het veld een treffer als Christoph Baumgartner vrij kan doorlopen na een uitbraak en Wojciech Szczęsny met een schot verschalkt. Daarmee gaat de wedstrijd zeker niet in het slot, want al direct na die 2-1 volgt een hard schot van Karol Świderski op het Oostenrijkse doel. Even later zorgt de Poolse doelman ervoor dat de wedstrijd beslist wordt door redding te brengen op een inzet van Patrick Wimmer.

Szczęsny eist even later weer een hoofdrol op, maar nu in negatieve zin. De keeper van Juventus ziet Sabitzer op hem afkomen en brengt hem ten val. Voor de scheidsrechter is het genoeg om een strafschop voor Oostenrijk te geven. Het is vervolgens Marko Arnautović die vanaf elf meter de 1-3 binnenschiet en de wedstrijd op sloot gooit. Als Konrad Laimer voor open goal nalaat ook de 1-4 te maken en Pool Kamil Grosicki uit een voorzet de bal naast de goal van Oostenrijk schiet is dat ook de eindstand.

Dinsdag 25 juni om 18:00 wacht voor Oostenrijk het laatste groepsduel in poule D tegen het Nederlands Elftal. Die wedstrijd wordt gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn. Het is niet zeker of Trauner dan fit genoeg is om te starten. Vanavond om 21:00 speelt Oranje in poule D de kraker tegen Frankrijk.

Polen - Oostenrijk 1-3
Scoreverloop:

9' Trauner 0-1

30' Piatek 1-1

66' Baumgartner 1-2

78' Arnautović 1-3 (P)

Opstelling Polen: Szczęsny; Frankowski, Bednarek, Dawidowicz, Kiwior, Zalewski; Piotrowski, Zielinski, Slisz, Piatek Buksa.

Opstelling Oostenrijk: Pentz; Posch, Lienhart, Trauner (60' Danso), Mwene; Seiwald, Grillitsch; Laimer, Baumgartner, Sabitzer; Gregoritsch.