wereldbeker-1970

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Fotoverslagen

Trophy Day • Feyenoord als eerste Nederlandse club wereldkampioen (1970)

Van de redactie

9 SEPTEMBER 1970. Feyenoord schrijft voetbalgeschiedenis in 1970. Als eerste Nederlandse voetbalclub weet het beslag te leggen op de Wereldbeker voor clubteams. 

In een finale over twee wedstrijden zijn de Rotterdammers, als winnaar van de Europa Cup 1, te sterk voor Estudiantes uit Argentinië, de kampioen van Zuid-Amerika. Na twee weken eerder een 2-2 gelijkspel te hebben behaald in Buenos Aires, weet Feyenoord het karwei in de eigen Kuip af te maken. Invaller Joop van Daele zorgt voor uitzinnige vreugde door in de 65e minuut met een lage schuiver voor de enige goal van de wedstrijd te zorgen: 1-0.

Tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd in de competitie werden de wereldkampioenen in een bomvolle Kuip nogmaals gehuldigd voor de uitzonderlijke prestatie. Van deze dag zijn schitterende historische foto’s van de helden met de wereldbeker, uiteengezet in onderstaand verslag.

Foto's: Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

wereldbeker-1
De wereldkampioenen komen op het veld op 13 september 1970. Voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen NEC (1-0) worden de spelers gehuldigd voor de winst in de finale om de Wereldbeker tegen Estudiantes.
wereldbeker-2
Uit de spelerstunnel verschijnen als eerste aanvoerder Rinus Israel en keeper Eddy Treijtel met de cup.
wereldbeker-3
Daarna mogen Theo Laseroms en matchwinner Joop van Daele de wereldbeker tonen aan de volle Kuip.
wereldbeker-5
De Argentijnen van Estudiantes stonden bekent om hun harde spel. Zij hadden buiten 'IJzeren Rinus' Israel en Theo 'de Tank' Laseroms gerekend.
wereldbeker-6
Wim Jansen en Coen Moulijn ondersteunen de beker tijdens de ereronde.
wereldbeker-8
Die van hand tot hand gaat. Ove Kindvall geeft de trofee achteloos door aan...
eredivisie-1970-1971-1970-09-13-feyenoord-nec-1-0-pb-3
die samen met Joop van Daele voor dit schitterende plaatje zorgt. Joop van Daele zal door zijn winnende treffer voor altijd een prominente plek hebben in de geschiedenisboeken.
wereldbeker-9
Aanvoerder Rinus Israel kijkt geconcentreerd toe en heeft niet door dat er een bloem is gevallen.
wereldbeker-10
Feyenoord van links naar rechts: Eddy Treijtel, Dick Schnieder, Theo Laseroms, Rinus Israel. Theo van Duivenbode, Wim Jansen, Ove Kindvall, Henk Wery, Joop van Daele en Coen Moulijn. Wim Jansen ziet dat er iemand ontbreekt voor de elftalfoto.
wereldbeker-12
Daar is Willem van Hanegem!
wereldbeker-11
Als de wedstrijd gaat beginnen gaat de wereldbeker weer veilig naar binnen.

Delen

Reacties

Dat kan niemand Feyenoord meer afnemen.
Wat een heerlijke tijd voor een jochie van 13 om dit als toen al fanatiek supportertje mee te maken. Jan Bosksmp kreeg in de uitwedstrijd nog een wond aan zn hoofd toen hij geraakt werd door een scherp muntje die uit het publiek gegooid werd tijdens de warming up. Hoe precies weet ik niet meer, maar ook toen gebeurde dit dus al.