bekerfinale1991

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Series

Trophy Day [UNIEKE FOTO'S] • Feyenoord doorbreekt droogte met KNVB Beker winst (1991)

Van de redactie

2 JUNI 1991. Na een lange periode van droogte kan Feyenoord in de zomer van 1991 eindelijk weer eens een trofee toevoegen aan de prijzenkant. In de finale om de KNVB Beker treffen de Rotterdammers eerstedivisionist BVV Den Bosch. In een moeizame wedstrijd weet Feyenoord een krappe 1-0 over de streep te trekken.

Voorafgaand aan de finale neemt een uitverkochte Kuip alvast een voorschot op de bekerwinst en na de vroege openingsgoal van Rob Witschge twijfelt niemand aan een goede afloop. Toch maakt BVV Den Bosch het de ploeg van Wim Jansen nog lastig. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd weten de Feyenoordsupporters zich niet meer in te houden en komen massaal over de hekken. Na het laatste fluitsignaal bestormen ze het veld waardoor de huldiging niet kan plaatsvinden.

Van deze memorabele finalewedstrijd is uniek fotomateriaal. Zie hieronder de pareltjes in een reportage en waan je in de jaren negentig.

Foto's: Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

01
Al vroeg zit het stadion bomvol in afwachting van de eerste prijs sinds 1984. Feyenoord bereikte de finale door achtereenvolgens SC Heracles '74 (0-1), NAC (2-1), Dordrecht'90 (1-3) en PSV (0-1) te verslaan.
02
De Havenzangers moesten het publiek opwarmen, maar werden uitgefloten.
03
In een zinderende atmosfeer betreden beide elftallen het veld voor de finale.
04
Een uitverkochte Kuip is in Latijns Amerikaanse sferen.
05
Feyenoord: (Achter) Arnold Scholten, Jozsef Kiprich, John Metgod, John de Wolf, Ed de Goeij, (voor) Ioan Sabau, Ulrich van Gobbel, Gaston Taument, Henk Fraser, Regi Blinker, Rob Witschge.
06
BVV Den Bosch: Dick Bults, Jack de Gier, René Nijhuis, Jos van Eck, Erik Meulendijk, Jan Gösgens, John Laponder, Jan van Grinsven, Bud Brocken, Lowie van Schijndel, Van der Borgt.
07
Aanvoerders John Metgod en Bud Brocken samen met scheidsrechter John Blankenstein.
8
Feyenoord schiet uit de startblokken. Kiprich ziet zijn inzet smoren.
09
Na acht minuten is het raak. Na een corner van Regi Blinker valt de bal pardoes voor de voeten van Rob Witschge. De middenvelder schiet van dichtbij raak: 1-0.
10
Niemand twijfelt aan de goede afloop.
11
Feyenoord gaat op zoek naar meer. Zelfs verdediger Henk Fraser meldt zich voorin. Toch duikt ook BVV Den Bosch soms gevaarlijk op voor het doel van Ed de Goeij.
13
De tweede helft is moeizaam. Het lukt ook Gaston Taument niet om een gaatje te vinden in de Bossche verdediging.
14
De Bosschenaren bijten flink van zich af en zijn in fases van de wedstrijd de betere partij.
15
De Eerstedivisionist maakt het Feyenoord knap lastig, zien ook de duizenden meegereisde supporters uit Den Bosch.
17
Zeven minuten voor tijd klimmen supporters van Feyenoord over de hekken en betreden het veld. Uiteindelijk moet Feyenoordtrainer Wim Jansen de fans someren het veld af te gaan.
16
In de resterende minuten loopt Feyenoord op het tandvlees.
18
Als scheidsrechter Blankenstein voor het einde fluit, wordt het veld in bezit genomen door de fans van Feyenoord. Een huldiging kan daardoor niet plaatsvinden.
19
John Method krijgt aan de rand van het veld de KNVB Beker in zijn handen gedrukt door een KNVB official. Hij gaat er direct mee naar de kleedkamer.
20
Daar krijgen de spelers ook de winnaarsmedaille uitgereikt.
21
Waarna iedereen met de beker op de foto gaat. Gaston Taument glundert met de gewonnen prijs.
22
John de Wolf tilt het zilverwerk boven zijn hoofd.
24
Matchwinner Rob Witschge.
25
Henk Fraser laat de trofee niet meer los.
26
Wim Jansen heeft in korte tijd het onmogelijke gepresteerd. Hij pakte de verantwoordelijkheid toen Feyenoord diep was weggezakt en wint drie maanden later de KNVB Beker.

Delen

Reacties

Nog geen reacties