Primeur Bevestigd
De Kuip in het donker | VK Sportphoto

VK Sportphoto

Maasboulevard

Tweet zorgt voor opschudding, maar niet bij Feyenoord

FeyenoordTM

Voorafgaand aan het bekerduel tussen Feyenoord en AZ (2-0) heeft een Tweet op social media voor enige commotie gezorgd. De kou kan in ieder geval bij Feyenoord uit de lucht: navraag leert dat de club géén onderwerp van gesprek is.

Twitteraar YousFlow, een belangenbehartiger in de voetbalwereld, plaatste aan het eind van de middag een post met de tekst: "Plek 2 Eredivisie gaat héél spannend wordeen met aankomend schandaal #heledagen". Feyenoord bezet die tweede plaats momenteel stevig, maar de club blijkt niet de aanleiding van de post te zijn.

Bij 1908.nl gingen de alarmbellen af en nadat de post opgemerkt werd, werd ook het netwerk ingezet. Feyenoord weet intern dat de informatie uit de Tweet de club uit Rotterdam niet betreft. Uit de hoogste gelederen binnen Feyenoord blijkt financieel gezien alles goed in elkaar te steken.

"Komend weekend audit commissie en alles is al 100% goedgekeurd. Binnen de club zijn er altijd minimaal drie mensen betrokken bij financiële transacties; daarbuiten houdt de Raad van Commissarissen toezicht. Wij hebben niets te verbergen: naar ons lopen dan ook géén onderzoeken."

Onbevestigd: verdere navraag buiten De Kuip blijkt dat de post op social media nog wel eens betrekking kan hebben op titelfavoriet PSV. De Eindhovenaren staan in de Eredivisie tien punten los op Feyenoord, maar financiële constructies uit het heden en verleden lijken onder de loep te liggen. Een puntenaftrek door de KNVB lijkt zéér onwaarschijnlijk, maar kan in de toekomst een reëel scenario worden mochten er bewijzen voor komen te liggen.

Tweet Yousflow
Het account is ondertussen afgeschermd.

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Zou het kunnen dat de KNHB (die, zo lijkt het, 'de beschuldigde' is in dit verhaal) mogelijk gestraft kan worden dmv het schrappen van een tweede champions league-ticket dit seizoen in de Eredivisie? En dat de tweet over 'plek 2' daar op hintte? Misschien lariekoek, maar zou het kunnen überhaupt? Lijkt me sterk toch. Althans dat hoop ik :)
Apart verhaal,als je alles zo leest heeft de knvb meer een probleem
Als die op de hoogte waren van een dubieuze transfer psv
Was wel apart dat psv wel til kon halen,en Feyenoord niet (gelukkig)ivm Rusland sancties
Toen ook gelezen dat ze de transfer betaalde via een bedrijf dat wel zaken mocht doen met Rusland
Denk dat dit een doofpotje word
Al zou een aantal punten aftrek wel lekker zijn,stuk of 12🤪🤪🤪
Joris van Benthem is alvast een dossier aan het vormen en kijkt wat de sportieve sancties op economische delicten en illegale transfers moeten zijn. Feyenoord was ook in de markt voor Til, maar kon m niet halen volgens de regels. Als hij dan wel op illegale wijze door een concurrent wordt gehaald, is Feyenoord dus ook weldegelijk een partij die hierdoor benadeeld wordt en om die reden bezwaar aan kunnen tekenen.
Het is de Til constructie, transactie. Dat is wat ik denk
Stukkie naar beneden scrollen, staat het hele Follow the Money artikel over die zaak geplakt.
Iemand die zijn account afschermt, agh zal wel voor een andere club zijn en hoopt op onrust. Hahaha
Zal wel loslopen. Hooguit krijgt PSV aftrek van drie punten voor elke keer dat Til meedeed. Maar dan kunnen ze vlg seizoen altijd toch nog gewoon meestrijden om het kampioenschap in de Keukenkampioendivisie.
Maare elke keer dat Guus Til meedeed zeg je?? Dat waren toch flink wat wedstrijden?
Daarom kunnen ze volgend seizoen dus meestrijden om de titel in de KKD
Oohw hahahahaha sorry daarover heen gelezen
Ook voor hun een bijzondere ervaring
Is er een serieuze kans dat hier iets mee gedaan gaat worden of is dit gewoon iemand die op Twitter wat roept? Dat die transfer dubieus was is al langer duidelijk, vreemd dat ze er nu opeens iets mee zouden doen
Hier is het laatste woord nog niet over gezegd en geschreven
Dat klinkt interessant, maar het is natuurlijk nog maar de vraag of dit praktische implicaties gaat hebben. Punten aftrek zou heel leuk zijn, maar het is een seizoen geleden gebeurd & het is onmogelijk om te bepalen hoeveel punten dat waard zou zijn. Het lijkt mij logischer dat, als er al iets mee gedaan gaat worden, dat ik de vorm van een financiële straf zal gebeuren. Maar hou ons op de hoogte!
In welke hoek wordt dit gezien en is er een zicht op welke consequenties er gedoeld kunnen gaan worden
Lullige manier om kampioen te worden mocht dat gebeuren, maar ik ga een gegeven paard niet in de bek kijken.
Nadruk in het artikel van FTM ligt heel sterk op de rol van de KNVB. Ik betwijfel wat dat betreft ten zeerste of de KNVB actie gaat ondernemen richting individuele clubs. Zou een beetje hypocriet zijn om punten aftrek in rekening te brengen als je zelf geholpen hebt het voor elkaar te krijgen.
Mochten clubs wel kind van de rekening worden, ben ik ook wel benieuwd in hoeverre je wel geld mag ontvangen vanuit Rusland, en of Twente niet ook nog een probleempje heeft met de transfer van Manfred Ugalde.
volgens mij heb je de knvb en de tuchtcommissie. iedereen doet maar altijd net of dat hetzelfde is. maar goed, deze knul twittert over plek 2. het zou gek zijn om het over plek 2 te hebben als je psv bedoelt. dan had hij normaal gesproken gezegd: plek 1 gaat heel spannend worden.
Goed punt, ik reken me in ieder geval vooralsnog niet rijk.
En qua plek 2: dat is sterk afhankelijk van hoeveel punten aftrek het zouden zijn voor PSV (of zelfs intrekken licentie? Geen idee, dit is volgens mij niet eerder voorgekomen). Als PSV ver genoeg wegvalt om geen partij meer te zijn voor het kampioenschap (onwaarschijnlijk, maar toch), staan de nummers 2 t/m 4 binnen 6 punten van elkaar. Da's best spannend.
Of er ligt een risico in dat het puntenaftrek (mocht dit een gevolg zijn van wat er nu zou spelen) wordt dusdanig dat daarom de vraag is of PSV dat gaat halen.

Kan het ook een verwijzing zijn naar FC TWENTE inderdaad kijkend de uitgaande transfer en dus zaken doen met Rusland.

Ik ben reuze nieuwsgierig naar wat hier uit gaat komen
Logisch, met nogelijke puntenafrek kan Feyenoord gewoon weer kans maken
Via 'Follow the Money' ... ⤵️

KNVB verzweeg bij ministerie zijn eigen rol bij dubieuze transfer met Rusland

De KNVB hield het ministerie van Buitenlandse Zaken in het ongewisse over zijn betrokkenheid bij de transfer van Guus Til van Spartak Moskou naar PSV. De bond zegt ook geen heil te zien in een eerder aangekondigd onderzoek naar zijn eigen rol bij die transfer, waarbij mogelijk sancties zijn overtreden.
Hanke Bruins Slot is in oktober 2023 niet tevreden met de antwoorden op Tweede Kamervragen die haar ambtenaren hebben voorbereid.

De demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het coördineren van het sanctiebeleid van de Europese Unie in Nederland, moet zich in het parlement verantwoorden. De Kamerleden Derk Boswijk en Bart van den Brink (beiden CDA) hebben vragen gesteld over de handel in spelers tussen Nederlandse en Russische voetbalclubs. Maar de tekst die haar staf heeft opgesteld, vindt Bruins Slot ‘niet stevig’ genoeg.
Een van haar medewerkers reageert verbaasd: ‘Ik dacht dat uit contact met KNVB blijkt dat het probleem veel minder groot is dan in de media wordt geschetst, althans voor de Nederlandse ploegen.’

Het gespreksverslag van deze discussie – na een beroep op de Wet open overheid (Woo) in handen van Follow the Money – laat zien hoe Den Haag omgaat met spelerstransfers tussen Nederland en Rusland. Die liggen gevoelig omdat er na de invasie van Oekraïne in februari 2022 tegen Rusland sancties zijn ingesteld.
Transferdeals met Rusland

Waarom de minister niet blij is met het voorbereidend werk van haar medewerkers is niet helemaal duidelijk. Misschien heeft ze de sportpagina's goed gevolgd en weet ze beter.
Nederlandse ploegen hebben namelijk meer ervaring met transfers met Russische clubs dan haar ambtenaren kregen voorgespiegeld door de KNVB.

PSV Eindhoven en N.E.C. Nijmegen hebben op dat moment al deals achter de rug. Daarmee is Nederland betrokken bij meer transfers met Rusland dan de ons omringende landen België (1), Denemarken (1), Duitsland (0), en Engeland (0).

Maar dat is niet wat de medewerkers van Buitenlandse Zaken te horen kregen toen ze zich kort daarvoor meldden bij de voetbalbond. Op 25 september beweerde de KNVB nog dat er maar één deal was sinds februari 2022, en daarbij zou geen sprake zijn geweest van het overmaken van geld.

In dat gesprek verzuimde de voetbalbond melding te maken van de transfers van PSV en N.E.C.
De KNVB verzuimde melding te maken van de transfers van PSV en N.E.C., en van zijn eigen rol bij die van Guus Til

De bond vertelde ook niet zelf betrokken te zijn bij de financiële afhandeling van de transfer van Guus Til, een speler van Spartak Moskou die PSV in de zomer van 2022 overnam voor naar verluidt 3 miljoen euro.
De bank van PSV, de Rabobank, had alleen het eerste deel van de transfersom overgemaakt, maar niet de tweede tranche. Waarom niet, wil Rabobank niet zeggen. Maar geld overmaken naar Rusland is riskant, bijvoorbeeld omdat de betrokken Russische bank op de sanctielijst van de Europese Unie kan staan.
Op instigatie van de Europese voetbalbond UEFA parkeerde PSV het geld voor Spartak Moskou daarom op een derdenrekening die op naam staat van de KNVB, onthulde Follow the Money in december.
Daarmee schendt de voetbalbond mogelijk Europese sancties die verbieden deposito’s aan te houden van meer dan 100.000 euro voor iets of iemand in Rusland.
Geen aanleiding

Dat de KNVB hierover tegenover Buitenlandse Zaken zweeg, blijkt uit onderstaande e-mail [LINK]

https://archive.li/xHCmj/4bffb89f6f28bfdfd74a2e59c3e9392ec3faed39.webp


https://archive.li/xHCmj/4bffb89f6f28bfdfd74a2e59c3e9392ec3faed39.webp
De KNVB zegt in een reactie op ‘dat moment [eind september 2023, red.] geen aanleiding’ te hebben gezien om het ministerie te informeren over het geld dat de bond in beheer hield voor Spartak Moskou. ‘Verder laten we ons hierover momenteel adviseren en daarop willen we niet vooruitlopen.’
Op de vraag waarom de KNVB de ambtenaren destijds op de hoogte bracht van slechts één transfer, antwoordt de woordvoerder dat het gespreksonderwerp zich beperkte tot transfers ‘in algemene zin’. Hier legt de KNVB een iets ander accent dan het ministerie. Volgens Buitenlandse Zaken was er ‘geen aanleiding om te spreken over individuele transfers’.

Minister Bruins Slot bleef in oktober 2023 dus onwetend over de rol van de KNVB.
Haar ambtenaren hielden vast aan de lezing van de KNVB dat zakendoen met Russische clubs in Nederland niet echt speelt. In deze lijn beantwoordde de minister op 1 december ook de vragen van de Tweede Kamer.
Zonder specifieke details
Desgevraagd ontwijkt het ministerie de vraag van Follow the Money of het geïrriteerd is over de onvolledigheid waarmee de minister de Kamer heeft geïnformeerd.

‘De KNVB is niet verplicht om alle transfers tussen Nederlandse en Russische clubs te bespreken. Buitenlandse Zaken heeft dit ook nooit formeel aan KNVB gevraagd.’
Het ‘in beheer houden van geld na een transfer op basis van UEFA-richtlijnen’ is volgens de woordvoerder wel ‘in het algemeen besproken’, maar zonder ‘specifieke details’.

De Woo-documenten over voetbaltransfers met Rusland tonen ook dat Buitenlandse Zaken clubs probeert te behoeden voor fouten.
Al sinds de zomer van 2022 komen bij het ministerie vragen binnen van Nederlandse clubs die advies nodig hebben over zakendoen met Russische clubs. Maar Buitenlandse Zaken kan weinig voor ze doen. Er wordt ‘geen juridisch advies verstrekt aan private partijen’, krijgen ze per e-mail te horen. Clubs moeten zelf uitzoeken of ze sancties schenden.

Ze moeten vooral letten op Russische banken, is het advies, want daarvan zijn de meeste gesanctioneerd.
Verder raadt Buitenlandse Zaken aan om de maatregelen tegen Rusland niet te omzeilen door bijvoorbeeld geld over te maken via de omweg van een land dat niet meedoet aan de sancties. Dat is expliciet verboden door Brussel.

UEFA-regels
Doordat ze geen transfergelden naar Rusland kunnen overmaken, komen clubs in de problemen met de UEFA-regels. Die schrijven voor dat ze onderling geen schulden mogen hebben, op straffe van uitsluiting van Europese competities.
De UEFA besloot daarom dat clubs geld kunnen parkeren bij nationale bonden als de KNVB, maar die kunnen daarmee dus het deposito-verbod van bedragen boven een ton overtreden.
Mogelijk houdt N.E.C. ook een deposito aan, waardoor ze het risico loopt te botsen met sancties.
De club kocht in de zomer van 2023 Lars Olden Larsen van het Russische FK Pari Nizjni Novgorod. De aankoopsom van naar verluidt 3 ton euro is naar eigen zeggen nog niet betaald.
Hoe en waar N.E.C. dit bedrag in de tussentijd aanhoudt, wil de woordvoerder niet vertellen. Ook niet of de club geld bij de KNVB heeft ondergebracht. De voetbalbond gaat evenmin in op vragen over deze casus en zijn eventuele rol.

Toch geen onderzoek
Nadat Follow the Money op 12 december 2023 een artikel publiceerde over mogelijke sanctieovertredingen door de KNVB, PSV en N.E.C., kondigde de bond volgens het persbureau ANP een onderzoek aan naar zijn eigen rol. De KNVB zwakt dit nu af.

‘Wij hebben in onze reactie [tegenover het ANP, red.] niet gesproken over een onderzoek. We hebben gezegd dat we advies gaan inwinnen. Dat doen we bij personen die gespecialiseerd zijn in deze materie; een proces dat al in gang is gezet. Ook hebben we over dit onderwerp contact met de overheid.’
PSV heeft twee jaar geleden een achtergestelde lening van 30 miljoen gekregen van vijf investeerders. Die was bedoeld voor de jeugdopleiding en verklaart waarom PSV een aantal van onze talenten over heeft kunnen nemen. Zij hadden de middelen om zo'n beetje elke jeugdspeler een contract te kunnen aanbieden.

Heeft het daar mee te maken!
Dan zou er toch naar plek 1 gerefereerd worden en niet naar plek 2? Raar bericht anders
Er zijn 3 clubs die nu strijden om plek 3. Mocht als gesuggereerd psv flinke puntenaftrek krijgen is Feyenoord 1e en strijden er 4 clubs om plek 2
Als het om PSV gaat zou vooral plek 1 heel spannend worden toch? Beetje aparte verwoording. Maar goed, denk ook niet dat er voor ons iets aan de hand is.
Ik denk omdat de meesten ervan uitgaan dat we 2de worden en plek 3 spannend is. Als PSV wegvalt, is plek 1 voor ons en zit de spanning in plek 2. Die tweet is van een ajaxied, dus er wordt vanuit die bril gekeken.
Is het zeker dat die YousFlow doelt op iets anders dan financiën?
Is bij jou bekend om welke club het gaat en wanneer er meer bekend/ naar buiten komt?
Meerdere mensen gesproken dat het over PSV gaat - en waarschijnlijk loopt er nog een onderzoek naar een Eredivisie middenmoter
Heeft PSV niet nog een onderzoek lopen naar de transfer van Guus Til en de bijbehorende omzeiling van sancties?