de-kuip-heeft-een-nieuwe-grasmat

Nieuws

Vakmanschap voor een winnende grasmat: “Als een speler zoiets doet, word je erg verdrietig”

Van de redactie

In augustus kwam Evgeny Levchencko, voorzitter van de Spelersvakbond VVCS, in Stadion Feijenoord de prijs voor ‘Beste veld van de Eredivisie seizoen 2023-2024’ uitreiken. De eindstand van de VVCS Veldencompetitie wordt jaarlijks bepaald door de aanvoerders van de bezoekende clubs, die na elke wedstrijd een score aan het veld geven. Net als de afgelopen negen seizoenen werd het veld van De Kuip als beste beoordeeld.

Volgens Mario Spaans  (55), Teamleider Veldonderhoud, is het behalen van dit resultaat te danken aan het gehele grasteam. “Afgelopen seizoen zijn er redelijk korte periodes tussen de wedstrijden geweest. Daarbovenop heeft het ook een aantal keren enkele dagen continue geregend. Dit heeft gedurende het seizoen voor best wat uitdagingen gezorgd. We zijn dus extra trots om het seizoen wederom het deze eervolle prijs af te sluiten”, zo vertelt hij in gesprek met Perspectief.

Tien jaar op rij de beste. Eigenlijk kunnen de spelers het invullen van de vragenlijst of het becijferen wel achterwege laten, toch? Dat is niet de bedoeling. Elke fieldmanager werkzaam binnen de Eredivisie/KKD moet zorgen dat zijn speelveld voldoet aan de normen die de KNVB heeft vastgesteld. Het is daarom van belang dat na elke wedstrijd de aanvoerder en zijn teamgenoten de velden beoordelen. Zo weet je of je goed zit qua onderhoud of waar je verbeterpunten zitten.

Hoeveel waarde wordt binnen jullie team aan deze prijs gehecht na tien titels? Wij als team hechten hier veel waarde aan! Voor ons is het ook de drive om dit vast te houden en elk jaar weer voor deze prijs te gaan! Wij evalueren waar we in het seizoen tegenaan zijn gelopen en wat we er aan kunnen doen om te verbeteren. Daarom is het ook zo belangrijk dat er na elke wedstrijd feedback komt vanuit het Feyenoordteam wat ze tijdens de wedstrijden hebben ervaren op het veld, hierop kunnen wij indien mogelijk handelen.

We zien voor wedstrijden en in de rust altijd een man of vijftien met harken en prikkers de losse pollen weer terugleggen in de vlakke grasmat. Zijn dit de mensen van jullie grasteam aangevuld met vrijwilligers? Even een kleine correctie, wij leggen de stukjes gras niet terug omdat deze anders weer los kunnen komen tijdens de wedstrijd. Met de harken tikken wij de schades weer dicht zodat de grasmat weer is gesloten en vlak is. Wij zijn tijdens de wedstrijden als team bezig op het veld met onze vier vaste vrijwilligers. Officieel bestaat het team uit acht personen voor de velden en een voor de tuinen en groenstroken rondom de trainingscomplexen.

Meteen na afloop wordt het gras ook meteen weer gemaaid. Waarom is dat, want in de ochtend voor een wedstrijd wordt het gras toch ook al gemaaid? Wij maaien dan met cirkelmaaiers, daarmee zuigen wij de losse delen van het veld. Zie het maar als stofzuigen. Zo zorgen wij ervoor dat het veld weer geheel schoon is en dat deze losse delen niet tussen het gras blijven zitten wat de kwaliteit van de mat weer ten goede komt.

Hoe vaak in een week wordt het gras feitelijk gemaaid? Dat verschilt per seizoen. Zeg maar drie tot zes keer per week in De Kuip, op Varkenoord zes keer per week en op 1908 vaak zelfs twee keer per dag.

Wat doe jij anders dan je voorganger? Ik zal vast dingen anders doen, maar denk dat de meeste fieldmanagers hetzelfde doel voor ogen hebben en dat is toch een zo goed mogelijke grasmat aan te bieden voor zijn club.

Je bent in november 2022 begonnen als Teamleider veldonderhoud. Voorheen was je zevenentwintig jaar werkzaam als Hoofd Greenkeeper bij SBA golf en groen BV. In hoeverre zijn golfbanen en voetbalvelden met elkaar te vergelijken? Qua bodemkunde, bemesting, beregening doe je veelal hetzelfde. Echter zit er wel degelijk een verschil in de kwaliteitseisen. Waar op de golfbaan mensen in hun vrije tijd bezig zijn, wordt er topsport bedreven op de velden van Feyenoord en moet alles aan de uniforme eisen van de KNVB en Feyenoord voldoen.

Hoe zit je tijdens de wedstrijd naar het gras te kijken? Als bijvoorbeeld een doelpuntenmaker de perfecte grasmat gebruikt om flink op zijn knieën door te glijden? Je kijkt vooral hoe de mat zich houdt tijdens de wedstrijd, zeker in de winterse maanden met veel regen kijk je waar eventuele knelpunten en zwakheden ontstaan. Daar ga je dan mee aan de slag en lost dit op zodat de mat weer top is voor de volgende wedstrijd. Als een speler zoiets doet, word je erg verdrietig.

Kijk je ook elke dag tig keer naar buienradar? Je bent uiteraard dagelijks bezig met het weer en daar probeer je ook je werkzaamheden op uit te voeren. Richting de wedstrijd is het belangrijk om te weten wat het weer gaat doen. Als je weet dat het gaat regenen moet je weer rekening houden of je wel moet sproeien en hoeveel je wel of niet moet sproeien tijdens de rust bijvoorbeeld. Ook met het belijnen moet je goed vooruit kijken, als je weet dat je op de wedstrijd dag regen hebt moet je soms de beslissing maken om een dag eerder te belijnen.

Zijn er wensen vanuit de spelersgroep of trainers en zo ja, welke? Er zijn zeker specifieke wensen. Deze worden met ons gecommuniceerd en wij geven feedback voor en na de wedstrijd. Een wens kan bijvoorbeeld zijn dat er op een warme dag in de rust maximaal wordt gesproeid!

Een Graszodenbedrijf ergens in Nederland levert de grasmatten. Maar dit jaar was de kwaliteit niet op orde? Door de slechte winter met veel te veel regen kon er op de kwekerij niet op tijd gestart worden met onderhoud op de percelen waardoor deze voor ons niet de juiste kwaliteit hadden om tot herbezoden over te gaan.

Tot een jaar of tien geleden werd de grasmat zelden vervangen. Daarna kwam er een fase waarin ieder jaar een nieuwe grasmat kwam. Is dat echt nodig, ieder jaar een nieuw veld? Omdat tegenwoordig de meeste velden hybriden zijn is jaarlijks renoveren en schoonmaken een must. Doe je dit niet, dan kan de bestaande mat te glad worden en gemakkelijk afschuiven waardoor je grote schades krijgt die je niet makkelijk kan herstellen en de kans op blessures vergroot wordt.

Wij hebben ervoor gekozen om een 100% natuurgrasveld in het stadion te hebben. Wij kunnen dan gemakkelijk schades na wedstrijden repareren of stukken vervangen indien nodig, zodat wij de mat weer in topconditie kunnen opleveren voor de volgende wedstrijd. Nadeel kan zijn dat je bij zeer slechte weersomstandigheden de mat wat zachter is en er dan soms ook meer schades zijn. In ons geval gaan we nu door diverse omstandigheden voor het derde jaar door op dezelfde mat. Dit is een uitdaging, maar we gaan hem als team aan!

Volgend jaar komen er concerten van Di-rect. Dan gaat de grasmat er op zeker uit? Jazeker! Tijdens de concerten liggen er platen op het veld die de grasmat verstikken, daarna is er geen gras meer over.

De grasmat wordt ook weleens heilig gras genoemd. Is die term terecht of overdreven? Voor ons is de mat zeker heilig en wordt hij dagelijks met respect behandeld en bewerkt. Tijdens rondleidingen mogen de mensen alleen op gepaste afstand langs de mat lopen. Bij hoge uitzondering mag er soms iemand op de mat staan, maar dat gaat altijd via een officiële aanvraag vooraf! Soms maak je een praatje met de mensen of vertel je eens wat dingen over de werkzaamheden die je op dat moment aan het doen bent.

Tot slot, wat wil je zelf nog kwijt of jouw job of De Kuip? Dat ik het super vind om deel uit te mogen maken van deze organisatie in het oude maar voor mij het mooiste stadion van Nederland.

Delen

Reacties

Mooi dat we toch ergens de beste mee zijn ook al gaat alle eer naar het stadion.