jorien-van-den-herik

Nieuws

Van den Herik: “Ik ga nooit een uitdaging uit de weg"

Van de redactie

Jorien van den Herik was vandaag aanwezig op het stadhuis om de landstitel mee te vieren met Feyenoord. “Sinds kort woon ik weer in Rotterdam en ben ik uitgenodigd door Feyenoord om erbij te zijn”, zo vertelt de oud-voorzitter bij RTV Rijnmond.

In tegenstelling tot vele anderen is de Coolsingel voor Van den Herik bekend terrein. “Voor mij is dit een beetje een herhaling”, zo doelt hij grappend op de landstitel en KNVB Bekers die in de jaren negentig onder zijn bewind ook al op het balkon zijn gevierd.

Volgens de oud-voorzitter is, kent elk succes zijn eigen verhaal. “Dat kan je niet vergelijken. Iedere periode en kampioenschap staat op zich.” Toch ziet Van den Herik een overeenkomst met de manier waarop de prijzen worden gepakt. “Er staat altijd een elftal staat dat een teamsport vertegenwoordigd. Dat als één team functioneert en dan niet alleen de spelers maar de hele staf daar omheen. En de supporters natuurlijk. Daar staat Feyenoord voor.”

Van den Herik staat nog steeds achter zijn opvatting dat er meer daadkracht nodig is in de huidige Feyenoord-organisatie. “Je verwijst naar mijn uitspraak van een autoritaire democratie. Dat je naar iedereen luistert, maar uiteindelijk moet er één iemand zijn die de beslissingen neemt”, zo herinnert hij zich, al nuanceert hij dat beeld. “Je moet meegaan met je tijd. De club is veel groter geworden dan in mijn tijd. Toen zaten er vier man op het kantoor, tegenwoordig misschien wel vierhonderd.”

Of hij open staat voor een rentree bij de club? “Ik ga nooit een uitdaging uit de weg, maar ik denk dat het eerder in de lijn van de verwachting ligt dat anderen dat gaan doen. Als ik word gevraagd om advies te geven, dan zal ik dat niet nalaten want het is per slot van rekening mijn club. Daar bedoel ik mee dat Feyenoord in het hart zit en dat raak je nooit meer kwijt.”

Delen

Reacties

De nuancering is het sterkste deel van zijn betoog over de organisatie. Je moet er toch niet aandenken dat Feyenoord met een begroting van binnenkort €100.000.000 geleid zou worden zoals 30 jaar geleden.
De structuur waarvoor in 2006 gekozen is met een RvC die het beleid op hoofdlijnen bepaalt en de invulling en uitvoering over laat aan een professionele directie is een volkomen logische.
De problemen die daarop volgden kwamen doordat er te weinig realiteitszin was bij de eerste RvC met Dick van Well als voorzitter. Hierdoor kon het gebeuren dat een interim-directeur (Peter Vogelzang) zo'n beetje alle lijnen uit kon zetten en Feyenoord met een peperdure selectie kwam te zitten die niet de successen en daarmee de inkomsten kon leveren om de voor die tijd extreem hoge salarissen te betalen. Na 1½ jaar spatte de zeepbel uiteen en was het overleven tot 2011 en saneren tot zeker 2015. Sindsdien zijn er in 7 jaar 4 prijzen gewonnen, 1 Europese finale gehaald en kunnen de faciliteiten op 1908 en Varkenoord zich meten met de allerbeste. Alleen 'faciliteit numero uno'; de Kuip is nog steeds een hoofdpijndossier en de verantwoordelijken daarvoor in de rokerige achterafkamers ontlopen hun verantwoordelijkheid.
Hij was jarenlang ons boegbeeld. Het doet me goed om te horen dat de originele grote kale leider erbij was. Net zoals ik blij wordt, als ik Mario Been weer zie lachen in de Kuip. Het blijven toch echte Feyenoorders. Daar moet je niet kwaad op blijven.
Wat mij betreft is die met alle mogelijke respect kale dakdekker absoluut een icoon uit het verleden, heeft de club gered en hoe dat gedaan werd of waar het geld vandaan komt of naartoe ging interesseert me niet zo veel.
Zal geen toeval zijn dat dit bericht om exact 19:08uur geplaatst werd...
Dit zijn pionnen die belangrijk zijn voor continuïteit + beleid voor een club
Alles voor de club ipv eigen belang
Praten kost niks en kan tot gewelddadige iideeën en visie tot gevolg hebben
Ben benieuwd 👍
Is toch die man die 12 procent rente aan Fey vroeg en Ghana als zijn inkomstenbro zag toch?
Nee, dat is mis informatie. Overigens lagen alle rentetarieven toen veel hoger dan nu. Dus 12 was verre van uitzonderlijk.
Beide verhalen zijn onjuist. De hoogte van de rente op de achtergestelde lening was idd zeer hoog maar dat heeft te maken met he feit dat een verstrekker van zo'n lening minder zekerheden heeft bij betalingsachterstanden. Door de schimmige constructie waarbij ook nog eens mogelijke revenuen uit de fettah voetbalschool (die er nooit geweest zijn!) en waarin verondersteld Van den Herik zelf ook belangen had, is het beeld ontstaan dat hij van het hele verhaal zelf vooral beter zou willen of op zijn minst kunnen worden. Over dat laatste is nooit echte duidelijkheid gekomen. En dus is het niet juist de verdachtmaking als feit te presenteren.
Dat maakt de hele keuze niet minder onverstandig, zoals ook zijn personeelsbeleid vanaf het vertrek van Wim Jansen in 1993 voor 70% rampzalig is geweest. En de GKL stond zich dus graag voor op zijn 'verlichte dictatorschap' (Stalin aan de Maas was een groteske en smakeloze overdrijving maar enige overeenkomsten met de Zonnekoning konden hem niet ontzegt worden.) maar als er verkeerde beslissingen werden genomen gaaf hij graag anderen de schuld: De aanstelling van Arie Haan, die van het duo Wotte-Gullit om er eens twee te noemen, om verder maar te zwijgen van het Algemeen Directeurschap van Nicolle Edelenbosch, die door Jorien als bright young woman werd geïntroduceerd maar 2½ jaar later als "gevaarlijke vrouw" weer bij het grof vuil werd gezet.
Maar ja, als puinruimer na het HCS-debacle was hij dan weer zijn gewicht in goud waard en zoveel jaar later moeten we dat toch maar het meest onthouden.
Mooi dat Van den Herik een uitnodiging heeft gehad.
Tja.. ik was altijd wel fan van de GKL. Toch wel een van de weinige 'grote' voorzitters in de Eredivisie die echte clubmannen waren, samen met die loensende Van Raay van PSV toentertijd en die Michael van die club uit Amsterdam. Hoe goed Te Kleden het nu ook doet, ik heb toch meer het gevoel dat hij een passant is, maar laten we voor de continuïteit hopen dat hij nog een jaar of 10 blijft plakken.
Stort ff wat Jorien, voor het nieuwe salaris van Slot 👊