jan-willem-van-dop

VK Sportphoto

Nieuws

Van Dop: "Chris Woerts adviseerde destijds een volksverhuizing"

Van de redactie

Jan Willem van Dop was van 1996 tot 2005 in dienst van Feyenoord. De aimabele voetbalbestuurder keerde op 14 mei terug in De Kuip en was als algemeen directeur van Go Ahead Eagles getuige van het kampioenschap van Feyenoord. In Perspectief blikt hij terug op zijn periode bij de Rotterdammers.

Van Dop was in totaal negen jaar werkzaam bij Feyenoord en medeverantwoordelijk voor het winnen van de landstitel in 1999 en de UEFA Cup in 2002. “Ik denk dat ik de mooiste tijd van Feyenoord heb mee mogen maken, diepe dalen en hoogtepunten. De club had een gezicht onder leiding van Jorien Van den Herik, voor mij een tweede vader. Ook hij was er zondag 14 mei en hebben nog even teruggeblikt en was het met me eens. Dat gezicht mis ik tegenwoordig wel eens, helaas.”

In de zomer van 2005 besloot Van Dop om te vertrekken naar FC Utrecht. “Hoe gek dat ook klinkt, maar dat kwam ook wel door Jorien. Hij had in mijn ogen de verkeerde adviseurs om zich heen. Mijn passie was en is nog steeds supportersbeleid, maar ik vond dat hij mij daar niet genoeg de ruimte gaf”. Volgens de voormalig Feyenoord-directeur was er een directe aanleiding voor zijn vertrek. “Er moest op advies van onder andere Chris Woerts, die allang niet meer werkzaam was voor de club, een volksverhuizing plaatsvinden. Het parterrevak W voor het ereterras moest naar de overkant, vak PP, en het familievak PP naar het parterrevak. Ik heb dat gelukkig op het laatst kunnen tegenhouden, maar was er toen wel klaar mee. FC Utrecht had zich al een keer eerder gemeld, maar vond het toen nog niet de tijd. Maar na dit voorval stond ik open voor een gesprek met de club uit de Domstad. En toen is het snel gegaan.” Van Dop vindt dat voetbalbestuurders zich veel meer moeten verdiepen in hun bezoekers. “Zelf stond ik ook altijd tussen de supporters en dat doe ik nog. Dat is mijns inziens de enige manier om te weten wat er speelt.”

Volgens Van Dop sluimerde de bouw van een nieuw stadion in zijn tijd al op de achtergrond. “Stadion en club waren in die tijd nog aparte organisaties. Dat was in die tijd meer Jan van Merwijk (stadion directeur, red.) vanuit Stadion die zich daarmee bezig hield.” Dat Feyenoord City recentelijk geen doorgang kreeg kan Van Dop wel begrijpen. “Zoals de plannen er lagen is het goed dat het niet door is gegaan, want het rekenmodel was niet goed en dat had wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de club. Maar eens zullen ze toch een nieuw stadion moeten bouwen. Je kan bijna niet een seizoen elders spelen, dus zal er op een andere plaats gebouwd moeten worden.”

Een rentree bij de Rotterdamse club heeft wel eens in zijn hoofd gespeeld, maar is nu niet aan de orde. “Ik heb net een vijfjarig contract getekend bij Go Ahead Eagles en heb het daar ontzettend naar mijn zin, met de grootaandeelhouder Kees Vierhouten (ook een Feyenoorder) en Paul Bosvelt.” Toch was een nieuw dienstverband een keer dichtbij. “Ik ben jaren geleden eens gevraagd door Dick van Well of ik in de Raad van Commissarissen wilde plaatsnemen met portefeuille Supportersbeleid. Dat leek me echt fantastisch. Helaas zat er toen iemand van de Vrienden van Feyenoord in de RvC die daar voor is gaan liggen, want ik kwam uit het kamp “Van den Herik”. Hoe bedenk je het!”

Delen

Reacties

egotrip van een zelfpijper, lekker belangrijk mening van dop
Heeft erg veel goed werk verricht voor de club maar zeker ook voor de supporters was wel benaderbaar itt huidige leiding die zitten in ivoren toren
Haha dan ga je weg omdat je het niet eens bent met iemand zijn beleid, mag je later niet terug omdat ze je tot 'zijn kamp' rekenen.
In hoeverre is Feyenoord bezig om (dan wel een deel) van de aandelen van Feyenoord Stadion NV te kopen? En is dit realistisch?
Dan moeten ze 95% Terugkopen en dat zal nooit lukken. Bedrijven als ABNAMRO hebben er al 125 en nemen klanten erg graag mee. Overigens betalen deze mensen daar tussen de 1000 en 2500 pj voor excl consumpties
Fwyenoord kan voor 25 miljoen de kuip kopen
Dat staat in de statuten en als feyenoord dat doet hebben de aandeelhouders niks te zeggen
Onzin!!!! Hooguit de sportclub aandelen, 51%, zal ooit te koop zijn. Bedrijven en individuen zullen ze nooit wegdoen. Zou jij je stoel voor het leven voor paar duizend euro verkopen? Nee toch...? Doet niemand. Mensen en bedrijven hebben vaak aan bouw vd Kuip meebetaald en aandelen zijn al 3 generaties in bezit.
Ook al zou feyenoord 51 procent van de aandelen kopen zijn ze toch groot aandeelhouder,en dus eigenaar van het stadion,en hoe het precies zit weet ik niet maar als feyenoord 100 procent wil kopen ze toch alles en hebben die andere aandeelhouders niets te zeggen
Helaas werkt het niet zo. Ze hebben dan meer zeggenschap ja dat klopt maar dan ook erg veel jaarlijkse rompslomp en onkosten.... en dat gaat vd winst af van de bvo.
49% is in handen van bv Stichtingen , banken, families etc. Voor eigenaarschap is 95% nodig in dit geval.