dsc01689-1

Jim Breeman Sports Photography

Nieuws

Van Hanegem: "Als ik het goed begrijp leren ze in Zeist pas écht keepen"

Van de redactie

Willem van Hanegem heeft zich gemengd in de keepers discussie rondom het Nederlands Elftal. In zijn column heeft hij geen goed woord over voor het selectiebeleid en hoe met keepers wordt omgesprongen.

''Geloof me, het is allemaal maar interessantdoenerij'', aldus De Kromme in het Algemeen Dagblad. ''Laten we hopen dat het gezanik rond onze keepers een keer voorbij is. Op maandag hoorde ik Louis van Gaal vertellen dat zijn keeperstrainer Frans Hoek wel vijftien keepers volgt. Vijftien keepers! Of ‘goalplayers’, want Frans wil af van het woord keepers. Dat ze in Zeist net doen alsof ze als raketgeleerden naar keepers moeten kijken, dat vind ik tenenkrommend.''

Bij Oranje is het inmiddels een komen en gaan van keepers. Voor de afgelopen interlands werd Remco Pasveer voor het eerst opgeroepen, terwijl Justin Bijlow geen uitnodiging ontving. Desalniettemin gaf Van Gaal aan Bijlow nog niet te hebben afgeschreven. Al met al is het zeer onduidelijk wie tijdens het WK tussen de palen mag plaatsnemen. ''We zijn het enige land in de hele wereld dat er nog niet uit is met zijn keepers en we doen net alsof dat professioneel is. Al die landen die het wel al weten, zijn conservatief. Peter Murphy is erbij gesleept en Hoek doet alsof het hogere wiskunde is. Want juist dat maakt zijn functie waarschijnlijk belangrijker. Als ik het goed begrijp leren ze in Zeist pas écht keepen”, aldus Van Hanegem.

Dat Remco Pasveer als optie is ontdekt zegt niet zoveel. Volgens van Hanegem claimt Frans Hoek om de haverklap een keeper te hebben ontdekt. Zo ging het ook met Justin Bijlow. En met Mark Flekken en Joël Drommel. “Die heeft hij allemaal razendsnel weer afgeserveerd.”

Tot slot heeft Van Hanegem nog een compliment voor Tim Krul. “Die zei, 'zoek het lekker uit daar'. Geselecteerd voor een test maar niet voor de selectie. Totale waanzin”.

Delen

Reacties

De ene keeper is beter in strafschoppen dan andere, gewoon slim omdat vooraf te testen.
Een spits is normaal gesproken toch ook beter in afronden dan een verdediger? We voetballen niet meer in de jaren 70 of 80. Poker spelers analyseren al jaren hun tegenstanders op bepaalde eigenschappen of houdingen dus waarom doen we dit niet in voetbal bij penalties? Er waren vast ook criticasters van het totaal voetbal “uitgevonden” door Michels.
Het trieste vind ik eigenlijk, dat Pasveer in zijn laatste jaar Vitesse werd genegeerd. Was toen misschien nog wel beter in vorm dan nu.
Maar wanneer je dan een Ajaxshirt aantrekt ben je ineens in beeld.
Komt nog bij dat Louis zo'n egotrippende eigenheimer is dat hij met alle liefde een Noppert of Flekken de eerste wedstrijd laat keepen. 'Zijn ontdekking'.
Geldt ook voor goede eredivisie spelers die naar Feyenoord of PSV vertrekken toch? Eerst even bewijzen op Europees niveau.
Willem heeft volkomen gelijk, een stuk naar mijn hart
Hup Willem. Je hebt gelijk. Het is te triest voor woorden waar ze mee bezig zijn.