Willem van Hanegem (Soccrates Images)

Soccrates IMages

Nieuws

Van Hanegem: "Een seizoen dat toch een beetje tegenvalt"

Stan

Na het gelijkspel tegen PSV van vorige speelronde lijkt titelprolongatie voor Feyenoord zo goed als onmogelijk. De meningen over het seizoen dat het team van Arne Slot draait, zijn dan ook niet allemaal even positief. Ook Willem van Hanegem kan niet tevreden zijn met de tweede plaats, vertelt hij als hij in de Willem&Wessel-podcast van het Algemeen Dagblad ingaat op de prestaties van de Stadionclub.

"Een seizoen dat toch een beetje tegenvalt", begint Van Hanegem over de huidige voetbaljaargang van Feyenoord. "In het begin maken ze al twee ketsers. Ze hebben laten zien dat ze veel en veel dichter bij PSV hadden kunnen staan. Je geeft punten weg, ook hier thuis, tegen ploegen waarvan je dacht, nou ja, normaal gesproken moet je ze opvreten. Dat zijn minimaal al acht punten."

Het aantal punten dat de Rotterdammers tot nu toe bij elkaar speelde, zegt De Kromme weinig. "Ze komen elke keer met dat smoesje aanzetten: 'We hebben meer punten dan vorig jaar'", vertelt Van Hanegem, die ook vindt dat dat de concurrent in Eindhoven de credits verdient. "PSV doet het gewoon goed. Zo reëel moet je ook zijn. Maar niet zo dat zij zomaar tien punten weg staan."

Op het veld bleken de ploegen afgelopen zondag weer aan elkaar gewaagd, al liet Peter Bosz na afloop optekenen dat PSV in zijn ogen had moeten winnen van het vermoeide Feyenoord. Hij heeft gelijk, wat dat aangaat. Hij zei het zelf: Feyenoord heeft twee wedstrijden meer gespeeld als zij. Ze zijn ook niet op volle sterkte. Ze hebben moeten werken tegen AS Roma, dat gaat niet in je koude kleren zitten. Dan is het logisch dat je tegen je spelers zegt dat ze van begin af aan gas moeten geven."

Delen

Reacties

Als je nu nog loopt te zeuren over de eerste paar wedstrijden terwijl we al in ronde 25 zijn dan is dat gewoon zeuren om te zeuren. Als je 2e word en de beker pakt is dit gewoon een prima seizoen!
Alleen in Europa is het een beetje tegen gevallen. Allemaal net niet, zowel in de CL als EL.
Willem heeft gelijk, het is een goed seizoen, maar we hebben veel punten tegen kneus tegenstanders laten liggen, kampioen onwaardig
Dat gebeurt altijd. Die tegenstanders graven zich in en Feyenoord heeft soms net niet genoeg creativiteit om zich door een muur heen te voetballen.
We kunnen de beker nog winnen, tweede worden in de competitie met rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Bovendien kunnen we, voor het eerst sinds het seizoen 1975/76, drie seizoenen achter elkaar minstens (omgerekend) 70 punten of meer halen. Kortom, een prima seizoen en nog genoeg om voor te spelen! Bij Willem moet ik altijd denken aan de film "Life of Brian" van Monty Python. Iedereen nam alles van Brian (per abuis gezien als Jezus) klakkeloos aan. Wat Brian zei was gewoon de waarheid.
Echt een rake opmerking: de meest stabiel succesvolle periode na 1976.

In het eerste seizoen had Slot een selectie tot zijn beschikking met een totale aanschafwaarde van ca. 15 miljoen euro en haalde hij 71 punten.
In het tweede seizoen haalde Slot met een bijna nieuw elftal 82 punten.
Nu stevenen we af op ca. 80 punten.

Van Hanegem moest het ook doen zonder grote aankopen maar kwam in het kampioensjaar niet verder dan 75 punten. Hij liet zich datzelfde seizoen 3x wegvagen door Ajax: 0-3, 5-2 en 0-5.

De seizoenen erop bleef hij steken op 70 en 62 punten. Er waren niet zoveel spelermutaties. De automatismes konden erin blijven.

Nu loopt hij te zaniken dat het seizoen tegenvalt:
- 2de ca. 80 punten
- bekerfinale
- nipte uitschakeling door AS Roma dat gisteren met 4-0 te sterk was voor Brighton
Willem heeft zoals altijd groot gelijk. En die zeik excuses om maar in de slot sekte bubbel te blijven mogen ook stoppen. Psv heeft helemaal geen super of buitenaards seizoen. Gewoon een seizoen zoals psv er zoveel heeft gehad. Vorig seizoen met mindere spelers ook maar 2 punten achter Feyenoord.

De club heeft gewoon te laat een complete selectie gehad, te lang op spelers als ivanusec gewacht, en teveel geld uit gegeven aan verkeerde spelers zie ueda.

Falen op td en op coach niveau klaar.
Of Feyenoord de juiste spelers heeft gehaald is idd de vraag maar als PSV na 24 wedstrijden 21 overwinningen en 3 gelijke spelen op de teller heeft, dan is zeggen dat die club een heel gewoon seizoen draait pure lulkoek.
Ter vergelijking, Feyenoord was vorig seizoenkoploper na 24 wedstrijden met 16 overwinningen, 7 gelijke spelen en 1 nederlaag. En er is niemand die serieus zal beweren dat Feyenoord toen aan een matig seizoen bezig was. Kortom de topprestatie van PSV is wel degelijk een feit.
Wat het seizoen van Feyenoord een beetje flets maakt is het feit dat datgene wat voor verbetering vatbaar is, de variatie in het aanvallende spel en dan met name de inbreng van de flankaanvallers, al het hele seizoen matig is en niet verbeterd. Dat je daar kritisch naar kan en mag kijken, is een feit.
Ik heb dat op deze website meerdere keren gedaan, o.a. door te wijzen op het feit dat sinds de komst van Slot er 8 vleugelaanvallers zijn aangetrokken en er niet een over een langere reeks wedstrijden heeft weten te overtuigen. Dat de zelffelicitaties waarmee Slot kritische kanttekeningen wegredeneert, Feyenoord niet gaan helpen want verbetering begint bij zelfkritiek niet bij zelfbevrediging.
Maar tegenover de gerede twijfel of de gemaakte transferkeuzes afgelopen zomer wel altijd de juiste waren en de chronische onderperformance van de vleugelaanvallers, staat nog altijd heel veel vooruitgang t.o.v. de situatie van 3 jaren geleden. Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus het gesomber van de Kromme is misplaatst.
Die laatste conclusie wordt dan nog eens versterkt door het feit dat al er één trainer was die volstrekt geen greintje kritiek kon verdragen en dus ook geen enkele zelfkritiek had, dan was het Van Hanegem wel. Opgetrokken wenkbrauwen, een onnozele blik en schampere prietpraat waren de wapens waarmee Willem zich als trainer-coach aan de werkelijkheid onttrok.
Zijn sleetse act van clubicoon lijkt misschien leuk maar heeft meer met sentiment dan met gevoel te maken. Wim Jansen was en blijft een clubicoon en die had na een jaar ook niet zo'n hoge pet op van Willem
Helemaal eens met jouw analyse
Wat Willem betreft, helemaal met je eens. En met buitenspelers moet je soms geluk hebben (en geld). Vorig seizoen overigens niet zo slecht hoor met Paixao en Idrissi (vooral na de winterstop)
Geen enkele aankoop is bij voorbaat de juiste...dat zal altijd moeten blijken dat held voor elke club....alleen de hele grote spelers zal en kan je bijna geen buil aan vallen
Eens met de legende Willem van hangem, volgend seizoen moeten we echt knallen en geen risico's nemen met aankopen die een negatieve scouting advies hebben.