van-marwijk

VK Sportphoto

Nieuws

Van Marwijk: "Het valt op dat spelers moeite hebben om zich aan te passen"

Van de redactie

Bert van Marwijk ziet een patroon bij Feyenoord dat nieuwe spelers moeite hebben om zich aan te passen aan de speelstijl van de ploeg van Arne Slot. Als voorbeeld noemt de oud-trainer van de Rotterdammers in zijn column in De Telegraaf Luka Ivanusec. De intensiteit waarmee de Rotterdammers de wedstrijd spelen is volgens Van Marwijk, die in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup won, zowel fysiek als mentaal erg zwaar.

"Dat druk zetten en afjagen kan je niet altijd negentig minuten volhouden. Feyenoord speelde tegen NEC misschien wel zijn beste eerste helft in tijden. De spelers deden het zo goed dat NEC naar adem snakte. Toen het daarna een paar keer even niet liep, zag je dat het team gas terugnam. Dat is een raar fenomeen en zit in het karakter van mensen", aldus Van Marwijk.

Nieuwe spelers bij Feyenoord hebben de afgelopen twee jaar vaak even de tijd nodig gehad om zich aan te passen aan de speelstijl van de ploeg. "Bij Feyenoord valt op dat spelers moeite hebben om zich aan te passen aan de speelstijl en de intensiteit waarmee Arne Slot zijn ploeg laat spelen. Dat komt in deze fase naar voren bij Luka Ivanusec. Slot vindt hem goed aan de bal, maar mist nog facetten in het spel zonder bal, zoals het afjagen. Dat heeft niet alleen te maken met de energie die een speler erin moet stoppen. Het heeft ook te maken met het karakter van een speler en hoe hij het vak van profvoetballer beleeft. Als een speler écht wil, kan hij het opbrengen. Maar misschien is het hem nooit zo verteld en denkt een speler uit een andere voetbalcultuur: waarom zou ik dat doen?"

De oud-trainer van de Rotterdammers vraagt zich dan ook af of negentig minuten volle druk op een tegenstander zetten dan ook realistisch is wanneer het soms in een seizoen wat minder gaat. "Ik heb als trainer ook spelers gehad die zeiden: geef mij de bal maar, dan maak ik het verschil, trainer. Maar zo werkt het niet in een ploeg. Het is moeilijk om de speelstijl, dat hoog druk zetten en dominant willen zijn, vol te houden als het in een fase van het seizoen tegenzit. In de periode dat ik zelf als speler tegen het Ajax van Johan Cruijff voetbalde, hoorde je Johan Neeskens altijd roepen: ’Nu!’ Dan ging Ajax jagen. Maar na tien minuten namen ze even rust, lieten ze ons wat meer aan de bal. Het druk zetten deed het grote Ajax in fases. Nu proberen ploegen als Feyenoord dat negentig minuten te doen. Conditioneel kan dat, alleen vraag ik me af of het mentaal ook kan."

Van Marwijk is geen fan van de winterse transferperiode en vraagt zich dan ook af of spelers, die halverwege een seizoen overstappen, direct voor een meerwaarde zorgen. "Transfers in de winterperiode zijn bij voorbaat al niet de meest effectieve voor een ploeg. Ik zou wel eens uitgezocht willen hebben wat het slagingspercentage is of het effect van wintertransfers. Kijk, als je zoals Arne Slot bij Feyenoord op dit moment echt een directe versterking wil, moet je miljoenen investeren. Een echt goede speler in Europa kost in de huidige markt zomaar 30 miljoen euro. Voetballers van dat kaliber komen niet naar de Eredivisie, die vinden zichzelf goed voor een grote competitie. Nog los van het feit dat ze ook een salaris vragen dat voor Nederlandse clubs niet op te brengen is."

Een speler kopen zou Van Marwijk in deze transferperiode dan ook niet doen. "Peter Bosz en Arne Slot hebben samen de beste visie als het gaat om de manier waarop zij hun teams laten spelen. Maar ook al is de kwaliteit bij PSV net iets beter, Feyenoord moet ook met deze selectie zónder verdere versterking gewoon tweede kunnen worden. Ik zou geen aankopen doen. Er zit ook een flink risico aan."

Delen

Reacties

Van Marwijk is een nuchtere analist en dat bevalt mij wel, maar deze verklaring heeft, wat mij betreft, een wat hoog 'would be-psychologie-gehalte'. Het (tijdelijke?!) probleem is vooral dat de opbouw van achteruit te traag verloopt. Hancko en Trauner drijven de bal langzaam op waardoor het speelveld steeds kleiner wordt en de 'ruimtes tussen de linies' (zoals dat zo mooi heet 😉) dus ook.
Voor de vleugelspitsen, die toch al niet geweldig in vorm zijn, wordt het dan lastig een goede dribbel te maken, laat staan een op snelheid. Door 'tegendraads' te spelen, maken die de ruimtes dan nog kleiner en het verdedigen voor de tegenstander nog makkelijker.
Tel daarbij op de matige verdediging bij counters en standaardsituaties en je hebt het teleurstellende resultaat van de vorig weekend en die van de eerste seizoenhelft verklaart, zonder te psychologiseren.
Deze man komt op mij vaak over als mr. 'Know it all', maar hier zegt hij volgens mij goede dingen in deze column.
Fijn dat het mentale aspect ook een keer geduid wordt. Want wat mij betreft is dat precies wat maakt dat Feyenoord potjes zoals tegen NEC niet kan killen.

Ik vind het bijzonder knap wat dit Feyenoord sinds de komst van Slot aan het presteren is. En hoe anders was het sentiment geweest als PSV geen zeldzaam goed seizoen zou draaien?

Feyenoord had vorig seizoen de wind in de rug en krijgt die dit seizoen wat meer van voren. Als het de club lukt om trainer en staff te behouden voor nog een jaar én de selectie kwalitatief bij elkaar te houden, dan worden volgend seizoen de vruchten geplukt van de lessen uit dit seizoen.
Helemaal mee eens! Laat Slot alsjeblieft de Wenger van Feyenoord worden. Het is zo bizar om te zien waar we drie jaar geleden blij mee waren en nu ontevreden over. Met de juiste mensen kan het hard gaan.
Van Marwijk is natuurlijk ook een prima, nette vent die niet op zijn achterhoofd is gevallen.
....schijnt tijdens de strenge winter van 1963 toch een keer gebeurt te zijn. Tijdens het schaatsen op de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer.