persie

VK Sportphoto

Nieuws

Van Persie neemt afscheid: "Ik ben de club heel erg dankbaar"

Stan

Onlangs werd bekend dat Robin van Persie bij sc Heerenveen aan de slag gaat voor zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Hij neemt zodoende afscheid bij Feyenoord, waar hij de afgelopen drie jaar werkzaam was als jeugdtrainer. Tijdens zijn eigen toernooi in Maassluis gaat hij in gesprek met Feyenoord Media in op zijn vertrek.

Van Persie krijgt de vraag hoe hij terugkijkt op zijn tijd als trainer op Varkenoord. "Met een heel positief gevoel. Dan bedoel ik alles eromheen, ook de behulpzaamheid vanuit de club richting mijn reis, want het is eigenlijk ook een reis die ik de afgelopen drie jaar heb afgelegd. Een reis die al iets langer dan drie jaar geleden is begonnen, waarin de club heel erg heeft meegedacht met mij, om ook de voorwaarden voor mij zo goed als mogelijk te krijgen, zodat ik ook die stappen kon blijven maken als coach. Ik ben het eigenlijk vanaf dat moment iedere dag steeds leuker gaan vinden. Ik ben de club daarin heel erg dankbaar en ga nu voor de volgende stap in mijn carrière."

Daarbij is de keuze voor het Feyenoord-icoon gevallen op sc Heerenveen. "Dat is wat ik op dit moment voelde dat de juiste stap is en die stap neem ik ook heel bewust. Maar ik ben de club heel erg dankbaar. Als een rode draad loopt Feyenoord door mijn leven heen. Als jonge speler en ook als trainer heb ik mijn beginstappen op Varkenoord kunnen maken. Dan kijk ik met een enorm positief gevoel terug op de afgelopen drie jaar."

Bijzondere momenten
In de drie jaar dat Van Persie in de jeugdopleiding van de Rotterdammers werkte, deed hij veel ervaring op. "Ik moet wel zeggen dat ik zeker het afgelopen jaar een bijzonder jaar vond. Het had nog beter kunnen zijn, maar goed, uiteindelijk moet je ook wel reëel zijn. Met het Youth League-verhaal heb ik zelf ook heel veel mooie stappen kunnen zetten. De spelers hebben in hun reis naar profvoetballer worden stappen kunnen zetten. Sommigen zitten er heel dicht tegenaan, een aantal zijn het ook geworden uit dat team. Dat vind ik een ongelofelijk mooi proces voor spelers, voor mij en mijn staf en alle mensen eromheen ook. Dat staat dus wel bovenaan mijn lijstje."

"Maar eigenlijk ook gewoon de momenten dat we op veld 6 op Varkenoord aan het trainen waren", onderstreept de wereldspits van weleer zijn passie voor het trainersvak. "Dan kom je weer terug op de puurheid van het coachen of van het voetballen. Dat is daar wel te vinden. Op die winterse dagen heb ik wel de keuze gemaakt dat ik dit wil, dat ik hier verder in wil. Ook die dagen vond ik heel bijzonder. Ik heb die vraag wel eens gekregen: ‘Robin, wat ben je aan het doen? Waarom ga je daar staan op veld 6 op Varkenoord, op kunstgras, -3, regen, hagel’, noem het allemaal maar op."

Tijdens het interview is er ook geen sprake van ideaal voetbalweer. "Er was al een beetje het gevoel dat we iets eerder naar binnen zouden gaan vandaag. Nee, juist vandaag blijven we. Dit hoort er ook bij. Dat soort momenten koester ik ook", legt Van Persie glimlachend uit.

Terugkeer in De Kuip
Als trainer van Heerenveen zal Van Persie het volgend seizoen ook in De Kuip opnemen tegen zijn geliefde Feyenoord. "Dat lijkt me een hartstikke mooie ervaring. De Kuip is voor mij bekend terrein uiteraard. Dat is wel de kers op de taart, dat soort wedstrijden. Ik kijk daar heel erg naar uit. Het lijkt mij een bijzonder moment."

Toch gaat bij de toekomstig coach van de Friezen meteen zijn trainersinstinct aan. "Aan de andere kant werk ik bij Heerenveen en gaat de focus volledig daarnaartoe. Dus ik moet daarin ook voor mij een formule vinden: aan de ene kant hartstikke mooi, aan de andere kant kom ik daar natuurlijk om te winnen. Ik vind dat iedere wedstrijd, als speler en als coach, moet je de intentie hebben om te winnen. Dat is ook iets wat ik in mijn manier van coachen heel erg belangrijk vind: iedere wedstrijd speel je vanuit je geloof in eigen speelwijze en met de intentie om te winnen. Dat zal die dag niet anders zijn."

Delen

Reacties

Afscheid nemen van Feyenoord bestaat niet bij de echte Feyenoorders. In je hart altijd Feyenoorder en tot snel!
In ieder geval 2 x 0 punten Robin. Wij gaan je van het veld blazen.
Ik gun je succes en een mooie start van het nieuwe avontuur als trainer. Mocht het goed uitpakken hoop ik je graag terug te zien als trainer van je geliefde Feyenoord.
Twee wedstrijdjes verliezen mag best Robin. Voor de rest zullen we je supporten.