img-20250113-wa0028-e1736852982358

Nieuws

Verbazing bij Friese Feyenoordsupporters na terugsturen bus: "Wij zijn onterecht weggezet als criminelen"

Niels

Supporters van Feyenoord uit Friesland moesten zondag al terug naar huis voordat ze het stadion voor de wedstrijd tegen FC Utrecht konden bereiken. Burgemeester Carola Schouten besloot hun bus terug te sturen naar Friesland, vanwege vermeende 'meerdere incidenten’ onderweg naar Rotterdam. Na lang onderzoek, fouillering, aanhoudingen en wachten nabij het stadion, ging de bus onder politiebegeleiding terug naar het noorden. Het optreden van de politie Rotterdam zorgde bij de betrokken supporters voor veel verbazing en kritiek.

Eens per jaar organiseert dezelfde vriendengroep een busreis vanuit Friesland naar De Kuip. Waar een aantal mensen wekelijks zowel de uit- als thuiswedstrijden bezoeken, gaan ze eens per jaar met z'n allen naar Feyenoord in een partybus. "We doen dit al jaren", laat een van de meegereisde supporters weten na navraag aan 1908.nl. "We worden dan vaak bij aankomst van het stadion apart genomen bij het Topsport Centrum. De politie controleert dan iedereen door middel van fouilleren. De afgelopen jaren konden we daarna gewoon naar de wedstrijd. Meestal organiseerde we een partybus rondom de Klassieker, maar dit jaar deden we dit rondom de wedstrijd tegen FC Utrecht van afgelopen weekend."

Vanuit Friesland ging de volgeboekte bus afgelopen zondag onderweg naar Rotterdam. Bij een van de tussenstops bij een tankstation werd een stuk vuurwerk afgestoken. "Dat is natuurlijk niet slim geweest", reageert een van de busreizigers. "Die persoon is daar ook meteen op aangesproken door een aantal oudere meereizende supporters en medewerkers van het tankstation zelf. Dat had niet mogen gebeuren en geven we ook meteen toe."

Maandagavond reageerde een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten in het Algemeen Dagblad. Die meldde dat er bij een Starbucks met een of meerdere stoelen werd gegooid. "Vanwege de ongeregeldheden onderweg en het risico voor escalatie in het stadion heeft de burgemeester besloten om de bus terug te sturen naar Franeker", aldus de verklaring van de woordvoerder. Bij de passagiers van de bus is dit verhaal niet bekend. "Ik weet niet waar dit vandaan komt, maar dit is absoluut niet gebeurd. Ja, er is één keer vuurwerk afgestoken, wat niet slim was. Er is absoluut niets gesloopt, gegooid, gestolen of wat dan ook onderweg naar De Kuip. Wij worden nu onterecht weggezet als criminelen."

De groep, bestaande uit seizoenkaarthouders, geeft aan dat ze al jarenlang zonder problemen naar de wedstrijden van Feyenoord gaan. De buschauffeur reageerde dinsdagochtend eveneens verbaast over de werkwijze van de politie in Rotterdam en de reactie van de gemeente Rotterdam. "Ik vervoer vaker groepen supporters van andere clubs, maar deze jongens waren netjes. Het vuurwerk dat was afgestoken onderweg was onnodig, dat geef ik direct toe, maar het optreden van de politie was echt buiten proportie voor wat er is gebeurd", aldus de chauffeur tegenover RTV NOF

Eenmaal aangekomen in Rotterdam, stond een politiecolonne de bus op te wachten ter hoogte van de Brienenoordbrug. "We moesten de politie volgen tot binnen de stadiondriehoek", geeft een van de inzittenden aan. Daar werd de bus geleid naar het tankstation nabij de Gamma waar maar liefst twaalf politiebusjes en ME-busjes stonden te wachten voor een uitgebreide controle. Volgens de inzittenden werden zij meer dan een half uur in de bus vastgehouden, waarna de politie hen één voor één fouilleerde. Truien met gezichtsbedekking in de capuchon en enkele gebruikershoeveelheden drugs werden in beslag genomen. Ook werden er identiteitscontroles uitgevoerd. Enkele supporters werden aangehouden omdat ze geen geldig identiteitsbewijs konden tonen. "We hebben overal netjes aan meegewerkt. De gezichtsbedekking zat vast aan de truien die sommige jongens aan hadden. Zij hadden die niet op. Uiteindelijk zijn degene die geen identiteitsbewijs bij zich hadden meegenomen en hebben vier uur lang op het bureau gezeten. Zij moesten vervolgens op eigen houtje de reis naar Friesland terug maken", aldus een van de inzittende.

De inzittenden zijn zich ervan bewust dat er spullen in de bus aanwezig waren die niet mogen. "Dat klopt. Er is na grondig onderzoek van de politie welgeteld één fakkel in beslag genomen. Ik zou de ingreep begrijpen als er tientallen stukken vuurwerk, grote hoeveelheden drugs of wapens aanwezig waren, maar geen van allen is het geval geweest. Sommige agenten waren juist aardig en begrepen dat wij niets snapte van deze aanpak. We hebben normaal met de aanwezige Mobiele Eenheid en politie gesproken en gedaan wat ons werd gevraagd. Er is beweerd dat wij vanuit het raam met vuurwerk naar agenten hebben gegooid, maar deze bus had niet eens ramen die openen kunnen. Als wij onderweg naar het stadion spullen uit het raam hebben gegooid, dan hadden de agenten dat zeker gezien", licht een van de supporters toe.

Na de uitgevoerde controles moesten de inzittenden hun handtekening zetten onder een verklaring van de politie met hun namen erop. De meegereisde supporters zijn bang dat er stadionverboden gaan komen. "Ja, op basis van wat de politie zondag in eerste instantie aan ons vertelde, over waarom de bus apart werd genomen. Door de berichtgeving vanuit de gemeente die daarop volgde, zijn wij bang dat er een verkeerd beeld wordt geschetst over onze reis naar Rotterdam. Dat zou voor een aantal zomaar tot negen maanden stadionverbod kunnen leiden. Als daadwerkelijk is gebeurd dat is gezegd, dan had ik ook mijn verhaal niet gedaan toen jullie contact opnamen. Persoonlijk had ik alles op orde, dus het gaat niet zo zeer om mijzelf. Ik zou het alleen bijzonder zwaar vinden, als hier straks straffen uit volgen voor dingen die niet zijn gebeurd", aldus een van de inzittenden. 

Na ruim anderhalf uur kreeg de buschauffeur te horen dat hij met de bus direct Rotterdam moest verlaten. Hij kreeg de opdracht om via Amsterdam en over de afsluitdijk naar Friesland terug te keren. Een rit via Utrecht vond de politie een te groot risico. Onder politiebegeleiding werd de bus weggeleid richting het noorden met alle inzittenden aan boord. "Een klein aantal jongens komt uit de buurt van Rotterdam. Zij waren een dag eerder naar Friesland gereisd, om de volgende dag mee te gaan met de bus. Zij mochten er ook niet uit."

De buschauffeur is dan ook verbaasd over de manier waarop zij teruggestuurd zijn. "Ik gaf meteen aan dat een route via de Afsluitdijk een uur omrijden betekende. Toch kreeg ik te horen om exact die route te volgen. Ze hadden ons kenteken in het ANPR-systeem gezet, dus als we een andere afslag zouden nemen, dan zou iedereen worden aangehouden. Het voelde alsof ze ons koste wat kost dwars wilden zitten", aldus de chauffeur dinsdag tegenover RTV NOF.

De politie en gemeente verdedigen hun optreden. In eerste instantie gaf de politie aan dat er bij een Starbucks vestiging meubilair was gesloopt, maar van vernielingen bleek achteraf geen sprake. De gemeente Rotterdam zegt dat de beslissing van de burgemeester om de bus terug te sturen naar Friesland noodzakelijk was om verdere risico’s en escalatie in het stadion te voorkomen. "Wij willen nu na de berichtgeving vanuit de gemeente onze kant van het verhaal vertellen. Wij worden onterecht weggezet als criminelen. Tijdens de politieonderzoeken hebben we ook gewoon kunnen lachen met de aanwezige ME'ers. Er is echt geen verkeerd woord gevallen en dat had wellicht met andere mensen wel zo geweest. Het enige wat wij willen, is dat niemand onterecht wordt gestraft en dat het hierbij blijft. De mensen in de bus reizen wekelijks ruim drie uur om Feyenoord te kunnen zien. Als er nu zomaar vanuit de KNVB of autoriteiten stadionverboden uitgedeeld gaan worden, zou dat bijzonder pijnlijk zijn", zo sluit hij af.

Delen

Reacties

) Welkom op de beste sex dating site -- Hot4.eu
Als degenen met een gezichtsbedekkende kleding en zonder legitimatie een XR truitje aan hadden had de politie/ME niets gedaan.
Blijft natuurlijk een verhaal van 2 kanten maar hun handelen op weg naar een wedstrijd geeft aanleiding tot een tegenreactie van het gezag
Wellicht een overtrokken reactie van de ME, dat geloof ik best, en dat mag niet gebeuren, maar wellicht toch een kleine aanbeveling geen gezichtsbedekking bij je te hebben, te realiseren dat lui met een ''gebruikershoeveelheid coke'' al jaren de sfeer op de tribune verzieken, dat je geen fakkel mee moet nemen want dat kost de club al jaren boetes, en dat je levensgevaarlijk bezig bent als je op een tankstation vuurwerk afsteekt.
Misschien een idee om thuis in je bed vuurwerk af te steken i.p.v. bij een benzinepomp