zechiel

VK Sportphoto

Nieuws

Vermoedelijke opstellingen • Priske wijzigt opstelling niet

Karst

Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal wil het team van Brian Priske de goede lijn voortzetten in het nieuwe Eredivisieseizoen. Feyenoord begint het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Willem II, aanstaande zaterdag om 16:30. Op basis van de persconferentie van Priske voorafgaand aan het duel met de Tricolores, worden er geen wijzigingen verwacht in de Rotterdamse formatie.

Feyenoord won afgelopen zondag in een waar spektakelstuk van PSV de Johan Cruijff Schaal. Na negentig minuten stond het 4-4 in het Philips Stadion, waarna strafschoppen genomen werden. Feyenoord miste geen enkele penalty en nam de Johan Cruijff Schaal mee naar Zuid.

Hoofdtrainer Brian Priske heeft geen reden om zijn basiselftal van vorige week te wijzigen. Quinten Timber, die in de voorbereiding slechts een half uur speelde, kwam vorige week tegen PSV niet in actie. Hoewel de middenvelder deze week wel volledig heeft kunnen meetrainen, is hij nog niet fit genoeg om te starten. Gjivai Zechiël, die de afwezigheid van Timber uitstekend opving, wordt aan de aftrap verwacht.

Gijs Smal en Julian Carranza zijn hersteld van hun blessures en zitten bij de wedstrijdselectie. "Ze hebben de hele week getraind en zullen bij de wedstrijdselectie zitten aanstaande zaterdag." Van beide spelers wordt niet verwacht dat ze aan de aftrap verschijnen. Carranza zal voorlopig met Ayase Ueda de strijd om de tweede spits achter Santiago Gimenez uitvechten. Gijs Smal zal de concurrentie met Marcos Lopez aangaan.

Feyenoord en Willem II komen als tweede in actie dit weekend. FC Groningen en N.A.C. Breda trappen het nieuwe Eredivisieseizoen vanavond om 20:00 af. Het duel tussen Feyenoord en Willem II is live te zien op ESPN en live te volgen op 1908.nl.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Beelen, Hancko; Nieuwkoop, Zerrouki, Zechiël, Lopez; Stengs, Gimenez, Paixao.

Vermoedelijke opstelling Willem II: Didillon; Tirpan, St. Jago, Nizet, Behounek; Bosch, Sandra, Meerveld; Kehrer, Bokila, Doodeman.

Delen

Reacties

Ergens is het goed om vastigheid te bieden, maar Milambo was in de voorbereiding en als invaller tegen PSV zo ontzettend goed. Die gozer moet speeltijd krijgen dit seizoen!
4 weken geleden had ik nog lol om de trainerskeuze van Feyenoord en Ajax maar het lachen is me inmiddels vergaan. Niet omdat die Ravioli nu ineens zo'n wonderdokter is maar omdat Priske zichzelf belangrijker vindt dan de club en Te Kloese dat laat gebeuren. De spelopvatting en de veldbezetting van waaruit gevoetbald werd waren heilig en werden vanaf de f-jes tot het eerste elftal toegepast. Iedereen zag dat het goed ging met Feyenoord en dan komt Priske en begint de alles is anders-show die voorlopig 12 tegengoals in de laatste 3 wedstrijden heeft opgeleverd. Oja en een spek en bonen-prijs na strafschoppen, dat dan weer wel.
Tegen Psv ja. Niet slecht toch? Waarom zo negatief... Geef Priske even de tijd en alles gaat goed komen
Opmerkelijk dat mijn tekst verwijderd is. Waar het om gaat zijn twee zaken:
1. Echt iedereen, ook Dennis te Kloese, beweerde 2½ maand geleden nog dat de een aantal voetbalopvattingen tot de vaste waarden van de club hoorden. dat was de veldbezetting van waaruit gespeeld zou worden; 4-3-3 een aanvallende invulling daarvan. Die werkwijze werd vanaf de vrijwel jongste teams op Varkenoord tot en met het eerste elftal gehanteerd. twee weken later wordt er een trainer-coach gehaald voor het eerste en die zegt ik heb daar mailing aan en ga het lekker anders doen.
N.B. Vanaf 1965 heeft Feyenoord alle prijzen die het heeft gewonnen in die veldbezetting gewonnen m.u.v. de dubbel in het Cruijff-jaar. Brard stond daar op papier wel maar kwam vrijwel nooit in de positie om ruimte te maken en vuil werk op te knappen voor J.C.
2. In de wedstrijden tegen Benfica, Monaco en PSV zie je dat de verdedigers herhaaldelijk niet weten waar te lopen en wie te dekken. Lopez is misschien geen hoogvlieger maar in het kampioensseizoen was geen heel slechte eerste keus (Hartman bleek alleen aanzienlijk beter) en viel hij zonder problemen in in de 'do or die-wedstrijd' tegen Ajax. Nu heeft hij werkelijk géén idee hoe hij zich verdedigend moet positioneren. Het gevolg van een en ander is dat Feyenoord in de laatste 3 wedstrijden 12 tegengoals incasseerde. Kortom Priske kiest voor een speelwijze die niet goed werkt terwijl de speelwijze waarmee deze selectie heel succesvol was (vorig seizoen meer uitgespeelde aanvallen per wedstrijd, meer wedstrijdpunten, meer goals voor en minder goals tegen dan in het kampioensseizoen 22-23). Dan moet de conclusie wel zijn dat de man, die een heel sympathieke indruk maakt overigens, zichzelf belangrijker vindt dan de club. En ik zou niet weten waarom iemand meer tijd zou moeten krijgen om te kunnen volharden in verkeerde keuzes. De laatste buitenlandse trainer-coach van Feyenoord, Gunder Bengtson kreeg ruim een jaar de tijd om een niet werkende speelwijze (4-4-2) uit te proberen. Daarna kwam Wim Jansen om de enorme schade te repareren door Feyenoord te laten spelen zoals het hoort.
Daar kan Priske helemaal niers meer aan doen als de wedstrijd eenmaal is begonnen.
Tegen PSV niemand liep vrij of bood zich aan. Alsof ze bang voor de bal of PSV waren. Gelukkig maakte PSV er niet veel gebruik van en kwam er wat lef in de tweede helft maar dat achterljjke gedoe moet eruit.
Ik heb geen idee waar je het over hebt maar vermoed dat je een andere wedstrijd om de Johan Cruijffschaal heb gezien dan ik.
Mijn observaties zijn dat vorig jaar zowel vanuit de voorhoede als de achterhoede het middenveld gevoed werd.
Slot koos nadrukkelijk voor de vleugels terwijl daar de spelers ook niet altijd vast voor handen waren. Zijn drie seizoenen bij Feijenoord waren ook niet hetzelfde qua druk zetten en dynamiek. Het spel is veel meer dan alleen 442, 442, 532 of 343, en de variaties binnen zo’n systeem zijn zeker zo groot als de overeenkomsten tussen speelwijzen.
Je bent de laatste tijd erg actief Kees op dit forum en wanneer je dan met one-liners als prutsen met priske komt neem ik je kritiek dat de trainer zich belangrijker vindt dan het team niet serieus. Ik volg de man nu een tijdje maar dat vind ik goedkoop. Elke trainer heeft tijd nodig daarvoor heb je oefenwedstrijden en om die nu als maatstaf te nemen is te makkelijk. De eerste prijs is gepakt in een wedstrijd met veel fouten en twee teams die nog veel stappen moeten zetten. Maar ik snap heel goed dat een trainer zegt dat ie er klaar voor is, wat moet hij anders zeggen?

Misschien zit ik er naast, dat kan, maar ik denk dat het management, het team en de trainer op voorhand krediet verdienen van de supporters. Dat maakt Feyenoord zo gaaf, niet dat arrogante gekanker wanneer het even minder is. Kritiek mag, krediet helpt, eigen gelijk op voorhand zelden.
Tenslotte denk ik dat verder met hetzelfde relatief makkelijk is maar je niet altijd het verste brengt op de langere termijn. Juist omdat we beleid maken voor de langere termijn vind ik het interessant om nieuwe spelwijzen te introduceren en de oude niet bij voorbaat overboord te gooien. Feyenoord Een!
Het beleid voor de lange(re) termijn was eind mei nog spelen vanuit een 4-3-3- veldbezetting en met zo 'hoog' mogelijk druk etten op de tegenstander; dat zal dus anders zijn tegen PEC Zwolle dan tegen pak weg Atletico Madrid. En die lange(re) termijn duurde daarna nog precies 3 weken want toen ging Brian Priske aan de slag en die weer het beter dan het lange termijnbeleid waar Te Kloese eind mei nog zo trots op was.
Je komt met leuke cijferreeksjes om de betrekkelijkheid der dingen aan te tonen maar dat is helemaal niet nodig. De 'cijferreeks' van een opstelling is namelijk géén systeem waarIN wordt gespeeld maar een velbezetting van waarUIT wordt gespeeld. Alleen hoe je dat doet; dus met 3 of met 4 verdedigers, met 4 of met 3 middenvelders, met 2 of met 3 spitsen dat maakt heel veel uit. En dat is wat we in de tegen Benfica, Monaco en PSV zagen en inmiddels ook tegen Willem II gezien hebben. Natuurlijk had Feyenoord een overwicht gedurende de hele wedstrijd en natuurlijk had Feyenoord meer kansen dan Willem II. Dat is volkomen verklaarbaar want Feyenoord heeft namelijk veel betere spelers dan Willem II. Maar was Feyenoord aanvallend beter dan Willem II verdedigend? Op twee korte periodes in de 2e helft na niet. En dus is een keepersfout voldoende om punten te verspelen. Maar de fout van Wellenreuther is de aanleiding voor het teleurstellende resultaat, niet de oorzaak.
Dat je specifieke verschillen zag per seizoen onder Slot is ook geen verrassing en doet in deze dus niet ter zake, want de selecties verschilden van elkaar. Ter vergelijking het Feyenoord dat onder Beenhakker kampioen werd speelde 4-3-3, het Feyenoord dat onder van Marwijk 3 jaar later de Uefacup won ook maar omdat het voor een deel andere spelers waren, was het voetbal niet identiek.
Maar door de organisatie te wijzigen creëert Priske een wereld van verschil en het gestuntel achterin (Luister het commentaar van Kenneth Perez op de JC-schaalwedstrijd nog eens terug!) rechtvaardigt een verder onschuldige alliteratie als 'prutsen met Priske'. Dat jij daarover opzichtig de moralist gaat uithangen, moet jij weten maar je zou geloofwaardiger zijn als je mij de logica kan uitleggen waarom Priske het lange termijnbeleid van Feyenoord (juist ook volgens Te Kloese) moest veranderen. Wat deugde er dan niet aan aan? Als je daarvoor een overtuigende verklaring hebt, dan gun ik Priske de tijd wel om voor de noodzakelijke verbeteringen te zorgen. De man maakt nl een sympathieke indruk.
Oja, denk ook nog even na over het feit dat Feyenoord na het verdwijnen van de rechts- & linksbinnen en de stopperspil, op het Johan Cruijff-jaar na (en de KNVB-beker van 2008 - toen we 6e in de competitie werden achter o.a. NAC Breda, Heerenveen en FC Twente!) al zijn prijzen heeft gewonnen met een 4-3-3 veldbezetting.
Opvallend uit de persconferentie vond ik dat Priske specifiek zei dat Carranza inzetbaar is en 'een hele goede week had gehad'. Klonk veelbelovend, voor een trainer die eigenlijk iedere vraag inhoudelijk ontwijkt (geen oordeel overigens).
Laten we eerlijk zijn, hij kreeg dan ook veel vragen die hij niet inhoudelijk kon beantwoorden. De meeste vragen gingen over transfer gerelateerde vragen.

Vond zijn antwoord op de vraag van het systeem en Willem II wel goed, gewoon inhoudelijke analyse over wat er beter kan en wat de sterktes zijn van de tegenstander.
Mee eens hoor. Het verbaasde me vooral dat hij over Carranza wat zei, terwijl hij op spelersniveau maar weinig deelt. Ook dat is overigens logisch.
Laten we hopen dat het een voorbode is op een goede tweede spits, want hoewel ik Ueda echt nog niet wil afschrijven valt het me niet mee tot dusverre.
Ueda heeft het hier nog niet laten zien en dat is echt eeuwig zonde. Voor sommige spitsen is wedstrijd ritme echt een must.