Nieuws
Vooralsnog geen sprake van KKD-toetreding Jong Feyenoord bij faillissement Vitesse
Het voortbestaan van Vitesse als betaaldvoetbalorganisatie hangt al tijden aan een zijden draadje. Deze week moet de directie een definitief plan inleveren, waarna wordt bepaald of de Arnhemmers een proflicentie krijgen. De vraag is of dit gaat lukken.
Naast de vele ontspanningsroutes om het naderende onheil te voorkomen, klinken er voorzichtig ook geluiden die ingaan op de situatie die ontstaat wanneer Vitesse van het toneel verdwijnt. In één van die scenario’s wordt Jong Feyenoord genoemd.
Keuken Kampioen Divisie
Vitesse degradeerde afgelopen seizoen uit de Eredivisie. Nadat de club medio april 18 punten in mindering kreeg, was een stap terug naar de Keuken Kampioen Divisie (KKD) een feit. Op het tweede niveau van Nederland zijn doorgaans 20 clubs actief, maar wanneer Vitesse geen licentie krijgt worden dit er logischerwijs 19. Omroep Gelderland berichte gisteren dat Jong Feyenoord inmiddels al is benaderd om de plek van Vitesse eventueel over te nemen. De Rotterdamse club probeert zich al jaren te ontworstelen van de Onder-21 beloftencompetitie en toe te treden tot de voetbalpiramide, met als uiteindelijke doel in de KKD te voetballen.
Op basis van de berichtgeving van Omroep Gelderland heeft 1908.nl bij meerdere partijen navraag gedaan naar het gerucht. Daaruit valt op te maken dat het één-op-één doorschuiven van een KKD-startbewijs naar Jong Feyenoord momenteel zeker niet aan de orde is. Het lijkt er dus op dat de ploeg van de nieuwe trainer Pascal Bosschaart zich kan gaan opmaken voor wederom een seizoen in de beloftencompetitie.
KNVB aan zet
Alleen, wat gaat de KNVB doen? Indien Vitesse ophoudt te bestaan, zal iedereen kijken naar wat de voetbalbond gaat doen. Conform de reglementen kan de KKD prima een competitie afwerken met 19 profclubs, al is het de vraag of dit als wenselijk wordt beschouwd. En twintigste club is in ieder geval geen noodzaak.
Mocht er in dit scenario worden besloten dat er een twintigste club mag toetreden, dan is het bovendien allerminst een gegeven dat Jong Feyenoord dan op polepositie ligt. Immers, Jong Sparta en Jong Almere City spelen in de Tweede Divisie, een hogere afdeling dan waar Jong Feyenoord actief is. Het is niet uitgesloten dat Sparta en/of Almere City de plek van Vitesse zullen claimen voor hun beloftenelftal. Wat dat betreft was Jong Sparta vorig seizoen de hoogst geklasseerde Jong-ploeg die actief is onder de KKD. Gezien de voetbalpiramide zouden zij logischerwijs als eerste aanspraak mogen maken op de vrijgevallen plek. De reglementen zeggen hier alleen niets over.
Jong Feyenoord
Mocht Jong Sparta of Jong Almere City oren hebben naar de KKD en daarin gehoor krijgen, opent dat wellicht wel de deur voor Jong Feyenoord om door te stromen naar de Tweede Divisie. Vorig seizoen kroonde de Onder-21 formatie zich als kampioen van de beloftencompetitie en pakte het bovendien de dubbel door in de bekerfinale Jong FC Volendam te verslaan. Promotie naar de Tweede Divisie bleef echter uit, omdat zowel Jong Sparta als Jong Almere City bij de eerste 9 clubs op de ranglijst van de Tweede Divisie eindigden. Het reglement schrijft voor dat alleen als een van beide ploegen buiten de top-9 vallen, er sprake is van een promotie-/degradatieduel tegen de kampioen van de beloftencompetitie. Dat was afgelopen seizoen dus niet het geval. Het hoogste jeugdelftal van Feyenoord heeft dus ondervonden dat kampioen worden geen garanties biedt. Het heeft een eventuele promotie daardoor nooit helemaal in eigen hand.
Reacties
Bij iemand bekend of er ook clubs uit de 2e divisie echt werk willen maken van een proflicentie, 1e elftallen bedoel ik dan.