arnesen

VK Sportphoto • Tekst ingezonden door @BartToorenaar [Twitter]

Opinie

Waarom Frank Arnesen het verdient om de kampioensschaal uit te reiken

Van de redactie

In een van de komende weekenden wordt Feyenoord kampioen. Genietend van een riante voorsprong en een makkelijker programma dan de concurrentie is het haast niet meer te jinxen. Met een aanstaand kampioenschap zullen ook de journalistieke reconstructies komen. Reconstructies met als kernvraag: ‘hoe werd dit Feyenoord plots kampioen? Een Feyenoord dat nog geen twee jaar geleden in de play-offs tegen Sparta voor een Conference League voorronde ticket knokte. Veel van de eer zal, niet onterecht, trainer Arne Slot toekomen. Toch verdient een ander hoofdpersoon in de wederopstanding van Feyenoord minstens net zoveel lof: Frank Arnesen.

Een Tweetje eerder deze week met de strekking dat Frank Arnesen de kampioensschaal dient uit te reiken triggerde mijn gedachten. Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik vind dat die eer hem toekomt. Natuurlijk, ik heb er ook vrede mee als oer-Feyenoorders als Giovanni van Bronckhorst of Willem van Hanegem hem uitreiken, maar toch. Ergens voelt Arnesen voor mij als het startpunt van deze titel, de man die Slot aanstelde en die de zo geprezen scouting z’n werk liet doen. Maar hoe deed hij dat precies?

Monsterklus
Toen hij in november 2019 de uitdaging aanging wist hij wat voor een monsterklus voor hem lag: Feyenoord stond bekend als conservatief bastion in een steeds modernere voetbalwereld, een club die weigerde mee te gaan met z’n tijd. Het diepgewortelde conservatisme was in veel lagen van de club de grondhouding. Een houding die in de Disney-serie van het ‘Advocaat seizoen’ perfect werd geportretteerd. Hameren op mentaliteit in plaats van kwaliteit, scouting op basis van een vluchtig YouTube-filmpje. Maar ook zaten op veel afdelingen medewerkers al langere tijd in hun functie, met weinig doorloop en nieuwe ideeën. Dit was vooral voelbaar in de kernfacetten van een BVO: de jeugdopleiding en het aankoopbeleid. Arnesen omarmde de uitdaging met volle teugen, hij zag het potentieel van het voetbalinstituut dat Feyenoord nog steeds is. Want wat hij in minder dan twee jaar neerzette is niet mals. 

Besef de moed, doortastendheid en onverstoorbaarheid die nodig is geweest om oude patronen te doorbreken bij een club als Feyenoord. Als op Varkenoord al jarenlang dezelfde werkwijze, gesprekken, ideeën en personen de boventoon voeren en er komt een nieuweling binnen, roept dat ontegenzeggelijk weerstand op. Zeker als die nieuweling het CV en senioriteit heeft als een Arnesen. Arnesen ging die weerstand slim en geraffineerd te lijf door het bureau Sportsology in te schakelen, die zijn vermoedens na een uitgebreide screening van de club bevestigde. Nou ga ik geen cursus change management schrijven, maar dat het doorbreken van gewoontes een van de lastigste dingen is in organisaties, staat buiten kijf. Ik durf de stelling aan dat niemand het instituut Feyenoord de laatste 30 jaar op het vlak van voetbalvisie zo vernieuwd heeft als Arnesen.

Innovator pur sang
Z’n naam als innovator had hij al verworven bij PSV, Anderlecht, Spurs en Chelsea, maar daar werden z’n vernieuwingsdrift altijd op een bepaald moment afgeremd. Juist bij Feyenoord, waar de broodnodige veranderingen nog moesten worden ingezet, kreeg hij aanvankelijk carte blanche om zaken radicaal om te gooien. Anders was een man van zijn statuur ook niet naar Rotterdam gekomen. Hij realiseerde zich: In iedere tak van de BVO moest er een knop om. Van voeding, tot medische begeleiding, tot spelprincipes, maar eerst en vooral, de scouting.

Want, ga maar na, eerdere kampioensschalen van Feyenoord hebben nooit zo geleund op de scouting als deze. Het 2017-team was een machine, maar met veel Nederlandse oud-Eredivisie spelers. Hetzelfde geldt in zekere mate voor de kampioensteams in ’99 en ’93.  Dit team leunt met onder meer Gimenez, Hancko, Wieffer en in mindere mate een Pedersen en Bullaude op spelers die op geraffineerde manier zijn binnengehaald. Spelers die in het spel van Slot passen, die de intensiteit aankunnen en die ook als mens de stap vanuit een andere uithoek in de wereld naar Rotterdam kunnen verteren. Het feit dat enkele spelers die vol op de radar van Feyenoord stonden nu elders succes hebben, zoals Gnonto (Leeds United) en Castellanos (Girona), bevestigt wederom dat Feyenoord qua scouting z’n shit op orde heeft.

Trendbreuk was hard nodig
De scouting was nooit onze ‘bread and butter’, en om dat te veranderen vereiste dat een trendbreuk waarbij durf nodig is. Feyenoord had lang teveel een mindset van ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’. Een ‘bord op schoot scouting’ die bij eerdere kampioenschappen te rechtvaardigen was, maar die de club net zo vaak niets bracht. Spelers buiten de EU waren nou eenmaal per definitie duur, en doordat veel spelers niet de begeleiding kregen rondom het voetbal, aarden ze moeizaam in Rotterdam waardoor er nooit doorverkoop potentieel werd gerealiseerd. Waar Romario, Alex, Gomez en Ronaldo gedijden rondom de bossen van de Herdgang, waren Zuid-Amerikaanse parels op een enkeling na in Rotterdam vaak aangeschoten wild. Arnesen snapte dat niet alleen de scouting an sich, maar ook een sociaal vangnet bij aankomst in het regenachtige Nederland een essentieel ingrediënt is om te slagen. Al moet gezegd worden dit voor zijn komst ook al langzaamaan beter ging met Senesi en Sinisterra die snel hun draai in het Rotterdamse vonden.

De komende weken zal Arne Slot een karrenvracht aan accolades ontvangen. Maar er was een man die begreep dat een capabele hoofdtrainer het startpunt is om een voetbalvisie door alle geledingen van een club door te voeren. Dat is ongetwijfeld Arnesen’s grootste daad geweest: Arne Slot overtuigen dat Feyenoord zijn volgende stap moest zijn. Want hoe logisch dat droomhuwelijk nu ook klinkt, in december 2020 viel menig voetbalexpert die minder dan wij een Feyenoordhart heeft achterover van verbazing. Van het vloeiende aanvalsspel van AZ naar die met zichzelf worstelende topclub Feyenoord? Die club waar bij drie nederlagen de onrust exponentieel veel groter is dan in Alkmaar? De elevator pitch van Arnesen om Slot naar Rotterdam te halen had ik graag in een Disney-documentaire gezien. Dat het een ijzersterk staaltje overtuigingskracht moet zijn geweest staat buiten kijf.

Hoe koersvast blijft Feyenoord?
De laatste reden waarom Arnesen de schaal moet uitreiken is omdat ik vurig hoop dat de koers die hij heeft ingezet gevoerd blijft worden. Een koers waarbij innovatie en vernieuwingsdrang worden gedragen door alle geledingen heen verdient navolging. Als ik lees dat enkele toonaangevende scouts wellicht vertrekken, hoop ik vurig dat het Deense fundament stevig genoeg staat. Als ik zie hoe lethargisch Feyenoord handelt om zijn positie op te volgen, als ik zie dat Feyenoord de rol die Arnesen vulde niet wil vullen met een senior TD, maar met een ‘technisch manager’, groeit mijn scepsis. 

Deze rol is de meest cruciale in een voetbalorganisatie. Hier worden voetbaltechnisch de grotere lijnen uitgezet waar een club voor staat, een lijn die opgevolgd moet worden van de jongste jeugdteams tot Feyenoord 1. Deze rol verdient niets anders dan een zwaargewicht die in Arnesen’s voetstappen treedt. Dat deze rol, enkele weken voor het openen van de transfermarkt, nog niet opgevuld is nadat Arnesen al in de zomer van 2022 vertrok, is al een gotspe, laat staan als deze gedegradeerd wordt tot technisch manager. Ik vrees dat dat een eufemisme is voor een rol die operationeler en minder strategisch is dan hoe Arnesen de rol van technisch directeur zo succesvol invulde.

Maar genoeg kritische kanttekeningen, eerst mogen we komende weken gaan genieten van een kampioenschap. Een titel die, meer dan je in menig stuk gaat lezen, te danken is aan een stoïcijnse Deen die de pensioenleeftijd ruimschoots bereikt heeft. Niet alleen aan hem natuurlijk, erachter staat een team die bijdroeg aan de mentaliteitsverandering die de club onderging. Professionals als Bernard Schuiteman, Mark Ruijl, staan in de voetbal wandelgangen bekend als toppers in hun vak. Maar Arnesen hield ze binnenboord, bood ze een visie waar ze in geloofde. Dat is zo godsgruwelijk belangrijk en knap. Frank, ik wil je bedanken. Jij bent de vernieuwer geweest die Feyenoord keihard nodig had. Nu hopen dat Feyenoord dat zelf ook inziet en niet vervalt in de gemakzucht die conservatisme vaak is.

 

Dit opiniestuk is geschreven door Bart Toorenaar

Delen

Reacties

Wat is er op tegen om Arnesen weer opnieuw als TD aan te stellen?
Wat weerhoudt Feyenoord?
Mooi stuk van Bart, moet die vaker doen.

Degene wat ik wel mis in alle columns over het uitrijken: waarom laten we het Mark Koevermans niet doen?

Hij is degene die Arnesen heeft aangetrokken en hij heeft samen met Arnesen sportology aangetrokken, hierna kwam Slot.

Het zou ook een enorme middelvinger zijn naar het verrotte deel van het legioen die hem had wegbedreigd en degene die dat toejuichde.
Ja, het is te hopen dat er nu wel eens flink wordt doorgepakt met de selectie, altijd blijven versterken, geen sentimenten meer ten aanzien daarvan, het Legioen houdt veel te lang vast aan helden als ze niet meer presteren.
Frank Arnesen is uitermate belangrijk geweest in de totale omslag van onze club, en de vreugde die iedere Feyenoord fan momenteel zo intens ervaart. Ik denk echter ook dat Feyenoord met Dennis te Kloese een unieke algemeen directeur heeft binnengehaald. Nooit eerder in de geschiedenis van Feyenoord is er een algemeen directeur geweest, die ook echt verstand van voetballen heeft. Ook dat is m.i. de verdienste van Frank Arnesen geweest: hij wilde overal echt voetbalverstand hebben. Het kan geen toeval zijn dat clubs als Manchester United, Arsenal, Ajax, Heerenveen, AZ en Groningen, om er een paar te noemen, toptijden beleefden toen de algemene leiding voor lange periodes in handen was van eenlingen met veel voetbalverstand. Wat er vorige zomer bij Feyenoord op transfergebied is gebeurd, is ongeëvenaard. Dat is allemaal gebeurd onder de leiding van Dennis te Kloese. Ik heb alle vertrouwen in onze algemeen directeur. Ik begrijp dat krachtige leiders geen heil zien in 2 of 3 andere mannen naast zich: dat is altijd een groot nadeel wanneer snelle beslissingen nodig zijn. De goede managers willen zich altijd omringen met kwaliteit, maar wel de eindverantwoordelijkheid in handen houden. Dat is iets heel anders dan als een blinde dictator opereren. En een dictator? Te Kloese lijkt er niet eens op. Er heerst gewoon rust binnen de club, en iedere supporter kijkt alweer uit naar de komende transferperiode. Er gaat hoogst waarschijnlijk veel geld binnen komen, en Dennis te Kloese heeft ruimschoots bewezen daar heel goed mee om te gaan. Stel je eens voor dat ook Arne Slot nog minstens een jaar blijft.
Wat heeft DtK bereikt dan? Je weet dat de voltreffers dit seizoen, bijna allemaal via voornamelijk de scouting zijn binnengehaald. En de spelers die vnl. door Slot/DtK werden geadviseerd niet.
Deze man mag van mij gewoon terug komen hoor plus inderdaad hij mag de schaal zeker overhandigen hij verdient dat gewoon .
Ik vind dat Frank Arnesen dit zeker verdient hij heeft Feyenoord met Arne Slot weer uit het moeras gehaald.
Inderdaad mooi positief stuk over Arnesen, die zeker credits verdiend. Maar wat ik mij dan afvraag wie is Bart Toorenaar? Heb ik opgezocht. Bart wil graag over allerlei onderwerpen stukjes schrijven
" die even breed en onsamenhangend zijn als van Jon Bon Jovi of Fred Teeven " , aldus Bart geciteerd.
Bart is woonachtig in Londen.
Waarom denkt Bart met zoveel stelligheid te kunnen schrijven over alle ins en outs binnen de organisatie van Feyenoord?
Ken hem niet, maar het lijkt me een Feyenoorder met een mening en de vaardigheid om die helder uiteen te zetten. Meer heb je niet nodig voor een goed opiniestuk toch?
Hey @positivo denk je zo ook over die Sjoerd van Kein Geloel? Het riekt nl naar rancune, op twitter wordt hij door een bepaald deel van het legioen bekritseerd omdat hij zich uitspreekt richting het tumordeel van het legioen.
Arnesen heeft scouting goed gedaan, aankopen waren niet best over het algemeen. Verder is het Ajacied dan kunnen we net zo goed Sjaak Swart vragen. Gewoon uitreiking door echte Feyenoorder.
Mooi stuk! Ik vind het ontbreken van een TD ook zorgelijk. Afgelopen transferwindow kwam er op vrij knullige wijze uiteindelijk geen middenvelder bij. Ik vond dat daarmee hoog spel werd gespeeld want de spoeling was (is) dun. Met een 100% gefocuste TD had dat wellicht toch anders gelopen. Dat het niet desastreus uitpakte is te danken aan het gelukkige feit dat Kokcu en Wieffer beiden heel zijn gebleven.
Gaat Dennis straks weer op vakantie in een drukke zomer??
En Arnesen had van mij mogen blijven. Hij verdient het zeker om de schaal uit te reiken.
Er moet een statutair TD komen dus een zwaargewicht. Dit mag nooit alleen door een Alg. dir uitgeoefend worden. Zie AZ organisatie als voorbeeld. Daar is Max een prima TD samen met Robert trekken zij de kar op technisch gebied.
Zou fantastisch zijn als Arnesen de schaal uitreikt.
Helemaal met schrijver eens ARNESEN moet schaal uitreiken. Wie start een actie?
Arnesen heeft uitstekend werk verricht en had natuurlijk prima kunnen terugkeren. Ik vermoed dat Te Kloese niet teveel kapiteins op het schip wilde hebben en het wel een goede gelegenheid vond om Arnesen eruit te werken. Als dat zo is zou dat wel een zwaktebod zijn. Een sterke persoonlijkheid toon je juist ook door te kunnen samenwerken met andere sterke persoonlijkheden. Je moet een club niet teveel afhankelijk maken van een of twee personen. Bij Ajax is dat kennelijk wel gebeurt en stortte het ineen na het vertrek van Overmars en Ten Hag.
Maarja, Arnessen moest zonodig een paar miljoen achterover drukken. En daarom mag hij niks uitreiken en is hij niet meer welkom.
-Hoe kom jij aan de bullshit info?
-Waar staat dit dan?
-Is dit een aanname of en feit?
Dit verhaal gaat al langer rond. Maar of het ergens op gebaseerd is weet niemand.
Hoe kom je hier bij of heb ik iets gemist ?
Je hebt in ieder geval gemist dst dit verhaal al langer rond gaat. Maar of het ergens op gebaseerd is weet niemand.
Ik hoop dat Frank als adviseur welkom zou zijn bij de club. Hij heeft de goede lijn ingezet. En waarom hij zo ineens weg moest was in ieder geval vreemd.
Bronnen noemen die je bewering staven en anders niet kwaken
Klinkt onwaarschijnlijk. Als hij een paar miljoen achterover gedrukt zou hebben, dan zou feyenoord hem wel voor de rechter gedaagd hebben. Een paar miljoen laat je niet zo maar lopen.
Ik heb zo’n idee dat Frank Arnesen een belangrijke bron was voor deze website ;)
Ik kan me hier alleen maar bij aan sluiten. De rol van Arnesen is echt heel groot geweest en het is doodzonde dat hij op een zijspoor is gezet
Lekker in Londen blijven die Bart.