Slot jansen

VK Sportphoto

Analyse

Wat staat Feyenoord te wachten tegen koploper AZ? Een analyse

FeyenoordTM

Na 15 wedstrijden zonder verlies weet AZ na donderdagavond weer wat verliezen is, de club verloor uit met 1-0 van Apollon Limassol. In de Eredivisie wist AZ nog niet te verliezen en staat daardoor bovenaan, 3 punten boven Feyenoord.

Zowel de trainer van AZ als de media spraken van een schokkend resultaat donderdagavond, "We zijn volledig door de ondergrens gezakt" klonk het uit de mond van Pascal Jansen. Als we kijken naar de onderliggende data en de verhoudingen op het veld valt dit eigenlijk wel mee. AZ speelde niet slechter dan de afgelopen wedstrijden. Ze waren dominant aan de bal en ze creëerden 4 grote kansen, geen gek aantal. Het grootste verschil zat in het afmaken van de kansen, AZ was niet effectief, wellicht door het ontbreken van een goede centrumspits. Dani de Wit begon in de spitspositie, als we kijken naar de vermoedelijke opstelling valt het niet te verwachten dat Jansen wederom voor de Wit in de spits kiest.  

opstellingaz

Vermoedelijke opstelling AZ

Laten we het spel van de koploper van de Eredivisie onder de loep nemen. AZ is sterk aan de bal: 87% van de kansen ontstaat uit open spel. Uit open spel wist AZ tot nu toe gemiddeld 13,8 schoten af te vuren per 90 minuten, die leidde tot ongeveer 1,5 verwachte goal per wedstrijd. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met die van Feyenoord, niet geheel verrassend dat AZ tot nu toe evenveel doelpunten als Feyenoord gemaakt heeft (17).

AZ is erg geduldig aan de bal, samen met SC Heerenveen is het de ploeg die het minst snel de bal naar voren verplaatst op het veld. Dit resulteert in het feit dat AZ één van de meest passende teams van de Eredivisie is als we kijken naar passreeksen. Ze hebben per wedstrijd zo’n 11 keer een passreeks die meer dan 10 passes bevat en gemiddeld passen ze zo’n 3,7 keer per passreeks. Alleen de traditionele top 3 doet dit beter.

Jens Odgaard is een van de gevaarlijkste aanvallers van de competitie. Geen speler schiet vaker dan hij (gemiddeld 6 keer per 90 minuten). Hij is dan ook de competitietopscorer van AZ met 4 goals. De creativiteit komt vooral van Reijnders en van Brederode; zij creëren beiden gemiddeld meer dan 2 kansen per 90 minuten. Ook rechtsachter Hatzidiakos creëert veel, hij gaf al 3 assists.

Reijnders is een van de gevaarlijkste dribbelaars van de Eredivisie, zijn dribbels leidde al 8 keer tot een sleutelpass en 2 keer tot een assist, maar over het algemeen dribbelen spelers van AZ weinig. Sam Beukema dribbelt regelmatig in (21 keer per wedstrijd), maar overbrugt hiermee geen grote afstanden.

Een grote kanttekening bij de statistieken van AZ in balbezit is dat sterspeler Karlsson het begin van het seizoen moest missen vanwege een blessure en dus nog niet in de statistieken terug te zien is, hij lijkt nu weer helemaal fit te zijn.

Er zullen kansen komen tegen AZ. De Alkmaarders krijgen gemiddeld zo’n 7,5 schoten tegen per wedstrijd, met een xG waarde van bijna 0.8 in totaal. Hiermee zijn ze verdedigend een van de beste van de Eredivisie, maar niet uitzonderlijk. Feyenoord overlegt redelijk vergelijkbare cijfers. De 7,5 schoten tegen per wedstrijd resulteren dit seizoen pas 25 keer in een schot op goal. De keeper heeft het over het algemeen dus aardig rustig. Deze schoten op goal tegen accumuleerde in totaal een verwachte goal waarde van 7.8, Verhulst incasseerde 7 tegengoals en doet het dus naar behoren.

AZ zet niet uitzonderlijk veel druk. Met een PPDA score van 13.1 zijn er 6 Eredivisieteams die minder passes van de tegenstander toestaan voordat er een verdedigende actie ingezet wordt. Toch is AZ wel effectief als het druk zet, ze veroverden al 97 keer de bal hoog op het veld (alleen Feyenoord doet dit vaker) en dat leidde al 19 keer tot een schot, het vaakst van de hele Eredivisie.

Opvallend is dat AZ pas 1 goal scoorde uit een standaardsituatie, dat terwijl ze al 31 keer tot een schot kwamen uit een standaardsituatie. Feyenoord is tot nu toe al een aantal keer erg kwetsbaar geweest tijdens standaardsituaties, maar het hoeft van AZ niet veel gevaarlijke standaardsituaties te verwachten.

Aan de andere kant staan ze verdedigend weinig toe uit standaardsituaties. Ze kregen dit seizoen pas 1.1 verwachte goal tegen uit standaardsituaties, het minst van de hele Eredivisie. Toch lieten ze afgelopen donderdag zien kwetsbaar te kunnen zijn tijdens standaardsituaties, de enige tegengoal viel uit een hoekschop.

Conclusie: AZ is qua sterkte, maar ook qua speelstijl aardig vergelijkbaar met Feyenoord. AZ speelt graag dominant voetbal en heeft met Reijnders een speler die enorm in vorm is aan de bal. AZ weet uit balveroveringen vaak gevaarlijk te zijn, het is aan Feyenoord om de bal niet op gevaarlijke posities te verliezen.

Delen

Reacties

Stoppen met spelers opstellen die niet stabiel blijken. Gewoon lekker Dermane, Walemark en Danilo erin, Jehambaks, Pedersen eruit. Die dermane en walemark gewoon 5 wedstrijdjes geven, is toch een opbouwjaar met deze nieuwe selectie.

Bijlow
Geertruida Trauner Rasmussen Hancko
Dermane
Timber Kokcu
Walemark Giminez Danilo
We hebben 50 miljoen aan transfers uitgegeven. Grote stad, toptrainer en specifiek gescoute spelers gekocht. Hou toch op met een opbouwjaar, er moet gewoon gepresteerd worden.
Wat niet wegneemt dat we ook in een grote stad spelen…
Zonder een degelijke defensieve middenvelder kan je slot niet afrekenen op de resultaten, wel de leiding van de club.
Je gaat voorin met 2 centrumspitsen spelen? Ok.....
Wie zouden jullie van AZ graag bij Feyenoord willen zien? Persoonlijk ga ik voor Reijnders en Kerkez
Van Brederode vind ik een interessant talent voor op de vleugels. Verder Reijnders en Kerkez inderdaad.
Reijnders, Kerkez, Pavlidis en Karlsson zijn voor Feyenoord absolute (en onhaalbare) versterkingen.
Eens, erg goede spelers. Toch denk ik dat ook Clasie nu speeltijd zou hebben bij ons.

Zijn 2e periode bij ons was hij geen schim van zijn eerste periode. Maar momenteel lijkt hij weer helemaal de oude
Feyenoord zou Clasie in zijn huidige vorm inderdaad goed kunnen gebruiken. Een gebrek aan een goede controlerende middenvelder is de grootste zwakte van de selectie. Blijkbaar vindt Slot dat Wieffer dat nog niet kan invullen.
Op dit moment alleen karlsson. De trainer doet het ook niet verkeerd
Sugawara is ook wel lekker rustig en beheerst aan de bal