X: @Feyenoord
Nieuws
"We hadden de indruk dat dit shirt weleens een succes kon worden"
Het was woensdag dringen bij de fanshops van Feyenoord, waar duizenden supporters zich hadden verzameld om het nieuwe derde tenue te bemachtigen. Het shirt in de stadskleuren van Rotterdam brak alle verkooprecords. De bijzondere samenwerking tussen de club, Castore en Banlieue blijkt zo een meer dan geslaagd project te zijn.
Toen Alex van Mook, Retail- en Merchandise-manager van Feyenoord, het nieuwe shirt voor het eerst onder ogen kreeg, vermoedde hij dat de Rotterdammers zomaar eens een commercieel pareltje in handen konden hebben. "Het zou arrogant zijn om te zeggen dat we het hadden voorzien, maar we hadden de indruk dat dit shirt weleens een succes kon worden”, zo vertelt hij tegenover het Algemeen Dagblad.
Het groen en witte tenue is een remake van het uitshirt uit het seizoen 2003/2004, dat door supporters als mooiste uitshirt uit de clubgeschiedenis werd gekozen. De handen werden ineengeslagen met kledingmerk Banlieue en het populaire shirt werd in een nieuw jasje gestoken. "Een paar jaar geleden spraken we voor het eerst met Banlieue", legt Van Mook uit. "Toen hadden we al zoiets van: misschien kunnen we iets samen maken. Ook Castore zag het direct zitten. Heel tof dat de collab zo uitpakt. Fans omarmen het. De tweede voorraad is onderweg."
Steeds meer clubs experimenteren erop los met afwijkende trikots met een mix van bijzondere patronen en opvallende kleuren. Vaak gekoppeld aan een verhaal over de clubgeschiedenis of -cultuur. De samenwerking met Banlieue past dan ook in een trend in de voetbalwereld, waarbij voetbalshirts steeds meer een mode-item worden, zo weet Van Mook. "Dat blijkt ook uit onderzoek. Kijk maar op tv. In programma’s zie je steeds meer mensen in een voetbalshirt. De kunst is om iets zo te maken dat het nog wel een voetbalshirt blijft, maar dat het ook niet misstaat op een spijkerbroek. En dat is zo makkelijk nog niet."
Dergelijke shirts dienen als extraatje voor de supporters, maar de productie ervan heeft niet veel te maken met waar een tweede of derde shirt oorspronkelijk voor bedoeld is: het bieden van een alternatief op het thuisshirt, wanneer de tegenstander dezelfde kleuren draagt. De KNVB en UEFA hadden waarschijnlijk dan ook geen goedkeuring gegeven om het groen-witte trikot als uitshirt te laten dienen. "In ons thuistenue zit ook wit. Daardoor zou de KNVB dit tenue waarschijnlijk hebben afgekeurd als uitshirt. Vandaar dat ons tweede shirt gewoon donker is", verklaart Van Mook.
Zaterdag in de uitwedstrijd tegen N.E.C. zal Feyenoord voor het eerst in het nieuwe groen-witte tenue te zien zijn.
Reacties
Dat je overal in het stadion het groen witte ziet..
💚🤍