1908.nl Eerste Graphic Edit

Series

 1908.nl behind the scenes • Afwegingen bij publicaties

Van de redactie

Zoals bekend heeft Feyenoord afscheid genomen van Arne Slot. In drie seizoenen behaalde hij de Conference League finale, het landskampioenschap en de KNVB Beker. De succestrainer gaat nu zijn geluk beproeven bij de Europese grootmacht Liverpool. De ‘Periode Slot’ bij Feyenoord markeert gek genoeg ook de bestaansperiode van 1908.nl tot dusver, al waren we het eerste jaar alleen via social media te volgen. Met het terugblikken op de prestaties van Slot, besloten we ook onszelf tegen het licht te houden.

In een aantal artikelen zullen wij uitgebreid ingaan op vragen die we hebben gekregen en lichten we enkele keuzes en uitdagingen toe. Bovendien geven we alvast een voorschot op wat bezoekers in de toekomst mogen verwachten. Vandaag deel 1: Afwegingen bij publicaties.

1908.nl heeft een aantal zaken hoog in het vaandel staan. Allereerst willen we op een positieve en scherpe wijze berichten over Feyenoord, op een manier die iedereen met een Feyenoordhart aanspreekt. Daarnaast willen we met eigen nieuws en achtergronden komen en niet enkel fungeren als vergaarbak van bij elkaar geharkte quotes van andere media. Bovenal willen wij dat bezoekers zich serieus genomen voelen. Dit betekent een overzichtelijke, actuele en snelle website. Ook willen we ver weg blijven van artikelen met clickbaitverleiding of het herkauwen van oud nieuws in een nieuw jasje.

Wat te publiceren uit andere media?
We streven ernaar om kwaliteit te bieden. Helemaal in de huidige wereld waarin er soms een wedloop is tussen platforms om de stroom aan artikelen op gang te houden. Wij hebben daarin een aantal keuzes gemaakt. Of dat de juiste zijn weten we niet, dat zullen we vanzelf ervaren. Wat betreft andere media, hebben we besloten niet elke zucht en scheet te publiceren, wat in programma’s als bijvoorbeeld Veronica Offside of Voetbalpraat wordt gezegd. Dit geldt eveneens voor de wildgroei aan journalisten die hun meningen in podcasts hebben verpakt. Wat ons betreft moeten journalisten de vragen stellen en niet beantwoorden.

1908.nl probeert zich wel te richten op inhoudsvolle meningen van (oud-)Feyenoorders met autoriteit in de voetbalwereld, al is het soms een dunne scheidslijn hoe dat in de praktijk uitpakt. Concreet: de zienswijze van Robin van Persie, Willem van Hanegem, Bert van Marwijk en Pierre van Hooijdonk doen er toe. Quotes van Harry van der Laan, Arno Vermeulen, Rafael van der Vaart of Jeroen Grueter laten we aan anderen. Een pakkende titel om te concluderen dat deze afkomstig is van je buurman (bij wijze van spreken), willen wij onze bezoekers eveneens niet aandoen. Op 1908.nl zorgen wij er dan ook voor dat artikelen uitstralen van wie de meningen afkomstig zijn.

Eigen primeurs
We willen een complete site, maar ons hart klopt vooral voor het brengen van nieuws uit het eigen netwerk. Of dit nu is op het gebied van transfers, de jeugdopleiding, de selectie, het stadion, de businessclub, of supportersgroeperingen, het is ons allemaal even lief.

Tegelijkertijd ligt daar ook een uitdaging. Eentje waar we leergeld hebben betaald. Want wanneer breng je nieuws en is dit dan altijd in het belang van de club? Iedereen bij 1908.nl wil een succesvol Feyenoord zien. Die liefde voor de club zit diep, maar neemt niet weg dat we soms te enthousiast zijn geweest om bepaald nieuws te delen waarvan wij dachten dat het wel kon. Daarin maak je soms een verkeerde afweging. Zoals je soms ook besluit om nieuws niet te brengen (al dan niet op verzoek) om het vervolgens wel in de traditionele media te zien verschijnen.

Zo zijn er elke dag dilemma’s. Niet alles is zwart of wit en binnen het grijze gebied is er ruimte voor discussie. Vast staat dat wij bij 1908.nl blijven strijden voor mooie content dat een verrijking is voor degenen die hun weg weten te vinden naar de website. Evenals dat we nog fouten gaan maken. Maar we willen elke dag leren. Van elkaar, van andere media, maar bovenal van onze bezoekers.

Hoe kijken jullie naar onze afwegingen? Missen jullie bepaalde content? Waarvan wil je meer of juist minder? Zouden jullie dingen anders doen? Laat het achter in de comments!

Morgen deel 2: Geruchten vs. betrouwbaarheid

Altijd. Overal. Feyenoord
Redactie 1908.nl

Delen

Reacties

Hoop dat jullie weer eens wat youtube of potcasts gaan doen!
Mooi dat jullie deze site zo runnen en mooi dat jullie deze Behind the scenes serie schrijven. Die is het waard om makkelijk toegankelijk onder het Over ons-tabblad te plaatsen, zodat iedere bezoeker het in de toekomst weet te vinden wat jullie dagelijkse overwegingen zijn. Succes!
Hetgeen jullie proberen te doen voor ons en ook Feyenoord, kan ik prima zien/lezen aan de gepubliceerde artikelen. Alles over Feyenoord kan ik hier vinden. Inhoudelijk prima voor elkaar, geen sensatiezoekerij. Ga vooral zo door. Haary van der Laan mag worden geqoute, heeft voor ons gespeeld en goede kijk op voetbal
Het is mooi te zien dat ongeveer tegelijk met de professionalisering van Feyenoord de afgelopen jaren ook deze site is opgekomen. Perfecte timing dus en wellicht geen toeval. Voor mij is dit op afstand de meest betrouwbare Feyenoord site, waarbij ik ook de tussen-de-regels-door info ook vaak erg vermakelijk vind. Supporters die helemaal in de stress schieten over een mogelijk vertrek van een speler, waarop jullie dan reageren, zonder namen te noemen, dat er al contact is gelegd met een betere speler.

Ik vraag me één ding af: hebben jullie voorbeelden van nieuwtjes die achteraf schadelijk zijn geweest voor bv. de komst van een goede speler? Bijvoorbeeld omdat andere clubs wakker werden geschud? Kan me haast niet voorstellen dat een scout bij het bezoeken van 1908.nl ineens denkt: Shit, effe mijn baas bellen met deze naam.
Ik vind dit een heel leuke en informatieve site en zoals jullie zelf ook aangeven, worden er soms foute afwegingen gemaakt met iets wel of niet publiceren.
Maar troost jullie , degenen die geen fouten maken , doen niks.
Af en toe zag ik nog wel eens een wat persoonlijk negatief tintje richting Slot , maar goed die is nu weg, ik hoop dat jullie eenieder die bij Feyenoord werkt op een objectieve manier benaderen en als er iets te schrijven valt schrijven.
De wedloop wat primeurs betreft zou ik me niet zo druk over maken , het is veel beter een correct artikel te plaatsen gebaseerd op feiten, dan maar wat 'onzin ' te plaatsen.
Kortom, een prima site dit voor Feyenoorders en veel succes verder gewenst.
Leuk dit soort toelichtingen. Ik denk dat het daarmee voor veel lezers minder vanzelfsprekend is. Ik vind het persoonlijk fijn dat dit geen kopie is van de zoveelste fan site.. jullie zijn lekker bezig! Ga zo door!

Dankjewel voor alle mooie berichten.
Prima dat jullie niet elke opmerking van de zogenaamde "analisten" op tv herhalen. Die zijn namelijk allemaal gekleurd met een Amsterdams sausje
De hele club is aan het professionaliseren. Nu de supporters nog. Waarom is dit toch de eerste gedachte gang bij het lezen van een artikel als deze? Ben je Feyenoord supporter of ajax-hater?
Ik heb ook wel een natuurlijke aversie tegen ajax en het Amsterdamse in zn algemeen. Heb er 35 jaar op 10 km vandaan gewoond. Dus ben er genoeg tegengekomen in m'n leven om een compleet beeld te hebben.

Maar ben wel zo objectief dat ik prima naar van Basten, Sneijder en een Marciano Vink kan luisteren. Zij zijn namelijk ook objectief over alle clubs in zn algemeen.

vd Varkt, Blind en ronald de Boer is another cook...another biscuit. Zij praten standaard met meel in de mond omtrent Feyenoord en ajax. Van Hooijdonk is dat min of meer aan onze zijde. Is dat weer in balans...
Prima bezig, ga zo door.

Ben het eens met @Kuipvrees dat het irritant is dat iedereen te pas en te onpas willekeurige vragen blijft stellen als een stel jengelende kinderen. Een aparte 'forum'pagina waar vragen gesteld kunnen worden zou prima zijn.

Ontopic of weg ermee.
Volgens mij weten jullie zelf prima welke afweging jullie moeten maken. Ik zou vooral wat relaxter omgaan met wie nou de primeur heeft of niet. De belangrijkste reden om deze website te bezoeken is dat hier (redelijk) betrouwbaar nieuws op staat en niet iedere willekeurig uitspraak van een analist. Het maakt mij echt niet uit of jullie de eerste zijn of niet.

Ik zou wel nadenken of je al die vragen blijft beantwoorden. Het creëert verwachtingen bij mensen en het vervuilt de nieuwsberichten. Voor je het weet eindigt het hier zoals de commentsectie hij Fr12 en ik blij dat ik daar weg ben.

Gewoon zo doorgaan met deze site!
Het grijze gebied is duidelijk. Ik ben het liefst hier, maar kijk ook geregeld naar de artikelen op FR12 (niet de reacties aldaar…). Daar schrijven ze nu over belangstelling van Lazio in Stengs via Sky Sports. Ik lees dat toch graag, bij 1908 valt dat blijkbaar net de andere kant op. Wat te billijken valt, dat hoort bij het grijze gebied.

Graag zou ik hier een oplossing zien voor het eindeloze vragen stellen, willekeurig in welk topic dan ook. Soms goede vragen, vaak onnodige rare vragen. Je merkt dat het mensen ook gaat irriteren. Het off topic gaan is structureel. Een apart hoekje voor vragen stellen zou fijn zijn. Waarbij ik me besef dat dat weer verwachtingen schept dat ze ook beantwoord worden.
Duidelijk en netjes! Er zullen altijd mensen misgunnen en dan met een grote bek wijzen. Als ik ergens iets lees over (toekomstige) feyenoorders ga ik meestal eerst hier kijken of er hier ook iets op staat. Wel zou ik het leuk vinden als er misschien interviews komen van oud spelers die in het buitenland voetballen of al met pensioen zijn. Verder blijft de transfer periode altijd spannend en leuk om het te volgen, maar dat lijkt me dan ook de moeilijkste periode voor jullie. En ik zit liever hier op dan fr12 waar de vaste mensen het grootste woord hebben
Duidelijk stuk!

Offtopic: is er nog ergens een EK voetbalpoule voor Feyenoorders?
Ik vind het een leuke site met leuke artikelen en nieuws. Ik vind alleen wel, ondanks de druk en de vrije tijd die er in zit, er niet altijd netjes terug gereageerd wordt richting gebruikers. In het verleden heb ik wel eens een vraag gesteld en werd ik met een kut houding aangesproken, alsof ik dom was. Ik hoop dat hier ook naar gekeken kan worden.
Aan de andere kant irriteert het gebruikers dat er volledig off-topic willekeurig vragen gesteld worden. Dan zie je bv een artikel over Wieffer en ineens wordt er een vraag gesteld ‘Zou speler xxxxxx niet iets voor ons zijn?’.
Opzicht zijn die vragen niet irritant. Wel het feit dat mensen niet de moeite nemen om zelf te lezen en je vaak dezelfde vragen krijgt die al beantwoord zijn. Of inderdaad de verzonnen spelers vragen. Als iedereen dat doet is het einde zoek.

Met een aparte rubriek is de kans groot dat de inhoud gewoon slecht wordt, het nodigt mensen uit om van alles te vragen.

Ik ben het er wel mee eens dat vragen van gebruikers wat meer verbonden mogen zijn met het artikel. Om voor de 10e x te zien dat iemand vraagt hoe het met Carranza is in een wieffer artikel terwijl die zelf zo 5 artikels heeft gaat nergens over.
Een vragen rubriek zou handig zijn, maar dan hoef je nog niet zo aangesproken te worden.

Helaas leven we inmiddels in een afrekenmaatschappij.
Helemaal duidelijk, mooi hoor. Persoonlijk zou ik het tijdens transferperiodes leuk vinden als er een ‘dossier’ komt. Bijvoorbeeld het eerste item verwijzen naar transfers, en daarna op spelers kunnen doorklikken. En dan de belangrijkste informatie… contract einde datum, expected transfer value, geïnteresseerde clubs (van geruchten tot bevestigd) etc. Of voor inkomende transfers: welke spelers zijn benoemd, voor welke positie, en dan weer belangrijkste gegevens. Nieuwtjes naar boven, maar met een bestaand dossier. Zodat het makkelijker terug te zoeken is welke clubs ook alweer geïnteresseerd zijn (geweest) voor Geertruida, wieffer etc. Nu pluk ik overal ‘iets’ vandaan, waarbij de betrouwbaarheid van alle andere sites ook nog onduidelijk is. Maar kudos, top site dit al hoor!
Prima hoe jullie er in staan. Goed even naar onze meningen te vragen om evt. verbeteringen aan te brengen, maar negeer gewoon de azijnzeikerds, ondanks dat je er wel voor open moet staan indien ze wel degelijk een punt hebben degelijk. Altijd kritisch blijven op jezelf.

Van mijn kant een en al positiviteit. Compli.enten. Fijne site maken jullie en vaak kort op het echte nieuws en daar geniet ik, als Feyenoorder, enorm van. Ga doorrrrrrr!
Ik wordt altijd erg blij van de transferupdates. Maar wat ik het meest waardeerde was de serie rondom 4 Mei waar de positieve Joodse achtergrond van Feyenoord werd belicht. Ik weet ook wel dat wanneer er in 020 over marsmannetjes gejuigd werd er in Rotterdam groene haat zou ontstaan, maar evengoed.
Bovenstaand artikel is een nobel streven. Het geeft goed weer waar 1908 voor staat. Als jullie in staat zijn jullie visie & missie als zodanig uit te voeren, dan zal het forum een goed journalistiek niveau halen. Persoonlijk vind ik dat een aanwinst tussen alle social media ellende. Maar het zal soms best lastig zijn om je eigen principes te volgen. Ik wens jullie en de supporters veel succes. Ik hoop wel dat we elkaar een beetje met respect blijven behandelen. We zijn ten slotte familie.
Zoals als jullie het nu doen vind ik prima. Hou het lekker objectief, neutraal en ga uit van jullie eigen kracht. Ik lees altijd eerst deze site. Of als ik nieuws van een ander platform krijg check ik dat hier. Dus ik neem deze site heel serieus. Mijn Feyenoord vrienden hier in de buurt attendeer ik ook op deze site. Ik woon op steenworp afstand van het 020 stadion. Van af onze kerktoren kun je dat ding zien en ik zeg altijd gekscheren dat ik daarom hoge coniferen in mijn tuin heb maar als ik de berichtgeving over onze vrienden daar vandaan uit sites lees of hoor van mijn vrienden die daarvoor zijn mogen wij als Feyenoord supporters super blij zijn met een platform als dit. Keep up the good work!
Groeten uit Ankeveen.
Ik ben nog steeds altijd heel erg benieuwd naar het totale process van hoe een transfer nou tot stand komt vanaf scouting tot aan tekenen contract. En dan niet in grote lijnen maar meer als een soort longread. Dat lijkt mij persoonlijk heel interessant.