1908-betrouwbaarheid

Series

1908.nl behind the scenes • Geruchten vs. betrouwbaarheid

Van de redactie

Zoals bekend heeft Feyenoord afscheid genomen van Arne Slot. In drie seizoenen behaalde hij de Conference League finale, het landskampioenschap en de KNVB Beker. De succestrainer gaat nu zijn geluk beproeven bij de Europese grootmacht Liverpool. De ‘Periode Slot’ bij Feyenoord markeert gek genoeg ook de bestaansperiode van 1908.nl tot dusver, al waren we het eerste jaar alleen via social media te volgen.

Met het terugblikken op de prestaties van Slot, besloten we ook onszelf tegen het licht te houden. In een aantal artikelen zullen wij uitgebreid ingaan op vragen die we hebben gekregen en lichten we enkele keuzes en uitdagingen toe. Bovendien geven we alvast een voorschot op wat bezoekers in de toekomst mogen verwachten. Vandaag deel 2: Geruchten vs. betrouwbaarheid

We zijn er trots op dat het betrouwbaarheidsgehalte op 1908.nl hoog is. Ten opzichte van de traditionele media hebben wij niet een vergelijkbare brede redactie, maar wat betreft Feyenoord zeker wel een goed ingevoerde redactie. Eigen berichten brengen we alleen wanneer meerdere bronnen het nieuws bevestigen. Nieuws van andere media gaat altijd gepaard met bronvermelding.

Waarheidsgehalte
In de wereld van snelle content staat de betrouwbaarheidsperceptie alleen wel onder druk. Dat zien wij vooral bij berichtgevingen rondom transfers. Met de geruchtencarrousel kan je een hele website vullen, maar het zegt uiteindelijk weinig over de koers die de club vaart. Veel kan zelfs worden geschaard onder de noemer ‘Entertainment’. Op een aantal manieren proberen wij daar tegenwicht aan te bieden.

  1. Zo worden er geen geruchten geplaatst die afkomstig zijn van niet- gerenommeerde (buitenlandse) media, danwel journalisten die niet- geverifieerde informatie verspreiden via eigen X-accounts. Een transferbericht dat geheel uit de lucht is gegrepen zal dan ook niet op 1908.nl verschijnen.
  2. Wanneer er wel een bericht wordt geplaatst, dan gaat dit gepaard met een gradatie uit ons medaillesysteem. De legenda onder elk artikel legt de werkwijze van de medailles uit. Met dit systeem proberen we de lezer een juiste verwachting mee te geven over de waarschijnlijkheid van een nieuwsitem.

    Voor onze eigen primeurs geldt altijd, dat dit of bevestigd (ster-medaille) of onbevestigd is (zilveren medaille). We gaan immers niet zelf onze eigen betrouwbaarheid beoordelen. Dat is aan de lezer!
     
  3. Ook hebben wij ‘Transfercheck’ in het leven geroepen. In ons netwerk checken wij het waarheidsgehalte van de meest wilde geruchten en koppelen dit in Transfercheck-artikelen terug op de website. Hiermee trachten we de onophoudelijke geruchtenstroom enigszins in perspectief te zetten. En soms zijn we zelf verrast over de uitkomst.
  4. Tot slot zetten wij de breedte van het redactieteam in. Met Feyenoord Transfermarkt (FTM) hebben wij een redactielid die volledig is vrijgespeeld, zodat hij zich enkel bezig kan houden met transferberichten.

Beoordelen transfernieuws
Transfernieuws is hot. Spelers wisselen steeds sneller van club en selecties zijn daardoor meer dan ooit onderhevig aan mutaties. Daarbij komt dat er in de voetballerij steeds meer belanghebbenden rondlopen. Dat zorgt voor een enorm geruchtencarrousel, maar schept bovendien verwachtingen bij voetballiefhebbers. Ook 1908.nl loopt tegen die verwachtingen aan.

Zo is er een verschil tussen het polsen van een speler, interesse en een concreet bod. Wanneer Feyenoord interesse heeft in een speler, betekent dat niet dat hij al onderweg is naar Rotterdam. Voor elke positie heeft de club namelijk meerdere spelers op het oog. Daaruit zullen ze een keuze maken. De haalbaarheid van een transfer wordt bovendien vaak vooraf in het informele circuit gecheckt. Dus wanneer je favoriete speler in verband wordt gebracht met Feyenoord, zouden wij nog even wachten met het bedrukken van je shirt. Tussen het moment van interesse tot aan een daadwerkelijke transfer, stroomt eerst nog veel water door de Maas.

Uiteraard zijn wij benieuwd naar de ervaringen van onze bezoekers! Hoe kijken jullie naar onze betrouwbaarheid? Wat vinden jullie van de Transferchecks? Zouden jullie meer geruchten willen of juist meer terughoudendheid? Laat het achter in de comments!

Volgende keer: Redactionele uitdagingen

Altijd. Overal. Feyenoord

Redactie 1908.nl

Delen

Reacties

Ik zou, tijdens de transferperiodes, wel een transferboard willen zien met ook alle geruchten en het FeyenoordTM oordeel in zo'n zelfde sterretje achter de naam. Inkomend is alleen de naam genoeg, uitgaand de club(s) waar het om gaat. Op dit moment heb je dan wel een aparte pagina nodig voor een aantal selectiespelers :-).

Inkomend wordt b.v. een Sem Steijn genoemd. Geen flauw benul of dat past qua spel, past qua budget, past qua depth en of er sowieso ook maar iets van waar is. Zo'n board zou daar snel een idee over kunnen geven.
Het aller aller belangrijkste voor mij is dat het uitbrengen van nieuws niet schadelijk is voor de club. Jullie mogen wat mij betreft best een beetje jokken/liegen als dat de positie van Feyenoord in de onderhandelingen verbetert. Alles voor onze mooie club.

Verder vind ik alle nieuwtjes erg leuk om te lezen, zeker in de zomer tijd. Je kan niet alles van te voren weten en dat is prima. Ga zo door
Graag minder geruchten. Meer concrete zaken.

Ik zou ook graag willen weten hoe het staat met Gil en Sanchez. Waren dat geruchten of hebben we daadwerkelijk een bod gedaan.
1908 heeft nog nooit over sanchez geschreven, dat zal wel een gerucht zijn wat niet klopt.
Prima zoals t gaat! Al vindt ik de reclames wat vervelend en zou graag een knop zien om te verversen of “vorige” ofzo.
Betaal app zonder reclame ook prima
Om vervuiling in de commentsectir tegen te gaan kan het misschien een optie zijn om een separate 'omgeving' op 1908 te maken waar men met elkaar de transfergeruchten en dergelijke kan doornemen? Ik vind het altijd wel wat hebben!