arie-haan

Pro Shots

Nieuws

“Ze dachten: hij is oud-Ajacied en wil ons de vernieling in helpen”

Van de redactie

Arie Haan werd in oktober 1995 trainer van Feyenoord. Hij nam halverwege het seizoen het stokje over van de ontslagen Willem van Hanegem en bereikte met de club de halve finale van de Europa Cup II. Zijn verblijf in De Kuip duurde slechts twee jaar. Eind 1997 werd hij ontslagen, wat Haan nog steeds ziet als zijn grootste teleurstelling als trainer. 

“Ja, destijds bepaalden de pers en het publiek hoe een club gerund werd”, zo doelt Haan in Nieuwe Revu op de krachten die in Rotterdam loskwamen. “Er kwamen geruchten in de krant dat ik zou verdienen aan transfers. We verloren een paar keer en dan gaat de sneeuwbal rollen, dat hou je niet meer tegen. Toenmalig voorzitter Jorien van den Herik wilde me niet ontslaan, maar er zat niks anders op.”

Haan merkte dat hij weinig krediet had bij het Feyenoordpubliek vanwege zijn verleden als speler in Amsterdam. “Ze dachten de hele tijd: hij is oud-Ajacied en wil ons de vernieling in helpen. Er werd echt op de man gespeeld, zonder een enkel bewijs. Maar dat gebeurt tegenwoordig wel meer, hè. Dan word je wegens grensoverschrijdend gedrag aan de schandpaal genageld voordat men weet of je iets echt gedaan hebt.”

De oud-trainer heeft naar eigen zegge na zijn ontslag nooit meer een stap in De Kuip gezet. “En maak daar maar Rotterdam van. Ik ben er echt ziek van geweest dat je op die manier beoordeeld wordt op wat je kunt.”

Delen

Reacties

Ik kan me Feyenoord - Juventus herinneren, vlak na zijn ontslag. 2-0 winst. Julio Cruz! Kuip was euforisch en zong: ‘Arie Haan is er niet bij, wat zijn we blij’
Er is nooit een klik geweest met deze man vanuit het publiek. Prima dat hij niet meer in Rotterdam komt, had anders een verbod moeten krijgen!
En wie zorgde ervoor dat Feyenoord voor het eerst in de historie zich had geplaatst voor de Champions League? Diezelfde Arie Haan.

Het valt niet mee als tijdens de eerste thuiswedstrijd in 1995 het publiek al massaal zingt: En Arie Haan die gaat eraan, ja Arie Haan die gaat eraan!

In het seizoen 1996/97 streed Feyenoord wel tot de 30ste speelronde vol voor de landstitel. Dat was na 1993 niet meer gebeurd. Onze held Van Hanegem had natuurlijk met de bekerwinst in 1995 afscheid moeten nemen als trainer. Hij had er een zooitje van gemaakt in 1995.
Maar Cruz dreigde een miskoop te worden. Cruz bloeide alsnog op toen de Spaanstalige Beenhakker het van Haan overnam.
Ik had toen een seizoenskaart en ik zag er velen in de gracht verdwijnen. Wat ik nog goed weet is dat hij pas na de 80e minuut wissels in bracht om het tij te keren, wat dus bijna altijd te laat bleek te zijn.
Arie blinkt nooit uit in zelfreflectie

De spelersgroep waren eilandjes geworden, met een groepje Zuid-Amerikanen die zich afzonderden en alles was los zand geworden.

Daarnaast helpt het ook niet dat je publiekslieveling Henryk Larsson schaamteloos de deur uitwerkte. Aardige misrekening van Arie, maar daar hoor je hem nooit over. Hij haat er liever prat op dat hij Bosvelt, van Gastel en van Wonderen haalde, waar hij inderdaad credits voor verdient. Eerlijk is eerlijk.

Maar een elftal dat los zand is geworden onder zijn leiding was zijn verantwoordelijkheid, punt
Wat een gezeik weer zeg
Arie was ook een goede speler en trainer
Oké hij speelde voor Ajax, so what
Ruud geels, Henk groot, theo van duivenbode en velen speelde ook en voor Ajax en voor Feyenoord
Wat maakt het uit als je maar rendabel bent