bevrijdingsbeker-1

Stadsarchief Rotterdam

Series

5 MEI • De Bevrijdingsbeker als symbool van de wederopbouw

Van de redactie

Op 4 mei 1945 vergaderde het Feyenoordbestuur en het besefte dat het de laatste keer zou zijn dat het bijeen kwam in de tijd van de Duitse bezetting. Voorzitter Cor Kieboom, opende met een speech. 

“Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen vooruit. Dit zou wel de laatste vergadering onder Duitse bezetting zijn, daar het einde van de oorlog zeer nabij is. Deze vergadering is belegd om daar reeds op vooruit te lopen”, aldus Kieboom. Tijdens de bijeenkomst zouden een aantal grote besluiten worden genomen. De aanwezigen spraken onder meer af om direct na de bevrijding een Rotterdams toernooi of halve competitie te spelen met een Bevrijdingsbeker als inzet. Bovendien zouden de wedstrijden van Feyenoord worden gespeeld daar waar het thuishoort: De Kuip.

Bevrijdingsbeker
Op 27 mei 1945 waren 13.263 toeschouwers ooggetuige van de wedstrijd tussen Feyenoord en stadsgenoot Sparta. Inzet was inderdaad de Bevrijdingsbeker. Al dan niet toevallig was deze onderlinge ontmoeting dezelfde als de laatste wedstrijd die voor de oorlog in de Kuip werd gespeeld. De bokaal werd uiteindelijk door Feyenoord gewonnen.

Liberation Army Team
Op 30 juni 1945 stond eveneens een emotionele wedstrijd op het programma. Het Nederlands bondselftal, een officieus Oranje, nam het voor 58.109 toeschouwers op tegen het zogeheten Liberation Army Team, dat met 0-3 zou winnen. Het meest beladen moment vond plaats bij het spelen van het volkslied. Voor het eerst in vijf jaar kon iedereen het Wilhelmus ongestraft meezingen, wat bij velen voor tranen in de ogen zorgde.

bevrijdingsbeker-stadsarchief-rotterdam
Stadsarchief Rotterdam

Delen

Reacties

Hier dus ook weer, altijd de eerste! ;)
Grappig: jongensplaatsen….. Moet je in deze tijd niet meer mee komen…
Super om op deze manier mee te kijken naar de bevrijding van Rotterdam. Waar kennelijk ook iedere Spartaan en Feijenoorder welkom was om te zitten waar ze wilden. Het zou mooi zijn om op deze manier de Bevrijdingsbeker weer in ere te herstellen: een toernooitje met Feyenoord, Sparta en Excelsior bijvoorbeeld. Elk jaar in mei, tenzij er een Europese finale wordt gespeeld ;)
Mooi om over Feyenoord geschiedenis te lezen. En dat waren nog eens toegangsprijzen!