
Nieuws
Aanhoudende onduidelijkheid over stadiondeal met Sportclub Feyenoord
De aandeelhouders van Stadion Feijenoord wachten nog steeds op uitsluitsel over de totstandkoming van de deal met Sportclub Feyenoord. Vanwege dit contract met de amateurtak zou het stadion voor een periode van 40 jaar een jaarlijks bedrag van 275.000 euro aan de Sportclub moeten betalen, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Een kostenpost van in totaal 11 miljoen euro.
“Wij vinden het onbegrijpelijk en onacceptabel dat er blijkbaar een lange termijn financiële verplichting is aangegaan door het Stadion, terwijl het geld nu niet bepaald over de plinten klotst”, zo schrijft de Vereniging van Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) in Perspectief. “Tijdens de Algemene aandeelhoudersvergadering van 2024 is, mede door de VASF en diverse individuele VASF-leden het punt gemaakt dat deze overeenkomst “om niet” ongedaan gemaakt zou moeten worden.” De aandelenvereniging kwam de deal onverwacht op het spoor toen zij het jaarverslag 2023 nauwgezet doornamen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2023 werden hieromtrent al vragen over gesteld en er werd toegezegd dat tijdens de aandeelhoudersvergadering van december jl – een jaar later – duidelijke antwoorden zouden komen. Die bleven tot ergernis van de VASF vooralsnog achterwegen.
“De vragen van verontruste aandeelhouders tijdens de aandeelhoudersvergadering werden onvoldoende beantwoord door commissaris De Waard en de indruk bestond dat er om de hete brij werd heen gedraaid”, zo verhaalt de belangenclub. “De accountant van Stadion Feijenoord maakte het helemaal bont, door, nadat hij het moest opzoeken, te stellen dat de Sportclub hier jaarlijks een factuur voor naar Stadion Feijenoord stuurt.” De VASF geeft aan benieuwd te zijn wat voor specificatie er dan op die factuur staat. Vooralsnog is daar geen antwoord op gekomen en het is onduidelijk of en wanneer er überhaupt antwoorden komen op de gestelde vragen. “Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat de VASF tegen décharge van het bestuur en de directie heeft gestemd en tegen de herbenoeming van commissaris De Waard”, zo besluit de aandelenvereniging.
Reacties
Die winst komt geheel voor rekening van die geluidsdeal met de gemeente, anders had het een dik verlies geweest.
Het stadion, volgens hun verslag, willen naar de top 40 stadions .
Daarom hebben ze het afgelopen jaar 600.000 euro geinvesteerd in onderhoud , paar wc potten en beetje verf en het geld is op.
Maar ze gaan het komende jaar 3 miljoen investeren, wie het gaat betalen weten ze nog niet, zelf hebben ze geen geld.
Het zijn simpel gezegd een stelletje onnozele halzen , als je alle tekortkomingen wilt wegwerken en dan heb ik het niet over verbeteringen, ben je al minimaal 20 miljoen kwijt.
Maar goed, zometeen maar weer naar onze kerk !
Oostrom en die tyfusbende moeten heel snel wegwezen. Ze geven niets om Feyenoord, alleen om de poen.
Bij de ledenvergadering van de sportclub in oktober 2019 is al bekend gemaakt , dat de aandelen worden overgedragen aan de Kromme Zandweg als onderdeel van het totale plan voor een nieuw stadion.
Maar is erbij verteld, dat als er geen nieuw stadion komt deze deal blijft bestaan en er vanaf 2023 40 jaar lang 275.000 euro vanuit het stadion naar de sportclub gaat.
Dus er is niks nieuws onder de zon, die hele VASF met haar aandeelhouders zijn een stel onbenullen.
Dus wat de BVO er toen voor belang bij zou hebben om die , in principe, waardeloze aandelen over te nemen , ontgaat me.
Nu zou het wel relevant kunnen zijn, maar naar mijn mening moet de St. Kromme Zandweg duidelijkheid verschaffen, bij monde van de bestuursleden Bak en Ultee, die ook nog voorzitter en penningmeester van de sportclub zijn.
De sportclub heeft een bod geweigerd van de Vrienden van Feyenoord van 15 miljoen op die aandelen.
Wat die met die aandelen van plan zijn, geen idee, maar het is een heel vreemde constructie, de leden van de sportclub kunnen daarover geen vragen meer stellen, want die aandelen zijn er niet meer en de enige twee die in die stichting zitten zijn ultee en bak.
En waarom het stadion 40 jaar lang 275.000 euro per jaar over gaat maken naar de sportclub, dat zijn er maar een paar die dat weten, ik niet in ieder geval, maar het is gewoon bezopen.
En de BVO kan wel van alles willen , maar staat met de rug tegen de muur, het draait om geld en macht van een aantal figuren, gesteund door de gemeente.
Te Kloese heeft een prima besluit genomen om de stekker uit het nieuwe stadion te trekken, niet omdat ik als ouwe man nostalgisch ben, maar had de ondergang van de BVO geworden.
Maar met dat besluit heeft de BVO geen vrienden gemaakt, maar vijanden, dat is de huidige situatie.
En hoe dat opgelost moet worden ?
Geen flauw idee.
Dit is niet goed voor het stadion, niet goed voor SC Feyenoord en al helemaal niet voor de BVO Feyenoord.
Het wordt tijd om oud zeer neer te leggen, stoppen met moddergooien en constructief kijken naar een situatie die voor alle partijen wel werkbaar is. Doe je dit niet dan verliest straks iedereen.
Wellicht een onafhankelijke het dossier laten beoordelen en een plan uit laten werken.
Er lopen er een heel stelletje rond die hun eigen belang nooit zullen opgeven, dus een onafhankelijke, dan moet je iemand zoeken die minimaal 200 km. buiten Rotterdam woont en daar zullen ze nooit mee instemmen.
Als je een plaatje gaat maken wie er zitten in de RvC stadion, bvo, bestuur sportclub, VvF, STiCO, de lijntjes van en naar de gemeente, dan schrik je je een hoedje.
Als je dan ook nog meeneemt wat voor functies bij welke bedrijven sommigen hebben wordt het nog vervelender.
Het is gewoon een bende eersteklas.
Vorig jaar heb ik Te Kloese horen zeggen, dat als de directie een belangrijk besluit wil nemen hij een week onderweg is om iedereen te spreken die er iets over te zeggen heeft en belangen heeft.
Hij betitelde het als een onbestuurbaar geheel en dan had hij het enkel over de BVO.
Ik neem Anfield Road Liverpool maar als voorbeeld.
Die hadden plannen om een nieuw stadion te bouwen met 60.000 plaatsen, dat hebben ze afgeblazen , want dat was zelfs voor hen te duur, dat zou uitkomen op ca. 1 miljard euro.
Die hebben verbouwd, uitgebreid, gerenoveerd in drie stappen.
Ang´field had een capaciteit van 45.000 en nu 61.000, dus goed vergelijkbaar met ons, totale kosten bijna 400 miljoen.
De tribunes achter de doelen zijn vooral uitgebreid , daar zijn de meeste plekken bijgekomen, dus voor de gewone supporters.
Als laatste stuk verbouwing hebben ze een lange zijde compleet vernieuwd o.a. met ruim 2.000 business seats en units , daar ontkom je niet aan, als je de prijzen voor de gewone supporters niet exorbitant wilt laten stijgen.
Iedere wedstrijd is het uitverkocht , maar let op, een dagje uit naar zo'n seat of unit, incl. hapje en drankje kost voor een gewone PL wedstrijd 900 Pond, dus dat is bijna 1.000 euro.
Dat is dus bruto 2 miljoen per wedstrijd, als ik de gemiddelde horecanorm op los laat houden ze daar 1 miljoen netto aan over.
Een andere vergelijking, bij ons kunnen ca. 350 arrangementen dus met hapje en drankje verkocht worden, bij Heerenveen 1.100 !
Voor het zakelijke gebeuren, net als voor sk's, is een wachtlijst, dus Feyenoord laat gewoon hartstikke veel geld liggen , omdat er niet genoeg faciliteiten zijn.
Nou kan je het niet vergelijken met Liverpool , maar een derde van arrangementen van Heerenveen is gewoon bedroevend.
Uiteindelijk is er dan nog maar één weg en dat is de weg omlaag.
Wat ik ook zorgelijk vind is het eigen vermogen van de club. Daar lijkt ook geen schot in te zitten. Terwijl we toch best redelijk hebben verkocht de laatste jaren.
Het is al zo lang als ik supporter ben hetzelfde liedje, weinig tot geen geld en bestuurlijk gerommel. Zo'n prachtige club met geweldige achterban verdient echt beter.