Het Legioen zet De Kuip in vuur en vlam met fakkels

VK Sportphoto

Nieuws

Aboutaleb: 'Overweeg verbod op grote sfeeracties met fakkels en spandoeken'

Moreno

Op verzoek van de Rotterdamse vierhoek (politie, gemeente, Openbaar Ministerie en Feyenoord zelf) heeft het Auditteam Voetbal en Veiligheid een incidentenonderzoek uitgevoerd naar de gebeurtenissen bij Feyenoord-Ajax op 5 april. De conclusie: het had zomaar kunnen uitlopen op een ramp, meldt de NOS.

De bekerwedstrijd staat bij eenieder voornamelijk nog in het geheugen vanwege het 'aanstekerincident' met Ajacied Davy Klaassen. Ook werden er tijdens en rond de wedstrijd fakkels en rookbommen afgestoken. De combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, veroorzaakte grote brandveiligheidsrisico's. Dit blijkt uit onderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid naar de gebeurtenissen rond die wedstrijd. De onderzoekers noemen het 'een wonder' dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de Klassieker in het bekertoernooi.

Fakkels en spandoeken is een combinatie die 'uitermate gevaarlijk'. is, concludeert Bezuijen, de voorzitter van het auditteam. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde geschrokken op het rapport. "Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken", aldus Aboutaleb. De Rotterdamse burgemeester denkt daarbij aan een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels. 
Uit beelden van die sfeeractie blijkt echter dat er tijdens de sfeeractie op vakken S, TT en RR slechts een handjevol fakkels werden afgestoken op vak S. Hierbij was er nog wel een aanzienlijke ruimte tussen het vuur en het doek. Het overgrote deel van de aangestoken fakkels bevond zich op vak X, het parterrevak onder die vakken. Toen het doek naar beneden werd gehaald in de tussenring tussen vak S en X, werden de meeste fakkels op vak S pas aangestoken.

Het ging niet alleen over de fakkels tijdens de sfeeractie, maar ook over het afsteken van zwarte rookbommen vlak na de aftrap. Dat is een gecoördineerde actie geweest, volgens het auditteam. Dit leidde tot het tijdelijk stilleggen van de wedstrijd, totdat de rookwolken waren opgetrokken. Het onderzoeksteam geeft ook aan dat op sommige vakken veel meer supporters aanwezig zijn dan is toegestaan. Aboutaleb toont zich ook kritisch op Feyenoord zelf. "Misschien betekent het dat dat deel van het stadion te druk is. Er worden meer kaartjes verkocht dan dat er mensen mogen staan", impliceert Aboutaleb.

De onderzoekers zijn wel te spreken over de manier waarop Feyenoord verdachten aanpakt. Dat doet de club snel en efficiënt, zo vinden zij. Toch slaagt Feyenoord er niet in alle overtreders te pakken en spreken stewards supporters vrijwel nooit aan op ongepast gedrag. Tot slot concludeert het auditteam dat de betrokken partijen wel doen aan samenwerken, maar ze elkaar niet voldoende vertrouwen. Sommigen partijen gaven zelfs toe dat ze niet het achterste van hun tong laten zien, omdat ze bang zijn dat gedeelde informatie uitlekt, bijvoorbeeld naar de harde kern van Feyenoord.

Het auditteam komt met een aantal aanbevelingen voor Feyenoord, waarvan dit de belangrijkste zijn:

  • Zorg voor lege trappen in het stadion. Daarvoor is in ieder geval nodig dat in het hele stadion vaste zitplaatsen per kaart moet gaan gelden. Wijs daarom een zitplaatsnummer toe aan alle verkochte kaarten op alle vakken waar dat nu nog niet het geval is.
  • Daarnaast moet er gehandhaafd worden op het vrijhouden van de trappen en op dat de mensen daadwerkelijk op hun toegewezen zitplaatsen gaan zitten.
  • Zorg voor handhaving van de sectorscheidingen en maak het systeem voor sectorscheidingen waterdicht, zodat supporters daadwerkelijk in de juiste vakken blijven.
  • Zolang vuurwerk in het stadion wordt meegenomen en afgestoken en trappen niet vrijgehouden worden, levert de combinatie met grote vlaggen onacceptabel grote risico’s op. Sta daarom op dit moment geen vlaggen meer toe groter dan 1,5 vierkante meter. 

Delen

Reacties

Die spandoeken zijn toch vuurvast geïmpregneerd?
Er staan zinnige zaken in dat rapport, maar dat kan ieder weldenkend mens wel bedenken.
Ik vind het de laatste tijd een prima sfeer in het stadion met vrijwel geen vuurwerk , dus die rotjes maken de sfeer niet, dat doen wij.
Toch lijkt me deze reactie van de gemeente ook ingegeven doordat Feyenoord de stekker uit het nieuwe stadion ( en Feyenoord City met upgrade Rotterdam Zuid ) heeft getrokken.
Daar maak je geen vrienden mee.
1. Fakkels zijn al verboden, hierdoor worden ze onder doek afgestoken.
2. Iedereen op Noordzijde weet dat er weleens iets wordt afgestoken.
3. Minder regels, meer plezier voor iedereen.
4. Aboutaleb niet bemoeien met dingen waarvan je niks begrijpt.
1. Ja, want "fakkels zijn verboden" is gewoon hetzelfde als "fakkels afsteken, maar met extra stappen"
2. Dat maakt niet dat het op de noordzijde ineens niet verboden is
3. Dat werkt alleen als iedereen zijn verstand gebruikt, en we weten allemaal hoe het daarmee zit bij een deel van de mensen
4. Die begrijpt heel goed waar hij verantwoordelijk voor is, en waar hij zich dus mee zal moeten bemoeien
Er moet gewoon voorkomen worden dat we straks "you'll never walk alone" zingen voor de slachtoffers van de stadionbrand in de Kuip.
Valt me op dat velen de kritiek persoonlijk opvatten, toch vreemd. Ook al zijn die doeken brandvertragend (eens, hadden ze rekening mee moeten houden), het blijft erg onverantwoord om fakkels eronder af te steken. Daar kan toch niemand het mee oneens zijn?
Natuurlijk moet het mogelijk om sfeeracties te houden. Is toch een onderscheidende actie van het Legioen. Maar zorg dat het veilig gebeurt.
Kan in mij volledig vinden de conclusies. Geen fakkels en vuurwerk. Doeken alleen maar mooi. Trappen vrijhouden en hard optreden. Feyenoord terug naar de Feyenoorders en niet naar raddraaiers. Scheelt de klopt heel veel geld.
Rotterdam al jaren moordstad nr 1 maar Aboe blijft maar de Feyenoord supporters pesten sinds HvH en omdat zijn nieuw stadion niet doorging. Grote doeken zijn al jarenlang brandvertragend
Alles ging mis deze dag:
1. Het bekogelen van de Ajax-bus met vuurwerk.
2. Een opruiende zanger aan de Olympiazijde met luid schreeuwend: Hmas, hmas, alle jo...
3. Waanzinnige rookontwikkeling op de Noordzijde alsof er een enorme brand woedde.
4. De bekende aansteker.

Gelukkig zijn na deze wedstrijd alle thuiswedstrijden uitstekend verlopen.

De belangrijkste aanbeveling is alles in het werk stellen om de trappen vrij te houden. Dat scheelt onze club tienduizenden euro's aan boetes van de UEFA en het is van belang voor ieders veiligheid. Ook als iemand plotseling gereanimeerd moet worden, helpen volle trappen niet mee. Als stoelnummering de oplossing is, dan al invoeren na de winterstop.
Als we de reactie van Aboutaleb even buiten beschouwing laten, dit rapport is wel in grote lijnen waar de risico's liggen .
Dus de bal ligt bij de club en bij ons .
Aboutaleb weigerde na de terroristische aanslag op Israël om de Israëlische vlag op het stadhuis te hangen, terwijl voor elke kak en scheet hij daar een vlag in kleuren laat wapperen. Deze man is niet meer serieus te nemen. Schandalige burgermeester.
Ik vind het meer schandalig dat Leefbaar Rotterdam zich hier wekenlang druk over lopen te maken terwijl datzelfde Israël zich momenteel als een terreurstaat gedraagt. Daar was Aboutaleb waarschijnlijk al bang voor. De Rotterdamse vlag halfstok hangen uit medeleven voor zowel de Israëlische als Palestijnse slachtoffers was het beste.

Nu komt hij op voor de veiligheid van de supporters. Ik ben blij dat ik me aan de Olympiazijde bevond. De Noordzijde zag er zeer onveilig uit. Als er iets mis was gegaan, dan had de ramp met de bezette trappen nog erger kunnen uitvallen dan Hillsborough. Een kans van 1% op een ramp is al te veel.

Deze burgemeester komt op voor de veiligheid van supporters. Jij mag hem schandalig vinden. Ik vind hem sterk in zijn optreden.
Waarom zou hij de Israëlische vlag moeten ophangen dan?
Wat ik zo grappig vind om te lezen is de reacties van ehm nou ja laten het zo zeggen de mensen die altijd op dit soort berichten reageren. En nee dat zijn niet de papa en of opa die voor Feyenoord naar het stadion komen.

Nee de groep waar we het hier over hebben is dat kleine nare vervelende irritante groepje mensen die dit soort acties de normaalste zaak van de wereld vinden. Want heey tering zooitje schoppen is toch normaal?? Ja dat is misschien normaal voor compleet doorgesnoven achterlijke idioten maar ga dan lekker in de arena zitten en laat Feyenoord weer effe een supportergroep achter zich hebben staan die komen voor het voetbal van die geweldige club...

Ja toegegeven het gaat dit seizoen gelukkig al wel iets beter maar als dit normaal vind moet je worden opgenomen levenslang bij Parnassia
Ik ben zo’n vader die inmiddels al wat jaren in de Kuip mag komen maar vraag mij toch wel af wat je bedoeld met “als je dit normaal vind”.

Deze sfeeracties worden door Feyenoord, de KNVB en de UEFA gebruikt in de openbare communicatie, beetje gek dat ze daar enkel maar levensgevaarlijke acties voor gebruiken. Het is goed om kritisch te kijken naar veiligheid maar we slaan behoorlijk door met betuttelen in Nederland. Geen vlaggen groter dan 1,5 m2 als er een sfeeracties met fakkels is? Dan wens ik ze veel succes in de eredivisie.
Als toevoeging, er zijn natuurlijk wel een hoop zaken die anders kunnen, en aan de noordzijde zitten een hoop mensen meer voor zichzelf dan voor de club.

Trappen vrij is niet zo moeilijk als je enige clubliefde hebt, zwarte rookbommen zijn gewoon anti voetbal en die mensen willen de club niet zien groeien, dat knalvuurwerk dat ze binnenkort weer meenemen helpt niet mee aan de sfeer, maar spandoeken doen dat wel. Bekijk als club samen met de supporters hoe je dit nog beter kan laten verlopen, desnoods met vuurwerk vanuit de club.
Je ziet de spelers nooit naar de doeken en fakkels kijken dus t doet hen niks. Tegenstanders ook niet. Halen schouders op. T is mooi om te zien maar helpt echt niet om te winnen
De staff heeft meerdere malen aangegeven dat de sfeer in de Kuip de resultaten wel positief beïnvloed. Dit zijn zaken die daar bij helpen
Niet alles en iedereen over één kam scheren he, ga al jaren samen met m'n kinderen net zoals overigens vele andere ouders en die vinden het prachtig. De grote doeken zijn altijd brandvertragend en er werden letterlijk 4 fakkels onder het spandoek aangestoken....en dat er teveel supporters op de gele zijde zitten klopt maar da's de schuld van Feyenoord zelf netzoals alle lange rijen voor alle thuiswedstrijden bij de poorten
Feyenoord is de schuldige van de overlopers? Leg eens uit?
Die idioten moeten in geen enkel stadion zitten. Die kunnen maar beter gaan vechten op een grasveld bij Beverwijk, ver weg van het normale stadionpubliek dat komt genieten van het energieke spel van onze spelers.
Benieuwd of deze prutsers ook de wedstrijd Ajax Feyenoord van dit seizoen gaan beoordelen. Lijkt wel of iedereen altijd ons moet hebben, ben er ondertussen wel klaar mee
Ik denk dat de gemeente Rotterdam zich daar samen met de politie Rotterdam en Feyenoord inderdaad flink in moet verdiepen. Hou op met dit geouwehoer en maak onze mooie club niet zo klein.

Lees nou eens wie dit onderzoek gedaan heeft voordat je blind loopt te janken op andere clubs.
Wij zijn er klaar mee dat een stel idioten zich zo ongenadig weet te misdragen
De doeken zijn gewoon brandvertragend, anders waren er al tientallen grote brandne in De Kuip geweest. Dan zijn eerder kleine spandoekjes zonder certificaat nog gevaarlijk. Wat betreft de trappen, doe gewoon is een onderzoek erna. Er zijn in het verleden al vaker evacuaties of incidenten geweest waardoor de medici het vak op moesten. Dit ging uitermate sopel op de overvolle vakken.
Uitstekende ideeën. Helaas gaat De Noordzijde, je weet wel, dat groepje 'supporters' dat zichzelf verheven voelt boven de rest, hier zich natuurlijk nooit aan houden.
Dat de trappen vrij moeten blijven vind ik logisch en terecht. Maar een verbod op spandoeken is onzin en een zwaar overdreven reactie, gebaseerd op een rapport, dat niet correct is.
Benieuwd of deze prutsers ook de wedstrijd Ajax Feyenoord van dit seizoen gaan beoordelen. Lijkt wel of iedereen altijd ons moet hebben, ben er ondertussen wel klaar mee
Ga gewoon eens nadenken ipv zo idioot te reageren, ik weet niet hoe jij gaat, maar ik zit met mijn kids op de tribune en die neem ik graag weer veilig mee naar huis .Als jij daar niet aan mee wilt werken moet je misschien zelf eens optyfen
Word tijd dat Aboutaleb verboden wordt en een verbod tot het stadion .
Volgens mij zijn de doeken gewoon brandwerend,had in het onderzoek toch ook naar boven moeten komen
Man is alweer een tijdje niet in het nieuws geweest,pakt weer ff zijn momentje...
Terecht. Club kan het zelf niet geregeld krijgen. En zolang zogenaamde 'vooraanstaande' columnisten hier niet snappen dat het bezet houden van trappen onveilige situaties oplevert is het gewoon kansloos
Op het vrijhouden van trappen ja, al is dat een algemeen probleem in het voetbal en niet zozeer alleen bij feyenoord (ik ga via me neef ook regelmatig mee naar Sparta, op de wat fanatiekere aanhang, beetje vergelijkbaar met W en Z van ons, en daar staat men ook, ook op de trappen) maar het verplicht zitten kom op zeg, voetbal beleef je staand niet zitten, dan kan je beter thuis lekker warm voor je tv zitten...
Vrij houden van de trappen vind ik idd veiligheid. Maar geen groot spandoek. Te gek voor woorden. Hij blijft zeuren omdat het nieuwe stadion niet door gaat.
Leg het dan maar even uit, wat er heel onveilig aan is. kan er beter voor zorgen dat er niet teveel mensen op de vakken zitten. alles heeft risicos, dan kan je beter gewoon niet gaan als je dit niet wil.
brandbare materialen, fakkels, overvolle tribunes, alcohol en drugs en geblokkeerde vluchtwegen. Als je zelf niet snap hoe dit gevaarlijk kan zijn heb je echt dringend een BHV cursus nodig
Alles heeft risico's. Als je gewoon niet op de gele zijde zit heb je geen last van het bovenstaande. in gezinvakken kan je prima zitten met je kinderen.

spandoeken zijn zwaar brandvertragend.

Overvolle vakken daar ben ik het mee eens.

Trappen vind ik onzinnig als de vakken niet overvol zijn.

drugs en alcohol gebruik is niet tegen te gaan. Gebeurd bij elk evenement.

Overal zitten risico's aan. Festivals, concerten, Efteling. Je kan niet alles uitsluiten.