achahbar-feyenoordnl

Foto: Feyenoord.nl

Nieuws

Achahbar blikt terug: "Als ik in De Kuip speelde, voelde ik geen druk"

Karst

Voormalig Feyenoord-talent Anass Achahbar leek voorbestemd voor de absolute top, maar zijn loopbaan pakte heel anders uit dan veel mensen aanvankelijk dachten. In een interview met VI PRO vertelt Achahbar over zijn bijzondere carrière en hoe hij op zijn 30e bij amateurclub Westlandia belandde. 

In 2011 wint Achahbar de EK-finale met Oranje O17. Zijn teamgenoten in die tijd waren spelers als Memphis Depay, Nathan Aké en Tonny Vilhena. Achahbar was een van de parels uit zijn lichting en heeft als een van de weinige zijn debuut gemaakt in de Eredivisie. Toch heeft de Hagenees met een gouden toekomst deze belofte nooit kunnen waarmaken.

Terwijl zijn generatiegenoten in de Europese top spelen, komt Achahbar met een voetbaltasje op zijn rug het terrein van amateurclub Westlandia opgelopen. "Toch ben ik blij met die persoon die ik hier ben. Stel dat alles vanaf het begin perfect was gegaan en ik nu bij Barcelona zou spelen, dan was ik misschien wel een arrogante lul geweest. Iedereen bewandelt zijn eigen pad."

Doorbraak
Achahbar maakte als jong jochie al snel naam. Hij doorliep de gehele Feyenoord-jeugd, werd topscorer van de B1 en debuteerde al op zijn zeventiende in het eerste elftal onder Ronald Koeman. De buitenlandse topclubs stonden voor hem in de rij. "Dat hoort een beetje bij voetbal. Het kan heel snel omhooggaan, maar net zo snel weer naar beneden." Toch was de buitenlandse interesse voor Achahbar niet interessant. Zijn ambitie was slagen bij zijn droomclub Feyenoord. Echter liep dat anders dan gehoopt. Na zijn debuut duurde het een tijd voordat Achahbar daadwerkelijk doorbrak. Twee seizoenen lang speelde hij weinig, waarna hij een half seizoen aan Arminia Bielefeld werd verhuurd.

Held tegen PSV
Zijn tijd bij Feyenoord leek voorbij, maar onder Fred Rutte kreeg de kleine Hagenees nog een kans. In het seizoen 14/15 kreeg de spits een basisplaats tegen PSV. Achahbar herinnert zich die dag nog als gister. "Als ik De Kuip speelde, voelde ik geen druk. Het was mijn thuis. Voorafgaand aan de wedstrijd stond ik relaxed tegen een muurtje in de catacomben en keek ik rustig om me heen." Al het talent wat iedereen lange tijd in hem had gezien kwam er in één middag uit. Op 22 maart 2015 scoorde hij twee schitterde doelpunten tegen PSV. "Alle emotie kwam er op dat moment uit. Hiervoor was ik naar Duitsland vertrokken en had ik al die jaren zo veel werk verricht."

Lees het hele interview met Annas Achahbar op VI PRO.

Delen

Reacties

Helaas mislukt. Te ongeduldig. En bij Feyenoord 2 gooide hij er te vaak met de pet naar. Zag hem elke keer met hoofd schudden richting medespelers en jammer genoeg brak die houding hem op. Teammates speeldem hem dan weer niet aan. Te jong al sterallyres maar t was ook moeilijk na PSV 2 goals bescheiden te blijven. Werd door fans op voetstuk gezet en viel er hard af. Jammer. Aardige dribbelaar niveau Sparta
Met de professionele begeleiding van nu had ik het wel willen zien. Messi aan de Maas riepen we na zijn 2 goals tegen PSV.