Nieuws
Advocaat Walraven kritisch op omstreden Kuip-deal: ‘Gebaseerd op onjuist uitgangspunt’
Juridisch begeeft de deal van gemeente Rotterdam en Stadion Feijenoord zich op glad ijs, zo concludeert advocaat Bart-Jan Walraven in het Algemeen Dagblad. Hij bestudeerde de overeenkomst op verzoek van het collectief Vrienden van de Kuip.
De gemeente sloot een overeenkomst van 12 miljoen euro, waarmee Stadion Feijenoord het recht op stadionconcerten verliest. Donderdag wordt in de gemeenteraad beslist over de overeenkomst. Hij concludeerde dat de deal ‘nietig’ is, oftewel: het kan juridisch niet worden afgedwongen.
Stadion Feijenoord ziet de deal zitten om zo de Goldman Sachs-lening van ongeveer vijftien miljoen te kunnen afbetalen. Maar advocaat Walraven heeft grote twijfels. Een ‘monddoodclausule’, noemt hij het, waarbij de gemeente en de stadiondirectie afspreken niet naar de rechter stappen om hun recht op te eisen. "Er is in Nederland contractvrijheid, maar die is niet oneindig. Het is ook een grondrecht om een zaak aan de rechter voor te leggen. Rechters zij daarom kritisch over monddoodclausules."
De essentie is dat het afkopen van concerten niet noodzakelijk is voor woningbouw in de omgeving, aangezien de gemeente twaalf keer per jaar mag afwijken van de wettelijke geluidsgrenzen. Dit is eerder bevestigd door het Informatiepunt Leefomgeving. "De overeenkomst is gebaseerd op een onjuist uitgangspunt", schrijft Walraven. Volgens wethouder Chantal Zeegers (D66) wordt de geplande woningbouw in de omgeving zeer ingewikkeld zonder deze deal, vanwege de wettelijke geluidseisen die voor woningen gelden.
Reacties
Het is te gek voor woorden dat je de club niet betrekt. De Kuip is het huis van Feyenoord en zijn fans. Ronduit schandalig.
Tja, D66 hé.
list & bedrog zit nu eenmaal in hun genen