dsc00341

Nieuws

Advocaat Walraven kritisch op omstreden Kuip-deal: ‘Gebaseerd op onjuist uitgangspunt’

Moreno

Juridisch begeeft de deal van gemeente Rotterdam en Stadion Feijenoord zich op glad ijs, zo concludeert advocaat Bart-Jan Walraven in het Algemeen Dagblad. Hij bestudeerde de overeenkomst op verzoek van het collectief Vrienden van de Kuip.

De gemeente sloot een overeenkomst van 12 miljoen euro, waarmee Stadion Feijenoord het recht op stadionconcerten verliest. Donderdag wordt in de gemeenteraad beslist over de overeenkomst. Hij concludeerde dat de deal ‘nietig’ is, oftewel: het kan juridisch niet worden afgedwongen.

Stadion Feijenoord ziet de deal zitten om zo de Goldman Sachs-lening van ongeveer vijftien miljoen te kunnen afbetalen. Maar advocaat Walraven heeft grote twijfels. Een ‘monddoodclausule’, noemt hij het, waarbij de gemeente en de stadiondirectie afspreken niet naar de rechter stappen om hun recht op te eisen. "Er is in Nederland contractvrijheid, maar die is niet oneindig. Het is ook een grondrecht om een zaak aan de rechter voor te leggen. Rechters zij daarom kritisch over monddoodclausules."

De essentie is dat het afkopen van concerten niet noodzakelijk is voor woningbouw in de omgeving, aangezien de gemeente twaalf keer per jaar mag afwijken van de wettelijke geluidsgrenzen. Dit is eerder bevestigd door het Informatiepunt Leefomgeving. "De overeenkomst is gebaseerd op een onjuist uitgangspunt", schrijft Walraven. Volgens wethouder Chantal Zeegers (D66) wordt de geplande woningbouw in de omgeving zeer ingewikkeld zonder deze deal, vanwege de wettelijke geluidseisen die voor woningen gelden.

Delen

Reacties

Gemeente en mevrouw De Leeuw spelen een smerig spel over de rug van Feyenoord.

Het is te gek voor woorden dat je de club niet betrekt. De Kuip is het huis van Feyenoord en zijn fans. Ronduit schandalig.
Als de gemeente echt haar verantwoordelijkheid zou nemen zou het met stadion én club om tafel gaan zitten om te kijken wat voor deze 3 partijen een goede uitkomst is. Een goede deal voor alle 3 de belanghebbenden is 'op zeker' de beste uitkomst. Deze deal voldoet absoluut niet aan dat criterium en lijkt vooral een geritseld akkoord te zijn tussen twee partijen die hun frustraties over het gefnuikte Feyenoord City-plan nog niet verwerkt hebben.
De voetbalclub kun je verwijten dat het met de grootspraak rond de nieuwjaarsreceptie over het (mede-)eigenaarschap van het stadion voor zijn beurt gepraat heeft en daar nu de rekening voor gepresenteerd heeft gekregen.
Het is moeilijk in deze bestuurlijke blunder niet de consequentie te zien van de onverstandige keuze om de functies van Algemeen en Technisch Directeur bij één persoon te belegen. Te veel verantwoordelijkheden leidt tot te weinig focus en dan ga je op een gegeven moment fouten maken. De uitspraken op de nieuwjaarsreceptie zijn daar een zeer schadelijk voorbeeld van.
Ik denk dat dit de uitkomst is van dat drie partijen overleg.
Afgaande op de uiterst negatieve reacties van de BVO is het niet waarschijnlijk dat de club op enigerlei wijze is gekend in deze zaak.
Gelukkig hebben we nu in meerderheid allemaal correcte, altijd de waarheid sprekende, niet racistische, keurige maar beetje rechtse maat zeer intelligente politici die allemaal van onbesproken gedrag zijn aan de macht, het wordt geweldig de komende jaren.
Mevrouw Chantal moet met haar charlatan Jetten op de fiets naar China , een voorbeeld stellen voor alle klimaatfiguren
De deal tussen stadion en gemeente is een zwaktebod van jewelste maar jou kretologie slaat ook als een niet nader te omschrijven deel van het vrouwelijk lichaam op de voornaam van de trainer van Beerschot.
Een D66 wethouder die aangeeft dat woningbouw zeer ingewikkeld wordt zonder deze deal.
Tja, D66 hé.
list & bedrog zit nu eenmaal in hun genen
Een D66-er die liegt. Dat is niet de eerste en laatste.
In plaats van D66'er kan je iedere willekeurige partij noemen...