feyenoord-marbella-rennen

YouTube-kanaal Feyenoord

Maasboulevard

Afgeplakte monden leveren discussie op: "Conservatieve houding van artsen"

Stan

Gernot Trauner viel erdoor op en inmiddels zijn ook Santiago Gimenez en Quinten Timber het voorbeeld van de Oostenrijker gevolgd: het plakken van een pleister op de neus om de ademhaling te bevorderen. Op het trainingskamp in Marbella gaat menig speler echter nog een stapje verder door de mond af te plakken. De nieuwe techniek, die sportprestaties zou verbeteren, zorgt voor een hevige discussie in gezondheidsland.  

Arne Slot liet zijn selectie tijdens het afgelopen trainingskamp een duurloop doen. In de hitte van Marbella was onder anderen Dávid Hancko te zien met een dichtgeplakte mond, terwijl ook een aantal andere spelers tijdens het rennen hun mond bedekten om daarmee ademhaling door de neus te forceren. 

Het is een ontwikkeling die de laatste tijd steeds vaker te zien is in de sport- en voetbalwereld. Ook Manchester City-topschutter Erling Haaland bekende vorig jaar zijn mond af te plakken wanneer hij gaat slapen, zodat hij ’s nachts enkel door zijn neus kan ademen en zijn prestaties daardoor zouden verbeteren. 

'Broodje aap'
Kan een sporter daadwerkelijk beter presteren, door het afplakken van de mond bij hoge intensiteit? Sportarts en inspanningsfysioloog Guido Vroemen, is er in het Algemeen Dagblad duidelijk over. "Ik heb nog nooit iemand op pad gestuurd en gezegd: plak je mond maar af. Dat is, als je de prestatie wil bevorderen, een broodje aap."

Vroemen, die meerdere olympische sporters begeleidde, neemt het 'afplakken van de mond' dan ook niet al te serieus. "Het effect wordt altijd overdreven, meteen getrokken richting het prestatie bevorderende. Dat verhaal spreekt natuurlijk aan: dat je meer zuurstof in de spiercel zou opnemen en daarmee harder zou lopen."

Dat is volgens de arts onzin, al zitten er wel enkele kleine voordelen aan het ademen door de neus. "Kijk, als je de mond afplakt en dwingt door de neus in te ademen, gaat iemand heel bewust op zijn ademhaling letten. Dat kan de efficiëntie verbeteren. En diegene gaat ook zijn inspanning moeten doseren, zodat je er als coach meer zeker van bent dat het een rustige en gecontroleerde duurtraining blijft."

Tijdens inspanning heeft een sporter er echter geen baat bij, zo zou wetenschappelijk onderzoek stellen. "Zuurstof uit de buitenlucht komt via neus en/of mond in de longen en daarna in het bloed terecht. De weg van zuurstof is anders via de neus of mond, maar het aantal liters dat een sporter per minuut kan opnemen, blijft hetzelfde."

'Conservatieve houding'
De conclusie van Vroemen in het AD is dus duidelijk: het afplakken van de mond helpt niet bij het verbeteren van de prestaties. Al snel na de publicatie van het artikel komt er echter een tegengeluid, en niet vanuit de minste hoek. Robbin Vredeveld, die als ademhalingscoach een aantal spelers van Feyenoord ondersteunt, reageert via Instagram verontwaardigd op de uitspraken van Vroemen. "Wederom de media die aan eenzijdige berichtgeving doen van iemand die geen verstand van zaken heeft, oordeelt en vergeet vragen te stellen. Zó zonde en zo'n gemiste kans!"

Vredeveld gelooft erin dat sporters baat hebben bij het ademen door de neus en noemt de beweringen in het artikel van het AD dan ook 'vermoeiend'. "De conservatieve houding van artsen die denken dat ze geen vragen meer hoeven te stellen, omdat ze denken dat ze alles weten", beschrijft hij op zijn Instagram. "En daardoor het gevoel hebben alles maar te kunnen roepen en mensen daarmee de kans te ontnemen om gezondheid te bevorderen. Mijn tip: onderzoek je eigen waarheid!"

Delen

Reacties

Als je er met zijn allen in gelooft dat het werkt, dan werkt... psychologisch effect...het zit tussen de oren.
Ik vind het vooral zonde dat dit soort 'clubgeheimen' continu gepresenteerd worden als 'kijk ons eens goed bezig zijn en precies de manier waarop'. Alle aandacht voor het conditionele en bijtrainen, volledig uitpakken daarvan door de club in de pers is de hele reden dat PSV nu volledig langszij is gevlogen. En wat lees je over die lampen in de krant? 'Ze kunnen gewoon goed voetballen'. Dat is het verschil tussen een club met managers die nadenken en een club met managers die niet nadenken.
Als ik ademhalingsoefening met m'n patiënten doorneem zeg ik vaak 'als je t aan tien experts vraagt, krijg je elf verschillende meningen'. En dat blijkt zo maar weer eens haha
'Mijn tip: onderzoek je eigen waarheid!'

Dit zegt eigenlijk alles, het is onzin om je mond af te plakken.
Misschien een idee voor Rafael van der Vaart gedurende de Studio Voetbal-uitzendingen?
"Wederom de media die aan eenzijdige berichtgeving doen van iemand die geen verstand van zaken heeft."

Aldus Robbin Vredeveld, opgeleid en gewerkt enkel in marketing en communicatie, en nu sinds 2 jaar zelfbenoemd ademhalingscoach. En die zegt dit dan over Guido Vroemen, een opgeleide sportarts die zich al tientallen jaren bezighoudt met het functioneren van het menselijk lichaam en het begeleiden van sporters.

lol
Dit is een beetje alsof ik zou zeggen dat Trauner geen idee heeft hoe hij een bal moet koppen, en ik het hem wel even uit kan leggen want ik heb vroeger 2 jaar op voetbal gezeten.
Het gaat meer om het ademen vanuit het middenrif. Door de neus (in)ademen maakt dat "makkelijker".

Meer topsporters doen dit als een hersteltraining bijvoorbeeld.