kloese

Nieuws

"Een investeerder vraagt natuurlijk: Wat heb je te bieden?"

Van de redactie

De afgelopen jaren werd Feyenoord een aantal keer in verband gebracht met investeerders. Tot een overname heeft het tot dusver nog niet geleid. “Voordat ik hier begon is er een lang traject geweest. Er zijn veel groepen voorbij gekomen, maar de ideale constructie is niet gevonden. Feyenoord heeft een structuur die het niet altijd even makkelijk maakt”, zo vertelt Dennis te Kloese in Voetbal International

Te Kloese doelt onder andere op de Vrienden van Feyenoord, die nog altijd 49 procent van de aandelen hebben. “Ik denk dat het beter is om de club eerst goed neer te zetten. Een investeerder vraagt natuurlijk: Wat heb je te bieden? Dan wil je niet komen met een verhaal vol mitsen en maren. Als wij eerst de structuur versimpelen en de vooruitzichten voor de komende drie tot vijf jaar klip en klaar kunnen verwoorden, staan we een stuk sterker”.  

Ook de huurconstructie met het stadion werkt niet mee. Feyenoord is geen eigenaar van De Kuip en bovendien heeft het stadion aandeelhouders die een eeuwig recht op stoelen hebben. “Als je controle hebt over de cashflow van het stadion, dan hangt er een andere waarde aan de club dan wanneer je die controle niet hebt. Zo zijn er meer zaken die we liever eerst op orde hebben voordat we concreet met investeerders in gesprek gaan”, aldus de algemeen directeur.

Investeringsfonds

Te Kloese ziet een overname door een fonds dat meerdere voetbalclubs bezit in ieder geval niet zitten. “Jaren geleden heb ik gewerkt met Hans Westerhof, mijn voorbeeld. We zaten samen bij Chivas Guadalajara. De eigenaar ging nieuwe clubs kopen in Costa Rica en de VS. Ineens had hij er drie. Westerhof zei dat hij zijn enthousiasme waardeerde, maar waarschuwde ook dat goede mensen nu naar Costa Rica en Los Angeles zouden gaan. Een goede speler vertrok naar Los Angeles, want daar moest ook wat gebeuren. De kwaliteit bij de hoofdclub, Chivas Guadalajara, zou daardoor verwateren. Dáár kwamen de tv-inkomsten binnen, dáár speelden we voor het kampioenschap, dáár zat het stadion vol. Er zijn vast uitzonderingen, maar ik ben niet heel enthousiast over dat model.”

Amerikanen

Opvallend is dat steeds meet Amerikaanse sportinvesteerders de plas over trekken en zich richten op Europese clubs. Ook Feyenoord sprak een aantal keer met delegaties. Te Kloese legt uit waarom Europa voor Amerikanen interessant is.

“Als je in de Amerikaanse voetbalcompetitie een club wil, kom je op de wachtlijst. Houston Dynamo is vorig jaar verkocht voor 400 miljoen dollar. De laatste franchises die erbij zijn gekomen, hebben honderden miljoenen entreegeld moeten betalen, met de verplichting om ook nog een stadion te bouwen. Bij Inter Miami, met David Beckham als gezicht, gaan de investeringen richting het miljard. Dan begrijp ik wel dat het interessant is als je voor zeventig miljoen Parma kan kopen. Of voor nog veel minder een club in België of Nederland”. 

Bovendien is in Amerika de MLS op bepaalde vlakken gereguleerd. In Europa kennen eigenaren meer bewegingsvrijheden. “Je zit niet vast aan salarisplafonds of gecentraliseerde commerciële deals, zoals in Amerika, maar je mag gewoon je eigen commerciële afdeling runnen en je wordt niet op de vingers getikt als je met de spelerssalarissen de grenzen opzoekt”, aldus de man die zelf jarenlang in Amerika werkzaam was.

Gat met concurrentie

Feyenoord is een interessante overname partijen. De club is geworteld in een grote stad, kent een immense aanhang, een rijke historie en met het juiste beleid zijn de Champions League miljoenen binnen handbereik. Een investeringsgroep zou het gat met Ajax en PSV kunnen overbruggen. “Het gat is erg groot geworden, maar ook logisch zolang Nederland maar één deelnemer mag afvaardigen naar de Champions League”, aldus Te Kloese. “Wij halen vijf spelers voor het geld waar Ajax er eentje voor haalt. Je krijgt de kwaliteit die je betaalt. We zitten qua salaris ook nog achter PSV. Het is erg uit elkaar gegroeid”.

Voorlopig steekt de algemeen directeur zijn handen uit de mouwen. “Ik ben geen persoon die daar visionaire theorieën op los gaat laten, maar iemand die pragmatisch kijkt naar wat wij zelf beter kunnen doen. Als je nu op Teletekst naar de stand kijkt, is het beeld toch anders”.

Delen

Reacties

Ja maar die stand is ook mar tijdelijk

Wel snap ik zijn punt om de club weer als een geheel te zien en worden

Dat is sws een goede ontwikkeling voor Feyenoord in het algemeen

Feijenoord worden!

Dan kun je pas de markt op om te kijken wie zo gek is om geld te pompen in de grootste club van het land want als Feijenoord weer structureel kampioen wordt worden we dat

Nu hangen al die successupporters nog in de stink grachten maar komen dan met hangende pootjes naar Rdam

Let maar op!!
Goed idee van DtK om eerst eens fatsoenlijk (voetbal)beleid te gaan voeren alvorens de club zich richt tot allerlei investeerders. Wat betreft het voetbalbeleid lopen we een slordige 40 jaar achter op onze twee grootste concurrenten Ajax en PSV, dus daar valt nog behoorlijk wat in te halen.
Feyenoordmuntendam
Zorg eerst maar om van die doorgesnoven brandstichters afgekomen.Weg met die vuurwerkrebellen die elke keer voor boetes zorgen.Weg met die stadion en steden slopers.Dan hou je ook weer wat extra geld over
@FTM wat kunnen we nou opmaken uit de uitspraken van DtK van de afgelopen dagen. Hij distantieert zichzelf en Feyenoord behoorlijk van het stadion en hij is zichzelf aan het indekken. Voor supporters is het een duidelijk verhaal maar kan dit niet schadelijk zijn voor de club, als hij zo open en ongenuanceerd blijft praten?
Ik denk juist dat het goed is dat hij zo open is. Heeft voor mij nog een goed beeld gegeven waarom hij snel afwilde van het nieuwe stadion zoals het er nu lag.

Zijn uitleg is echt helder, maar geeft ook opening voor een toekomst met en zonder investeerders. Ik ben zelf wel voor een systeem (wat dan wel voor heel Europa moet gelden) zoals in Amerika is iedereen gelijke kansen gelijke waardes. Heb dit ook gezien in NFL & MLB.

Eigenlijk zegt hij wat ook veel fans gezegd hebben. VvF eruit, levenslange stoelen moeten weg en het stadion geeft Feyenoord weer waarde in alle opzichten.

Nogmaals ben wel positief over zijn openheid, zijn komst is ook daarin erg welkom. Op termijn zal er mogelijk toch geïnvesteerd gaan worden met groot geld, en zal Feyenoord toch een ander stadion betrekken maar wel met een weloverwogen plan erachter
Als supporter kun je eigenlijk alleen maar blij zijn met deze manier van communicatie, maar ik heb toch het idee dat hier dingen spelen waar wij niks van afweten die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de club
Tot nu toe heeft DtK vooral alles vooruit geschoven, geen beleid is ook beleid 😂:
- technisch mananger/directeur "komt nog"
- oplossing stadion: "komt nog"
- aanpak excessen supporters: "komt nog"
- extern kapitaal: "komt nog"
Men lijkt echt blind.
Haha Dennis is geen visionair maar heeft wel een goed verhaal en idd eerst maar eens de boel op orde brengen zodat je een investeerder ook iets kunt bieden en substantieel geld kan vragen