team

Analyse

Analyse • Girona - Feyenoord

Van de redactie

Na 22 jaar wist Feyenoord woensdagavond weer eens een uitwedstrijd te winnen in de Champions League. De ploeg van Brian Priske wist in een, daar komt-ie, knotsgekke wedstrijd met 2-3 te winnen van Girona. Wat vertellen de statistieken ons over deze enerverende pot voetbal?

Algemene statistieken eerste helft
Girona, dat voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal speelt, had in deze eerste helft het meeste balbezit (61%). Toch kwam het maar tot zes schoten.
De xG (= expected goals of het verwachte aantal doelpunten) moet toch even genoemd worden; 0.69 voor Girona. De goal alleen al was goed voor 0.25 xG. De Spaanse ploeg heeft dus verder in de eerste 45 minuten weinig doelrijpe kansen gecreëerd.
Nadat Girona in de 19e minuut, na zwak verdedigen van Thomas Beelen bij een Spaanse corner, op 1-0 was gekomen, hielpen de Spanjaarden Feyenoord al snel terug in het zadel. Feyenoord kwam al binnen vier minuten na de tegentreffer op gelijke hoogte. Een vrije trap van Igor Paixão werd in eigen doel gewerkt: 1-1.
In de 33e minuut kwam Feyenoord zelfs op voorsprong. Timber wist een risicovolle pass te onderscheppen waarna Paixão Milambo oog in oog zette met de doelman van Girona. Milambo bleef kalm en tekende met zijn eerste Champions League doelpunt voor de 1-2. Deze kans resulteerde in een doelpunt was goed voor 0.31 xG.
Drie minuten later verzuimde Ayase Ueda te scoren uit een strafschop en de voorsprong verder uit te breiden. Ook hier was Timber belangrijk door een pass te onderscheppen en een penalty te versieren.

Het doelpunt van Milambo en de gemiste strafschop van Ueda waren de twee grote kansen van Feyenoord in de eerste helft waarin het tot 1.36 xG kwam. Bijna het dubbele dus van de 0.69 xG van Girona. Als we de strafschop, alleen al goed voor 0.79 xG, niet meerekenen kwam Feyenoord in de eerste helft tot 0.57 xG. Iets minder dan Girona.

Algemene statistieken tweede helft
In de tweede helft had Girona opnieuw het meeste balbezit: nu zelfs 72%. Het kwam tot twee grote kansen: de strafschop die veroorzaakt - en vervolgens ook gekeerd - werd door Wellenreuther plus het doelpunt dat zorgde voor de 2-2 in de 73e minuut. Deze helft kwam Girona tot 1.62 xG, al lag de xG zonder penalty natuurlijk een stuk lager: 0.83. Het eigen doelpunt van Hancko is hier niet bij inbegrepen, omdat deze terecht werd afgekeurd wegens buitenspel, al geeft dit wel aan dat Girona in de tweede helft tot (te) veel kansen kwam.

Wat zette Feyenoord daar tegenover? In de tweede helft kwamen de Rotterdammers tot maar twee schoten, samen goed voor 0.50 xG. Van deze schoten was de laatste een grote kans, de kopbal van Lotomba na een geweldige voorzet van Hwang was goed voor 0.46 xG en had minstens op doel gemogen. Het andere schot zorgde niet eens voor de winnende treffer. Dat viel in de 79e minuut na, alweer, een eigen doelpunt van Girona. 

Man Of The Match
Zonder een goal of assist te mogen bijschrijven, is Feyenoord-aanvoerder Quinten Timber man van de wedstrijd Girona-Feyenoord.
Hij kopte de bal tegen de verdediger die de bal in eigen doel werkte en de 1-1 op het scorebord bracht, hij onderschepte de bal voorafgaand aan de 1-2 en hij was vlak daarna ook nog eens verantwoordelijk voor de penalty waaruit Ueda de 1-3 had moeten scoren.

De middenvelder won 10 van zijn 14 duels (71%), voltooide 86% van zijn passes en kwam tot twee geslaagde dribbels.

Zowel met als zonder bal liet Timber zien behalve aanvoerder ook in daden de nieuwe leider van dit elftal te zijn. Hij leek overal op het veld aanwezig. Of hij nou de rechtsbuiten moest afstoppen bij een Spaanse counter of de centrale verdediger onder druk moest zetten, hij was voortdurend in de buurt. Dit is hieronder ook goed te zien op de heatmap van Timber.

img-9350
Sofascore

Misschien speelde Hwang niet zijn beste wedstrijd, toch zagen we ook nu weer een goed middenveld met een scorende Milambo en een uitblinkende Timber. Hopelijk is deze eerste Champions League-overwinning op vreemde bodem in 22 jaar het begin van beter voetbal en betere resultaten onder Brian Priske.

Loet

Delen

Reacties

Het is fantastisch dat we deze pot hebben gewonnen. Maar je moet ook realistisch kijken naar het spel. Er zit gewoon geen lijn in en het is veel te onrustig. De goals maak je uit individuele acties (Osman) bal onderscheppingen en individuele fouten. En natuurlijk dwingt Feyenoord dat ook af. Maar ik zie geen enkele kans uit goed veldspel. Wat mij betreft de basis om punten te pakken.

Positief is de werklust en ik vind Osman toch een goede indruk maken. Milambo kan zich verder ontwikkelen. Hwang brengt ervaring en gaat er lekker in.

Deze maand wordt een belangrijke graadmeter.
Met 3 potjes thuis tegen Twente, 020 en AZ en uit naar Eagels, Utrecht. Na deze maand weten we of we nog meedoen voor plek 2.
Maar wat is goed veldspel? Heb zelf het idee dat alles wat niet Pep guardiola voetbal-achtig is, meteen wordt gezien als matig of slecht. Vond de eerste helft niet zo slecht als men nu doet voorkomen. 2de helft werd je wel echt naar achteren gedrukt.
Dat klopt wel wat je zegt. De eerste helft was zeker niet slecht.

Met goed veldspel bedoel ik ingeslepen patronen. Onder Slot zag je echt dat de ploeg de tegenstander lokte om vervolgens met goed ingeslepen spel de vrije ruimtes te benutten. Ploegen zakte vervolgens wel erg in en dan had ook de ploeg van Slot het lastig.

Dit team vind ik erg onrustig aan de bal. Terwijl ik het middenveld best wel wat kwaliteit toedicht.
Priske wil sowieso wat opportunistischer spelen. Ik zie zelf liever het combinatievoetbal van Slot, hoewel een vleugje opportunisme wel wat had kunnen toevoegen. Ik schat Slot tactisch sowieso hoger in. Wat niet betekent dat Priske een slechte trainer is, Slot behoort daarin gewoon tot de top. Verder helpt het ook niet dat Priske een ommezwaai van spelsysteem heeft gemaakt. Je ziet geen ingeslepen spelpatronen. Daarmee moeten ze nu aan de gang terwijl er een enorme zware reeks is. Veel succes. Tot Slot klopt de samenstelling van de selectie niet. Osman deed het redelijk op rechts, maar is waarschijnlijk gevaarlijker vanaf links. Hwang staat nu noodgedwongen op 6. Dat vulde hij best goed in tegen Girona, maar je gebruikt hem niet in zijn grootste kracht (zwervende spelbepaler) doordat er geen concurrent voor Zerrouki is aangetrokken. Lotomba deed het redelijk, maar wat ik over hem heb gelezen en ook wel gezien, is hij gewoon kwetsbaar in een 4-3-3 tegen een goede directe tegenstander. Feyenoord heeft geen selectie die in balans is, zowel voor 4-3-3 niet als voor 3-4-3. Zolang Nieuwkoop, Hartman, Gimenez en Stengs niet fit zijn is dit waarschijnlijk de beste samenstelling, maar de transferzomer kun je moeilijk een succes noemen.
Klopt allemaal. Maar we mogen wel van Priske verwachten dat er logische opstellingen gemaakt gaan worden en het meeste uit deze selectie gehaald wordt. Als Stengs terug is, vind ik het qua kwaliteit de beste selectie na PSV. Wel mis je de verkwanselde tijd door voor dat nieuwe systeem te gaan. Voor Lotomba kun je ook afwisselen met Nieuwkoop en/of Read. Voor de 6 kun je ook proberen met zechiel, Nadje en toch Zerrouki (kan het voetbal toch niet verleerd zijn). Voorin zou ik Paixao op rechts zetten en Osman op links, i.i.g. tot Stengs terug is. Het echte probleem is de spits en de tactische ingrepen van Priske. Dat is allebei niet overtuigend. Denk dat je spelers wel een beetje moet afwisselen nu, want zoveel potjes kun je niet met dezelfde elf spelen steeds.

Het is echt hopen tegen Twente. Wij spelen thuis, maar Twente is een team wat best lang samen speelt en ingespeeld is. Ook de trainer (Oosting) kan een tegenstander perfect analyseren en zo bestrijden. Vorig jaar uit nog toen we echt in een flow zaten. Vrees er ervoor. Wel positief dat we 3x scoren (zelfs een penalty mis) tegen een team als Girona.
Het is een combinatie. De samenstelling van de selectie is niet evenwichtig en Priske heeft een reeks beslissingen genomen waar wel wat op valt aan te merken. Het begint overigens bij Te Kloese die een trainer haalt die aanvankelijk een systeem wil spelen waarvoor er best wel wat andere type spelers moeten worden aangetrokken, wat overigens ook maar halfhartig gebeurt. Als Priske het vervolgens weer omgooit zit je al helemaal met een uit het lood geslagen selectie. Voor een 4-3-3 hadden ze een echte rechtsbuiten, een defensieve middenvelder en een back die goed is in de 1 tegen 1 en behoorlijk kan opbouwen moeten halen. Gezien het vroege vertrek van Minteh en Wieffer hadden in ieder geval die eerste posities gewoon op tijd moeten kunnen worden ingevuld. Maarja..als je zwabbert met wat je wil dan wordt het lastig. Ik vraag me ook echt af wat de rol van de scouting is en de kwaliteit van hun lijsten. Je mag toch aannemen dat daar talenten op staan, maar ook haalbare, wat meer ervaren spelers? Waardoor je voor elke positie een reeks spelers hebt beoordeeld en snel beslissingen kunt maken gebaseerd op goede informatie? Waarom gaat Te Kloese dan solistisch handelen? En komt Priske op het laatste moment met eigen namen? Er lijkt wat dat betreft iets helemaal fout te zitten.
Helemaal mee eens. Een sterke TD had nooit een andere formatie toegestaan en ook niet het zo makkelijk los laten. Tevens denk ik niet dat een sterke TD nu Priske had gekozen. Maar toch lijkt dit team wel iets te hebben, maar tweede plek wordt lastig.
Individuele kwaliteiten heeft denk ik alleen PSV meer. Twente en AZ zijn op dit moment duidelijk wel een stuk verder als team. Ik ben heel benieuwd hoe het tegen Twente gaat. Feyenoord heeft wel het voordeel van een dag meer rust.
Ik keek naar Slavia Praag tegen onze Amsterdamse vrienden, en misschien ook wel omdat ze in onze shirtjes spelen, nou ja, met witte broeken, maar het leek me dat de trainer van dat team wel de formule van Slot uitstekend wist te spelen.
Ze hebben de verkeerde uit Praag gehaald ;-)
Is sowieso een contradictio in terminis
Gimenez bij Feyenoord blijven. In de wintertransfer een kopsterke lange spits aantrekken.
Die boomlange van Praag.
'Koller met haar.'
Die eerste uit overwinning in 22 jaar doe overal wordt aangehaald klinkt spectaculair of diep triest, het is maar hoe je het bekijkt. Maar hoeveel uitwedstrijden heeft Feyenoord in die periode in de CL gespeeld? Stuk of 8?
Ja klopt, heb even gekeken. Precies 8 ja. Maar in Europa league hebben we ook zelden uitwedstrijden gewonnen. Dus het is nog steeds wel een knappe prestatie.
Prima uitslag inderdaad. Maar de slechte reeks in uitwedstrijden zegt ook wel iets over dat Feyenoord al enorm lang onder het potentieel van de club presteert, hoewel onder Slot flinke stappen zijn gezet.
Onder Slot wonnen we ook nooit uitwedstrijden in Europa, behalve in de Conference League. Ik weet niet of het persee daar aan ligt.
Uiteindelijk een kwestie van kwaliteit.
Ook een beetje pech. Afgelopen jaar tegen Atletico, Lazio en Celtic uit had je op basis van het spelbeeld allemaal kunnen winnen. Als telt niet natuurlijk, maar daarom ook een beetje pech.

Die 22 jaar is iets van de media om Feyenoord een beetje mee te kleineren dan wel de prestatie iets teveel glans te willen meegeven. Er is slechts 3x (of 8 potjes) gespeeld in de CL idd. Dit is precies de periode van sportieve dalen: financieel bijna failliet, 10e plek, 10-0 verloren etc. Met maar één gegarandeerde CL plek doe je dan niet mee. De headline bekt lekker: 22 jaar niet gewonnen door Feyenoord, leuke podcast headline of nieuws headline. Bij de uit klassieker was het wel fair totdat we wonnen in 2023.

Europa league is valide punt. 2014 Luik uit was de laatste. Maar wel krom om conference league te negeren. Werden ploegen verslagen als slavia Praag, union Berlin en Partizan. Best Europa league waardig. Maar net wat men wil benoemen.
Celtic was echt pech, Lazio en Atletico is wel ook gewoon kwaliteit, vind ik. Verder wel eens, conference league mag benoemd worden. Maar ging meer om dat het niet vanzelfspekend is dat we uitwedstrijden winnen, en dat de wedstrijd van woensdag ook wel een goede prestatie is uiteindelijk.
Heel snel Sem Steijn halen
Wat een topper
Wel qua inzet. Maar dat had zerrouki ook!!
Smal ook. Cerny ook, die geflopt is bij Wolfsburg.
Milambo, Stengs, Hwang, Timber en Ivanusec kunnen op 10 spelen. Een defensieve middenvelder lijkt me meer prioriteit hebben.
De meeste moderne middenvelders kunnen tegenwoordig op meerdere posities spelen. Het voornaamste onderscheid dat je kunt maken is tussen spelers die wat meer naar voren spelen (8 en 10) en spelers die wat defensiever spelen (6 en 8). Kijk eens naar de statistieken van Stengs vorig seizoen. Hoeveel meer assists wil je hebben van een nummer 10? Hwang zou dat ook fantastisch kunnen invullen terwijl Milambo het ook bij vlagen laat zien en Timber er in het verleden ook heeft gestaan. Feyenoord heeft geen oneindig budget en moet ook aan de grootte van de selectie denken, dus dan is de 10 positie echt niet de prioriteit om in te vullen.
Til en Symanski waren de motor van het succes
Steijn heeft dezelfde kwaliteiten
Volgens mij waren spelers als Kokcu, Wieffer, Trauner en Hancko ook een motor van het succes de afgelopen seizoenen. Szymanski vind ik trouwens een klasse beter dan Til. Die heeft loopvermogen, kan passen en is technisch sterk. Hwang zou dat ook op die manier kunnen invullen want die heeft ook die kwaliteiten. En Stengs heeft het cijfermatig gewoon prima gedaan. Volgens mij hebben de posities van rechtsbuiten, verdedigende middenvelder en rechtsback echt voorrang. Die laatste zal er sowieso in de winterstop wel niet komen aangezien. De rechtsback positie is kwalitatief matig, maar wel driedubbel bezet.
Wat statistieken niet laten zien is dat er ook mogelijkheden waren maar dat op het laatste moment verprutst werd. Paixao, Ueda hadden 1 op 1 kunnen staan als ze de bal goed aannamen. Kan me nog een gevaarlijke voorzet van Bueno herrineren. Met name de fase na de 0-1 is iets waarin we aan vast kunnen houden. Hopelijk kunnen we die lijn verder doortrekken.
Maar al met al was het weer heel matig en tegen Twente moet het 100 keer beter dan tegen girona. We spelen zonder aanval en het druk zetten als tegenstander over de middenlijn komt is erg slecht..
Heb jij veel goed uitgespeelde aanvallen gezien ? Druk zetten was prima maar op t moment dat de tegenstander op onze helft komt lijkt iedereen maar wat te doen. Elke aanval is een grote kans. Dus zorgelijk als je tegen Twente moet in vorm.
Zoals ik al zei: Zoals altijd overdrijven we weer. Er zijn zeker slechte fases maar zoals ik al eerder aangaf, zeker in de eerste helft zijn er ook goede momenten geweest. En dat elke tegenaanval een kans is is ook gewoon onzin, maar men onthoudt ook alleen het negatieve. Girona had weinig echte grote kansen.

We vergeten daarnaast dat Twente vanavond speelt, kans is zeer groot dat ze zondag niet dezelfde intensiteit kunenn opbrengen, want donderdag-zondag is gewoon killing en vermindert je kansen enorm. We spelen ook gewoon thuis. En zo'n wonderploeg is het ook weer niet. We zijn ook goed in de tegenstander groter maken dan het is. Wordt een lastige pot, maar doe niet alsof we kansloos zijn of dat er 0 verbetering is ofzo.
Eens, juist tegen de twente’s van deze wereld zijn de ruimtes groter en spelen we vaak beter.