img-0295

Jim Breeman Sports Photography

Analyse

Analyse • Het hoofdpijndossier, genaamd de Onder-21

Van de redactie

Waar het Feyenoord 1 de afgelopen seizoenen voor de wind gaat, is dat bij het Onder 21-team allerminst het geval. Al jaren probeert de club om het team toe te laten treden tot de voetbalpiramide, maar keer op keer faalt het elftal opzichtig. Wat moet Feyenoord doen met dit hoofdpijndossier?

Laten we bij het begin beginnen. De KNVB kondigde inmiddels alweer ruim tien jaar geleden aan beloftenteams toe te laten in de voetbalpiramide. Dat betekent dat er teams zijn in de Keuken Kampioen Divisie (Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht) en de Tweede Divisie (Almere City en Sparta). "Deelname aan de piramide konden we ons financieel niet veroorloven", vertelde Martin van Geel in 2017 in een interview aan Voetbal International.

Keuzes van Van Geel
Dat clubs met een minder budget wel toetraden, had volgens Van Geel alles te maken met keuzes van de club. "Prioriteiten. Als je dat goed wilt doen, gaat dat je ruim een miljoen kosten. Technische staf, medische staf. Ons spelersbudget was tien miljoen toen ik hier kwam, en dat is ieder jaar ongeveer een miljoen omhooggegaan. Maar er is nog steeds een behoorlijk gat. Zij hebben een behoorlijk bedrag voor de tweede elftallen vrijgemaakt. Wij hadden maar één doel de afgelopen jaren: het gat verkleinen, in de buurt komen. Misschien kampioen worden, ondanks de beperktere middelen. Die afstand werd daardoor iets kleiner en misschien heeft dat uiteindelijk zelfs wel het verschil gemaakt. Wij kozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Heel bewust!", was de verklaring van de toenmalige technisch directeur van de Rotterdammers. 

Koerswijziging
Nu, tien jaar na de invoering van beloftenteams in de Eredivisie, worstelt Feyenoord nog altijd opzichtig met de toen gemaakte keuzes van Van Geel. Vanaf tijdperk-Arnesen was men duidelijk: de O21 moet de voetbalpiramide in. Trainers als Arnold Scholten, Rini Coolen, Sipke Hulshoff en nu Melvin Boel slaagden er allen niet in de ploeg te laten promoveren vanuit de beloftencompetitie naar de Tweede Divisie. In 2022 was Feyenoord onder Sipke Hulshoff, de huidige assistent van het eerste elftal. erg dichtbij die promotie. Maar in de finale van het algeheel O21-kampioenschap verloor de ploeg van de leeftijdsgenoten van Almere City: een club met ongeveer een tiende van de begroting van Feyenoord. Almere is inmiddels gepromoveerd naar de Tweede Divisie. 

Zwakke resultaten
De pijnlijke realiteit is dat Feyenoord voor haar grote talenten nog altijd geen ideaal ontwikkelingsplan kan uitstippelen. Ja, met een samenwerking als die met FC Dordrecht kunnen de Rotterdammers een aantal spelers per seizoen in de Keuken Kampioen Divisie stallen, maar dat zijn er slechts een handjevol. De overige spelers voor het O21-team lijken ongeïnteresseerd en ongemotiveerd rond te lopen in het beloftenteam. Zij dreigen tussen wal en schip terecht te komen.

Dat is duidelijk te zien aan de resultaten van het team in het huidige seizoen. Ondanks een aantal ervarenere aanwinsten - de vorige seizoenen lag de gemiddelde leeftijd erg laag - lijkt dat nog niets positiefs te hebben betekend voor de resultaten van de O21. In een poule met de O21-teams van FC Twente/Heracles, Go Ahead Eagles, FC Volendam, ADO Den Haag, Cambuur, FC Groningen en De Graafschap staat Feyenoord op na vijf duels op een schikbarende zevende plaats, met zes punten uit vijf duels. Hoewel de verschillen niet zo groot zijn, moet Feyenoord gezien de begroting en statuur al deze clubs kunnen aftroeven. Helaas slaagt de club daar al jaren niet in. 

Crisisberaad
Inmiddels is duidelijk dat er maandagochtend een crisisberaad heeft plaatsgevonden op Varkenoord. De spelers van het beloftenteam van Feyenoord hebben daarin de wind van voren gekregen van hoofd jeugdopleiding Rini Coolen. De boodschap was helder: het collectieve niveau van het team zal flink omhoog moeten, en spelers zullen hun eigen belang meer naar de achtergrond moeten verschuiven en meer in teambelang moeten denken. Alleen dan kunnen de spelers aandacht trekken van Arne Slot. Ook is de spelers verteld dat de intensiteit en het niveau van de training te laag ligt om goed te kunnen presteren in wedstrijden. De club blijft in ieder geval pal achter Melvin Boel staan; de trainer geniet nog steeds vertrouwen vanuit de directie.

Conclusie
Feyenoord lijkt af te stevenen op een koers waarbij de grotere talenten verhuurd moeten worden om voldoende door te ontwikkelen. De club staat op een belangrijk punt met betrekking tot beleidsmatige keuzes: gaat Feyenoord vol voor promotie met de O21, of laat de club het project 'toetreden tot de voetbalpiramide' links liggen en gaat het voor verhuur van talenten? Kiest Feyenoord ervoor vol te gaan voor promotie, ontkomt de Stadionclub er niet aan om grote talenten binnenboord te houden en zo deze prestatie af te dwingen met een sterke spelersgroep. Welke richting zal Feyenoord opvaren?

Poll: Wat moet Feyenoord doen met het Onder 21-team?

Vol gaan voor promotie: op naar de voetbalpiramide!

Alle grote talenten verhuren aan clubs van respectabel niveau

Anders, namelijk: (laat het weten in de reacties!)

Delen

Reacties

We moeten die piramide in. De samenstelling van het elftal maakt echter dat het bijna gedoemd is te mislukken. Het is een combinatie van spelers die net uit de O18 komen (en daar misschien nog kunnen spelen) en dus fysiek nog moeten aanhaken bij de hogere leeftijdscategorie, en spelers die daar al een paar jaar zitten en het perspectief op doorstromen naar Feyenoord 1 aan het verliezen zijn.
Dus een combinatie van spelers die het niveau nog niet structureel kunnen halen, en jongens die de motivatie aan het verliezen zijn. Dan wordt het moeilijk om de competitie op een hoop te spelen, ook als je dat qua individuele spelerskwaliteiten wel zou moeten kunnen. Het is op zich vreemd dat spelers als Sauer en Zechiël wel in staat lijken de malaise van de O21 te ontgroeien/over te slaan, maar dat groter geachte talenten als Milambo, Kleijn en Slory in het moeras lijken te verzuipen.
Ik denk wat dat betreft niet dat het een het ander uitsluit. We kunnen prima onze grootste talenten verhuren aan een KKD of Eredivisie ploeg, en nog steeds voor promotie spelen met de O21. Als we op individuele kwaliteit iets inleveren en daar consistentie en motivatie voor terugbrengen, moeten we nog steeds voldoende kwaliteit hebben om boven Jong Volendam, Jong de Graafschap, etc. te eindigen.
Tweede divisie zou voor deze jongens al vele maten beter zijn dan deze triestige competitie. zaak om te promoveren
Gewoon beste talenten aan dord of eredivisie clubs verhuren en voor de 021 spelers met potentie halen haal gewoon de uitblinkers van andere teams in dezelfde competitie.
Korte contracten geven en zien of het wat wordt, er zijn ook wel een paar talenten onder de 19/20 in de 1e divisie die met een goed plan even een stapje terug te doen om met een Feyenoord shirt te kunnen spelen.
Kost misschien een paar miljoen aan transfersommen, salaris, begeleiding e.d. maar dan hebben je toptalenten verhuurd en de 021 moet haast wel promoveren en die paar miljoen verdien je wel terug als ze in de eerste divisie spelen.
Nu hebben ze ook iets van het duurt minimaal 2 jaar om 1e divisie te halen maar dan zijn ze toch al ouder dan 21 dus de motivatie ontbreekt wat
https://twitter.com/BozeKameraden/status/1711796586487963973?t=7FSzSJSuuksS2sb0NjLpbA&s=19
Wat is hier van waar @ Rutger?
Waarom zou hij dat zelf doen? Psv doet het toch goed en speelt ook CL. En alsof hij hier bij ons opeens als 10 in de basis komt te staan.
Zijn familie zijn behoorlijke feyenoord supporters. Gewoon benieuwd wat er van waar is.
Het punt is: de Kokcu's, Geertruida's, Bijlow's, Wijnaldum's etc. slaan de stap 'onder 21' vaak over. Deze hebben geen verhuur nodig aan KKD club of wedstrijden in Tweede Divisie om aan te haken bij Feyenoord 1.
In de regel MAG je blij zijn als er 1 of 2 spelers per lichting het 1e halen, de rest is feitelijk veldvulling om die 1 of 2 jongens te laten groeien naar dat niveau.

Alles valt en staat bij "wat verwachten we van een lichting uit de jeugdopleiding?". Aan de andere kant ben ik wel van mening dat ook de jongens die de stap niet direct naar het 1e kunnen maken wel MINIMAAL in de Tweede Divisie hun wedstrijden af zouden moeten werken, omdat het niveau daar nu eenmaal wat hoger is.

Maar, eigenlijk tonen we al jaren op rij aan dat we ook het niveau van de O21 competitie niet ontstijgen. Zijn onze jongens wel echt zo goed dan?
Tuurlijk zullen de echte toppers direct boven drijven, maar kan middels een ploeg in de KKD zal voor sommige spelers net het verschil kunnen maken om een hoger niveau aan te gaan tikken (bijvoorbeeld een Wouter Burger). Ook kan het een leuke inkomstenbron worden indien ze het in de KKD goed doen. Denk aan verkopen met % doorverkoop.
precies dit. als je echt goed genoeg bent kom je toch wel bovendrijven. ajax zit al jaren in de kkd met jong, maar wat komt daarvan door? de jong, de ligt, ze hebben echt wel hun wedstrijdjes gespeeld, maar die waren er altijd gekomen. ik denk dat het voor taylor goed is geweest die 21, maar zelfs daar hebben ze geen reet aan. brobey vonden ze in de jeugd al heel wat, maar ook hij komt gewoon te tekort. er zal er heus weer een keer een doorkomen, dat was zonder jong team ook gebeurd.

toch ben ik ervoor het jong team gewoon te handhaven. laat ze maar proberen te promoveren. als dat niet lukt, gewoon in deze competitie laten ballen en van geval tot geval kijken wie door kan stromen of wie uitgeleend kan worden aan een niveau hoger..

focussen op oa zechiel, milambo, ouarghi, nijenhuis, van persie (en ik zelf vind eigenlijk ook sliti), zeker nu je ook nog die youth league hebt.

overigens moet ook de u18 gaan presteren, vorig jaar echt een dramateam, maar de prestaties zijn nu nog niet veel beter.
Ik ben ook van mening dat het team onder aan de streep wel een toevoeging is voor de spelers die tussen wal en schip belanden. Het kan ook een beleidskeuze zijn om bijvoorbeeld spelers niet uit lenen en jongens die twijfelachtig zijn op uberhaupt minuten maken in 1 te laten zitten in O21, met het oog om vol voor promotie naar Tweede Divisie te gaan.
De Tweede Divisie moet op dit moment doel nummer 1 zijn lijkt mij, wil je je jeugdspelers enigszins dezelfde benadering qua fysiek laten ervaren als bij 1. Die O21 competitie is natuurlijk leuk om meters te maken, maar iedereen daar is bezig met opleiden. In de Tweede Divisie is opdracht nummer 1 WINNEN voor alle deelnemende teams. Fysiek treffen ze dan ook oudere en slimmere spelers die wellicht wel minder talent hebben, maar dit anders compenseren (lees: leerschool voor jeugdspelers).
Het gaat niet alleen om de spelers die Feyenoord 1 halen vanuit de O21, het gaat ook om de waarde van spelers die het niet redden. Sven Botman had geen wedstrijd in het eerste gespeeld voor hij voor 7 miljoen verkocht werd, da's toch mooi meegenomen. Gustavo Hamer bracht ons in een vergelijkbare situatie 750k op (en werd pas voor 4,5m opgepikt toen hij zich bij Zwolle in de kijker gespeeld had).

Daarnaast helpt het ook bij je aantrekkingskracht voor jonge talenten van buitenaf. Kik Pirie, Sam Beukema, Jay Groter konden allemaal gehaald worden met het perspectief dat als ze nog niet klaar waren voor het eerste, ze in de KKD verder konden ontwikkelen zonder weg te hoeven bij de club.

Het biedt je gewoon zo veel meer mogelijkheden als club dan wanneer je moet gokken op dat ze de stap van O18 naar het eerste in één keer kunnen maken.
O21 gaat via promoties nooit binnen afzienbare tijd de KKD halen. De weerstand in de amateurdivisies is daar veels te sterk voor.
Vind het enigszins naïef van Feyenoord om dat als een reële doelstelling te hebben, hoe goed de intenties misschien ook waren.
Het gaat nu teveel kosten. Het doel om talent op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen zou ik nu via Dort en Excelsior laten lopen. Zeker als je bij Dort een mate van controle hebt en bij Excelsior zou ik de spelers nooit tegen ons laten spelen.
Of je zet vol in voor verhuur van spelers naar de KKD, of je zet ze in de O21. Plus reserves in de selectie moeten een dag er voor een wedstrijd kunnen spelen en de dag er op de bank bezetten. Hoe vaak is het voorgenomen dat een speler vroeg in MOET vallen, die ook in de O21 had kunnen uitkomen?
Halfslachtig beleid is een signaal naar een team dat het niet serieus genomen wordt. En dat zie je nu dus terug in de O21.
Vaker reserves van het eerste mee laten doen. Doen andere ploegen ook
Wij ook met Milambo en Zechiel, maar lukt ook niet. Bovendien spelen ze op zaterdag, dan traint Feyenoord 1 gewoon of anders is er een wedstrijd.
Dordt heeft een begroting van 1.5 miljoen per jaar (internet). Waarde van een ondermng is 6 x de omzet = 9 miljoen. Als spelers zoals Hartman of Geertruida een jaar eerder doorbreken en daardoor een jaar eerder een transfer maken is de investering in één of twee jaar terugverdiend. Ik weet niet of het volgends de regels mag?
Dan speel je alsnog als FC dordt, en kunnen spelers van dordt niet mee doen met het eerste van feyenoord. Eigenlijk schiet je er niks mee op.
En dan mogen er reglementair nog steeds niet meer jong teams in de KKD spelen.
Ik denk dat Feyenoord beide routes moet volgen door uitzonderlijke talenten in de KKD of ED te stallen en echt jonge spelers te kopen (dus niet alleen uitgerangeerde transfervrije spelers uit de
KKD) voor de O21 als basis om met de eigen jeugd samen een team te vormen dat door kan stoten en en zich kan handhaven in de 2e divisie. Dat betekent twee jaar echt de portemonnee trekken om vervolgens ook hier een grote stap vooruit te zetten en perspectief voor de jeugd te bieden
Kunnen ze niet regelmatig tegen wisselspelers van het eerste, met af en toe wat uitgewisselde spelers? Dan spelen ze toch wedstrijden op niveau en zie je gelijk wie het aankan...
Daar is nauwelijks tijd voor met de volle speelkalender die er is.
ze gaan die boel niet wegsturen hebben hem iedere 2 jaar doorgeschoven en doet nu met persie die opleiding daar willen ze echt wel wat mee
Sipke speelde ook dramatisch met onder21 en is nu de trainer bij 1 en oranje dus zeg het maar de vloek van v Geel?
Moeten we ook niet kijken naar de kwaliteit van de jeugdopleiding? Dat is immers de hofleverancier voor O21 lijkt me
aantal spelers doorgebroken afgelopen jaar toch?
De echt grote talenten doen nauwelijks mee met o21. Zij zijn verhuurd of zitten op de bank bij het eerste. Daarbij valt op dat er steeds veel wisselingen zijn, of dit door blessures komt of roulatie weet ik niet, maar een team spirit kweek je er niet mee. Tot slot zijn de grote talenten Slory en Kleijn erg gefrustreerd en die gaan vertrekken.
Het probleem is alleen dat niet al je jeugdspelers toppers zijn terwijl je er wel elf nodig hebt. In dit team speelt een aantal jongens met potentie (Hokke, Slory, Arnaud en soms Zechiël/Milambo) aangevuld met mindere goden zoals Valk en Van der Sluijs.
Nee. Ik heb het meermaals gezegd, zo'n O21 in de KKD is handig maar wordt qua belang ook overdreven. Kijk naar onze beste jeugdspelers ; Die belanden allemaal binnen no-time in Feyenoord1. Dat wat daar kwalitatief onder zit is voor de grote meerderheid ook niet goed genoeg en gaat het sowieso niet redden, een enkele uitzondering daargelaten. Dan is de KKD wellicht wel handig om die jongens in de etalage te zetten.

Daarnaast zie ik er ook een valkuil in; Ipv jonge spelers de kans geven worden ze al snel richting O21 in de KKD gestuurd onder het mom van 'nog niet goed genoeg'.
@Joshe1908 helemaal eens met jou. Zelfs bij AZ met hun meermaals bewierookte jeugdopleiding is de doorstroom van de jeugd naar het eerste erg beperkt. En dat terwijl de verwachtingen daar minder hoog zijn dan bij Feyenoord
Ik ben het er niet mee eens. Zijn meer wegen die naar Rome leiden, maar van Geel heeft de beste weg verziekt. Verhuren is ook prima, maar nadeel is dat de verhuurde spelers niet beschikbaar zijn om bij het eerste mee te doen. Op de bank bij het eerste en maandag met jong spelen is het beste.
Ik denk dat je AZ dus niet echt gevolgd hebt.
Afgelopen weekend maar 1 jeugdspeler in de basis. Eerder dit seizoen 0. Vorig jaar ook zulke getallen. Ze hebben veel jeugd op de bank en hun jeugdelftallen doen het goed, maar doorbreken doen ze voorlopig niet.
Een paar collega's van mij supporten AZ en die geven daarbij ook aan dat Janssen vaak liever voor ervaring kiest i.p.v. spelers voor de durft leeuwen te gooien. Bijvoorbeeld zo'n Wouter Goes doet niet veel onder voor een BMI.
@Hunte er stonden afgelopen zondag bij AZ meer spelers in de basis die in de jeugd van Ajax hebben gespeeld dan die van AZ....
10 mio vrijmaken en Dordrecht kopen
Nee de koffiehuffrouw van Dord is veel te duur om te onderhouden
En wat is daar het voordeel van? Blijft dan een aparte licentie en dat betekend dat het niet als Jong Feyenoord mee doet, maar als Dordrecht. Spelers van Dordrecht (jong Feyenoord) mogen ook in dat geval niet mee doen met Feyenoord 1. Spelers die bij Feyenoord 1 op de bank zitten (als Zechiel, Milambo en Sauer) mogen in dat geval niet mee doen in de KKD bij Dorecht/ Jong Feyenoord.
Natuurlijk moet het niveau omhoog maar blijkbaar weet Boel deze gasten niet meer te raken. Op zo'n moment mis je misschien een directe/ervaren trainer die weet wat er nodig is om profvoetbal te halen.

Overigens is het voor de doorontwikkeling van jonge spelers minstens zo belangrijk dat ze minuten maken in het eerste. Daar mag ook wel aandacht aan worden besteed. Zechiel, Sauer en Milambo hebben niet zoveel aan tien minuten invallen
Heeft ze überhaupt nooit geraakt, op 1 seizoen O18 na wat wel goed was
Ten eerste. Het gaat nu ook prima zonder deelnemend team aan de voetbal pyramide. Wellicht is het interessant om een aantal spelers aan te nemen obv prestatiecontracten (met bonussen), aangevuld met spelers uit de jeugd die nog te jong zijn of net niet klaar om verhuurd te worden aan 1e divisie team (wellicht ook met bonusregeling). Het is een lelijke oplossing en zal wat extra geld kosten. Maar zodra je al een keer promoveert, ziet het verhaal er al helemaal anders, uit.
Ik denk dat Feyenoord dit jaar de fout in is gegaan met het verhuren van spelers. Hadden zich vol op O21 moeten richten, met het risico dat sommige van de spelers zich dan maar niet maximaal ontwikkelen. Lijkt me voor het grotere geheel en continuiteit van de club verwaarloosbaar.
Eens, aan de andere kant had je talenten als Tsoungui en Sebaoui nooit aangetrokken met het vooruitzicht van spelen in de Reserve Competitie Beloften, die zijn ook niet gek.

Ik vind wel dat wanneer duidelijk is dat talenten als Milambo, Zechiël en Sauer in het weekend bij Feyenoord 1 geen minuten gaan krijgen ze best met de O21 mee mogen doen.
tuurlijk spelen veel te weinig (en logisch met niveau feye 1 ) maar ze moeten ook spelen
Milambo en Zechiel spelen gewoon in o21, daar zit het probleem niet. Het vaste o21 team zelf is meer het probleem.
Spelen soms en trainen nooit bij o21. Op die manier werkt het niet. Automatismen ver te zoeken.
Alsof een speler als Zechiël automatismen nodig heeft tegen het O21 van Heracles.
Dat laatste gebeurt toch al? Milambo en Zechiel hebben al een paar wedstrijden gespeeld+ the youth league.
Schuif per direct Robin van Persie met zijn staf door naar de U21.
Zet Melvin Boel en zijn staf voor de U18.
Als spelers kunnen wisselen van team, kunnen trainers dat ook.
Melvin Boel kan ze niet raken.
Stop ook met het verhuren van jeugdspelers en zet alles op alles, om de U21 te laten promoveren.
Robin gaat een mooie YL campagne opgeven voor dit hoofdpijndossier, die is niet gek.
Weet jij de promotieregelingen van 2e naar KKD? Bijna onmogelijk om te promoveren. Alles hierop zetten zou desastreus zijn voor de ontwikkeling van de talenten. Verhuren veel beter.
Dan zou een Jong ploeg in de KKD rechterrijtje moeten eindigen en een Jong team in de Tweede Divisie kampioen moeten worden
Of zelfs bij de laatste plekken ipv rechterrijtje
"spelers zullen hun eigen belang meer naar de achtergrond moeten verschuiven en meer in teambelang moeten denken. Alleen dan kunnen de spelers aandacht trekken van Arne Slot. Ook is de spelers verteld dat de intensiteit en het niveau van de training te laag ligt om goed te kunnen presteren in wedstrijden.".

Dit is allemaal niet de verantwoordelijkheid van de trainer? Vreemd
Deels, je kan als trainer veel dingen proberen te beinvloeden, maar uiteindelijk zijn het de spelers die op het veld staan. Die hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.
"Het collectieve niveau van het team zal flink omhoog moeten, en spelers zullen hun eigen belang meer naar de achtergrond moeten verschuiven om meer in teambelang te denken. Alleen dan kunnen de spelers aandacht trekken van Arne Slot."

Dat is natuurlijk gewoon lariekoek. Dat is hetzelfde gelul wat op bedrijven verteld word tegen de mensen die het simpelste baantje hebben. Doe je best en misschien ga je dan wel naar een andere functie. Wetende dat alle hogere functies meer dan vol bezet zijn en je alleen gezien word als een passant.

Spelers worden goedkoop gekocht door Feyenoord puur om te gebruiken voor 021 en te hopen op een beter 021. Niet meer niet minder.
En inderdaad als 021 de mission impossible behaald (hopelijk 6 jaar later) misschien maken die spelers dan nog kans op promotie naar het eerste elftal.

Die spelers zijn ook niet gek en voelen dat aan.
Dan moeten die spelers lekker niet komen toch? Zij kiezen ervoor om contract te ondertekenen in dit team, dan moet je je er ook vol op inzetten, zelfs als je weet dat je het eerste niet gaat halen. Anders kan je beter weggaan.
Los daarvan hebben ze toch gewoon belang om te presteren, al was het maar om elders in the picture te komen
Waarom zou je Van Persie dit aandoen? Laat hem gewoon lekker z'n gang gaan.
De onder 18 presteert ook niet om over naar huis te schrijven
Misschien hebben we gewoon niet zulke goede spelers in de jeugd