Jim Breeman Sports Photography
Opinie
Analyse • Het hoofdpijndossier, genaamd de Onder-21
Waar het Feyenoord 1 de afgelopen seizoenen voor de wind gaat, is dat bij het Onder 21-team allerminst het geval. Al jaren probeert de club om het team toe te laten treden tot de voetbalpiramide, maar keer op keer faalt het elftal opzichtig. Wat moet Feyenoord doen met dit hoofdpijndossier?
Laten we bij het begin beginnen. De KNVB kondigde inmiddels alweer ruim tien jaar geleden aan beloftenteams toe te laten in de voetbalpiramide. Dat betekent dat er teams zijn in de Keuken Kampioen Divisie (Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht) en de Tweede Divisie (Almere City en Sparta). "Deelname aan de piramide konden we ons financieel niet veroorloven", vertelde Martin van Geel in 2017 in een interview aan Voetbal International.
Keuzes van Van Geel
Dat clubs met een minder budget wel toetraden, had volgens Van Geel alles te maken met keuzes van de club. "Prioriteiten. Als je dat goed wilt doen, gaat dat je ruim een miljoen kosten. Technische staf, medische staf. Ons spelersbudget was tien miljoen toen ik hier kwam, en dat is ieder jaar ongeveer een miljoen omhooggegaan. Maar er is nog steeds een behoorlijk gat. Zij hebben een behoorlijk bedrag voor de tweede elftallen vrijgemaakt. Wij hadden maar één doel de afgelopen jaren: het gat verkleinen, in de buurt komen. Misschien kampioen worden, ondanks de beperktere middelen. Die afstand werd daardoor iets kleiner en misschien heeft dat uiteindelijk zelfs wel het verschil gemaakt. Wij kozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Heel bewust!", was de verklaring van de toenmalige technisch directeur van de Rotterdammers.
Koerswijziging
Nu, tien jaar na de invoering van beloftenteams in de Eredivisie, worstelt Feyenoord nog altijd opzichtig met de toen gemaakte keuzes van Van Geel. Vanaf tijdperk-Arnesen was men duidelijk: de O21 moet de voetbalpiramide in. Trainers als Arnold Scholten, Rini Coolen, Sipke Hulshoff en nu Melvin Boel slaagden er allen niet in de ploeg te laten promoveren vanuit de beloftencompetitie naar de Tweede Divisie. In 2022 was Feyenoord onder Sipke Hulshoff, de huidige assistent van het eerste elftal. erg dichtbij die promotie. Maar in de finale van het algeheel O21-kampioenschap verloor de ploeg van de leeftijdsgenoten van Almere City: een club met ongeveer een tiende van de begroting van Feyenoord. Almere is inmiddels gepromoveerd naar de Tweede Divisie.
Zwakke resultaten
De pijnlijke realiteit is dat Feyenoord voor haar grote talenten nog altijd geen ideaal ontwikkelingsplan kan uitstippelen. Ja, met een samenwerking als die met FC Dordrecht kunnen de Rotterdammers een aantal spelers per seizoen in de Keuken Kampioen Divisie stallen, maar dat zijn er slechts een handjevol. De overige spelers voor het O21-team lijken ongeïnteresseerd en ongemotiveerd rond te lopen in het beloftenteam. Zij dreigen tussen wal en schip terecht te komen.
Dat is duidelijk te zien aan de resultaten van het team in het huidige seizoen. Ondanks een aantal ervarenere aanwinsten - de vorige seizoenen lag de gemiddelde leeftijd erg laag - lijkt dat nog niets positiefs te hebben betekend voor de resultaten van de O21. In een poule met de O21-teams van FC Twente/Heracles, Go Ahead Eagles, FC Volendam, ADO Den Haag, Cambuur, FC Groningen en De Graafschap staat Feyenoord op na vijf duels op een schikbarende zevende plaats, met zes punten uit vijf duels. Hoewel de verschillen niet zo groot zijn, moet Feyenoord gezien de begroting en statuur al deze clubs kunnen aftroeven. Helaas slaagt de club daar al jaren niet in.
Crisisberaad
Inmiddels is duidelijk dat er maandagochtend een crisisberaad heeft plaatsgevonden op Varkenoord. De spelers van het beloftenteam van Feyenoord hebben daarin de wind van voren gekregen van hoofd jeugdopleiding Rini Coolen. De boodschap was helder: het collectieve niveau van het team zal flink omhoog moeten, en spelers zullen hun eigen belang meer naar de achtergrond moeten verschuiven en meer in teambelang moeten denken. Alleen dan kunnen de spelers aandacht trekken van Arne Slot. Ook is de spelers verteld dat de intensiteit en het niveau van de training te laag ligt om goed te kunnen presteren in wedstrijden. De club blijft in ieder geval pal achter Melvin Boel staan; de trainer geniet nog steeds vertrouwen vanuit de directie.
Conclusie
Feyenoord lijkt af te stevenen op een koers waarbij de grotere talenten verhuurd moeten worden om voldoende door te ontwikkelen. De club staat op een belangrijk punt met betrekking tot beleidsmatige keuzes: gaat Feyenoord vol voor promotie met de O21, of laat de club het project 'toetreden tot de voetbalpiramide' links liggen en gaat het voor verhuur van talenten? Kiest Feyenoord ervoor vol te gaan voor promotie, ontkomt de Stadionclub er niet aan om grote talenten binnenboord te houden en zo deze prestatie af te dwingen met een sterke spelersgroep. Welke richting zal Feyenoord opvaren?
Poll: Wat moet Feyenoord doen met het Onder 21-team?
Vol gaan voor promotie: op naar de voetbalpiramide!
Alle grote talenten verhuren aan clubs van respectabel niveau
Anders, namelijk: (laat het weten in de reacties!)
Reacties
Dus een combinatie van spelers die het niveau nog niet structureel kunnen halen, en jongens die de motivatie aan het verliezen zijn. Dan wordt het moeilijk om de competitie op een hoop te spelen, ook als je dat qua individuele spelerskwaliteiten wel zou moeten kunnen. Het is op zich vreemd dat spelers als Sauer en Zechiël wel in staat lijken de malaise van de O21 te ontgroeien/over te slaan, maar dat groter geachte talenten als Milambo, Kleijn en Slory in het moeras lijken te verzuipen.
Ik denk wat dat betreft niet dat het een het ander uitsluit. We kunnen prima onze grootste talenten verhuren aan een KKD of Eredivisie ploeg, en nog steeds voor promotie spelen met de O21. Als we op individuele kwaliteit iets inleveren en daar consistentie en motivatie voor terugbrengen, moeten we nog steeds voldoende kwaliteit hebben om boven Jong Volendam, Jong de Graafschap, etc. te eindigen.
Korte contracten geven en zien of het wat wordt, er zijn ook wel een paar talenten onder de 19/20 in de 1e divisie die met een goed plan even een stapje terug te doen om met een Feyenoord shirt te kunnen spelen.
Kost misschien een paar miljoen aan transfersommen, salaris, begeleiding e.d. maar dan hebben je toptalenten verhuurd en de 021 moet haast wel promoveren en die paar miljoen verdien je wel terug als ze in de eerste divisie spelen.
Nu hebben ze ook iets van het duurt minimaal 2 jaar om 1e divisie te halen maar dan zijn ze toch al ouder dan 21 dus de motivatie ontbreekt wat
Wat is hier van waar @ Rutger?
In de regel MAG je blij zijn als er 1 of 2 spelers per lichting het 1e halen, de rest is feitelijk veldvulling om die 1 of 2 jongens te laten groeien naar dat niveau.
Alles valt en staat bij "wat verwachten we van een lichting uit de jeugdopleiding?". Aan de andere kant ben ik wel van mening dat ook de jongens die de stap niet direct naar het 1e kunnen maken wel MINIMAAL in de Tweede Divisie hun wedstrijden af zouden moeten werken, omdat het niveau daar nu eenmaal wat hoger is.
Maar, eigenlijk tonen we al jaren op rij aan dat we ook het niveau van de O21 competitie niet ontstijgen. Zijn onze jongens wel echt zo goed dan?
toch ben ik ervoor het jong team gewoon te handhaven. laat ze maar proberen te promoveren. als dat niet lukt, gewoon in deze competitie laten ballen en van geval tot geval kijken wie door kan stromen of wie uitgeleend kan worden aan een niveau hoger..
focussen op oa zechiel, milambo, ouarghi, nijenhuis, van persie (en ik zelf vind eigenlijk ook sliti), zeker nu je ook nog die youth league hebt.
overigens moet ook de u18 gaan presteren, vorig jaar echt een dramateam, maar de prestaties zijn nu nog niet veel beter.
De Tweede Divisie moet op dit moment doel nummer 1 zijn lijkt mij, wil je je jeugdspelers enigszins dezelfde benadering qua fysiek laten ervaren als bij 1. Die O21 competitie is natuurlijk leuk om meters te maken, maar iedereen daar is bezig met opleiden. In de Tweede Divisie is opdracht nummer 1 WINNEN voor alle deelnemende teams. Fysiek treffen ze dan ook oudere en slimmere spelers die wellicht wel minder talent hebben, maar dit anders compenseren (lees: leerschool voor jeugdspelers).
Daarnaast helpt het ook bij je aantrekkingskracht voor jonge talenten van buitenaf. Kik Pirie, Sam Beukema, Jay Groter konden allemaal gehaald worden met het perspectief dat als ze nog niet klaar waren voor het eerste, ze in de KKD verder konden ontwikkelen zonder weg te hoeven bij de club.
Het biedt je gewoon zo veel meer mogelijkheden als club dan wanneer je moet gokken op dat ze de stap van O18 naar het eerste in één keer kunnen maken.
Vind het enigszins naïef van Feyenoord om dat als een reële doelstelling te hebben, hoe goed de intenties misschien ook waren.
Het gaat nu teveel kosten. Het doel om talent op een zo hoog mogelijk niveau te laten spelen zou ik nu via Dort en Excelsior laten lopen. Zeker als je bij Dort een mate van controle hebt en bij Excelsior zou ik de spelers nooit tegen ons laten spelen.
Halfslachtig beleid is een signaal naar een team dat het niet serieus genomen wordt. En dat zie je nu dus terug in de O21.
KKD) voor de O21 als basis om met de eigen jeugd samen een team te vormen dat door kan stoten en en zich kan handhaven in de 2e divisie. Dat betekent twee jaar echt de portemonnee trekken om vervolgens ook hier een grote stap vooruit te zetten en perspectief voor de jeugd te bieden
Sipke speelde ook dramatisch met onder21 en is nu de trainer bij 1 en oranje dus zeg het maar de vloek van v Geel?
Daarnaast zie ik er ook een valkuil in; Ipv jonge spelers de kans geven worden ze al snel richting O21 in de KKD gestuurd onder het mom van 'nog niet goed genoeg'.
Overigens is het voor de doorontwikkeling van jonge spelers minstens zo belangrijk dat ze minuten maken in het eerste. Daar mag ook wel aandacht aan worden besteed. Zechiel, Sauer en Milambo hebben niet zoveel aan tien minuten invallen
Ik vind wel dat wanneer duidelijk is dat talenten als Milambo, Zechiël en Sauer in het weekend bij Feyenoord 1 geen minuten gaan krijgen ze best met de O21 mee mogen doen.
Zet Melvin Boel en zijn staf voor de U18.
Als spelers kunnen wisselen van team, kunnen trainers dat ook.
Melvin Boel kan ze niet raken.
Stop ook met het verhuren van jeugdspelers en zet alles op alles, om de U21 te laten promoveren.
Dit is allemaal niet de verantwoordelijkheid van de trainer? Vreemd
Dat is natuurlijk gewoon lariekoek. Dat is hetzelfde gelul wat op bedrijven verteld word tegen de mensen die het simpelste baantje hebben. Doe je best en misschien ga je dan wel naar een andere functie. Wetende dat alle hogere functies meer dan vol bezet zijn en je alleen gezien word als een passant.
Spelers worden goedkoop gekocht door Feyenoord puur om te gebruiken voor 021 en te hopen op een beter 021. Niet meer niet minder.
En inderdaad als 021 de mission impossible behaald (hopelijk 6 jaar later) misschien maken die spelers dan nog kans op promotie naar het eerste elftal.
Die spelers zijn ook niet gek en voelen dat aan.