jbr-sports-photography-feyenoord-psv-2-1-55

Shaqueel van Persie in duel | Jim Breeman Sports Photography

Analyse

Waarom de winst van Feyenoord O17 op Ajax de kroon op het werk is voor de Academy

FeyenoordYouthWatcher

Waar Feyenoord-jeugdelftallen in voorgaande seizoenen meestal verloren van Ajax, is dat dit seizoen omgedraaid. Slechts twee keer dit seizoen verloor een elftal uit de middenbouw- en bovenbouw van zijn leeftijdsgenoten uit Amsterdam. Zes keer werd er gewonnen en vier keer eindigde de mini-Klassieker in een remise. De winst van O17 op Ajax is het huzarenstukje van de afgelopen eerste seizoenshelft, maar ook voor de filosofie van de jeugdopleiding. Een analyse van Feyenoord Youth Watcher.

Na de komst van technisch directeur Frank Arnesen begin 2020 werd er door Feyenoord geïnvesteerd in de jeugdopleiding van Feyenoord. Het geld werd niet in aanwinsten gestoken, wél in de ontwikkeling van een nieuwe voetbalfilosofie. Head of Methodology Koen Stam en hoofd Jeugdopleiding Rini Coolen arriveerden om met die visie aan de slag te gaan. De Feyenoord-jeugdelftallen moesten meer op één lijn worden gebracht en beter op elkaar aansluiten, maar vooral ook op het eerste elftal.

De veranderingen hadden gevolgen voor de trainingsmethoden, speelwijze van de elftallen en spelersprofielen voor de verschillende posities in een elftal. Vleugelspelers werden omgeturnd naar backs: (Lugene Arnaud in O18, Marley Cruz in O17 en Jurvain Valentijn in O15). Creatieve spelers werden een linie naar achteren gehaald: (Amir Rais in O18 en Furkan Ulutas in O17). Middenvelders werden als centrale verdediger uitgeprobeerd: (Jan Plug in O18, Tobias van den Elshout in O16). Aanvallers kenmerken zich door snelheid, kracht en rendement, zoals nieuw aangetrokken Musa Kargbo (O15) De spelers moeten beschikken over dezelfde profielen als die in Feyenoord 1. Ook de jeugdscouting is hierop aangepast.

Andere speelwijze

Voor sommige elftallen hebben veranderingen grote gevolgen. In duels met topclubs is dit regelmatig terug te zien. Wedstrijden hebben door de druk die Feyenoord zet over het algemeen een hoger tempo. Tegen kwalitatief betere ploegen wordt er niet langer gecounterd, maar wordt gekozen voor pressie zoals ook Feyenoord 1 dat probeert onder Arne Slot. Ook de O17- en O18, die slechte wedstrijden afwisselen met goede en soms delen van de wedstrijd ijzersterk voor de dag komen, maar in fases soms helemaal omver worden geblazen. 

Voor de O17 is de omslag misschien wel het grootst, omdat dit elftal qua resultaten vaak moeite had en soms noodgedwongen een verdedigende variant speelde om resultaat te behalen. De ploeg loopt al jaren fysiek achter: O17-elftal wordt gekenmerkt door een flinke hoeveelheid internationals van Oranje Future, een elftal dat bestaat uit spelers waarvan de KNVB verwacht dat zij nog een inhaalslag maken omdat ze laat in het jaar geboren zijn of nog een groeispurt krijgen. Onder meer Zino Sneijer, Shaqueel van Persie, Björn Otte, Marley Cruz en Furkan Ulutas zijn er regelmatig onderdeel ervan. Andere posities worden bekleed door jongere spelers die nog in O16 mogen uitkomen, zoals Thijs Kraaijeveld, Diego Rambocus, Lucas Gardenier en Reuben Thomas.

Gewend aan veel weerstand

Met name tegen topploegen zoals het getalenteerde en gedisciplineerd spelende AZ werd de O17 de afgelopen seizoenen wel eens opgerold. In de O13 degradeerde deze lichting zelfs. Meedoen om plek 1 lukte nooit. Op internet werd na een forse nederlaag regelmatig vragend geroepen waarom Feyenoord niet de bezem door deze 'matige' lichting haalde. Ook dit seizoen waren er afgetekende nederlagen, met name in het begin. De O17-ploeg is wat dit betreft al jaren gewend aan flinke weerstand. Maar hoe meer weerstand, hoe beter spelers zich kunnen ontwikkelen.

Voor de wedstrijd tegen Ajax nodigde coach Davey van den Berg voor de wedstrijd tegen Ajax een flink aantal O16-spelers uit. Naast de vaste O16-aanwezigen sloten ook Tobias Van den Elshout en Oier Zon aan, vergezeld door O15-spelers goaltjesdief Kelvin Neijenhuis en technische aanvaller Ayoub Ouarghi. Ondanks het leeftijdsverschil met Ajax leverde het goede samenspel een voetballend overwicht op voor de Rotterdammers, met een verdiende 2-0 zege als gevolg. De backs stoomden op, de verdedigers bouwden op en de vleugels verdedigden mee alsof hun leven ervan af hing. De spits leverde en de middenvelders maakten deze keer meer vele vuile meters dan ooit.

Vanaf pupillen opgeleid

Dat juist het sterk geachte Ajax voetballend het onderspit delfde is bijzonder te noemen. De Amsterdammers versterkten hun lichting de afgelopen seizoenen fors. Peperdure buitenlandse aanwinsten zoals Rayane Bounida (Anderlecht) en Jan Faberski (Polen O16) arriveerden afgelopen zomer. Ajax, dat een twee keer zo hoog budget heeft voor de jeugd, lokte eerder ook één van Feyenoord's uitblinkers Avery Appiah naar Amsterdam. Voor Dies Janse (Sparta), Tijn Peters (Twente), Shedrach Ebite (Den Bosch) werd een opleidingsvergoeding betaald, waar Feyenoord nagenoeg zijn gehele elftal al vanaf de pupillen (8-9 jaar) heeft opgeleid. Marley Cruz (ADO) en Reuben Thomas (Almere) zijn de enige spelers waarvoor Feyenoord een opleidingsvergoeding betaalde. Marouane Sebbar (SC Feyenoord) en Ismail Ka (Alphense Boys) kwamen van amateurs over. 

Fysiek verschil wordt rechtgetrokken

De winst in de mini-Klassieker toont daarom aan dat de de Academy terecht vertrouwen heeft gehouden in een groep die het eerder vaak zo vaak lastig had. De door de jaren heen steeds beter renderende Shaqueel van Persie verzorgde beide doelpunten en kroont zich daarmee tot topscorer van de O17-Eredivisie van de eerste seizoenshelft. Terwijl hij in eerdere seizoenen lang niet altijd een vuist kon maken tegen de veel grotere verdedigers. 

Nu het fysieke verschil in de O17 langzaamaan wordt rechtgetrokken en spelers de speelwijze steeds beter begrijpen en steeds meer in de profielschets van Feyenoord 1 passen, komt het talent van deze groep steeds meer bovendrijven. Met betere prestaties als gevolg. De goede wedstrijd van onder meer Shaqueel van Persie, Zino Sneijer, Björn Otte en Furkan Ulutas is daarbij veelzeggend. Het voetballende overwicht van een ploeg vol ‘jonkies’ en (voormalige) lichtgewichten tegen de oudere en duurdere spelers van Ajax is een teken dat Feyenoord Academy op de goede weg is.  

Zonder al te veel BVO-spelers aan te trekken staat er op vrijwel iedere positie in O17 een speler met veel potentie, waarbij sommigen tot de absolute top van hun leeftijd behoren, zoals Thijs Kraaijeveld en Ayoub Ouarghi. En anderen zoals Shaqueel Van Persie en Bjorn Otte zich stormachtig ontwikkelen. Een compliment voor de scouting, maar ook voor de trainers die deze spelers helpen ontwikkelen en vertrouwen hielden. Een fysiek verschil maakt presteren lastig, maar de voetballende basis die wordt gelegd overwint uiteindelijk.

Delen

Reacties

Mooi stuk. Diepgaand en leest lekker weg. Tks mannen
Heel leuk artikel, goede analyse van de nieuwe visie op het opleiden bij Feyenoord. Laten we hopen dat deze ontwikkeling doorzet. Er valt nog genoeg te verbeteren.
Super gaaf artikel! Dank je wel 👌🏻
Complimenten voor schrijver, erg goed inhoudelijk artikel. In deze hap-snap online samenleving tegenwoordig, kom je niet vaak meer zo'n uitgebreid en inhoudelijk artikel tegen. Alles moet kort en bondig, liefst met populaire one-liners.

Fijn dat jullie aantonen, dat dit anders kan. :)
Goed geschreven en vooral mooi om te lezen dat we op de goede weg zijn. De toekomst (en het heden trouwens ook) is rooskleurig kameraden!
Ik vind niet dat feyenoord 17 echt een overwicht had, misschien het laatste kwartier voor rust, maar verder was de wedstrijd echt wel in evenwicht, waar bij het voetbal van Ajax wel wat verzorgder was. Na de 2-0 kon/deed feyenoord niet veel meer. Feyenoord scoorde 2 goede goals, had zelfs een penalty, maar ajax had een afgekeurde goal en zeker het laatste kwartier 3 grote kansen. Wel is het zo dat dit team beter presteerde dan je op grond van de resultaten aan het begin van het seizoen mocht verwachten. Goed gedaan. Maar ‘een kroon op het werk’ vind ik nogal overdreven, daar is het nog veel te vroeg voor.
Mooi verhaal! Het is duidelijk dat we op de goede weg zijn.
Interessant om te lezen! En goed nieuws natuurlijk
Een van de beste voetbalinhoudelijke artikelen die ik ooit heb gelezen. Chapeau
Voetbalinhoudelijk? Het gaat over het proces, maar niet over voetbal.