dennis-higler

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Welke scheidsrechters liggen Feyenoord wel en welke niet?

Karst

Afgelopen zondag laaide er weer eens een discussie op over een potentiële penalty voor Feyenoord na een clash tussen FC Twente-aanvoerder Robin Pröpper en Feyenoord spits Santiago Gimenez. De scheidsrechter in kwestie, Dennis Higler, wuifde het weg en liet het duel verder spelen. Onder Het Legioen heerste het gevoel dat sommige scheidsrechters vaak betrokken zijn bij puntverlies van Feyenoord. Maar klopt dat wel? 1908.nl zocht uit welke scheidsrechters het meest betrokken zijn bij puntenverlies en welke juist niet. 

Alleen officiële wedstrijden in de Eredivisie of KNVB Beker vanaf het seizoen 2021/22 zijn in deze analyse meegenomen. Sinds de aanstelling van Arne Slot als coach heeft Feyenoord in binnenlandse officiële duels veertien verschillende scheidsrechters gehad. We kijken hierbij enkel naar de scheidsrechters die meer dan vijf wedstrijden hebben gefloten. Dit resulteert in een lijst van acht arbiters, te weten: Serdar Gözübüyük (12 wedstrijden), Bas Nijhuis (10), Jeroen Manschot (9), Danny Makkelie (8), Allard Lindhout (8), Pol van Boekel (8), Dennis Higler (7) en Jochem Kamphuis (6).

Gözübüyük 
Serdar Gözübüyük is de scheidsrechter die het vaakst de leiding had over wedstrijden waarbij Feyenoord betrokken was. Gözübüyük is één van de beste scheidsrechters in Nederland en is, samen met Danny Makkelie, de enige die actief is op het hoogste Europese niveau. Om deze reden wordt hij vaak aangesteld voor topwedstrijden van Feyenoord, zoals Ajax-Feyenoord (0-4) en Feyenoord-PSV (2-2). Gözübüyük heeft in totaal twaalf keer een wedstrijd van Feyenoord geleid, waarbij de club gemiddeld 1,67 punten heeft behaald. Gözübüyük fluit dus vaker topwedstrijden van Feyenoord dan de wedstrijden tegen de onderste regionen van de Eredivisie. Feyenoord heeft de afgelopen seizoenen onder leiding van Slot gemiddeld 1,37 punten per wedstrijd gepakt tegen de top vijf van de afgelopen jaren (PSV, AZ, FC Twente en Ajax). 

Lindhout
Gözübüyük heeft echter niet laagste gemiddelde puntenaantal per wedstrijd. Dat behoort toe aan Allard Lindhout. Hij is met gemiddeld 1,25 de minst gunstige scheidsrechter voor Feyenoord. Tijdens de acht wedstrijden waarbij Lindhout de leiding had over Feyenoord, zijn er slechts drie overwinningen behaald. Een omstreden wedstrijd waarbij Lindhout de fluit hanteerde, was het duel tussen FC Twente en Feyenoord van vorig seizoen (1-1). Het gesprek na afloop van de wedstrijd ging niet over de eindstand, maar over een handsbal van Robin Pröpper, waarbij Feyenoord wel of geen penalty had moeten krijgen. Lindhout was eveneens de scheidsrechter in de beladen halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax, die eindigde in een 1-2 nederlaag.

Higler
Na Allard Lindhout is Dennis Higler de scheidsrechter die Feyenoord de minste punten oplevert, met een gemiddelde van 1,29 punten per wedstrijd. Afgelopen zondag stond de wedstrijd tegen FC Twente onder zijn leiding, waarbij zijn optreden de nodige irritaties opwekte bij zowel de spelers als de supporters van beide teams. In het eerste seizoen onder leiding van Arne Slot werden er überhaupt geen punten gepakt met Higler op het veld. Higler had in het seizoen 21/22 driemaal de leiding over Feyenoord en in alle drie de gevallen verloren de Rotterdammers. Een wedstrijd die bij Feyenoorders nog in het geheugen staat, was de 2-1 nederlaag tegen AZ. Higler kende hierbij in de eerste helft twee dubieuze strafschoppen toe aan AZ. 

Eerder dat seizoen was het ook al raak tegen FC Utrecht, waarbij Bryan Linssen nog wat kritiek uitte op de arbiter. "Wij waren slecht, maar jij was nog veel slechter", zei de spits na afloop van de met 3-1 verloren wedstrijd in De Galgenwaard. Dennis Higler deelde in zeven wedstrijden twintig gele kaarten uit, waarvan er twee naar Arne Slot gingen. Dit zijn de enige twee gele kaarten die Arne Slot ontving in zijn carrière als hoofdtrainer. Hierbij moet worden vermeld dat Higler vaak de leiding heeft over toppers in de Eredivisie, wat ook een deel van de verklaring is voor het lagere puntengemiddelde. 

Kamphuis en Manschot
Er zijn gelukkig ook scheidsrechters bij wie Feyenoord wél goede resultaten behaalt. Aan de top van deze lijst staat Jochem Kamphuis, waarbij alle zes wedstrijden onder zijn leiding zijn gewonnen door de Rotterdammers. Hoewel deze overwinningen niet altijd tegen de best geklasseerde teams in de Eredivisie waren, blijft deze statistiek indrukwekkend. Ook met Jeroen Manschot op het veld lijkt Feyenoord vaak de winnende hand te hebben. Van de negen wedstrijden die hij leidde, werden er acht gewonnen en slechts één verloren.

Hieronder een overzicht van alle scheidsrechters die de leiding hadden over meer dan vijf officiële duels van Feyenoord van meeste gemiddelde punten per wedstrijd, naar minst:

Scheidsrechter Aantal duels Gem. aantal punten
Jochem Kamphuis 6 3,00
Jeroen Manschot 9 2,67
Bas Nijhuis 10 2,50
Pol van Boekel 8 2,25
Danny Makkelie 8 1,88
Serdar Gözübüyük 12 1,67
Dennis Higler 7 1,29
Allard Lindhout 8 1,25

 

Delen

Reacties

Belachelijk hoe sommigen er altijd Calimero bij moeten halen. Je mag blijkbaar geen kritiek hebben op een scheids die slecht fluit, wat een dooddoener. Dat Feyenoord niet goed speelde tegen Twente doet daar niks aan af, een arbiter moet maar één ding doen, of in elk geval proberen: neutraal en eerlijk fluiten.
Nou, dat miste ik zondag weer volledig bij Higler en ook Van Boekel als VAR faalde compleet en we weten allemaal waarom.
Verder viel Higler extra door de mand met z’n slechts 6 minuten extra tijd. Toch eens opletten wanneer er weer eens 10 minuten extra tijd wordt gegeven aan een topclub in de eredivisie, in dit geval was 6 minuten zuinigjes voor een scheids die constant doorgaf dat hij tijd bij zou tellen voor tijdrekken.
We discussiëren hier niet over de vorm, het spel of de inzet van Feyenoord en Twente, maar over de kwaliteit van de arbitrage. Gezien het missen van een penalty en extra kaart voor een Twente speler heeft het ‘koningskoppel’ Higler -Van Boekel één ploeg duidelijk bevoordeeld, en dat is Twente. De andere ploeg is daarmee benadeeld, Feyenoord dus. De KNVB vindt hierin helaas geen aanleiding om kneus Van Boekel van de wedstrijd RKC - Feyenoord af te halen. Slecht ‘VARmanschap’ wordt blijkbaar oogluikend toegestaan.
Weet je wat pas een dooddoener is, supporters die altijd maar scheidsrechters de schuld geven bij een verliespartij.

Feyenoord Lazio t.o.v. Twente was een verschil van dag en nacht, door goed werk van de tegenstander en slecht werk van onze ploeg.

Vind het te kinderachtig om Higler er de schuld van te geven
Weetje wat pas een dooddoener is, supporters die vinden dat je geen commentaar op de scheids mag hebben bij een nederlaag.

Was Feyenoord een stuk minder dan tegen Lazio? Ja.
Had Twente een goede tactiek en voerde zij dit goed uit? Ja.
Heeft de scheidsrechter invloed gehad op de wedstrijd? Ja.
Hotel? Trivago.

Maar een serieuze afsluiter. Geeft Higler die penalty en die tweede gele kaart aan Propper (het neerhalen van de 2 tegen 2 situatie was ook een mogelijkheid) met nog 20-25 min te gaan, wordt het een heel andere wedstrijd. Dat zijn details die het verschil kunnen maken in een topwedstrijd.
Verlies tegen Twente was volledig aan Feyenoord zelf te wijten.

Angstig voetbal. Verkeerde passing. Traag in balbezit. En Twente zat er bovenop.
Jij begrijpt het onderwerp niet. We weten allemaal dat Feyenoord een mindere wedstrijd speelde, maar daar gaat het hier helemaal niet om.
Het is wel degelijk de aanleiding van het artikel
Valt wel op dat wij steeds genaaid worden in tukkerstad.
Eigenlijk pas echt interessant als je ook de duels van psv, ajax, Twente en az meeneemt in de analyse. Dan zie je of higler altijd kut fluit of alleen bij ons.
De irritatie bij publiek en beide teams. Dat is wat Higler altijd voor elkaar krijgt. Waar hij ook fluit. Hij is niet constant en als het dan uit de hand loopt gaat hij domme dingen doet. Ik zie het als een manager of ouder die zijn personeel/kinderen niet in bedwang heeft en gaat schreeuwen of straffen om niks.

Die man hoort niet op dit niveau thuis. Punt.
Als aan de lijst met cijfers voor onze spelers een veldje "discutabel voor" en "discutabel tegen" en het cijfer dat we de scheids geven toevoegen krijgen we een continue update van dit onderzoek.

Na een beetje proefdraaien komen daar vanzelf de relatie met gehaalde punten, dan wel gekregen kaarten bij zodat we onze zelfreflectie kunnen oefenen.

Na een tijdje volgen er correctiefactoren en normalisaties zodat we alle scheidsrechters kunnen vergelijken.

#calmdownnow
Slot pakte zondag toch weer een kaart?
Deze analyse is interessant, maar zegt eigenlijk vrij weinig. Gemiddeld aantal winstpunten hangt af van tegenstander, maar ook van de vorm van eigen team en van tegenstander op die specifieke dag. Om dat dus als maatstaf te gebruiken, moet je heel veel data hebben en voor heel veel variabelen corrigeren. Dat gaat nooit een 'eerlijke' conclusie geven.

Veel interessanter is het om een soort coëfficiënt toe te kennen aan een scheidsrechter in hoeverre hij binnen een wedstrijd fouten maakt en daarmee een team bevoordeeld. Als jij kunt aantonen dat een scheidsrechter systematisch meer de tegenstanders van Feyenoord bevoordeelt over meerdere wedstrijden, dan heb je een punt. Daarvoor moet je wel heel de wedstrijd nalopen en elke beslissing van de scheidsrechter analyseren, beoordelen en een bepaalde waarde geven. Dat is monnikenwerk, maar zou redelijk objectief moeten kunnen. Mijn onderbuikgevoel zegt dat de meeste scheidsrechters wel redelijk eerlijk gaan blijken te zijn, maar Higler zou zomaar de uitzondering kunnen zijn
Tja wat moet je met dit artikel. Had liever een opsomming gezien van alle fouten die ons punten gekost hebben vorig seizoen. Dat is een stuk concreter.
Wat een Calimero artikel is dit zeg, self accountability…….
Dit vind ik nu wel leuke analyses. Goed werk! Blijft natuurlijk ook enige willekeur inzitten, zoals het artikel al vermeld. Sommige scheidsrechters worden vaker in de 'zware' potten, waar de kans op volle punten natuurlijk minder is. Feit blijft wel dat ik vind dat we zeker niet moeten gaan wijzen naar scheidsrechters bij puntverlies, zoals afgelopen zondag. Feyenoord was zelf gewoon beroerd, en dat mag een keer. Bijkomend nadeel is wel dat je direct 7 punten achterstaat op PSV, daar zal de grootste irritatiefactor in zitten bij de meesten vermoed ik.
Zou mooi zijn als voor deze tabel ook nog bekend is wie de tegenstanders zijn geweest. Want Kamphuis hebben we waarschijnlijk nooit tegen Ajax of PSV gehad... terwijl dat voor Gözübüyük wel zo is.

Het ligt niet alleen aan de scheids, toch?
Staat ook wel aangegeven in het artikel, als je die zou lezen
Ik heb het ook gelezen… heb jij mijn opmerking gelezen?

ik zeg alleen dat ik het mooi zou vinden als ik die data ook in de tabel zou zien.
En Pröpper van Twente was als speler 2x betrokken bij niet toegekende pingel
Als je als Feyenoord zijnde afhankelijk bent van de scheidsrechter om tot winst te komen, ben je het niet waard je een topclub te noemen. De lamlendigheid waarmee ze tegen Twente speelden moeten ze zichzelf aanrekenen. Slot had al in de 1e helft in moeten grijpen en een duidelijk signaal af moeten geven aan de spelers dat het op de manier zoals ze speelden niet kon. Maar ja, hij is God, dus maakt geen fouten. We blijven dus maar weer hopen dat het toch goed komt dit seizoen. (Minimaal 2e worden).
Niet afhankelijk. Maar vorig seizoen maakte Pröpper een smash in de zestien waar ze bij volleybal jaloers op zijn en nu een sliding niet eens op de bal gericht! Zijn wel cruciale beslissingen die niet in ons voordeel zijn denk ik?
Eens Feyenoord was niet op zijn best!
En zo zie je maar weer dat het waar is, nu van Boekel als var erbij berekenen en je houdt niks over.
En Pröpper van Twente was als speler 2x betrokken bij niet toegekende pingel
Tijd voor neutrale Vlaamse scheidsrechters