kraaijeveld

VK Sportphoto

Jeugd

Analyse • Wie is de 16-jarige Thijs Kraaijeveld?

Van de redactie

Thijs Kraaijeveld (16) traint tijdens het winterse trainingskamp in Marbella mee met Feyenoord 1, nadat hij in september in een interlandbreak al eens met ze op het veld stond. Wie is dit talent eigenlijk? FeyenoordYouthWatcher volgt de middenvelder al sinds Feyenoord O13, die sinds het seizoen 2016-2017 actief binnen de Feyenoord Academy.

Als 8-jarige (geboren op 3 mei 2007) kwam Kraaijeveld naar Feyenoord via de jeugdscouting. Een imposant postuur had hij altijd al. Als O11-speler speelde hij al mee in het O13-elftal met Milambo, Slory & Kleijn, waarmee hij in 2018 kampioen werd. Als O12-speler nam hij Feyenoord O13 bij de hand als veel scorende spits. Kraaijeveld ontwikkelde zich daarna in de O14 vooral als middenvelder verder. In O15 speelde hij samen met o.a. Sliti, Van Persie en werd Ajax vernederd in eigen huis met 3-8. Kraaijeveld speelde ijzersterk en scoorde.

Kraaijeveld liep in het seizoen bij Feyenoord Onder 15 een zware knieblessure op, maar ging ondanks dat toch door naar Feyenoord Onder 16. Destijds plaatste de jonge speler het volgende op zijn Instagram-pagina: "Uit de MRI-scan is gebleken dat ik inderdaad mijn voorste kruisband afgescheurd heb. Dit betekent dat ik geopereerd moet worden en ik voor een lange tijd niet kan doen wat ik het aller liefste doe, enorm balen, maar ik kom sterker terug." Bij Feyenoord Onder 16 speelt Kraaijeveld op meerdere posities op het middenveld. 

In juni 2022, aan het einde van het seizoen bij de Onder 16, tekent Thijs Kraaijeveld zijn eerste profcontract voor de duur van drie jaar waardoor hij tot medio 2025 aan de club verbonden is. Rini Coolen, Head of Academy van Feyenoord, had tijdens de ondertekening mooie woorden over voor Kraaijeveld, zo is te lezen op de clubwebsite. "Thijs is een fysiek sterke middenvelder met een uitstekend loopvermogen en een goede traptechniek. Daarnaast is hij inzetbaar op meerdere posities op het middenveld. We zijn erg tevreden over zijn ontwikkeling en vinden het mooi dat hij nog minimaal drie jaar bij ons blijft."

De middenvelder is trots op zijn eerste contract. "Ik draag de club al sinds ik klein ben een warm hart toe. Daarnaast was het mooi dat mijn familie bij de ondertekening aanwezig was. Zij helpen mij in alles en zijn erg belangrijk voor me." Ook buiten Varkenoord viel hij op. Bij Oranje-elftallen werd hij steevast geselecteerd en vaste aanvoerder. PSV en Ajax kwamen vaak naar Rotterdam om Kraaijeveld te lokken, tevergeefs. Hij droomt al van jongs af aan van de Kuip, die in zijn slaapkamer aan de muur hing. Na zijn profcontract sluit hij aan bij Feyenoord Onder 17.

kraaijeveld-bron-feyenoord
Thijs Kraaijeveld tekent in juni 2022 zijn eerste profcontract bij Feyenoord. (Foto: Feyenoord.nl)

In Feyenoord O17 speelde Kraaijeveld regelmatig als verdedigende middenvelder waarbij hij de bal regelmatig met groot gemak achter de verdediging van de tegenstander lag. Dit combinerend met een groot loopvermogen en ijzersterk fysiek. Centraal achterin spelen was ook geen probleem. Een jaar later, in Feyenoord Onder 18, kwam hij onder de hoede van Robin van Persie. Hij werd door Van Persie vaak als lopende '10' geposteerd. Een positie die hij goed invulde dankzij loopvermogen en scorend vermogen, waar hij doet denken aan Guus Til. Door zijn veelzijdigheid en opleiding op diverse posities past hij perfect in het dynamische middenveldvoetbal van Arne Slot.

Thijs Kraaijeveld blinkt dit seizoen uit in de UEFA Youth League bij Feyenoord Onder 19 en kan, nu Zerrouki ontbreekt, wel eens snel aansluiting vinden bij het eerste elftal. Hij voldoet aan veel voorwaarden en is in fysiek opzicht ver voor zijn leeftijd. Niet verwonderlijk dat Slot uitgerekend hem erbij wilde. To be continued!

Delen

Reacties

Hij is 16 jaar en 8 maanden. Fysiek sterke enorme getalenteerde middenvelders debuteren rond die leeftijd al. Wijnaldum had zijn debuut al gemaakt. Hij ziet er fysiek sterker uit. Laat hem maar zijn kans grijpen nu Zerrouki in Afrika is. Mooi dat hij zo multi-inzetbaar is.
Die de bal met groot gemak achter de verdediging lag?? Is er bij jullie iemand die de teksten controleert? De teksten bevatten regelmatig storende stijl- en spelfouten.
Het AD (online) is veel erger, bijna alle artikelen die ik lees zit er iets niet goed
'in bijna alle artikelen die ik lees...' ;-)
Je hebt gelijk Jurre, zo had ik het moeten schrijven!
Wat een wedstrijd was dat van Sliti!