carranza-presentatie

Feyenoord.nl

Analyse

Analyse • Wie is de nieuwe spits Julián Carranza?

Stan

Feyenoord heeft vandaag de komst van Julián Carranza bevestigd. De 24-jarige spits komt over van het Amerikaanse Philadelphia Union en tekent in De Kuip een contract tot 2028. Wat kunnen we verwachten van deze Argentijn, die in de punt van de aanval zal concurreren met Santiago Gimenez en Ayase Ueda? 

Julian Simón Carranza, zoals zijn volledige naam luidt, werd op 22 mei 2000 geboren in het kleine Argentijnse stadje Oncativo. Waar de spits ook de Italiaanse nationaliteit in zijn paspoort heeft staan, bracht hij zijn gehele jeugd door in de rustige en vertrouwde omgeving van Córdoba, een provincie in het hart van het Zuid-Amerikaanse land.

Die rust werd verstoord toen hij als 14-jarige voetballer op de radar kwam van CA Banfield. Tijdens een stage bij de profclub uit de gelijknamige stad, maakte hij dermate veel indruk dat hij een week later instroomde in een speciaal programma voor jeugdspelers van buiten de hoofdstad Buenos Aires. Zo werd Carranza binnen zeer korte tijd uit zijn comfortzone getrokken. Iets wat hem als tiener niet makkelijk afging, zo vertelt hij op de website van de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS: "In twee weken veranderde mijn leven totaal. Ik herinner me dat de eerste twee maanden bij de academie van Banfield lastig waren. Het was nieuw voor mij en ik kende niet veel mensen. Ik miste mijn familie heel erg, omdat ik gewend was elke dag bij ze te zijn."

Zoals bij veel Zuid-Amerikaanse voetballers was het zijn ijzersterke mentaliteit die Carranza boven water hield in die moeilijke periode. Op wilskracht en discipline knokte hij zich op 17-jarige leeftijd tot de hoofdmacht van Banfield en verdiende hij zelfs een oproep als Argentijns jeugdinternational. In zijn eerste jaren als profvoetballer krijgt hij onder andere te maken met niemand minder dan Hernán Crespo, die in 2019 kort aan het roer staat bij Banfield. Onder het bewind van de ex-topspits van onder meer Internazionale, Chelsea en AC Milan, gaat het snel met de jeugdige aanvaller. "Crespo vertelde me altijd: 'als de bal naar je toe komt, moet je niet eens naar het doel hoeven kijken. Je weet al waar het zou moeten zijn. Dat is wat goede doelpuntenmakers doen.'" Dat advies knoopt Carranza goed in zijn oren en aan het eind van het seizoen wordt zijn ontwikkeling beloond met een miljoenentransfer naar het dan net opgerichte Inter Miami.

In Florida voelt hij zich sneller op zijn gemak dan bij zijn komst naar Banfield, al wil het op het veld nog niet echt vlotten. Dat komt mede door de aanwezigheid van weer een andere Argentijnse topspits: Gonzalo Higuaín. Oud-Feyenoorder Kelvin Leerdam speelde in die periode samen met Carranza en vertelt tegenover ESPN hoe hij zijn voormalig ploeggenoot destijds zag worstelen. "Hij was op dat moment nog best wel jong en had Higuaín voor zich, dus maakte weinig minuten. Maar je hoorde hem nooit zeuren. Hij heeft in die tijd juist heel veel kunnen leren, bijvoorbeeld om egoïstisch te zijn voor het doel."

Nadat hij regelmatig botst met manager Diego Alonso en ook onder diens opvolger Phil Neville geen vaste keuze is, weet Carranza dat het tijd is voor verandering. Hij geeft bij de leiding van David Beckhams Miami aan dat hij op zoek is naar een rol als eerste spits en vindt die uiteindelijk op huurbasis bij competitiegenoot Philadelphia Union. In het oosten van Amerika bloeit hij op onder leiding van trainer Jim Curton en maakt hij zijn potentie van doelpuntenmachine waar. "Ik ben heel erg dankbaar naar Jim en de mensen die ervoor gekozen hebben mij hierheen te brengen en mij de kans hebben gegeven om te laten zien dat ik kan spelen en minuten kan maken", zegt Carranza daarover.

Na een half seizoen en meerdere goals heeft Philadelphia genoeg gezien: de goalgetter wordt voor nog geen vijf ton definitief ingelijfd. Sindsdien is de Argentijn blijven scoren en brengt hij zijn ploeg bijna het kampioenschap in 2022, en CONCACAF Champions League-succes in het seizoen daarop. "Vanaf het eerste seizoen, de eerste wedstrijden, hebben ze mij vertrouwen gegeven en ik denk dat ik dat terugbetaal met inzet, goals en assists."

Slimme loper
Dat Carranza beschikt over een neusje voor de goal, mag gezien zijn statistieken geen verrassing zijn. In 95 wedstrijden voor Philadelphia Union wist hij 43 keer het net te vinden en daarmee loopt hij bijna 1 op 2 voor de club uit Pennsylvania. Dat de Argentijn vaak op de goede plek staat om de bal binnen te werken, heeft te maken met zijn spelinzicht. Waar Carranza het niet moet hebben van zijn duivelse snelheid of fluwelen techniek, zijn het zijn loopacties die hem vaak in kansrijke positie brengen.

De Feyenoord-aanwinst weet vaak al waar hij moet staan, voordat de bal in de buurt is van de desbetreffende plek. Die vrije positie bereikt hij door via slimme loopjes te anticiperen op spelsituatie en de acties van zijn teamgenoten en opponenten, waarmee hij verder vooruitdenkt dan de verdedigers van de tegenstander en ze zo vaak te snel af is. Daarbij profiteert hij van het 4-4-2 systeem dat trainer Curton hanteert bij Philadelphia en de goede wisselwerking met collega-spits Mikael Uhre. Bij Voetbal International vertelt Leerdam over die connectie, die hij zelf ervaarde toen hij tegenover de Argetnijn stond. "Bij Miami speelden we met één spits, maar Philadelphia Union speelt met een spitsenduo. Ik merkte dat Carranza en de andere spits heel erg goed op elkaar ingespeeld waren. Ze voelden elkaar aan, in hoe ze moesten bewegen ten opzichte van elkaar. Het is mooi om te zien dat hij zich in Philadelphia zo snel heeft aangepast aan een ander systeem."

Door zijn loopacties weet Carranza ook regelmatig met het hoofd doel te treffen, terwijl de spits die met zijn 1,82 even lang is als Gimenez, het niet per se van zijn lengte moet hebben. Ook hier profiteert hij door zijn goede positionering en gevoel voor ruimte vaak van chaos of ontregeling bij verdedigers en staat hij op de juiste plek om een voorzet binnen te knikken. Van de 10 goals die Carranza dit seizoen (De Amerikaanse voetbaljaargang begint in de winter) wist te maken, waren er dan ook vier met het hoofd.

Afstand van de goal 
Ondanks het spitseninstinct dat Carranza lijkt te bezitten, is de 24-jarige aanvaller geen pure ‘nummer 9’. Vaak bevindt hij zich op een gepaste afstand van het vijandelijke stafschopgebied waar hij naar is teruggezakt om met zijn medespelers een een-tweetje op te zetten of ze in die diepte weg te steken. Daarbij verstuurt Carranza een stuk meer passes dan Gimenez en Ueda doen in een wedstrijd.

Ook Gimenez blonk onder Arne Slot uit in fungeren als een aanspeelpunt en doorgeefluik voor zijn teamgenoten, waar Ueda in een dergelijke rol meer moeite had zich te onderscheiden. Ten opzichte van de twee huidige Feyenoord-spitsen is Carranza nog dichter bij de middellijn actief. Zo tonen de statistieken dat de nieuwe schutter van de Rotterdammers tot dusver in zijn loopbaan een gemiddelde van 3.8 balaanrakingen in het strafschopgebied per wedstrijd heeft. Minder dus dan de 5.31 van Ueda en 5.25 van Gimenez bij Feyenoord. Daarnaast komt Carranza tot minder schoten op doel per wedstrijd (2.36 tegen 3.25 van Gimenez en 3.31 van Ueda) en bevindt hij zich ook minder in kansrijke positie (xG van 0.38 tegen 0.63 van Gimenez en 0.59 van Ueda).

Hierbij moet de kanttekening worden geplaatst dat een spits van Feyenoord in de periode onder Slot profiteerde van het aanvallende en dominante voetbal, en deze cijfers natuurlijk afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals de speelstijl en kwaliteiten van een team. Wie de 'heat-map' van Carranza naast die van zijn toekomstige Feyenoord-collega’s legt, ziet echter wel degelijk verschil. Nick Marsman, die hem als teamgenoot en tegenstander meemaakte in de MLS, benadrukt tegenover Voetbal International dat er op het gebied van speelstijl wel een uitdaging ligt voor de Argentijnse schutter. "Philadelphia is meer een counterploeg, die terugzakt en er in de omschakeling snel uitkomt. Feyenoord wil juist de bal hebben en de bovenliggende partij zijn. Dan worden de ruimtes kleiner. Ik ben benieuwd hoe hij daarmee omgaat."  

Vurige presser 
Een andere eigenschap die opvalt bij Carranza is de defensieve arbeid die hij levert bij balbezit van de tegenstander. Zijn eerder aangehaalde spelinzicht en daarbij behorende loopacties, gecombineerd met zijn Argentijnse passie en onverzettelijkheid, maakt hem zeer bedreven in het onder druk zetten van de tegenstander. Daarmee past hij goed bij het pressievoetbal dat Slot de afgelopen seizoenen hanteerde en waar ook de nieuwe trainer Brian Priske bekend om staat.

Gimenez had bij zijn komst naar Feyenoord nog de nodige moeite zich het fanatieke drukzetten eigen te maken, maar voor Carranza lijkt dit geen probleem te hoeven zijn. Hij is bij Philadelphia gewend aan deze manier van spelen en kan op defensief vlak puike statistieken overleggen. Zo onderschept hij per duel ruim twee keer de bal, waar Gimenez en Ueda beiden niet tot de 1.5 onderscheppingen uitkomen. Daarnaast verovert hij per 90 minuten 3.41 keer de bal op de helft van de tegenstander, terwijl Gimenez met 1.77 en Ueda met 1.41 ook dat aantal niet halen.

De andere kant van de medaille is dat het vurige en fanatieke verdedigen van Carranza resulteert in veel overtredingen. Bijna drie keer per wedstrijd moet de spits worden teruggefloten en in 2023 stond hij bovenaan het lijstje van MLS-spelers met de meeste overtredingen. In zijn relatief jonge carrière verzamelde de passievolle Argentijn dan ook al 42 gele kaarten. Met de scheidsrechters in de Eredivisie die doorgaans sneller ingrijpen, is dit een puntje van aandacht voor Carranza.

Conclusie
Feyenoord haalt met Carranza een spits binnen die op het eerste oog meer weg heeft van Gimenez dan van Ueda. De Argentijn, die haast gratis overkomt van Philadelphia, is een allrounder die van alles een beetje heeft. Zo geeft hij zelf ook aan in zijn eerste interview: "Ik ben een goed aanspeelpunt in de opbouw. Ik kan druk zetten en de bal afpakken. Ik kan de bal in bezit houden. Ik kan opduiken in de zestien. Ik kan doelpunten maken. Ik ben veelzijdig op het veld. Ik moet gewoon hard blijven werken en mezelf blijven ontwikkelen op elk gebied. En dat wil ik hier ook doen."

Zijn gevoel voor het maken van loopacties, zijn meevoetballende kwaliteiten en zijn inzet bij het onder druk zetten van de tegenstander maken van hem een spits die goed zou kunnen passen bij Feyenoord dat de afgelopen seizoenen door Slot is vormgegeven. Of dat ook geldt voor het toekomstige Feyenoord onder Priske zal volgend seizoen moeten blijken, als Carranza het in eerste instantie zal moeten uitvechten met Ueda om een plek achter Gimenez. Maar met een mogelijk vertrek van de Mexicaan ligt er voor de nieuwe aanvaller misschien zelfs al een basisplaats in het verschiet tijdens zijn debuutseizoen in De Kuip. 

Delen

Reacties

Een spits buiten Europa halen is altijd riskant. Het voordeel is dat deze transfervrij over is gekomen. Het risico is daar door kleiner. Ben benieuwd wat ie kan doen. Hopen dat hij slaagt
Hij lijkt een beetje op Graziano Pelle.
Hopen dat het net zo'n schot in de roos gaat worden.
Kwa uiterlijk bedoel ik dan. Heb hem voetballend nog niet gezien