Arne Slot

VK Sportphoto

Nieuws

Slot toont aan een goede verliezer te zijn: "Na een nederlaag slaap ik goed"

Karst

Feyenoord treedt morgen in haar eigen Kuip aan tegen directe concurrent FC Twente. Zij kunnen rekenen op een op-en-top voorbereid Feyenoord, het handelsmerk van Slot. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt de Feyenoordtrainer hoe hij omgaat met een nederlaag.

Feyenoord heeft tot nu toe vaker verloren dan aanvankelijk werd gehoopt door Slot. De Rotterdammers hebben tot dusver in alle competities (met uitzondering van oefenwedstrijden) zeven nederlagen geleden, zij het tegen sterke tegenstanders zoals Atletico Madrid, Lazio Rome en PSV. Toch ligt Slot daar niet wakker van. Integendeel, hij slaapt er zelfs beter van. "Na een nederlaag kan ik opvallend genoeg beter slapen dan na een overwinning. Na een nederlaag ben ik vooral erg moe en val ik snel in slaap. Na een overwinning is er adrenaline, dan blijf ik wakker.’’

Goede verliezer
Slot heeft dit seizoen al vaker verloren dan van tevoren werd gehoopt. Toch kan Arne Slot daarmee leven. Hij geeft zelfs aan een goede verliezer te zijn. "Als ik verloren heb, kan ik daarmee leven. Als het speelplan dat ik samen met mijn staf heb uitgedacht klopte, spelers het goed hebben uitgevoerd en voldoende fanatiek zijn geweest, dan kan ik een nederlaag goed accepteren. Denk aan de terugwedstrijd van vorig seizoen in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma, waarin we heel dichtbij waren, maar één moment van klasse bij de tegenstander ons de das om deed." Ook dit seizoen waren er momenten van klasse bij de tegenstander die meteen resulteerden in een tegendoelpunt. "Je verliest dan een wedstrijd op kwaliteit of pech en niet op basis van het speelplan of de inzet van de spelers. Doordat we er voor mijn gevoel alles aan hebben gedaan, kan ik daar dan uiteindelijk in berusten", aldus Slot.

Inzichten
Een wedstrijd verliezen is nooit leuk, maar het geeft de trainer wel een bepaald inzicht. "Verlies geeft een trainer een bepaald gevoel, maar wat mij betreft een analyse ook. Voetbal wordt dan beoordeeld op het resultaat, terwijl ik als trainer mijn team beoordeel op de speelwijze, het speelplan en of ze fanatiek genoeg zijn geweest. Dat gaat niet alleen om Feyenoord, hoor, maar overal in het voetballen. Als je verliest, is per definitie zo’n beetje alles gewoon slecht."

Kampioen met geluk
Feyenoord kreeg voor haar Champions League campagne internationaal de complimenten voor het dominante veldspel. Na afloop kopen de Rotterdammers daar niets voor. Slot koestert de complimenten, maar wint liever met minder goed spel. "Als ik mag kiezen, word ik ook liever kampioen met alleen maar geluk en toch winnen, dan alleen maar goed voetballen en een tweede plek. Dat is helder. Maar ik geloof er niet in dat het zo werkt. Je kunt op die manier misschien eenmaal iets winnen en daarna win je volgens mij nooit meer iets." Het goede voetbal van Feyenoord de afgelopen seizoenen leidt tot meer dan alleen drie punten. Goed voetbal leidt tot ontwikkeling van spelers. Dat is bij resultaatgericht voetbal veel minder het geval. Idealiter combineer je beide: goed voetbal én resultaat."

Delen

Reacties

Zorg maar dat we winnen. Dan slaap ik zeker goed zondag.
Sorry Arne, maar ik hoop dat je dan heel veel slechte nachten tegemoet gaat 😂😂😂