kokcu

VK Sportphoto

Nieuws

Balverliesrecord Kökcü niet wat het lijkt

Stan

Na afloop van de kraker tegen PSV stipte ESPN-analist Kenneth Perez een opvallende statistiek aan over Orkun Kökcü. De aanvoerder van Feyenoord zou volgens Opta maarliefst 31 keer balverlies hebben geleden tegen de Eindhovenaren. Dit balverliesrecord lijk in eerste instantie te wijzen op een hoog slordigheidsgehalte van de middenvelder, maar een analyse van Voetbal International leert dat er meer zit achter deze statistiek.  

Statistiekenbedrijf Opta maakt gebruik van een duidelijke definitie om het verliezen van te bal in data te verwerken: een speler leidt 'balverlies' wanneer hij als laatste de bal toucheert voor dat deze wordt aangeraakt door de tegenstander. In het duel met PSV zou Kökcü dus 31 keer op deze manier de bal zijn verloren. Op de website van VI valt echter te lezen dat dit cijfer een vertekend beeld geeft van wat er daadwerkelijk gebeurde op het veld. 

Ten eerste is de Turkse spelverdeler de vaste nemer van spelhervattingen bij Feyenoord, wat een groot aandeel heeft in de hoeveelheid balverlies die Kökcü leidt. Elke hoekschop of vrije trap die eerst werd aangeraakt door een PSV-er wordt dus geteld als het verliezen van de bal. Pieter Zwart geeft in zijn analyse aan dat één derde van Kökcü's opmerkelijke statistiek op deze manier tot stand is gekomen. 

Ook elke voorzet die wordt weggewerkt door een speler van de Eindhovenaren, waarna de bal na binnen enkele seconden weer in het bezit is van Feyenoord, laat de balverlies-teller van Opta oplopen. Vaak wordt een bal van Kökcü dus minimaal getoucheerd door een speler van PSV, maar heeft dit geen nadelige consequenties voor de Rotterdammers. In de helft van de gevallen dat de middenvelder volgens de cijfers de bal verliest, heeft de ploeg van Slot de bal zelfs binnen no-time terug. 

Pieter Zwart benadrukt wel dat Kökcü niet in alle gevallen vrij te pleiten is: de 22-jarige aanvoerder was wel degelijk te betrappen op slordigheidjes. Desondanks geeft het cijfer van een Opta geen volledig beeld van de context waarin de bal wordt verloren en is de werkelijke situatie op het veld vaak anders. De analyse van VI laat dus zien dat Kökcü niet foutloos speelde tegen PSV, maar zeker niet zo slordig was als dat het gegeven van 31 keer balverlies doet vermoeden.

 

Delen

Reacties

Sterk weer van meneer Zwart, wat een verademing ten opzichte van het gros van die prietpraters.
Ik schat dat Kokcu, in alle tot nu toe gespeelde wedstrijden, zo'n 3 a 4x balverlies heeft geleden waaruit direct een tegendoelpunt viel. Niet echt veel dus. Alleen gaat het na de 2e wel opvallen, vooral als het vlak na elkaar gebeurd.
Kokcu alleen nog maar korte corners laten nemen is de oplossing.
Of gewoon je kont afvegen met deze statistiek en vooral letten op de echte (positieve en negatieve) inbreng.