feyenoord-uitvak-utrecht

Nieuws

"Beginnen bij het faciliteren én beschermen van normaal gedrag"

Dennis

Afgelopen Klassieker waren er wederom geen uitsupporters welkom in De Kuip. Bij de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax zijn al zo lang geen supporters meer van de bezoekende club welkom, dat er inmiddels een nieuwe generatie is opgegroeid die niet beter weet. 

De laatste weken zien we echter steeds vaker lege uitvakken in de Eredivisie stadions. Sjoerd Mossou hekelt in Algemeen Dagblad het Nederlandse beleid omtrent uitsupporters.

“Het enige wat onze burgemeesters, politie en bestuurders inmiddels nog kunnen bedenken, is uitsupporters maar domweg verbieden. Een paardenmiddel waar de onmacht en gemakzucht vanaf druipt, en waar talloze goedwillende voetbalsupporters door worden gedupeerd”, aldus de journalist.

Mossou stelt dat er in Nederland niet meer randdebielen wonen dan in pakweg Engeland of Duitsland. Landen waar supporters wel elke week massaal hun club achterna reizen. “De Manchester Derby? Zesduizend man in een uitvak, zonder hekken, zonder verplichte ‘combi’. Hét cruciale verschil tussen Engeland en Nederland is in drie woorden vrij simpel: normalisatie versus ontmoediging. Behandel je uitsupporters in essentie als wilden, als ‘probleem’, of gewoon als mensen?”

De verslaggever vind dat in Nederland wordt gedaan alsof uitsupporters er niet toe doen. Iets wat in Engeland compleet anders is. “Je clubje achterna reizen, en alle fijne rituelen daaromheen, zijn er zó volstrekt alledaags, dat het ook door lokale overheden als volstrekt normaal wordt beschouwd. Ook daar is heus politie, ook daar worden maatregelen genomen, ook daar gaat heus weleens wat mis. Maar al mijn Engelse voetbalvrienden kijken vol verbazing naar ‘ons’. Naar onze uitvakken die eruitzien als dierenkooien, compleet met metalen afvoersluizen. Naar onze verplichte buscombi’s en lege uitvakken”.

“Wij hebben niet meer randdebielen dan zij. Het verschil is visie. Beleid. Niet beginnen bij ontmoediging en frustratie, maar bij het faciliteren én beschermen van normaal gedrag. Het grote probleem is boven alles dat we dát in Nederland veertig jaar lang hebben laten versloffen. Het enige wat dan nog rest, zijn lege uitvakken. Een pure noodgreep over de rug van de meerderheid”, zo besluit Mossou.

Delen

Reacties

❤️ Jongens! Beoordeel mijn tienerkutje pls

🍓👉 𝐖𝐖𝐖.𝐘𝐄𝐒𝟒.𝐅𝐔𝐍 💦 nick AlisaMiller17
Bijna ok reactie gelukkig hieronder/hierboven een goed reactie van je
Als je er overduidelijk niks van af weet kan je beter je mond houden.
Tijdens een vakantie in een park met huisje meegemaakt dat een groep met fc Utrecht sjaal/shirt aan werd aangevallen en geslagen door groep met Feyenoord geklede mensen (al is die benaming niet de juiste). Je schaamt je op zo een moment echt dood dat je Feyenoord fan bent... Om een stel ********
Eens. Zijn niet alleen tieners helaas.
Ik denk dat het beide waar is. Vanuit de overheid zal er genormaliseerd moeten worden. Maar dat gaat niet zonder ander gedrag van bepaalde supporters. Het is namelijk wel zo dat er in Nederland meer debielen onder de supporters zijn, omdat er jarenlang een verkeerde aanpak is geweest. Die dus fakkels het stadion in smokkelen (zie je in Engeland nauwelijks), die zich agressief gedragen, etc. Supporterscultuur is iets dat gemaakt is door de jaren heen. (Vergelijk met de VS waar een enorme sportcultuur heerst, zonder agressie. Supporters zitten er gewoon door elkaar. Niet dat we daar helemaal naar toe worden, maar de mensen zijn daar anders opgevoed op sportgebied en gedragen zich dus anders)
In Engeland hebben ze ook een systeem opgetuigd waarbij wangedrag keihard gestraft kan worden. Waarbij het je ook echt moeilijk gemaakt wordt om bij voetbalwedstrijden in de buurt te komen als je je in het verleden ernstig misdragen hebt. Hier kom je met een stadionverbod nog gewoon binnen, zowel uit als thuis. Je kunt "normaal gedag" nog zoveel aanmoedigen, als je de rotte appels er niet uitfiltert kom je geen stap verder.

Onder de supporters wordt wangedrag ook te veel goedgepraat. Het gedrag van die elf droplullen die net voor de klassieker opgepakt zijn wordt op grote schaal gebagatelliseerd door supporters met een podium. De schuld wordt structureel bij het bevoegd gezag en de club gelegd in laats van bij de halfjes die zich daadwerkelijk misdragen. Wangedrag wordt zelfs verheerlijkt in publicaties van de supportersvereniging. En dat is alleen nog maar wat er bij Feyenoord gebeurt. Waar ze wangedrag in Engeland hebben weten uit te bannen, is het bij ons te veel verweven met "supporterschap".
Als we nou eens beginnen met die 1% van onze mede supporters die eigenlijk op een gesloten afdeling thuishoren thuis te laten dan kunnen die hekken snel weg. Probleem is dat onze club reputatie als een magneet werkt op dit soort echte persoonlijkheidsgestoorden die vanuit alle gaten tevoorschijn trekken. Komen wij uit Rotterdam. Yeah right.
Om die halve gare idioten niet bij wedstrijden te laten zijn is strengere regelgeving nodig meldplicht en meer van dat soort maatregelen..

Verder zie ik hierboven (ga nog verder lezen goede en ware reacties... Gebeurde eerder dit seizoen ook hier op deze site
Mossou zal het goed bedoelen maar zo lang hij blijft hangen in vage termen als "het faciliteren én beschermen van normaal gedrag", is hij niet overtuigend. Is de situatie in Engeland en Nederland wel één op één vergelijkbaar?
De opmerking "wij hebben niet meer randdebielen dan zij" is makkelijk gemaakt maar ik weet niet of het gemiddeld aantal randdebielen per 1000 inwoners het criterium bij uitstek is om je beleid op te baseren. Mossou zal met meer feiten en minder kreten moeten komen, voor ik met hem geloof. Daarvoor heeft juist onze eigen club veel te veel te maken met crimineel en hufterig gedrag en is er een verwevenheid tussen de onderwereld van de hooligans en de bovenwereld van ogenschijnlijk prima supporters, zoals de demagogische column van Frans Reichardt op deze site onlangs nog maar weer eens duidelijk maakte.
Jammer deze reactie, was net nog zo positief...

Speltechnisch niet te vergelijken klopt, maar als je kijkt naar verschil in aanpak.... Als supporter van een Engelse competitie (om daar dan in te blijven hangen) haal jij het je niet in je hoofd vanwege de strafmaat die erop staat. Daar lopen wij in Nederland gewoon een jaar of 20 achter...

Wanneer tuig harder gestraft en aangepakt worden ga dus "faciliteiten creëren" om "normaal gedrag te beschermen"

Ik was even met rillingen toen de tunnel open ging bij de klassieker afgelopen weekend het geluid wat er op je afkomt (nee ik zat niet in het stadion, maar gewoon thuis voor de buis) bizar, dan die vlaggen geweldige sfeer gaf dat......

Helaas werd dat weer bruut verstoord door brandende fakkels en enorm veel rook waardoor effect van de vlaggen verdween
Als we nou eens beginnen met die 1% van onze mede supporters die eigenlijk op een gesloten afdeling thuishoren thuis te laten dan kunnen die hekken snel weg. Probleem is dat onze club reputatie als een magneet werkt op dit soort echte persoonlijkheidsgestoorden die vanuit alle boeren gaten tevoorschijn trekken. Komen wij uit Rotterdam. Yeah right.
Wat een goed stuk van Mossou.

Precies waar het in de essentie om gaat. Hoe staan we erin met zn allen.

Er zal ander beleid nodig zijn om de raddraaiers uit de stadions te houden.. meldplicht tijdens de wedstrijden voor relschoppende "supporters"

Meer plek voor echte voetballiefhebbers
Ik ben het wel met Mossou eens, maar er is nog 1 groot verschil met Engeland.
Dat is een echte voetbalwet en handhaving.
1 voet op het gras en je hebt een stadionverbod waarbij je een X-periode je op iedere wedstrijd dag 2 uur van het stadion af mag melden.
Goed artikel en eens met zijn verwondering en frustratie over hoe het hier gaat in NL. Hoop dat het besef, dat het ook hier anders kan, er nu toch een keer van gaat komen...🙏🏼
Mee eens, het feit dát je in NL naar uitwedstrijden mee mag, betekent dat je je al een heel aantal jaar normaal hebt gedragen. Om dan juist die mensen te weren of als kooidieren te behandelen is toch vrij apart…
Helaas zijn er ook een hoop lui (niet de meerderheid) die zich als kooidieren gedragen. Ja dan krijg je natuurlijk weer overreacties vanuit de beleidsmakers.

Het zelfreinigende/corrigerende vermogen van de meerderheid, versus die minderheid waarop ze zo hopen gaat nooit gebeuren. De meerderheid is gewoon te bang voor de harde kern en zal nooit ingrijpen.