pieter-smorenburg

VK Sportphoto

Nieuws

"Bij Feyenoord is het een gouden regel dat meerdere mensen betrokken zijn bij transfers"

Nigel

Het zijn mooie tijden voor Feyenoord. De club maakt weer winst en draait volop mee in de Eredivisie en de UEFA Champions League. Commercieel directeur Ruud van der Knaap en financieel directeur Pieter Smorenburg vertellen in De Telegraaf meer over de financiële situatie van de landskampioen. Ook leggen de directeuren uit hoe de komst van een speler in zijn werk gaat bij de landskampioen.

Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar dat is het niet. Drie jaar geleden stond de club in zwaar weer en waren allerlei crisismaatregelen nodig om de club boven water te houden. "Je mag nu dus best even genieten, maar je moet ook alert zijn, want de positiviteit kan ook zo weer verdwijnen," aldus de directeuren.

Maar wanneer begon de omslag in positiviteit voor Feyenoord? "De eerste stap was dat we de opbrengst van onze deelname aan de Champions League in het seizoen 2017/2018 grotendeels hebben geïnvesteerd in twee nieuwe trainingscomplexen. Die zijn Champions League-waardig." Alleen de resultaten bleven uit; de landstitel van 2017 kon niet worden geprolongeerd en in de daaropvolgende seizoenen had Feyenoord geen enkele rol van betekenis in de titelstrijd. Dat moest anders; Feyenoord ging hervormen: "Vervolgens hebben we rond 2021 ons 'voetbalhart' grondig verbouwd met de aanstelling van een nieuwe trainersstaf, herziening van het scoutingsapparaat, en heel belangrijk: flinke uitbreiding van onze medische en performance-staf. Alle randvoorwaarden voor het eerste elftal werden daarmee goed ingevuld."

In de zomer van 2021 had Feyenoord niet veel te besteden. Met een transferbudget van vijf miljoen euro ging Feyenoord de markt op. "Met Aursnes, Pedersen, Trauner en Jahanbakhsh bleken dat allemaal redelijke voltreffers te zijn. Vanaf dat moment begon het te lopen." En dat is zeker te merken aan de populariteit van Feyenoord. Alle 33.000 seizoenkaarten zijn verkocht en alle business units en stoelen van sponsors zijn uitverkocht. De landskampioen had nog wel 20.000 extra seizoenkaarten kunnen verkopen. Ook waren alle Champions League-tickets in een mum van tijd uitverkocht. Hoe ver kan Feyenoord nog stijgen in inkomsten?

Volgens financieel directeur Pieter Smorenburg kunnen de inkomsten voor Feyenoord nog steeds verder groeien: "Ja, vanaf volgend seizoen worden twee Nederlandse clubs rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League en één club in de kwalificatieronde. Dat maakt de kans dus groter dat je eraan mee kunt doen. Bovendien is de waarde van onze selectie in twee jaar grofweg verdubbeld. Dat zie je al terug in hogere transfersommen die we ontvangen." Maar dan resteert ook de vraag of Feyenoord kan groeien in De Kuip? "Het is een fantastisch stadion uit 1937, maar de groei zal hier beperkt blijven." Feyenoord heeft alle kaarten in het stadion volledig uitverkocht.

De doelstelling van de landskampioen is helder voor de komende seizoenen: "Structureel meedraaien in de Europese top en een goede indruk maken in de Champions League. In Nederland hoort daar ook een top 3-positie bij. En er mogen meer kampioenschappen bij." Volgens directeur Smorenburg

Hoe komen transfers bij Feyenoord eigenlijk tot stand? Smorenburg gaat wel in op de situatie rond Sven Mislintat bij Ajax. Zoiets is bij Feyenoord onmogelijk. De Rotterdammers hanteren een 'meer ogen-principe': "Denk aan de scouting en de trainer, om mede te bepalen of een speler geschikt is. In de onderhandelingsfase hebben wij vervolgens de gouden regel dat altijd meerdere personen zich ermee bezighouden." Ook is toestemming van de Raad van Commissarissen vereist om een transfer af te ronden. Feyenoord richt zich ook altijd op meerdere kandidaten voor een positie, zodat kan worden bepaald wie er gehaald kan worden en wie de beste optie is. Zo bepalen de Rotterdammers wat ze maximaal willen betalen voor een speler. In Amsterdam lijkt het erop dat één persoon zeggenschap had over inkomende transfers. Bij Feyenoord zijn er altijd meerdere mensen die de speler beoordelen en beslissen of hij wel of niet naar Rotterdam komt.

Delen

Reacties

Kunnen al de directeuren aub terugkruipen achter hun bureau? Ik ben al de hosanna verhalen van hun een beetje zat.
Al de directeuren van Sparta, AZ en nu ook van ons cluppie dat maar al te graag willen laten horen over hoeveel schijven een transfer gaat om het failliet van de solistische Duitser van 020 aan te geven. Al die directeuren hebben een schijn inspraak. Slot, te Kloese en het scoutingapparaat bepalen wie naar Feyenoord komt. Punt. Directeuren die tijd teveel over hebben, ga lekker Patience spelen of in Word een nietszeggend stukje intikken en aan het eind van de werkdag niet op Save/Opslaan drukken. Dankjewel.
Te koop: 3 kaarten voor Atletico Madrid uit. We hebben onverwachts 3 extra kaarten en daarom zetten we ze te koop. Je zit op het thuisvak, aan de zuidzijde. Stuur even een berichtje voor meer informatie!
Behalve bij Arnessen dan, want die rammelde effe een paar mio achterover.
Transfers duren soms lang. Dat is logisch, als de verkopende vereniging een bedrag vraagt dat Feyenoord niet kan of wil betalen dan krijg je een periode van onderhandelen.
Dat kan lang duren, zoals vorig seizoen bij de transfer van Hancko en nu dus bij Ivanusec.
Feyenoord heeft deze 2 transfers weten af te sluiten tegen een uiterst scherpe prijs. En dat woog ruimschoots op tegen de tijd die verloren ging bij de onderhandelingen.
Feyenoord onderhandelt scherp bij inkomende transfers. Topwerk!
En toch veel te veel weg gegeven de laatste tijd, vind dit onzin!!
Alle voordeel heeft een nadeel ...te weeten dat een transfer teveel tijd lost..
Met dit beleid en resultaat mag voor mij dat nadeel blijven.
Wat een topinkopen!
Ja en nee. Stengs was binnen 24u geregeld omdat er haast bij zat. Dan zie je dus dat er ook snel geschakeld kan worden indien nodig.
Kun je over discussiëren of het "te veel" tijd kost. Door lekken uit de organisatie en social media weten we tegenwoordig veel sneller dat er iets speelt, terwijl de doorlooptijd misschien niet veranderd is. Vooralsnog komen de transfers die Feyenoord wil voltooien volgens mij gewoon rond, dus lijkt me dat er geen probleem is.
En dan wordt het door ons geklaagd dat zo veel mensen er iets over te zeggen hebben. Ik denk dat dit toch het beste is. Ookal missen we goede inkomende transfers hierdoor
En hoe Feijenoord die spelers halen en de beslissing over div schijven zoals RVC is gewoon het beste wat Feijenoord kan doen, en geen geouwehoer achteraf, en ik ben ook zeker super trots op de werkwijze van Feijenoord.
@FeyenoordTM Hoe zit het nou precies met de Amerikaanse talenten Paulo Rudisill en Bryce Jamison?
Rudisill is hier, zijn echter nog wel druk bezig met de definitieve overname.

Bryce Jamison niks concreets nu